Guns'n'Roses

Svidja mi se kod Slasha jedino to sto svoj zvuk gitare dobija iz prstiju,nije mu potrebna sva savremena oprema kao skoro svim modernijim gitaristima,ali njegova inventivnost je malo lagana.
Axl,,,,,,,mislis Bruce Dickinson iz Clevelanda,Ohio?
Pa covek je ostario,mora da promeni frizuru,ne moze vise da izgleda kao u ono zlatno doba sa pocetka devedestih (nazalost).

lepo si krenuo...vidish kako je lep osecaj pluvanja po axlovoj frizuri nema nishta kao to...
pa znash shta axl i bruce i nemaju tolko slichan glas,ok nastup mozda jeste,ali daj,koja rock zvezda ili obichan rocker ne skache po sceni kako da je lud??? :D
eh da i cisto je mislim da je on najbolje izgledao kada su josh bili inkognitosi,i radili za minimalac po klubovima,tojest negde '85...

Fallen Rebel:
lepo si krenuo...vidish kako je lep osecaj pluvanja po axlovoj frizuri nema nishta kao to...
pa znash shta axl i bruce i nemaju tolko slichan glas,ok nastup mozda jeste,ali daj,koja rock zvezda ili obichan rocker ne skache po sceni kako da je lud??? :D
eh da i cisto je mislim da je on najbolje izgledao kada su josh bili inkognitosi,i radili za minimalac po klubovima,tojest negde '85...

Pa sad,,,ocigledno je da Axl maksimalno kopira Dickinsona,koji opet za razliku od Axla ne skace po bini kao lud nego prosto sa svojih 45 godina jos uvek trci,ali to radi onako dostojanstveno,kako dolikuje jednom coveku koji ima zavrseni doktorat iz istorije.
Znas,,,,ipak je Bruce znatno otmeniji od Axla,,,,,sta ces,engleska finoca.
Dok je Axl tezgario za minimalac,Bruce Dickinson je vredno radio na svom obrazovanju,kao i ostali clanovi Iron Maidena,,,,,a i mnogih drugih bandova koji su potekli iz normalnih porodica i sa finim obrazovanjem i kulturom krenuli u rock 'n' roll.

Svakako da Axl ima daleko bolji glas od B. Dikinsona, za razliku od kojeg zna veoma dobro da svira klavir...a u ostalim stvarima nema potrebe porediti JADNOG Dikinsona sa VELIKIM Axlom...a za Slasha...nemoj da te neki pravi muzicar cuje da kazes da Slash nije bolji od sve trojice Maidenovih gitarista zajedno...da se ne bi osramotio...a subjektivnost sacuvaj za sebe...;)

Hesse:
Svakako da Axl ima daleko bolji glas od B. Dikinsona, za razliku od kojeg zna veoma dobro da svira klavir...a u ostalim stvarima nema potrebe porediti JADNOG Dikinsona sa VELIKIM Axlom...a za Slasha...nemoj da te neki pravi muzicar cuje da kazes da Slash nije bolji od sve trojice Maidenovih gitarista zajedno...da se ne bi osramotio...a subjektivnost sacuvaj za sebe...;)

Izvini,ali ja sam profesionalni muzicar i zaista mogu da ocenim ko je bolji gitarista.Brzina jednog Dave Murraya jeste ono sto Slash nece nikada dostici.Razvucene note i harmonije koje svira Adrian Smith Slash nikada nije ni znao da odsvira.A ona fenomenalna inventivnost Janick Gersa Slasha je zaobisla. Da ne pominjem neke druge gitariste,da ne bi Slasha toliko gurnuli na marginu,koji ipak gubi svaki kvalitet kada se distorzija samo malo stisa,kada nema one famozne buke oko njega koja zapravo i istice njegove solaze,dok sa produkcijom jednog Steve Harrisa,Tom Alloma,Martin Bircha ne bi prosao nimalo zapazeno.Nije poenta raditi legata i trozicana arrpegia pod 1000 W.Sa znatno tisom gitarom Slash se prosto gubi,nista ne moze vise da izvuce (za razliku od staromodnih trojice gitarista Iron Maidena).
Mada mi nije jasno kako to Axl Rose moze da bude veci i bolji od legendarnog Bruce Dickonsona koji je jedna od ikona svetske muzicke scene,koji je znatno priznatiji i cenjeniji od Axla i za razliku od njega on ume da pise pesme.

Zato Hesse,ne lupaj gluposti i nemoj meni da serviras ikakve price o muzickom umecu ovog ili onog.To mozes nekome ko nema pojma o muzici,ali meni ne.

E ljudi,aj se plz sad ne svadjajte...
evo slozila sam se da je axl malkice iskopirao axl-a za glas...a i slash ne moze da se poredi sa nekim legendarnim gitaristima(mrzi me da nabrajam)!
E a sad ovako,shto se tiche obrazovanja...meni zaista nije vazno obrazovanje i ostala sranja,hmmm...recimo cobain,covek zaista ima fanta-fantastican glas,i sigurno nije kopirao,neke 'fine engleze' shto bi oath rekao( ;-) ),i on nije imao nikakvo muzikco obrazovanje,hmmm ili bilo kakvo obrazovanje,kad sam kod toga...
axl je kol'ko znam ocuh zlostavljao,a komsije terale da peva prislijeve pesme...i on je bio dobro dete,i lepo je ucio,sve do svoje sesneste...tad je otkrio rock,i eto razvila se ljubav...

PEACE people,we're all in this together!!! :twisted: :twisted: :twisted:

Axl uopste nije imao neko lepo detinjstvo u Clevelandu,tim pre sto je kasno otkrio ko mu je pravi otac,inace ziveo je u alkoholicarskoj porodici i sasvim je razumljivo da je postao buntovnik,spakovao kofere,napustio Ohio i otisao za Californiju.
Naravno da mu je rock bio najbolji nacin da se vrati u normalu i da iskaze sebe bez ikakvog sputavanja od pijanog ocuha i lude majke.

"Izvini,ali ja sam profesionalni muzicar i zaista mogu da ocenim ko je bolji gitarista"

Previse se preterao sa hvalisanjem. Ti si i profesonalni muzicar i profesionalni knjizevnik i sve sto je potrebno...mozes ovde po forumu da prosipas mrtvo slovo na papiru...
...Ti vrednujes gitariste po brzini svrianja a nazivas sebe profesionalnim muzicarem?
Pa ajd i tako...opet nisi u pravu...Slash-ov stil nije takav...usput digresija-znas kad bi neko iz Iron Maidena mogao da svira blues? Ni za jos 1000 godina, jer je tu osim tehnike potrebno jos nesto...
osecaj, sluh...ali ako bas hoces da se hvatas za primere...poslusaj outtro "Paradise City"...ne ceo samo jedan deo gde je Slashova deonica od 10 tak sekundi koja je zasigurno brza od svih deonica Iron Maidena koje su izdate na albumima...to je Slash svirao jos sa dvadesetak godina...a to ko je priznatiji i gde, to je mlacenje prazne slame...ko je koga priznao? Takodje uzmi pa uporedi glasove...poslusaj sve pesme GNR i Iron Maiden, pa posto si toboze profesionalni muzicar, uporedi raspon glasa Axlov i Dikinsonov...onako odookativno necu da kazem da je skoro pola oktave vislji Axlov...ali 2, 2,5 stepena...a sto se dubine tice vise...dakle skupa Axl ima veci raspon za vise od pola oktave...a sto se boje glasa tice...tu je suvisno uporedjivati Dikinsonov Pederski glas sa Axlovim slavujskim...a opet ponavljam Axl je solidan pijanista, za razliku od Dikinsona...a i bolji je kantautor, kako kompozitor, tako i tekstopisac...Maidenovi tekstovi su za malu decu...o cudovistima i sranjima...ko se ne plasi Edija taj verovatno ni ne slusa Maidene...:) ...a doktorat iz istorije, kakve to ima veze sa muzikom?
Sto se tice brzine Maidenovih gitarista...Satriani bi ih pojeo za dorucak svu trojicu zajedno i ostao bi gladan...kako Satriani tako i Steve Vai i Yngwie(kojeg verovatno najvise cenis jer je iz Tvojih Nerodjenih krajeva)...
...i tako dalje i tako dalje...:)

I zaboravih sta ti znaci ta glupost "nije poenta raditi trozicna arpedja na 1000 W" ? Pa to su skoro svi veliki gitaristi radili, a ne spominjes da Slash radi i sestotonska ili kako ti strucno kazes sestosicna (pijacarski izraz koji ne prilici jednom poeti :) ) arpedja bez distorzije u "Don't cry", "November rain" ...pa i mnogo ranije u "My Michelle", "Paradise city"...pa na kraju krajeva i na akusticnoj gitari u "Patience" i "One in a million"...tu kao prosipas muzicke izraze...

Hesse:
"Izvini,ali ja sam profesionalni muzicar i zaista mogu da ocenim ko je bolji gitarista"

Previse se preterao sa hvalisanjem. Ti si i profesonalni muzicar i profesionalni knjizevnik i sve sto je potrebno...mozes ovde po forumu da prosipas mrtvo slovo na papiru...
...Ti vrednujes gitariste po brzini svrianja a nazivas sebe profesionalnim muzicarem?
Pa ajd i tako...opet nisi u pravu...Slash-ov stil nije takav...usput digresija-znas kad bi neko iz Iron Maidena mogao da svira blues? Ni za jos 1000 godina, jer je tu osim tehnike potrebno jos nesto...
osecaj, sluh...ali ako bas hoces da se hvatas za primere...poslusaj outtro "Paradise City"...ne ceo samo jedan deo gde je Slashova deonica od 10 tak sekundi koja je zasigurno brza od svih deonica Iron Maidena koje su izdate na albumima...to je Slash svirao jos sa dvadesetak godina...a to ko je priznatiji i gde, to je mlacenje prazne slame...ko je koga priznao? Takodje uzmi pa uporedi glasove...poslusaj sve pesme GNR i Iron Maiden, pa posto si toboze profesionalni muzicar, uporedi raspon glasa Axlov i Dikinsonov...onako odookativno necu da kazem da je skoro pola oktave vislji Axlov...ali 2, 2,5 stepena...a sto se dubine tice vise...dakle skupa Axl ima veci raspon za vise od pola oktave...a sto se boje glasa tice...tu je suvisno uporedjivati Dikinsonov Pederski glas sa Axlovim slavujskim...a opet ponavljam Axl je solidan pijanista, za razliku od Dikinsona...a i bolji je kantautor, kako kompozitor, tako i tekstopisac...Maidenovi tekstovi su za malu decu...o cudovistima i sranjima...ko se ne plasi Edija taj verovatno ni ne slusa Maidene...:) ...a doktorat iz istorije, kakve to ima veze sa muzikom?
Sto se tice brzine Maidenovih gitarista...Satriani bi ih pojeo za dorucak svu trojicu zajedno i ostao bi gladan...kako Satriani tako i Steve Vai i Yngwie(kojeg verovatno najvise cenis jer je iz Tvojih Nerodjenih krajeva)...
...i tako dalje i tako dalje...:)

Jao gluposti,gluposti,gluposti.
Izvini,ali znas li gde i sta je svirao Janick Gers pre dolaska u Iron Maiden?Osim fantasticnog rada u Ian Gillan bandu gde se dokazao kao izvrstan gitarista svirao je i blues i to u znatnim kolicinama.
Te gluposti o brzini,tehnici savrseno moze da obori Adrian Smith koji nikada nije svirao u Iron Maiden ista brzo,to je ostavljeno za Dave Murraya i za njegov stil sviranja.
Na veliku zalost,slusao sam kompletan opus Slasha,sto u Gunsima sto van njih i ne nalazim osim distorzivne buke nikakav kompozitorski dar za razliku od Iron Maiden gitarista,koji su pisali himne koje tesko da ce biti prevazidjene.
Stvarno nisam primetio da Bruce ima pederski glas jer covek prosto od pocetka svoje karijere negde sredinom sedamdesetih jedinog konkurenta je imao u Byff Bifordu iz Saxona.Inace,vise nije bilo pevaca u to doba koji su pevali tako visoko.
Potom je Geoff Tate iz Queensryche to uradio,pa onda Axl Rose koji je neodoljivo sredinom osamdesetih podsecao na Bruce Dickinsona u svakom smislu.
Tekstovi Iron Maidena su jako raznoliki jer Mr.Harris koji je glavni tekstopisac u bandu ima sirok dijapazon interesovanja i nema tu samo prica o demonima,zmajevima,starim zamcima i sve ostalo,nego procitaj tekstove kao sto su "22 Acacia Avenue", "Alexander The Great", "Rime Of The Ancient Mariner", "2 Minutes To Midnight",pa ces videti da je tu mnogo vise od klasicnih mracnih djavolskih tekstova.
Da ne govorim o danasnjim Iron Maidenima koji su stekli zrelost u svakom pogledu i nije im potrebno da odvrcu svoja pojacala preko trojke da bi te tri famozne gitare,nego se drze tradicionalne boje gitare.

Ne znam odakle ti pravo i ta pokvarenost da pokusas da oboris cinjenicno stanje sto se gitarskog umeca tice.Ja Slashu priznajem da on jako dobro poznaje Gibson Les Paul gitaru i da je svoj prepoznatljivi zvuk on izvukao prstima,ali mu nedostaje kreativnost i doslednost.

A sto se tice mene i mog gitarskog umeca,nemoj molim te da raspravljas o necemu o cemu nemas pojma i nisi nikada cuo.
I stvarno ne znam odakle ti ta glupost da su meni brzi tehnicari poput Yngwie Malmsteena omiljeni? Samo zato sto je Sved?
Ne decko,zeznuo si se.Moj omiljeni gitarista zbog koga sam i poceo da sviram jeste neprikosnoveni Kralj iz Hannovera,Michael Schenker (ex Scorpions,UFO), Ulrich Roth, Matthias Jabs, Wolf Hoffmann, Renæ Krølmak.
Zato molim te,prestani sa vredjanjima,nikuda ne vodi.
A ja ne vidim razloga da se pravim da ne znam nista o gitari kada je to svakodnevni deo mog zivota.
Da,profesionalni gitarista,knjizevnik,to sam ja,bez lazne skromnosti.

A sada lepo ucuti jer pocinjes malo da me nerviras (a pogotovo nick ti ne pristaje nikako,jer tu nedostaje onaj princip tolerancije kojim se pravi Hesse ponosio).

Hesse:
I zaboravih sta ti znaci ta glupost "nije poenta raditi trozicna arpedja na 1000 W" ? Pa to su skoro svi veliki gitaristi radili, a ne spominjes da Slash radi i sestotonska ili kako ti strucno kazes sestosicna (pijacarski izraz koji ne prilici jednom poeti :) ) arpedja bez distorzije u "Don't cry", "November rain" ...pa i mnogo ranije u "My Michelle", "Paradise city"...pa na kraju krajeva i na akusticnoj gitari u "Patience" i "One in a million"...tu kao prosipas muzicke izraze...

Ovo je vec pitanje tehnike. Ali pre svega izvini sto se tako seljacki lose izrazavam na srpskom,nisam bas mnogo pismen kao ti a i nesto su mi norveski i danski znatno blizi jezici.

Kada sam pomenuo Slashova trozicna arrpegia mislio sam prvenstveno na njegovo izvodjenje na koncertima ili u slobodnom vezbanju na elektricnoj Gibson gitari.
Ja kod njega nikada nisam video da radi sestozicana arrpegia koja ipak zahtevaju uzasnu brzinu,on to nije ni iz zezanja radio,nego se uvek drzi od 10 do 22 praga i tu radi apsolutno sve,i ritam deonice i solaze.
Nisam primetio preveliku komplikovanost sviranja "Don't Cry" i "November Rain",osim druge solaze posle klavirske deonice koja me jeste odusevila svojim zvukom.
Ja prosipam muzicke izraze zato sto moram da ih koristim i samo govorim gde je Slash slab,govorim da na jednom pojacalu od 40 W je nemoguce izvuci solo iz "Paradise City", jer je prvenstveno to pesma napisana za jako velika ozvucenja,a svirati na tako manjem pojacalu skoro je neprepoznatvljiva.Ovo ti govorim iz iskustva.
Sto se tice akusticnog dela,to ti je kao komponovanje "Holiday" ili "Always Somewhere" od Scorpionsa gde se prvo smisli osnovni ritam a posle se nadogradjuje,ubacuju se solaze,menja se ovaj ili onaj deo,dodaje se druga gitara kao dodatna podloga. (Preslusaj na "Still Loving You" od Scorpionsa sta radi Rudolf Schenker a sta Matthias Jabs u osnovnom ritmu pesme,kako se gitare preplicu)
Iskreno,na akusticnim gitarama svirati balade i nije neka posebna umetnost,samo malo "neznije" hvatas zice.

Uostalom,ovo je tehnika,cisto tehincko analiziranje kako se sta svira,ali posto ti nisi sklon tome,a ja sam samo profesionalni gitarista,ne znam da li ima svrhe dalje raspravljati o ovome.

Svejedno,uzivaj u Gunsima,a ja cu u nekim drugim,znatno iskusnijim i inventivnijim bandovima.

@ Oath

u pravu si potpuno za neke stvari, ali pusti coveka da slusha sta on hoce.
mislim, ako voli Ganse nek ih slusha, ne morash da mu nabijash u lice da ces ti uzivati u iskusnijim bendovima, kad su za njega Gansi vrh.
nek svako uziva u svome...

inace, sto se tice Gansa, nisam neki ljubitelj istih, sem mozda pesme "November Rain". sve u svemu ne volem:)

Arnold_Layne:
@ Oath

u pravu si potpuno za neke stvari, ali pusti coveka da slusha sta on hoce.
mislim, ako voli Ganse nek ih slusha, ne morash da mu nabijash u lice da ces ti uzivati u iskusnijim bendovima, kad su za njega Gansi vrh.
nek svako uziva u svome...

inace, sto se tice Gansa, nisam neki ljubitelj istih, sem mozda pesme "November Rain". sve u svemu ne volem:)

Ma neka slusa sta god hoce,samo ne volim da mene proziva sa kojekakvim glupostima,a pogotovo deo o tehnickom pristupu muzici.
Koliko sam do sada sretao ljude koji se ne razumeju u tehniku svojih omiljenih muzicara objasnjavao sam im sta ko rade,ali ovaj ocigledni izliv gneva doticni gore je bez ikakvih argumenata proglasio Slasha za vrhunskog gitaristu pozivajuci se na nebuloze,,i to sto je prosirio temu sa Bruce Dickinsona na gitariste Iron Maiden.
To je zaista plitak potez jednog fanatika za ovim "najuzvisenijim" Californijskim bandom.

Najvise uzivam u daleko iskusnijem i inventivnijem Sergeju Rachmaninoffu...a kad je vec spomenut Gillan band, Ian Gillanov glas je daleko visi i cistiji od Dikinsonovog...ali naziv teme je GUNS N' ROSES...tako da ovde nema mesta Maidenima...kojima je i vreme da zriju...kad ce ako nece pod stare dane...ako nije kasno vec...

Rachmaninoff ? Nije lose,strasno dobro lezi na gitari.
A ti opet pocinjes da diras kultni band Iron Maiden koliko vidim iako sam te lepo zamolio da to ne radis jer nisu dzabe vec punih 30 godina u samom vrhu svetske scene,bio Dickinson ili neko drugi za vokalom.Steve Harris,bassista,lider i producent u bandu odlucuje o svemu,tako i o onim "stupidnim" tekstovima o Aleksandru Velikom,o bitci kod Galipolja,o borbi skota za oslobadjanje od engleza,pa onda one epske pesme zasnovane na poeziji Samuel Taylor Colleridga,o masonima (tu je Dickinson zapravo pisao tekstove i muziku).
Tako da bi ti bilo bolje da ih ostavis na miru.
To te sada ovde,na javnom molim,jer svadja ne vodi nicemu.
Necu svadju,hocu muziku,zvuk,ne reci,nego tonove.

The Oath

:?: Kopiranje drugih je sasvim normalna stvar u svetu šou biznisa(ne kažem da je i plagijat dela)-od nekog mora da se uči.Mislim lepo je što diskutujete o tome aliii malo ste preterali.Opet ponekad je baš kopija bolja od originala.Mislim da Iron Maiden i Guns-i ne mogu da se porede(pri tom nikog ne favorizujem,jer obožavam obe grupe).Svako je priča za sebe i zato nema smisla nadmetati se ko koga kopira tj. ko je bolji-stvar ukusa.Inače kakve veze ima Axl-ova frizura sa njihovom muzikom?Oko toga se toliko polemisalo...Inače ovde se radi o Gansima tako da ko je raspoložen za diskusiju o npr. Maidenu nek otvori novu temu.. :p

Snowblind:
Guns-i su sranje
What????
Don't you ever say that again! Alo... Guns-i sranje??? To je najjaci bend (posle Peppersa). Pa sta mislis, ciju muziku sviram na gitari? Sigurno ne Mocarta ili Baha. Dosta mi je bilo toga, zavrsila sam i sa muzickom, i sa klavirom. Sad, samo rock!!! Peppersi, G 'N' R, Aerosmith, Oasis, Motorhead, Green day, Jet... :-D

skrobi90:
Svejedno, ne zna se sta je bolje... Nacin na koji stvaraju muziku... Divota!

Ma poslusaj malo ti Zeppeline to je bre divota.....i shvatices da Gansi mogu da im ciste cipele
a o Pepersima da ne govorim....Axl je previse u "americkim tripovima" a osim toga vecina tekstova (izuzev nekih) su poprilicno licemerni...Osim toga, Gansi su veoma isfuran bend i
gurnut u prvi plan....poput Metalike....Drugo Slash je jedan prosecan gitarista a svedok tome
je i ova "komercijalcina" koju radi sa V. Revolver...

Back