Halkidiki - Kasandra

Reefer

Starosedelac
Poruka
179.381
Ove godine smo letovali na Kasandri, prvom "prstu" Halkidikija. Pošto nas vreme, prvi put u septembru, nije sasvim dobro poslužilo a kako smo išli autom, imali smo priliku da prođemo i upoznamo veći deo Kasandre.
Ovo nam je bilo prvo putovanje kolima sa decom i izabrali smo ovu lokaciju zbog blizine. Pošto je put odlično prošao i deca nisu pravila prevelike probleme, sledeće godine verovatno idemo na isti način, ali na Tasos.
Na žalost nemam fotografije svih gradova u kojima smo bili, ali bar ću dati neke kratke opise i savete. Kao pomoć pri snalaženju na putu sam koristio i GPS navigaciju, koja se pokazala kao izuzetno precizna i lepo me je vodila, naročito preko obilaznice oko Soluna. Apsolutno se poklapala sa saobraćajnim znacima i uvek sam znao gde i kad da skrenem.
Mesto u kome smo bili smešteni je Hanioti, mada ako ste sa autom to i nije toliko bitno, jer su gradske plaže ionako kao i svuda, lošije od okolnih i daljih plaža. Mi smo samo jednom bili na gradskoj plaži, zbog dece, dok smo ostalo vreme provodili na plaži Paliouri (poznata i kao Xenia beach).
Za početak postavljam par fotografija nezaobilaznog motela Predejane. Veoma sam zadovoljan koliko je kvalitet porastao od poslednjeg boravka u restoranu motela.

Sam apartman je dosta veliki, ima 4+1 ležaja raspoređenih u 2 spavaće sobe i jednom dnevnom boravku sa kuhinjom. Tražili smo sobe u prizemlju i iz njih se direktno izlazi u dvorište u kome je veliki plastični sto sa stolicama. Na žalost, pored dobrog potencijala apartmana, agencija Sabra ih ne održava kako bi to trebalo i pored toga što su relativno novi, apartmani su prilično lošem stanju. U pitanju su dva apartmana u istom dvorištu - Grigoris & Jorgos. Dobra strana je što su u blizini glavnog supermarketa u Haniotiju - Masuotis-a. Sam apartman nema parking mesto, ali se svi parkiraju na ulici uz ogradu apartmana, tako da to nije nikakav problem. Auto vam je na par metara od vaših vrata. Meni je to što previše dozvoljavaju turistima malo i metalo, jer ljudi ulaze na sam centralni trg sa kolima, bukvalno parkiraju pored fontane koja označava sam centar grada.
Hanioti je mali grad, i nema onu "klasičnu dušu" Grčkih starih gradova. To je logično, jer je ceo Halkidiki relativno nedavno počeo da se gradi i živi kao turistička destinacija.

Kao što sam već napisao, kupali smo se na plaži Paliouri, koja je nekih 14km udaljena od Haniotija. Na putu do plaže se prolazi kroz još jedno popularno odredište naših turista - Pefkohori. Pefkohori ima prilično uzanu gradsku plažu, ali i lepo uređeno šetalište uz obalu. U Pefkohoriju smo supruga i ja davno bili na letovanju, ali koliko mogu da primetim (bez nekih detaljnih obilazaka) nije se puno promenilo od tada. I dalje mi nije previše privlačno mesto.
Plaža paliouri, tj. Xenia važi za najlepšu plažu na Kasandri, koliko sam razumeo i zaista je velika i lepa plaža. Iskreno, nije po mom ukusu, jer volim male, kamenite plaže i sitne uvale sa dubokom vodom, dok je ovde izuzetno fin pesak i plitka voda. Naravno, to je idealno za sitnu decu i zato smo izabrali ovu plažu. Zanimljivo je i da na plaži ima dosta četinara, što nisam primetio po ostalim plažama na Kasandri. Na centralnom delu plaže/zaliva se nalazi lep kafić smešten u hladovini pomenutog drveća. Na raspolaganju su vam ležaljke, suncobrani i mali drveni stolovi koji su smešteni između dva suncobrana. Sve to je besplatno, uz obavezu konzumiranja pića. Kafa (Hladni Nes, tj. Grčki frape) košta 4€ i uz nju dobijete i flašu vode. Na plaži nema tuševa, ali postoje kabine za presvlačenje. Na levoj strani zaliva, gledano sa plaže ka moru, se nalazi ruševina starog hotela i nije mi jasno zašto to ne srede. Ili da ga sasvim sruše, ili renoviraju. Mesto je prelepo i treba ga iskoristiti maksimalno. Ovako je plaža nekako poludivlja. i sam prilaz sa puta do plaže je zemljani neravni put.

Dane sa vetrom, oblacima i kišom smo koristili za obilazak okolnih gradova. Nakon incidenta sa foto apartom, morali smo da kupimo novi, dok se ovaj ne popravi. U turističkim gradićima uz obalu je izbor slab i cene su nešto veće. Zato smo se jedan dan uputili ka Kasandriji, gradu u središtu poluostrva, koji se nalazi na nešto manje od 10 km od centra grada Kalitea. Tu sam našao neki mali Nikon, malo se cenkao i dobio ga za 100€, a tu cenu sam ovih dana video u beogradskim prodavnicama na akciji. Oni sve kvarove foto aparata šalju u Solun, tako da ako se nekome desi sličan problem, bolje neka kupi novi jeftin aparat, a popravku obavi kod kuće.
Jedan dan smo proveli u Kalitei, koja za razliku od haniotija, ima zatvorenu pešačku zonu pa smo napokon mogli decu malo da pustimo da slobodno trčkaraju. Glavna mana ovog mesta je velika visinska razlika u odnosu na more, tako da je odlazak i povratak sa plaže prilično naporan za one koji su bez prevoza.
Što se obilazaka gradova tiče, najlepše smo se proveli u mestu Nea Moudania, koje je ujedno i najveće mesto u ovoj oblasti i nalazi se skoro na samom ulasku na poluostrvo kasandra, nekih 70km od Soluna. To je već ozbiljniji grad po veličini i ko voli šoping, a ne želi da ide do Soluna, ovde će zadovoljiti svoje potrebe. Mi smo posetili grad negde 9. ili 10. septembra i popusti su se videli u svim prodavnicama. Popusti se kreću od 30-70%, koliko sam primetio. Računajte na veliki problem oko nalaženja parking mesta. Mi smo obišli širi centar nekoliko puta dok nismo našli mesto za parking. Mogu samo da zamislim šta je tu u sred sezone!?
Mesto sam našao pored nove crkve - Sveti Đorđe, koja je zaista lepa i velika. Okolne ulice se nalaze u hladu drveća pomorandži i narova, što dodatno pojačava lep utisak.Na povratku ka Haniotiju smo zastali na mostu preko kanala kod mesta Nea Potidea. Zaista je lep prizor, kad vidite more sa obe strane poluostrva i kanal koji ih spaja. Miris mora je iznad kanala neverovatan.

Na puto do Haniotija smo naišli i stali da obiđemo nekoliko prelepih rasadnika uz sam put. lako se uočavaju i imaju table sa natpisom: Fytopia. Tu smo kupili jedno malo stablo Kumkvata i jednu saksijsku maslinu. Citrusi su jeftiniji i znatno veći od onih koje mežete da kupite ukod nas.Generalno, letovanje je bilo uspešno, ali ne standardno. Imali smo nekoliko "loših" dana i tad se nismo kupali, ali smo obišli Kasandru, a to sigornu ne bismo uradili da smo bili stalno na plaži. Što se odmora tiče... i njega nije bilo previše, ali to svi sa manjom decom znaju kako izgleda :mrgreen:
Halkidiki nije nije ostavio prejak utisak na nas, ali je deci bilo sjajno. Sledeće godine idemo malo dalje, samo malo dalje, jer je za decu i ovo bio prilično dug put.
 
Poslednja izmena:
Nema ovde još pouno šta da se doda. Takva je Kasandra, sva mesta su slična i nisu me nešto oduševila. Ali za one koji imaju malu decu i odluče se za put automobilom, ovo može biti mudar izbor. Ukoliko idete bez automobila ili ste osuđeni na lokalne gradske plaže ili morate da rentirate neko prevozno sredstvo. Ovo drugo je bolji izbor.
Hanioti ima malo veću gradsku plažu, dok je u Pefkohoriju to prilično mala i uska plaža, koja me nikako ne privlači. Kalitea ima problem sa velikom strminom ka plaži, pa takođe otpada za one sa decom. Ostali gradiću su baš mali i ukoliko želite bilo kakav provod, morate da idete u neki od ova tri "veća" mesta.
Evo kako izgleda deo centralnog trga u haniotiju:Ovde možete da vidite tablu, koja je na ulazu u sam centar, na kojoj piše vreme zabrane za kretanje automobila u centru. Naravno, nakon tog vremena zuje skuteri i motori, pa oni koji su sa decom moraju i dalje da paze na ulicama. na istoj fotografiji možete da vidite kakvo je vreme bilo tih dana.Sledi fotografija restorana koji ima našu preporuku. Nalazi se gotovo na samom trgu, na početku ulice koja vodi pored crkve, ka plaži. Ko voli jagnjetinu, imaju sjajan kleftiko.Sledeća fotografija je zanimljiv kafić na obali. Fotografisano je je predveče:Za razliku od Haniotija, u Kalitei su na glavnom šetalištu rampe spuštene ceo dan i možete malo slobodnije da šetate sa decom.Ovo su fotografija koje imamo sa letovanja, a koje nisu one klasične za naš foto album, sa decom i nama.
Moj savet je da oni koji imaju mogućnosti idu na neke druge destinacije, ali je i Kasandra lokacija na kojoj se možete lepo provesti. Ima puno naših turista, kao i onih iz Makedonije i Rusije i to je još jedan minus, ali opet za one sa decom to i nije tako loše, jer će deca lako naći društvo za igru.
 
Xenia zaista jeste jedna od lepsih plaza na poluostrvu, ali po mom misljenju najlepsa je Sani beach, pored istoimenog kampa i hotela na severozapadnoj strani poluostrva =)

Mislim da cete biti odusevljeni Tasosom, jer ima i pescanih plaza i kamenitih uvalica, ma za svaciji ukus =)
 
Eoja, na žalost nismo bili na plaži Sani. Da sam ranije zano, sigurno bih i tamo otišao.
Što se tiče Tasosa, bili smo već tamo i zato želimo ponovo. Imaš i par mojih fotografija u temi o Tasosu. Bili smo u više mesta u Grčkoj, ali nam je Tasos za sada ostavio najjači utisak.
 
Voleo bih da mi neko uporedi naselja na halkidikiju , mislim velicinu, zatim parkove, setacke staze , sopinge, igralista za decu, luna parkove ,plaze,pijace, da li postoje tusevi, ,male radnje , pekare, i megamarkete,i itd...
 

Back
Top