Grlić Radman i Ibrahimović položili venac na spomen-ploču u crnogorskom logoru Morinj

MOST6

Buduća legenda
Poruka
34.914
Grlić Radman i Ibrahimović položili venac na spomen-ploču u crnogorskom logoru Morinj
FoNet
04.10.2025. 17:23

Hrvatski i crnogorski šefovi diplomatije Gordan Grlić Radman i Ervin Ibrahimović položili su danas venac na spomen-ploču u crnogorskom logoru Morinj, u kojem su devedeseth mučeni ratni zarobljenici iz Hrvatske, dok se u isto vreme tridesetak građana okupilo na magistrali sa zahtevom da država ukloni tu ploču ili će to oni učiniti, javio je RTCG.

Grlić Radman je rekao da nije zaboravljena „zločinačka narav onih koji su napadali Hrvatsku bez ikakvog razloga“.

Ovde su bili zatočeni civili, branitelji, ali i starci i žene. Moramo se boriti protiv mržnje i ideologija koje bi pravili nove podjele i tenzije, što nam ne treba, rekao je Grlić Radman.

Ibrahimović smatra da Crna Gora mora čuvati kulturu sećanja, ali i da se suoči sa delovima tamne prošlosti.

Radimo na tome da inspiratori zločina budu privedeni pravdi. I dalje imamo pojedince koji podržavaju ratne zločince, ali Crna Gora ostaje posvećena kulturi sjećanja i jačanju odnosa sa Hrvatskom, rekao je Ibrahimović.

Policija nije dozvolila građanima koji su se okupili na magistrali, ka nekadašnjem logoru Morinj, da prođu, zbog čega su oni najavili novo okupljanje 10. oktobra sa zahtevom da se ukloni „lažna“ ploča.

Grlić Radman je rekao i da je Hrvatskoj neprihvatljivo da bazen u Kotoru nosi ime po zapovedniku straže koji je zlostavljao logoraše, ističući da je to sramota i da se mora promeniti.

Gradski bazen u Kotoru nosi ime Zorana Gopčevića, jednog od najuspešnijih crnogorskih vaterpolista koji je tokom ratnih godina bio je čuvar u logoru Morinj i nije procesuiran.

U oktobru 2022. godine, Grlić Radman je sa tadašnjim crnogorskim ministrima inostranih poslova i odbrane Rankom Krivokapićem i Raškom Konjevićem prisustvovao otkivanju spomen ploče.

Na ploči piše da je na tom mestu bio logor, u kojem su za vreme „velikosrpske agresije na Hrvatsku“ smeštani hrvatski zarobljenici.

„Sećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi“, ugravirano je na ploči.

https://www.danas.rs/svet/region/grlic-radman-ibrahimovic-morinj

Taj Morinj se zadnjih godinu dana često spominje, ali nisam baš nešto upoznat s tim događajem, logorom, stradanjima.,, Kada se piše u medijima o tome, izgleda kao da novinari polaze od uvjerenja da se o tome sve zna pa da nije potrebno napraviti detaljniji opis cijele te priče. Mene konkretno zanima koliko je tu ljudi bilo zatočeno, koliko je bilo civila, a među njima žena i djece i koliko je ljudi stradalo u tom logoru. Isto me zanima je li bilo mučenja, izgladnjivanja i drugih oblika torture. Znam da srpska strana negira da je tu bilo bilo kakvog ratnog zločina, ali to je sa srpske strane obrazac koji se stalno ponavlja. Zapravo ne mogu se sjetiti da su za neki zločin priznali krivnju. Crnogorci, a time mislim isključivo na nacionalne Crnogorce, su barem priznali zločine nad Dubrovnikom i Konavlima i ispričali se pa će biti onih koji će im uvažiti ispriku, kao i onih koji to ne mogu ni zaboraviti ni oprostiti, ali gesta je učinjena.

Dakle, gdje je @ZabranjeniLegenda da nam objasni što se to događalo u tom Morinju? Možda iz prve ruke? :think: :mrgreen:

Sliku hrvatskog ministra Grlića Radmana nisam pokupio s linka i stavio ovdje, jer mi je lik rijetko viđeni ljigavac i karikatura pa ga ne želim gledati na ovoj temi.

Sliku hrvatskog ministra Grlića Radmana nisam pokupio s linka i stavio ovdje, jer mi je lik rijetko viđeni ljigavac i karikatura pa ga ne želim gledati na ovoj temi.
1000009791.jpg

Tako...

🐈

FoNet
04.10.2025. 17:23

Hrvatski i crnogorski šefovi diplomatije Gordan Grlić Radman i Ervin Ibrahimović položili su danas venac na spomen-ploču u crnogorskom logoru Morinj, u kojem su devedeseth mučeni ratni zarobljenici iz Hrvatske, dok se u isto vreme tridesetak građana okupilo na magistrali sa zahtevom da država ukloni tu ploču ili će to oni učiniti, javio je RTCG.

Grlić Radman je rekao da nije zaboravljena „zločinačka narav onih koji su napadali Hrvatsku bez ikakvog razloga“.

Ovde su bili zatočeni civili, branitelji, ali i starci i žene. Moramo se boriti protiv mržnje i ideologija koje bi pravili nove podjele i tenzije, što nam ne treba, rekao je Grlić Radman.

Ibrahimović smatra da Crna Gora mora čuvati kulturu sećanja, ali i da se suoči sa delovima tamne prošlosti.

Radimo na tome da inspiratori zločina budu privedeni pravdi. I dalje imamo pojedince koji podržavaju ratne zločince, ali Crna Gora ostaje posvećena kulturi sjećanja i jačanju odnosa sa Hrvatskom, rekao je Ibrahimović.

Policija nije dozvolila građanima koji su se okupili na magistrali, ka nekadašnjem logoru Morinj, da prođu, zbog čega su oni najavili novo okupljanje 10. oktobra sa zahtevom da se ukloni „lažna“ ploča.

Grlić Radman je rekao i da je Hrvatskoj neprihvatljivo da bazen u Kotoru nosi ime po zapovedniku straže koji je zlostavljao logoraše, ističući da je to sramota i da se mora promeniti.

Gradski bazen u Kotoru nosi ime Zorana Gopčevića, jednog od najuspešnijih crnogorskih vaterpolista koji je tokom ratnih godina bio je čuvar u logoru Morinj i nije procesuiran.

U oktobru 2022. godine, Grlić Radman je sa tadašnjim crnogorskim ministrima inostranih poslova i odbrane Rankom Krivokapićem i Raškom Konjevićem prisustvovao otkivanju spomen ploče.

Na ploči piše da je na tom mestu bio logor, u kojem su za vreme „velikosrpske agresije na Hrvatsku“ smeštani hrvatski zarobljenici.

„Sećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi“, ugravirano je na ploči.

https://www.danas.rs/svet/region/grlic-radman-ibrahimovic-morinj

Taj Morinj se zadnjih godinu dana često spominje, ali nisam baš nešto upoznat s tim događajem, logorom, stradanjima.,, Kada se piše u medijima o tome, izgleda kao da novinari polaze od uvjerenja da se o tome sve zna pa da nije potrebno napraviti detaljniji opis cijele te priče. Mene konkretno zanima koliko je tu ljudi bilo zatočeno, koliko je bilo civila, a među njima žena i djece i koliko je ljudi stradalo u tom logoru. Isto me zanima je li bilo mučenja, izgladnjivanja i drugih oblika torture. Znam da srpska strana negira da je tu bilo bilo kakvog ratnog zločina, ali to je sa srpske strane obrazac koji se stalno ponavlja. Zapravo ne mogu se sjetiti da su za neki zločin priznali krivnju. Crnogorci, a time mislim isključivo na nacionalne Crnogorce, su barem priznali zločine nad Dubrovnikom i Konavlima i ispričali se pa će biti onih koji će im uvažiti ispriku, kao i onih koji to ne mogu ni zaboraviti ni oprostiti, ali gesta je učinjena.

Dakle, gdje je @ZabranjeniLegenda da nam objasni što se to događalo u tom Morinju? Možda iz prve ruke? :think: :mrgreen:

Имао си текст о томе на теми у којој си учествовао са коментарима па ти није довољно, требају ти лажи Црногораца који нагињу комуно-усташтву тзв. Монтенегрини? Један од њихових сајтова је https://www.portalanalitika.me/ па потражи то што те интересује.
Та "srpska strana" коју помињеш није из Србије већ из Црне Горе, 33 процента становника Црне Горе изјашњава се да су Срби! Нису сви који се изјашњавају као национални Црногорци уједно и Монтенегрини, некадашњи предсједник Црне Горе Момир Булатовић се изјашњавао национално као Црногорац, садашњи предсједник Јаков Милатовић, и многи други.

o_2024714_1024.jpg

Penzionisani pukovnik / DAN

Goranović za "Dan": Gopčeviću podići spomenik, ploča u Morinju sraman čin 12/09/2025 Портал Дан

Penzionisani pukovnik nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), Nikšićanin Radomir Goranović, kome su se zatvorenici iz Morinja pismom zahvaljivali zbog ljudskog odnosa, kaže za "Dan" da se zgrozio kada je čuo da se planira mijenjanje imena bazena "Zoran Džimi Gopčević" u Škaljarima, zbog navodnog mučenja pritvorenika u Morinju od strane čuvenog vaterpoliste po kojem je taj objekat nazvan.

Kako tvrdi Goranović, ako je iko ljudski postupao prema pritvorenim Hrvatima i Srbima, to je bio upravo Zoran Gopčević.

– Njemu treba podići spomenik u znak zahvalnosti za njegovo ponašanje u Morinju, a ne da mu se briše ime sa bazena – izričit je Goranović.

Kako je istakao, ime bazenu u Škaljarima ne smije se mijenjati zbog nekih političkih poena.

– Svi Hrvati koji su bili pritvoreni u Morinju dobili su odštetu, za razliku od pritvorenih Srba koji su živjeli u Župi dubrovačkuoj, a sve ih je vojska zajedno pokupila i zajedno sprovela u vojne magacine u Morinju. Moj pomoćnik u bezbjednosti, zastavnik Adem Reković iz Bijelog Polja, takođe je uhapšen u u svom stanu Kuparima i doveden u Morinj. Pitao sam ga "šta je ovo, brate mili", a on mi je odgovorio "šefe, rat je, čuvaj se, ako možeš izvedi mi sina i ženu". Sjutradan sam odmah uzeo automobil, otišao u Kupare i izveo Ademovog sina i ženu, a potom ih bezbjedno smjestio u bungalove na Ostrvu cvijeća. Potom je na Adema Rekovića vršen pritisak kako bi me optužio da sam hrvatski agent. On je tada rekao: Možete da me ubijete, ali ja ne mogu reći da je jedan častan čovjek hrvatski agent – ispričao nam je Goranović...

Spasilo ga pismo zahvalnosti

Goranović kaže da postoji pismo od Antuna Kralja, tadašnjeg šefa kriznog štaba Cavtata, kojeg je on saslušao u Morinju.

– On je po policajcu iz Nikšića poslao pismo – cjedulju, gdje mi lično zahvaljuje na mom ljudskom odnosu prilikom saslušanja njega i ostalih pritvorenih u Morinju i poručuje da sam im ostao u lijepom sjećanju. To kratko pismo zahvalnosti nepobitno je dokazalo kako sam se ja odnosio prema pritvorenicima, a po svemu sudeći, spasilo me je i od podizanja optužnice prema meni – ističe Goranović.+++

– Ja sam kao islednik u Morinju, između ostalih, saslušao i člana Ustavnog suda Jugoslavije i devet Srba, od kojih dvojica danas žive u Baošićima. I na kraju, šta je uradila Crna Gora? Osudila svoje ljude, među kojima je Mladen Govedarica odležao dvije i po godine istražnog zatvora, kao i kuvar Ivo Menzalin, koji nema veze sa nekim mučenjem zatvorenika u Morinju. Govedarica nije fiziči bio prisutan u Morinju, osim što je jednom ili dvaput nakratko posjetio ovaj sabirni centar. Ja se zaista pitam šta je to bilo neljudski u Morinju? Zamislite, 200 ljudi je zatvoreno u vojnim magacinima u kojima nije bilo mokrog čvora, ni vode. Stražari su morali nositi hranu i vodu, a zatvorenike izvoditi u šumu da vrše fiziološke potrebe, jer drugog načina nije bilo. Niko se ne pita kako je bilo tim stražarima. Mnogima sam tada smetao jer sam se ljudski ponašao prema svim pritvorenicima u ovom sabirnom centru – ističe Goranović.

Zorana Gopčevića je poznavao i prije izbijanja rata devedesetih, kada je dolazio na pripreme vaterpolo reprezentacije Jugoslavije u olimpijskom bazenu u vojnom odmaralištu u Kuparima, gdje ja Goranović bio jedan od rukovodilaca.

– Kasnije sam ga još bolje upoznao kada je početkom rata došao u sabirni logor u Morinju, gdje je bio samo običan stražar. Nas dvojica smo makar desetak puta nasamo razgovarali i zgražavali se zbog onog što se tih dana dešavalo oko Dubrovnika. Gopčević nikoga nije poprijeko pogledao, a kamoli da je nekog pritvorenika mučio ili tukao – tvrdi Goranović.

Имао си текст о томе на теми у којој си учествовао са коментарима па ти није довољно, требају ти лажи Црногораца који нагињу комуно-усташтву тзв. Монтенегрини? Један од њихових сајтова је https://www.portalanalitika.me/ па потражи то што те интересује.
Та "srpska strana" коју помињеш није из Србије већ из Црне Горе, 33 процента становника Црне Горе изјашњава се да су Срби! Нису сви који се изјашњавају као национални Црногорци уједно и Монтенегрини, некадашњи предсједник Црне Горе Момир Булатовић се изјашњавао национално као Црногорац, садашњи предсједник Јаков Милатовић, и многи други.
Komuno-ustaše dođe nešto kao komuno-desničari, uglavnom bezvezna fraza koja se koristi jedino kod onih što ispijaju alkohol kraj dućana. Drugo, kada sam pisao o srpskoj strani, mislio sam i na Srbe u Crnoj Gori i na režim u Beogradu, budući da Srbi u Crnoj Gori ionako ne rade ništa bez diktata iz Beograda. Neovisno o tome, naravno da znam kako postoji relativna manjina Srba u Crnoj Gori, kao i relativna većina koja se smatra nacionalno Crnogorcima.

Komuno-ustaše dođe nešto kao komuno-desničari, uglavnom bezvezna fraza koja se koristi jedino kod onih što ispijaju alkohol kraj dućana. Drugo, kada sam pisao o srpskoj strani, mislio sam i na Srbe u Crnoj Gori i na režim u Beogradu, budući da Srbi u Crnoj Gori ionako ne rade ništa bez diktata iz Beograda. Neovisno o tome, naravno da znam kako postoji relativna manjina Srba u Crnoj Gori, kao i relativna većina koja se smatra nacionalno Crnogorcima.

Национални Црногорци се разликују од Монтенегрина јер констатују да воде поријекло од Срба али сматрају да су новонастала нација (увео комуниста Милован Ђилас, Титов тадашњи друг, 1945-1946 год.), и желе тако да се изјашњавају јер имају право на то. То треба поштовати. Зато се на попису становништва више од 50 процената изјаснило да говоре српским а не црногорским језиком.
Монтенегрини сматрају да немају и нису имали никакве везе са Србима, те да одувијек постоји нација Црногорац. У мржњи према свему српском нашли су сагласност са свима који на исти начин размишљају.
Та "фраза" (комуно-усташа) како је зовеш је показана кроз дјеловање неких политичара у Скупштини Црне Горе, и у осталом политичком дјеловању. Наведено ти је у том тексту што си поставио...

...U oktobru 2022. godine, Grlić Radman je sa tadašnjim crnogorskim ministrima inostranih poslova i odbrane Rankom Krivokapićem i Raškom Konjevićem prisustvovao otkivanju spomen ploče...

Тај Ранко Кривокапић је био и предсједник Скупштине Црне Горе и класичан је примјер за ту "фразу". Увео је у текст химне Црне Горе стихове од црногорског усташе Секуле Дрљевића, па је знало да се деси да тадашњи предсједник Црне Горе Филип Вујановић (из ДПС) изађе из сале приликом интонирања у знак протеста због текста химне.

...Приликом избора званичног текста химне (2004), усвојене су строфе према верзији коју је Дрљевић уобличио управо као високи фашистички часник, за вријеме боравка у усташкој НДХ,...
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Химна_Црне_Горе

...budući da Srbi u Crnoj Gori ionako ne rade ništa bez diktata iz Beograda.

Половина Срба у Црној Гори гласа за странке некадашњег "Демократског фронта" који дјелују по вољи Вучића, а друга половина за неколико других странка, тако да ти ни ова констатација није тачна.

Poslednja izmena:
Nacionalni Crnogorci se razlikuju od komuno-ustaša jer konstatuju da vode porijeklo od Srba ali smatraju da su novonastala nacija (uveo komunista Milovan Đilas, Titov tadašnji drug, 1945-1946 god.), i žele tako da se izjašnjavaju jer imaju pravo na to. Zato se na popisu stanovništva više od 50 procenata izjasnilo da govore srpskim a ne crnogorskim jezikom.
Montenegrini smatraju da nemaju i nisu imali nikakve veze sa Srbima, te da oduvijek postoji nacija Crnogorac. U toj mržnji prema svemu srpskom našli su saglasnost sa svima koji tako misle.
Ta "fraza" (komuno-ustaša) kako je zoveš je pokazana kroz djelovanje nekih političara u Skupštini Crne Gore, i u ostalom političkom djelovanju. Navedeno ti je u tom tekstu što si postavio...
Dobro, to je tvoje viđenje situacije i tvoje pravo da je tako doživljavaš. Možda jesi u pravu, možda nisi. Nema dovoljno informacija da bih te osporio pa ću se suzdržati od toga.

"Komuno-ustaše" je besmisleni naziv, jer tako nešto nije postojalo u realnosti.
Taj Ranko Krivokapić je bio i predsjednik Skupštine Crne Gore i klasičan je primjer za tu "frazu". Uveo je u tekst himne Crne Gore stihove od crnogorskog ustaše Sekule Drljevića, pa je znalo da se desi da tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović (iz DPS) izađe iz sale prilikom intoniranja u znak protesta zbog teksta himne.
Crnogorci nisu imali ustaše pa shodno tome ta fraza nema svoje pokriće. Također, nisam nigdje pročitao da je Drljević bio komunist pa ni taj dio fraze ne stoji.
Polovina Srba u Crnoj Gori glasa za stranke nekadašnjeg "Demokratskog fronta" koji djeluju po volji Vučića, a druga polovina za nekoliko drugih stranka, tako da ti ni ova konstatacija nije tačna.
Koje stranke biraju ti drugi Srbi u Crnoj Gori? :kafa:

Dobro, to je tvoje viđenje situacije i tvoje pravo da je tako doživljavaš. Možda jesi u pravu, možda nisi. Nema dovoljno informacija da bih te osporio pa ću se suzdržati od toga.

Crnogorci nisu imali ustaše pa shodno tome ta fraza nema svoje pokriće. Također, nisam nigdje pročitao da je Drljević bio komunist pa ni taj dio fraze ne stoji.

Koje stranke biraju ti drugi Srbi u Crnoj Gori? :kafa:

Како би ти назвао човјека који се дичи Ђиласовом нацијом и упоредо убацује у званичну химну текст црногорског усташе? Пјеснички надарен Црногорац?

Нико није ни написао да је Дрљевић био комуниста већ усташа, није у Црној Гори тада живио него у Загребу! Прочитај поново цитат који сам ти поставио...

...према верзији коју је Дрљевић уобличио управо као високи фашистички часник, за вријеме боравка у усташкој НДХ,...
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Химна_Црне_Горе

Koje stranke biraju ti drugi Srbi u Crnoj Gori?

Погледај са којим странкама је састављена садашња Влада Црне Горе у којој је и некадашњи "Демократски фронт" па ћеш наћи одговор.:whistling:

Okupljanje blizu mjesta gdje je bio logor u Morinju: Građan poručili da će ukloniti ploču, ukoliko država to ne učini vijesti.me 04.10.2025

Okupljeni građani su kazali da će se 10. oktobra ponovo okupiti i od nadležnih tražiti uklanjanje "lažne" i "maliciozne " ploč̣e

Oko 30 građana okupilo se danas na magistrali, nekoliko stotina metara od mjesta gdje je nekada bio logor u Morinju.

5675983_viber-image-20251004-083229834_ff.jpg

Kazali su da će se 10. oktobra ponovo okupiti i od nadležnih tražiti uklanjanje "lažne" i "maliciozne " ploč̣e. Poručili su da će ukoliko država ne ukloni ploču, to oni učiniti.

Video: Predrag Tomović

Naveli su i da je ploča postavljena nezakonito i da "lažno" opisuje događaje iz perioda logora u Morinju.

Okupljeni građani nijesu htjeli da kažu ko je organizator protesta.

Iz Miholjskog zbora ranije su kazali "Vijestima" da danas u Morinju neće organizovati skup zbog dolaska šefa diplomatije Hrvatske Gordana Grlić Radmana na mjesto nekadašnjeg logora.

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su i da imaju informacije da će danas u Morinju biti organizovano okupljanje. Međutim, policiji za danas nije prijavljen nikakav skup u tom naselju.

Predsjednik Miholjskog zbora Zdravko Nišavić rekao je prekjuče "Vijestima" da su oni okupljanje u Morinju prijavili policiji za 10. oktobar.

"Vijesti" su u utorak objavile da će Grlić Radman boraviti u Crnoj Gori krajem sedmice i tom prilikom položiti vijenac i upaliti svijeću ispred spomen-ploče na mjestu nekadašnjeg logora u Morinju, za šta je, prema saznanjima redakcije, dobijena dozvola crnogorskog Ministarstva odbrane.

Tablu u Morinju otkrili su početkom oktobra 2022. godine tadašnji ministri vanjskih poslova i odbrane, Ranko Krivokapić i Raško Konjević, s Grlić Radmanom i Tomom Medvedom (ministar hrvatskih branitelja), u znak sjećanja na to što je u Morinju početkom devedesetih nekoliko mjeseci funkcionisao tzv. Sabirni centar za ratne zarobljenike s dubrovačkog ratišta.

U njemu su, u nečovječnim uslovima, bile zatvorene 292 osobe iz dubrovačke regije (ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske usaglašavala su spiskove zatočenika jer im se dokumentacija o tome ne podudara). O nečovječnom postupanju prema njima, svjedočilo je 169 zatvorenika. Za taj ratni zločin, u sudskom procesu osuđene su četiri osobe na 12 godina zatvora.

Ploča je postavljena mimo procedure predviđene Zakonom o spomen-obilježjima, odnosno bez odluke Vlade i saglasnosti Opštine Kotor. Zbog toga je nekadašnja Uprava za inspekcijske poslove sredinom oktobra 2022. donijela Rješenje o uklanjanju table i obavezala Opštinu Kotor da ga sprovede. Međutim, uklanjanje su više puta spriječili pripadnici Vojske Crne Gore.

Ploča, prema ocjeni dijela crnogorske javnosti, ne tretira na ispravan način istorijske okolnosti kad je Crna Gora bila učesnik agresije na Hrvatsku na području Konavala i Dubrovnika. Ministar odbrane Dragan Krapović (Demokrate) je u januaru prošle godine rekao da ploča treba da bude zamijenjena drugom, “s adekvatnim tekstom”. Na njoj se pominje “velikosrpska agresija na Hrvatsku” i piše: “Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi”.

Crna Gora i Hrvatska počele su krajem januara bilateralne konsultacije u cilju prevazilaženja sporova zbog kojih je Zagreb onemogućio Podgorici zatvaranje Poglavlja 31 (spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika) u pregovorima s EU.

Kako su “Vijesti” nedavno pisale, dogovor je blizu i trebalo bi da obuhvati isplatu odštete hrvatskim državljanima koji su bili zatočeni u nekadašnjem logoru u Morinju i neuklanjanje spomen-ploče na tom mjestu, kao i promjenu imena gradskog bazena u Kotoru. Kotorski parlament je u avgustu 2021. odlučio da ga nazove po Zoranu Džimiju Gopčeviću, za kog su rekli da je jedan od najboljih vaterpolista s ovih prostora. Iz Zagreba su to osudili, tvrdeći da je Gopčević bio čuvar u logoru u Morinju.

Dio dogovora trebalo bi da bude i to da se o brodu "Jadran", koji Zagreb svojata, ne priča ni u Crnoj Gori, ni u Hrvatskoj, dok se to pitanje ne riješi dogovorom između dvije države ili međunarodnom arbitražom.

Osim "Jadrana", otvorena će ostati i tema granice na moru između susjeda, dok slučaj splitskog logora "Lora", u kom je stradalo 14 pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije iz tzv. nikšićko-šavničke grupe, neće, tvrdi izvor "Vijesti", biti uključen u ovaj djelimični dogovor.

Okupljanje blizu mjesta gdje je bio logor u Morinju: Građan poručili da će ukloniti ploču, ukoliko država to ne učini vijesti.me 04.10.2025

Okupljeni građani su kazali da će se 10. oktobra ponovo okupiti i od nadležnih tražiti uklanjanje "lažne" i "maliciozne " ploč̣e

Oko 30 građana okupilo se danas na magistrali, nekoliko stotina metara od mjesta gdje je nekada bio logor u Morinju.

5675983_viber-image-20251004-083229834_ff.jpg

Kazali su da će se 10. oktobra ponovo okupiti i od nadležnih tražiti uklanjanje "lažne" i "maliciozne " ploč̣e. Poručili su da će ukoliko država ne ukloni ploču, to oni učiniti.

Video: Predrag Tomović

Naveli su i da je ploča postavljena nezakonito i da "lažno" opisuje događaje iz perioda logora u Morinju.

Okupljeni građani nijesu htjeli da kažu ko je organizator protesta.

Iz Miholjskog zbora ranije su kazali "Vijestima" da danas u Morinju neće organizovati skup zbog dolaska šefa diplomatije Hrvatske Gordana Grlić Radmana na mjesto nekadašnjeg logora.

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su i da imaju informacije da će danas u Morinju biti organizovano okupljanje. Međutim, policiji za danas nije prijavljen nikakav skup u tom naselju.

Predsjednik Miholjskog zbora Zdravko Nišavić rekao je prekjuče "Vijestima" da su oni okupljanje u Morinju prijavili policiji za 10. oktobar.

"Vijesti" su u utorak objavile da će Grlić Radman boraviti u Crnoj Gori krajem sedmice i tom prilikom položiti vijenac i upaliti svijeću ispred spomen-ploče na mjestu nekadašnjeg logora u Morinju, za šta je, prema saznanjima redakcije, dobijena dozvola crnogorskog Ministarstva odbrane.

Tablu u Morinju otkrili su početkom oktobra 2022. godine tadašnji ministri vanjskih poslova i odbrane, Ranko Krivokapić i Raško Konjević, s Grlić Radmanom i Tomom Medvedom (ministar hrvatskih branitelja), u znak sjećanja na to što je u Morinju početkom devedesetih nekoliko mjeseci funkcionisao tzv. Sabirni centar za ratne zarobljenike s dubrovačkog ratišta.

U njemu su, u nečovječnim uslovima, bile zatvorene 292 osobe iz dubrovačke regije (ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske usaglašavala su spiskove zatočenika jer im se dokumentacija o tome ne podudara). O nečovječnom postupanju prema njima, svjedočilo je 169 zatvorenika. Za taj ratni zločin, u sudskom procesu osuđene su četiri osobe na 12 godina zatvora.

Ploča je postavljena mimo procedure predviđene Zakonom o spomen-obilježjima, odnosno bez odluke Vlade i saglasnosti Opštine Kotor. Zbog toga je nekadašnja Uprava za inspekcijske poslove sredinom oktobra 2022. donijela Rješenje o uklanjanju table i obavezala Opštinu Kotor da ga sprovede. Međutim, uklanjanje su više puta spriječili pripadnici Vojske Crne Gore.

Ploča, prema ocjeni dijela crnogorske javnosti, ne tretira na ispravan način istorijske okolnosti kad je Crna Gora bila učesnik agresije na Hrvatsku na području Konavala i Dubrovnika. Ministar odbrane Dragan Krapović (Demokrate) je u januaru prošle godine rekao da ploča treba da bude zamijenjena drugom, “s adekvatnim tekstom”. Na njoj se pominje “velikosrpska agresija na Hrvatsku” i piše: “Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi”.

Crna Gora i Hrvatska počele su krajem januara bilateralne konsultacije u cilju prevazilaženja sporova zbog kojih je Zagreb onemogućio Podgorici zatvaranje Poglavlja 31 (spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika) u pregovorima s EU.

Kako su “Vijesti” nedavno pisale, dogovor je blizu i trebalo bi da obuhvati isplatu odštete hrvatskim državljanima koji su bili zatočeni u nekadašnjem logoru u Morinju i neuklanjanje spomen-ploče na tom mjestu, kao i promjenu imena gradskog bazena u Kotoru. Kotorski parlament je u avgustu 2021. odlučio da ga nazove po Zoranu Džimiju Gopčeviću, za kog su rekli da je jedan od najboljih vaterpolista s ovih prostora. Iz Zagreba su to osudili, tvrdeći da je Gopčević bio čuvar u logoru u Morinju.

Dio dogovora trebalo bi da bude i to da se o brodu "Jadran", koji Zagreb svojata, ne priča ni u Crnoj Gori, ni u Hrvatskoj, dok se to pitanje ne riješi dogovorom između dvije države ili međunarodnom arbitražom.

Osim "Jadrana", otvorena će ostati i tema granice na moru između susjeda, dok slučaj splitskog logora "Lora", u kom je stradalo 14 pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije iz tzv. nikšićko-šavničke grupe, neće, tvrdi izvor "Vijesti", biti uključen u ovaj djelimični dogovor.
Ok, znači iz teksta je vidljivo da nitko ne spori ratne zločine počinjene u logoru Morinj, niti da itko osporava činjenicu da je Crna Gora bila sudionik agresije na Hrvatsku, kao članica SR Jugoslavije. Problem je samo u tome na koji način bi te činjenice trebale biti zapisane na spomen-ploči. :kafa:

Ok, znači iz teksta je vidljivo da nitko ne spori ratne zločine počinjene u logoru Morinj, niti da itko osporava činjenicu da je Crna Gora bila sudionik agresije na Hrvatsku, kao članica SR Jugoslavije. Problem je samo u tome na koji način bi te činjenice trebale biti zapisane na spomen-ploči. :kafa:

Измјешало ти се много тога, то је вријеме распада СФРЈ и нема никакве СРЈ тада.
Војска се још звала ЈНА а твоји су из Хрватске вршили агресију на Херцеговину у подручја гдје су већина била Срби. Млади регрути ЈНА који су одведени у "Лору" били су на војној служби у Херцеговини. Пролазите некажњено за убиства у "Лори" јер вас штити ваша ЕУ (Данке Дојчланд), и још се помамљујете да овим паћеницима у влади који су наврли да уђу што прије у ЕУ зановијетате. А они мрчови одлучили да ћуте и да вам титрају, јер им из ЕУ скоро сваки дан говоре да ће ускоро да постану нова чланица. :namcor:

Испод текста у "Vijestima" неки од коментара...
ObilicBoka81g 05-10-2025 11:21h
Zašto lora da ne bude uključena, ovo je kukavan i podanički dogovor i ko ovo dogovara sa ove strane?.

Bazing a2012 04-10-2025 09:29h
Zasto se tad nije protestvovalo nego sad?? Sta je ovo sa nasim narodom, kakvi su ovo ograniceni mozgovi
Урош 04-10-2025 10:22h @Bazinga2012
Ploča se tajno postavila prije nego što je iko saznao. Kada su građani saznali blokirali su put ali je delegacija prošla do ploče kroz privatni restoran.
Bazinga2012 04-10-2025 14:07h .@Урош
Hahhahahahahahaha presmijesno

Izmješalo ti se mnogo toga, to je vrijeme raspada SFRJ i nema nikakve SRJ tada.
Vojska se još zvala JNA a tvoji su iz Hrvatske vršili agresiju na Hercegovinu u područja gdje su većina bila Srbi. Mladi regruti JNA koji su odvedeni u "Loru" bili su na vojnoj službi u Hercegovini. Prolazite nekažnjeno za ubistva u "Lori" jer vas štiti vaša EU (Danke Dojčland), i još se pomamljujete da ovim paćenicima u vladi koji su navrli da uđu što prije u EU zanovijetate. A oni mrčovi odlučili da ćute i da vam titraju, jer im iz EU skoro svaki dan govore da će uskoro da postanu nova članica. :namcor:
Zašto skrećeš s teme? Tema nije ni o Hercegovini, ni o Lori, već o Morinju.
Ispod teksta u "Vijestima" neki od komentara...
ObilicBoka81g 05-10-2025 11:21h
Zašto lora da ne bude uključena, ovo je kukavan i podanički dogovor i ko ovo dogovara sa ove strane?.

Bazing a2012 04-10-2025 09:29h
Zasto se tad nije protestvovalo nego sad?? Sta je ovo sa nasim narodom, kakvi su ovo ograniceni mozgovi
Uroš 04-10-2025 10:22h @Bazinga2012
Ploča se tajno postavila prije nego što je iko saznao. Kada su građani saznali blokirali su put ali je delegacija prošla do ploče kroz privatni restoran.
Bazinga2012 04-10-2025 14:07h .@Uroš
Hahhahahahahahaha presmijesno
Ne znam čemu ili kome su bitni komentari ispod teksta. :dontunderstand:

Back