Грижа савести?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Постоји ли грижа савести?

• Да

glasova: 36 80,0%
  • Не

glasova: 8 17,8%
  • Нисам о томе размишљао/ла

glasova: 1 2,2%

• Ukupno glasova
    45
  • Anketa je zatvorena .
Cak ni tema nije interesantna, ovakvih je bilo na desetine do sad. Desavaju se na svakih par meseci. Kao DEJA VU su, veruj mi.

Е, сада си ти мени интересантна.:)

Одакле ти идеја да ти нећу веровати? :roll:
Само немој да кажеш да си провалила да ја никоме не верујем, јер ћу пасти са столице...:D

Пречесто наглашаваш да говориш истину.
Чини ти се да ти нико не верује?
Имаш очајну потребу да ти сви верују?
Верујеш ли ти самој себи?
Јеси ли размишљала због чега то радиш?

Не мораш да ми одговориш... Ово сам ја онако успут приметила. (И оно горе нису закључци већ питања. Ја не могу да знам због чега ти то радиш.)
Ако теби не смета, не смета ни мени. ;-)

Хвала на посвећеном времену. :D Много ми значи.

Ево... и она би приупитала...:D
Али одговорила не би ни случајно.
Зашто?

Овде сам већ названа неписменом и блесавом...:lol:
Кад смо код писмености... Ја бих радо одговорила на ово што желиш да ме приупиташ, али је мало лоше формулисано. Нервоза учинила своје? :D
Већ си на једној теми закључила да те ја јако нервирам. Не разумем твоју потребу да и даље самном разговараш, али ти одлучујеш.
Ти мене не нервираш.

Ne znam odakle ti pomisao da si uspela da me iznerviras i bas bi ti bila zahvalna da mi pokazes gde sam to ja zakljucila da me TI nerviras , zbog drugih ljudi koji ovo citaju i koje namerno hoces da drzis u zabludi jer bih svakako ja znala o cemu pricas, posle ovoliko ljudi sa kojima komuniciram nisam nikog zapamtila da me je iznervirao pa bi bila sigurno prva i primecena sa moje strane ,i itekako bih znala o cemu se radi..Mislim da suvise vaznosti pridajes samoj sebi a stojim iza toga da se ponasas naivno i da ciljano radis sve sto radis i sve sto komentarises i da za to imas svoje razloge.Sto nisi privukla paznju komunicirajuci sa ljudima u onome sto smatras da si dobra?Gde je tvoj doprinos drugima i gde si svoje znanje ili visegodisnje iskustvo podelila drugima?U onome sto znas? Sto nisi reklamirala svoju prijateljicu ako ti je bila namera da pokazes kako ima savrsen astrolog,pa ima tema za to?Ili jos jasnije, sto nije ona sama dosla i BEZ naplacivanja i bez reklamiranja sebe radila ovo sto svi ovde radimo?Ja posle 20 godina rada astrologije ne mogu reci da znam iako mozemo slobodno da otvorimo anketu o mom tumacenju i mom odnosu sa ljudima na forumu, da oni sami, kojima sam bilo sta uradila iznesu svoj stav i misljenje. A tvojoj hrabrosti za izjave tipa ..savladala si za to kratko vreme sve to o cemu govoris..samo mogu reci - svaka ti cas, to je pokazatelj tvoje licnosti. Mozda bih i odgovorila da ti stav nije bio takav i da si jasno pokazala svoje namere ili posla iz svog iskustva kako za tebe postoji neko ko je jasan i ko je savrsen astrolog,ali molim te, ne pravi se naivna i prepametna, sama si sebi dala za pravo da prozivas druge..

Original postavio Meda Božanin
Ili se slazes i onda nema "ali" ili se ne slazes. Jeftina psihologija govora, znaces vec i sama...
Nisi razumeo s čim se slažem.
''Slažem se'' , odnosilo se na konstataciju da svaki astrolog mora biti psiholog ( ? )(mora biti- posmatrano iz aspekta moralnosti ( a postoji li jedinstvena definicija iste? ), s tim što, samo pitanje ima primesu filozofskog, zato smatram da teško možemo postići dogovor).
Zašto je to tako?
Zato što je natalna karta fantastičan prikaz ličnosti sa najsvesnijim i najnesvesnijim porivima.
Izučavanje astrologije mora početi od tog segmenta, inače, ništa od bavljenja astrologijom.
Iz toga sledi da svaki astrolog ima uvid u psihu pojedinca, ali to ne znači da je nužno i psiholog.
Iz tog razloga smatram da je Kojicin prilaz suviše generalizujući ( dakle, mislim na njen celokupan stav, a i tvoj), ali pitanje je, po mom mišljenju, svakako na mestu.
Ovo Kojicino pitanje je kao Pandorina kutija, pa se samim tim ne može zanemariti ličnost astrologa kao pojedinca. ( što , svakako, iziskuje opsežnu analizu)
Koji su motivi astrologa ( množina) za bavljenje astrologijom?
Ne znam za druge, znam za sebe. Potreba da pomažem drugima, to me čini srećnom.
Inace, ako ruzne stvari ne saopstavas, da li si ti onda astrolog ili psiholog?
Odgovor na ovo pitanje si dobio u gornjem pasusu, ali ajd' da apsolviramo: astrolog može biti i psiholog, a i ne mora. Što sve zavisi od intelektualnog potencijala i mogućnosti širine sagledavanja a u okviru ovoga o čemu divanimo.
Odmah, moram da se ogradim i da dodam da je svaki dobar astrolog ujedno i psiholog. Bilo bi dobro da su ta dva elementa povezana kod osobe koja se bavi astrologijom.

I još nešto, nisam rekla da ne govorim ružn stvari, nego ružne na koje se ne može uticati i promeniti ih.
To iz mene govori psiholog, a naravo, smešno bi bilo obrazlagati razloge za takvo postupanje.
Ko tebi daje pravo da ne saopstavas ono sta pise u zvezdama onome ko tebi dodje, ne na savet u zivotu, vec na citanje polozaja zvezda i njihovo tumacenje?
A ko mi brani?
Ljudi koji se okrecu astrologiji vec si podsvesno spremni da astrolog deluje na njihovu psihu i to je veoma mocno oridje u rukama astrologa.
Apsolutno netačno.
Ne znam zašto misliš da je sve moguće nasugerisati.
Ako ti kažem da ćeš upoznati svoju sudbinski veliku ljubav za deset dana, da li mogu da nasugerišem njeno pojavljivanje u tvom životu?
Ali, ako si sugestibilan, mogu te ubediti da ćeš se razboleti za deset dana.
Da li ću sebi dozvoliti luksuz pogrešne predikcije to zavisi od mnogo čega: moje svesti, mog znanja, mog morala.
Naravno, potrebno je istaći da ima ljudi koji nisu sugestibilni.
Dakle, astrolozi definitivno deluju na psihu i definitivno se od astrologa ocekuje (ako ne uvek dovoljno je i ponekad) da saopste golu istinu.
Definitivno generalizuješ. A istinu je nekad dobro i prećutati, ako me razumeš. ( ovo ne govorim kao astrolog, već kao čovek)
Grize li vas savest, sto precutite onima koji bi sve da znaju ili sto uticete na psihu onih koji su vam podlozni, pitam i ja?
I opet generalizacija, ali da ti odgovorim u svoje ime: s obzirom da su mi namere dobre ( ili ja bar tako mislim), logično je da me ne grize savest.
Ako neko sugeriše iz loše namere ( pri tome taj neko ne mora biti astrolog), možda će ga nekad gristi savest, a možda i ne, dakle ne postoji ni u čemu jedinstven model.

I za kraj, daj ti meni argumente zašto misliš da astrolozi obavezno deluju na psihu svakog pojedinca. ;)

Ne znam odakle ti pomisao da si uspela da me iznerviras i bas bi ti bila zahvalna da mi pokazes gde sam to ja zakljucila da me TI nerviras, zbog drugih ljudi koji ovo citaju i koje namerno hoces da drzis u zabludi jer bih svakako ja znala o cemu pricas, posle ovoliko ljudi sa kojima komuniciram nisam nikog zapamtila da me je iznervirao pa bi bila sigurno prva i primecena sa moje strane ,i itekako bih znala o cemu se radi..Mislim da suvise vaznosti pridajes samoj sebi a stojim iza toga da se ponasas naivno i da ciljano radis sve sto radis i sve sto komentarises i da za to imas svoje razloge.Sto nisi privukla paznju komunicirajuci sa ljudima u onome sto smatras da si dobra?Gde je tvoj doprinos drugima i gde si svoje znanje ili visegodisnje iskustvo podelila drugima?U onome sto znas? Sto nisi reklamirala svoju prijateljicu ako ti je bila namera da pokazes kako ima savrsen astrolog,pa ima tema za to?Ili jos jasnije, sto nije ona sama dosla i BEZ naplacivanja i bez reklamiranja sebe radila ovo sto svi ovde radimo?Ja posle 20 godina rada astrologije ne mogu reci da znam iako mozemo slobodno da otvorimo anketu o mom tumacenju i mom odnosu sa ljudima na forumu, da oni sami, kojima sam bilo sta uradila iznesu svoj stav i misljenje. A tvojoj hrabrosti za izjave tipa ..savladala si za to kratko vreme sve to o cemu govoris..samo mogu reci - svaka ti cas, to je pokazatelj tvoje licnosti. Mozda bih i odgovorila da ti stav nije bio takav i da si jasno pokazala svoje namere ili posla iz svog iskustva kako za tebe postoji neko ko je jasan i ko je savrsen astrolog,ali molim te, ne pravi se naivna i prepametna, sama si sebi dala za pravo da prozivas druge..

Ево још једног савршеног примера - Када неко полази од себе.:D
Не рекламирам ни себе, ни своје знање/незнање, а ни своју пријатељицу.
Извини што ти покварих рекламу. :D
Нехотично... намера ми је била да разговарамо, а не да се ти обрукаш пред клијентима.
Једноставније би било да си одговорила на питања или сасвим игнорисала тему.
Овако... да си којим случајем имала моје поверење, као астролог, сада би га изгубила...

Нехотично... намера ми је била да разговарамо, а не да се ти обрукаш пред клијентима.
Овако... да си којим случајем имала моје поверење, као астролог, сада би га изгубила...

Izvinite VI ili ne čitate šta je napisano ili VAS ima više pa nemožete da se
dogovorite šta će te da napišete..
Devojko VI ili ne shvatate šta VAM se odgovara ili NE RAZUMETE
šta VAM se odgovara..
I dalje odgovarate kao da pišete sami sa sobom..
Zamolio bih VAS da ne širite diskusiju ako ne shvatate naše odgovore..

Izvinite VI ili ne čitate šta je napisano ili VAS ima više pa nemožete da se
dogovorite šta će te da napišete..
Devojko VI ili ne shvatate šta VAM se odgovara ili NE RAZUMETE
šta VAM se odgovara..
I dalje odgovarate kao da pišete sami sa sobom..
Zamolio bih VAS da ne širite diskusiju ako ne shvatate naše odgovore..

Господине Мод. Ви би свакако требали да будете објективни.:D
Кога то има више и где? У мојој глави?
Разговарам сама са собом?
То су симптоми за неке болести? :lol:

Овакав наступ Модератору не приличи.
Мене би заправо било срамота да овако са неким разговарам, чак и да нисам Модератор.

Господине Мод. Ви би свакако требали да будете објективни.:D
Кога то има више и где? У мојој глави?
Разговарам сама са собом?
То су симптоми за неке болести? :lol:

Овакав наступ Модератору не приличи.
Мене би заправо било срамота да овако са неким разговарам, чак и да нисам Модератор.

Objektivnost mi je VRLINA..
Baš kao što sam i pretpostavio..
vas ima više koji se dogovarate oko odgovora..
Lepo sam VAS pitao da NAM kažete ovde koje je vaše pitanje..
VI SE lepo dogovorite međusobno pa postavite pitanje..

MOLIM KOJICA da postavite jedno pitanje koje VAS zanima i da odgovrimo na njega..konkretno..

Молим Модератора, који ни на једну мени упућену увреду није одреаговао, да се барем за свој коментар извини или ћу да се обратим некоме ко има виши чин.

Молим Модератора, који ни на једну мени упућену увреду није одреаговао, да се барем за свој коментар извини или ћу да се обратим некоме ко има виши чин.
Izvinjavam se ako VAS nema više ali pišete kao da vas ima više..
Takav sam utisak stekao..
Uputite me gde ste bili vređani,dajte link..

Питање за астрологе.
odgovore koje dobija, dobija od ljudi koji na forumu rade astroloske analize ,ne znam od koga bi drugog ocekivala da joj odgovori..
Не залазим у то какви су ваши мотиви. Да ли то радите из забаве, ради зараде или неког трећег разлога... оно што ме занима је...ne bih rekla da je takav nastup zadrzala, vec je svakog ponaosob prozvala za svaki komentar upucen, moj odgovor je na primer - proglasila reklamom..:wink:
Да ли вам се чини да се играте са туђом психом?igranje nekim ili necim ne moze da podrazumeva nikako osobu koja se javi pod odredjenim imenom, postavi svoje podatke i trazi od nas odgovor..svojevoljno
Да ли и како размишљате о томе какве последице по некога може имати ''виркање у натал''?virkanje u natal je njen stav i misljenje, a prethodni komentar o svojevoljnom pitanju i nasem odgovaranju je sasvim dovoljan
Да ли сте се некада покајали због нечега што се некоме испричали? na kraju krajeva, samo nasa dobra volja moze da joj da odgovor na ovo pitanje, ali stav kojim postavlja pitanje ne zasluzuje odgovor
Можда нешто погрешно протумачили? tu su ljudi koji postoje, koji mogu da se izjasne za svakog od nas ponaosob, neka prelista komentare ljudi i pitanje ce dobiti sama

Ово питам из разлога што се ја не бих усудила тиме да се бавим.lepo receno, nemam komentara sem da astrologija kao i ostale oblasti ljudskog rada ili interesovanja nisu bas za svakog
Можда грешим...
nemam komentar

Ovo je pocetak njene teme!koliko se svega drzala, da se videti iz prilozenog

Поздрав Елле.:D

На питање се питањем не одговара, ал теби ћу да прогледам кроз прсте.;-)

Ја сам питала да ли мислите да је то играње туђом психом. Дакле, можда јесте, можда није.
Анкету сам поставила јер ме интересује како ви о томе размишљате.
И наравно не очекујем да сви размишљате исто.
У анкети постоје три опције. Ништа није наметнуто.

odgovor moderatoru je - al cu tebi da progledam kroz prste..!

Ne. Ti si savrsen primer kako NIKADA ne treba suditi o necemu/nekome koga ne poznajes.
Upravo si napisala nesto jako ruzno o nekome ko je ovde ostavio vremena i vremena , nesebicno pomazuci ljudima..i to, verovala ti ili ne , za " DZ" !
Treba da te bude sramota...sto dajes sebi za pravo ovako nesto, pritom skroz neupucena.

Stav koji imas prema Astrologiji je tvoja stvar i pravo. Pa makar bilo iz pukog neznanja.
Prozivati ljude tj. generalizovati , je nesto sasvim drugo.
Nakon svega ocekujes da neko ozbiljno shvati tvoju anketu??

Цинична, злобна, без сензибилитета и знања. :) Свака част на муњевитој процени.
Нћу те демантовати. Задржи своје мишљење, на чему год се оно заснивало.

Ја из овог одговора свашта могу да закључим, али нећу...:D
И даље чекам одговор на постављено питање.

Зашто?

Кад смо код писмености... Ја бих радо одговорила на ово што желиш да ме приупиташ, али је мало лоше формулисано. Нервоза учинила своје? :D
Већ си на једној теми закључила да те ја јако нервирам. Не разумем твоју потребу да и даље самном разговараш, али ти одлучујеш.
Ти мене не нервираш.

Дакле ризик постоји.
Колико је свестан ризика? Колико си ти способан да процениш да ли је неко свестан ризика?
Ти си астролог претпостављам.
Ово за црну магију нисам прочитала. :) Зажмурила сам. 8-)
Читала сам о чему се пише/ради овде на астрологији.
Оно што нигде нисам прочитала, а што ме јако интересује је управо ово што сам питала.

Упознала сам много астролога. Неки су свесни тежине онога што људима говоре неки нису. Неки су више неки мање образовани. Неки су добри у процени шта се коме сме рећи а неки нису.
Па астролози су само људи. :)

Лично познајем једну особу која је астролог. Веома образована и интелигентна особа. Свесна и себе и других. Ради то јер мора. Потребан јој је новац.
Води рачуна о томе шта коме може да каже, али ипак признаје да некада може и да погреши, како у процени особе, тако и у тумачењу.
Савест јој није најмирнија, али она је самохрана мајка. Двоје деце издржава... И ето, нешто је превагнуло да ипак настави тиме да се бави.

Хтела сам да се о томе поведе разговор, а не о мени :)
evo ga njen razlog u njenoj izjavi koji je upravo negirala....
Није да ми не ласка што сте ми посветили оволико времена, али чињеница је да сте са теме скренули и да траћите драгоцено време, како своје, тако и моје.

Могу ја из овако бурне реакције да закључим да вас тема ипак интересује, али да сам погодила у нешто о чему радије не бисте причали. Што не значи да би тај закључак био тачан.ne bi smo pricali po njenom zakljucku, na nacin na koji ona zeli da vodi diskusiju ili tumaci svaki odgovor koji joj je dat...

zaista se radi o vise osoba koje se ne mogu usaglasiti ili o jednoj koja ne zna jasan i direktan nacin da postavi pitanje

Тема вас инересује или не?
Ваш избор.

dala sam jasno objasnjenje da bi odgovori na temu bili i jasni i direktni, i to od ljudi sa visegodisnjim iskustvom, samo da je pristupila jasno, iz svog stava i iskustva i iz svog misljenja, ali joj je lakse da odgovor protumaci na nacin koji joj odgovara- vidi tudju reklamu u odgovoru upucenom njoj..nema svrhe komentarisati stav i nacin komunikacije, nije cudo sto su je vec negde Banovali, po njenoj sopstvenoj izjavi...

a ovo se zove neosnovana optuzba ili ti Pretnja na forumu licno Moderatoru..neko je ovde ocigledno pobrkao loncice

Цинична, злобна, без сензибилитета и знања. :) Свака част на муњевитој процени.
Нћу те демантовати. Задржи своје мишљење, на чему год се оно заснивало.

Ја из овог одговора свашта могу да закључим, али нећу...:D
И даље чекам одговор на постављено питање.

Зашто?

Ти мене не нервираш.

Дакле ризик постоји.
Колико је свестан ризика? Колико си ти способан да процениш да ли је неко свестан ризика?
Ти си астролог претпостављам.
Ово за црну магију нисам прочитала. :) Зажмурила сам. 8-)
Читала сам о чему се пише/ради овде на астрологији.
Оно што нигде нисам прочитала, а што ме јако интересује је управо ово што сам питала.

Упознала сам много астролога. Неки су свесни тежине онога што људима говоре неки нису. Неки су више неки мање образовани. Неки су добри у процени шта се коме сме рећи а неки нису.
Па астролози су само људи. :)

Лично познајем једну особу која је астролог. Веома образована и интелигентна особа. Свесна и себе и других. Ради то јер мора. Потребан јој је новац.
Води рачуна о томе шта коме може да каже, али ипак признаје да некада може и да погреши, како у процени особе, тако и у тумачењу.
Савест јој није најмирнија, али она је самохрана мајка. Двоје деце издржава... И ето, нешто је превагнуло да ипак настави тиме да се бави.

Хтела сам да се о томе поведе разговор, а не о мени :)

Није да ми не ласка што сте ми посветили оволико времена, али чињеница је да сте са теме скренули и да траћите драгоцено време, како своје, тако и моје.

Могу ја из овако бурне реакције да закључим да вас тема ипак интересује, али да сам погодила у нешто о чему радије не бисте причали. Што не значи да би тај закључак био тачан.

Тема вас инересује или не?
Ваш избор.

i jos jednom, jasno da jasnije ne moze biti...

Ja bih priupitala takodje, priznajem nameru u ovoj izjavi jer se odnosi na njen odgovor da ce moderatoru progledati kroz prsteodakle joj pomisao da neko odgovara na pitanja zato sto se sam usudiostojim i iza ovoga jer je jasno iznela pitanje i stav da se mi igramo tudjom psihom i virkamo u tudje karte, kao da mi to radimo zato sto se to nama hoce ili odakle joj ideja uopste da se nekom tumaci nesto zato sto MI to hocemo a ne zato sto odredjeni ljudi SAMi to traze od nas...ali, mozda nema svrhe uopste i postavljati pitanja i poklanjati paznju nekom ko ili nece ili ne ume da cita kako je to ona shvatila, meni zaista nije vise vazno jer ocigledno pokazuje da shvata samo kako ona hoce i to je njeno apsolutno,zagarantovano pravo a stojim iza toga da ne cita ili se pravi blesava da se ceo forum upravo odvija na sistemu da se ljudi jave pod svojim nikom i da traze i pitaju sami i da to nikako ne moze, niko, iole pismen da protumaci drugacijeili je prosto izvrsilac odredjene uloge a to je da se ovde pravi totalno blesav/blesava i postavlja takva nebulozna pitanja...objasnjenje vec datozaista nema svrhe gubiti vreme i dozvoljavati nekom ovako da odvlaci paznju na sebe sa mnogo bitnijih stvari nego sto je njegovo ili njeno izigravanje naivnosti...
a mozda sam i pogresila...sve vise mi se cini ipak da je ciljana namera koja moze da se granici i sa nekulturom u ponasanju na forumu i suprotstavlja pravilima koja su doneta...od toliko hiljada ljudi, samo ona jedna ima problem ..ali definitivno problem u sebi ili oko sebe..

Nije fer što ste se tako okomili na osobu koja je započela temu.Ne shvatam ni zašto su se svi astrolozi ovde pronašli prozvanim. Rekla je da se ne bi usudila da se bavi time možda zato što je teško, odgovorno, zahtevno, a ne zato što misli da je to glupo i što ne ceni osobe koje se time bave.Zaključila sam da nije bila zlonamerna, pogotovo na osnovu komentara koje je kasnije davala, ali za razliku od pojedinih osoba astrologa... Nastavite da radite svoj lep, zanimljiv posao i ne unosite toliko negativne energije, ne dolikuje.

Nije fer što ste se tako okomili na osobu koja je započela temu.Ne shvatam ni zašto su se svi astrolozi ovde pronašli prozvanim. Rekla je da se ne bi usudila da se bavi time možda zato što je teško, odgovorno, zahtevno, a ne zato što misli da je to glupo i što ne ceni osobe koje se time bave.Zaključila sam da nije bila zlonamerna, pogotovo na osnovu komentara koje je kasnije davala, ali za razliku od pojedinih osoba astrologa... Nastavite da radite svoj lep, zanimljiv posao i ne unosite toliko negativne energije, ne dolikuje.
Pa da si procitala njen post na drugoj temi, koji jasno govori koliko nije tacno ovo sto si sada rekla....mozda bi ti bio jasniji stav ljudi koji su se nasli " prozvanim".

Meni nije jasno zasto neko ( ukoliko vec ne veruje u astrologiju,njome se ne bavi ,niti ga ista ne interesuje?) ima potrebu,da neprestano dolazi na ovaj deo krstarice koji se iskljucivo njome bavi,pritom postavlja neprimerena pitanja sa velikom dozom cinizma i zlobe.
Ne odstupajuci od svojih principa,uporno se petlja tamo gde mu nije mesto ni po senzibilitetu ni po znanju...steta sto uspeva da izazove bilo kakav komentar i time privuce paznju na sebe.
Dakle ostvari svoj jedini cilj.

mislim da sam ovim sve vec rekla.Samo bih dodala
Ovde se ocigledno radi o zameni teza i nesto mi se cini da ovde nekog stvarno
Grize SaVEST

mislim da sam ovim sve vec rekla.Samo bih dodala
Ovde se ocigledno radi o zameni teza i nesto mi se cini da ovde nekog stvarno
Grize SaVEST

Ја не могу а да се са овим не сложим.

Не знам како да схватим сва ова обраћања у трећем лицу. Оговарање?
Не замерам, али ми је просто непријатно да одговарам на такве коментаре.

Дакле. Слободно можете да наставите да ме анализирате и износите своје закључке о мени. Уколико вас то забавља, ја вам се нећу супротстављати.
Можда бих вам могла предложити да отворите нову тему посвећену мени, а да се ове оканете, јер очигледно не желите да разговарате ниочему другом осим о мени.

Још једном ћу рећи.
Или имате шта да кажете на тему или не. Избор је ваш.

Back