Grip se može izbeći

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.927

Kada imam prehladu ili grip nikako ne idem na posao. Svi mi imamo odgovornost jedni prema drugima, a kada bolesni idemo da radimo, dovodimo druge u opasnost, rekao je dr. Ričard A. Martinelo, profesor zaraznih bolesti i pedijatrije sa Jejla
Kako se bliži sezona prehlade i gripa i dani postaju sve hladniji, ljudi sve češće borave u zatvorenim prostorijama omogućavajući respiratornim bolestima lakše širenje. Sezona gripa naime počinje već u oktobru, a svoj vrhunac doseže između decembra i januara, ali osim nje u ovim je mesecima aktualno i još nekoliko respiratornih virusa, a većina ih uzrokuju simptome slične prehladi. Zbog toga je nekoliko lekara za HuffPost ispričalo šta oni rade, a šta izbegavaju kako bi ostali zdravi, a prenosi Večernji.
1758619008439.png

1. Ne preskaču vakcinaciju protiv gripa​

Preskakanje ili odlaganje vakcinacije protiv gripa može vas dovesti u opasnost da se stvarno razbolite, kaže dr. Mari-Luiz Landri, profesorka laboratorijske medicine na Medicinskom fakultetu Yale. „Više puta sam dobila grip i svaki put sam bila jako bolesna“, rekla je. „Otkako sam primila vakcinu, samo sam jednom dobila grip, ali bio je mnogo blaži i kratkotrajniji u poređenju s ranijima“. Vakcinacija protiv gripa preporučuje se skoro svima starijima od 6 meseci života, uz nekoliko retkih izuzetaka i za većinu pacijenata je besplatna.

2. Nikada bolesni ne idu na posao​

Kada imam prehladu ili grip nikako ne idem na posao. Svi mi imamo odgovornost jedni prema drugima, a kada bolesni idemo da radimo, dovodimo druge u opasnost, rekao je dr. Ričard A. Martinelo, profesor zaraznih bolesti i pedijatrije sa Jejla. Budući da se grip i prehlada šire putem respiratornih kapljica, kada ste bolesni najbolje je ostati kod kuće, kako biste smanjili rizik od prenosa. Čak i ako nemate simptome ali ste pozitivni na grip, i dalje možete širiti virus.

3. Kada su bolesni ne izlaze bez maske​

Ponekad, naravno, moramo izaći u javnost i kad smo bolesni, kaže profesor emeritus sa Univerziteta Kalifornija, Džon Švarcberg koji tada ne izlazi iz kuće bez kvalitetne medicinske maske, npr. N95 ili KN95. “Svako s respiratornom bolešću bi trebalo da nosi masku na javnim mestima u zatvorenom ili napolju ako se nalazi pored drugih ljudi”, kaže Švarcberg, jer ona veoma smanjuje rizik od respiratornih kapljica koje se mogu ispustiti u vazduh kada kašljete ili kijate.

4. Redovno peru ruke​

Loša higijena pranja ruku može biti faktor rizika za dobijanje gripa ili prehlade i prema Martinelou i Švarcbergu, ruke treba prati često, posebno u ovim mesecima. „Kada nam se ruke nakon dodirivanja površine na kojoj je virus kontaminiraju , možemo se razboleti samo zbog dodirivanja očiju ili nosa kontaminiranim prstima“, objasnio je Martinelo. A ako ste u pokretu i nemate pristup sapunu i vodi, možete privremeno koristiti i sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

5. Dovoljno se odmaraju​

Važno je dovoljno se odmarati dok ste bolesni, kaže dr. Tamika Henri, porodična doktorka sa Unlimited Health instituta. „Često pokušavamo i tada sledimo svoj užurbani ritam, bez obzira na to kako se osećamo, a to može negativno uticati na naše zdravlje. Dobra vest je da i san može pomoći da se brže oporavite od prehlade ili gripa, jer simptomi mogu trajati i do dve nedelje. “Nedovoljno spavanja povezano je s povećanom upalom i oslabljenim imunološkim odgovorom, što može produžiti vreme potrebno za oporavak od bolesti”, kaže instruktor medicine sa Harvard Medical School Metju Viver, a davanje prioriteta zdravim navikama povećava šanse da i tokom najzaraznijeg godišnjeg doba ostanete zdravi.

Najžena

Ja imam odbrambeni metod protiv gripa, odlicno se pokazao u kovidu.

Ovo za nosenje maske i za neodlazak na posao je obaveza i kad nemas grip nego si u predgripoznom stanju.
Pred gripozno stanje je vazno jer svejedno sta kazu lekari , to stanje postoji.Tada se organizam brani da ne bude zahvacen gripom, inficiran je ali nije oboleo.
Moze biti zarazan iako nije oboleo.
Predgripozno stanje se manifestuje kod razlicitih ljudi i gripova na razlicit nacin, od osecaja slabosti , do nekih specificnih promena, npr pad temperature, usled preraspodele metabolickih potreba...neko ima i glavobolju, neko ima osecaj jeze, bez promene temperature..

Naravno sve ovo je jeres, tj nijedan medicinar narocito mladji i nauceni DRMRPR vam ovo nece prihvatiti..
Jos ima da dobijete po njonji....

Pojacan unos belancevina, kao jedna od preventivnih akcija.
Unos belog luka kao jedne antivirusne supstance.
Pojacan unos C vitamina, blago povecan unos tecnosti.
I prekid kontaminacije virusom.

Ovo poslednje se pokazalo kao znacajan moment..Bar u kovidu.
Tako da sam ja licno na gnusanje mojih roditelja i rodjaka, a na odobrenje mojih poznanika i drugara, ispada da ovi drugi imaju vise poverenja u moje procene jer me vise i znaju po konkrentim reakcijama....uveo po potrebi naizmenicne dane..
Kad se osete predsimptomski simptomi, ili kad se proceni da je navala virusa, u slucaju kovida i drugih virusa koji su sa produzenom inkubacijom, znaci po nedelju dana npr, procena je vazna i onda nastupa odbrana naizmenicnih dana.,.
I vrlo je efikasna, jer sa primljenim kontaminacionim dozama koje su male , telu dajete sansu da uspostavi odgovor odbrane.
A ogromna je razlika u tri stanja bolesti , odbrana, mala bolest , velika bolest....narocito kod kovida....
Tacno se videlo ko je zahvatio ogromnu kolicinu virusa i uleteo u veliku bolest, a ko je uleteo u malu bolest, a one koji su ostali u stanju odbrane, i izborili se, i to je bio poseban slucaj...odbrana moze trajati po nekoliko dana, do 3, ali je rezultat poznat nekad i posle dan ili dva, samoj osobi...
Ali nema opustanja, tj intezivno jacanje imuniteta, tu se pokazale kod kovida i AD kapi kao dobre, samo se smanjuje izlozenost virusu..

Kazem efikasnost metode naizmenicnih dana, tj jedan dan ekspozicija , drugi dan samacki pritvor, je bas efikasno sredstvo za odbranu od virusa, zvuci cudno kad se ovako kaze, ali je stvarno efikasno...Cak vam se cini da je vremenom i efikasnije...mozda , ne znam.
Ovo samacki je vazno , tj nije isto kad su dvoje , dvojica i kad je samacki....tako da se treba insistirati na tome....vazno je vazdusno odvajanje , ali i kontaktno , zavisi od virusa...

Ovo za pranje ruku to ne znam sta da kazem....pravilo cim udjes u kucu peres ruke je stvar kulture, nema veze sa virusom, pranje posle vrsenja nuzde, valjda isto , pranje ruku pre pripreme hrane valjda isto , posle upotrebe tastature, valjda isto....misa isto...

Sto se tice odmaranja, tu se podrazumeva intezivni trening, tj teretana i trcanje, a ne kretanje, setnja, izlazak na sunce, koje naravno pomaze i poprilicno pomaze, bilo kao kardio vezba, bilo kao antivirusni tretman, ako ste na moru , plivanje u moru pomaze, na kompnu bazeni ne...suvise je velika kontaminacija u bazenima to znaju svi plivaci...korist od ispiranja tela se izgubi zbog kontaminacije virusima koji poticu od drugih..

Nije svako voce podobno svakom kao izvor C vitamina....ili B vitamina ....Zavisi od ljudi , npr meni pomorandze pomazu vise od limuna...komad za komad...
Ima vise vrsta C vitamina, i to je tacno , ali ne znam da li je to zbog tih razlika..

Pred gripozno stanje je vazno jer svejedno sta kazu lekari , to stanje postoji.Tada se
Medicina ne negira ovo stanje jer,
da, postoji stanje koje se može nazvati „prodromalna faza“ ili „prodromalni simptomi“ pre nego što se razvije potpuna klinička slika gripa.
Sa čisto medicinske tačke gledišta, to je period kada je virus već u organizmu, počinje da se umnožava, a imunološki sistem reaguje, ali simptomi još nisu u potpunosti izraženi.
Tipični rani (prodromalni) simptomi pre klasičnog „gripoznog stanja“ su osećaj umora i slabosti, blaga glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, jeza ili osećaj hladnoće, blago grebanje u grlu, smanjen apetit.
Kod nekih ljudi ova faza traje samo nekoliko sati, a kod drugih jedan do dva dana, nakon čega sledi klasična slika: visoka temperatura, izraženi bolovi u telu, kašalj i kijavica.
Dakle, postoje rani signali pre nego što se grip u potpunosti razvije i oni se medicinski priznaju kao deo prodromalne faze.

Zaštititi pluća je ključna stvar za preživljavanje Korone.
Ima jako efikasnih prirodnih čajeva za to.
Ja sam prošlog puta dva puta dobio Koronu i oba puta nije došlo do komplikacija na plućima.
A sve koje znam da su otišli Bogu na istinu, imali su komplikacije na plućima. :kafa:
,,, apsolutno si u pravo,,, kod korone prvi na udaru je respiratorni sistem,,,
,,,u kasnijim fazama,,, posle gidinu dve karakteristika je da pacijenti sa prelezhanom koronom imaju problema sa psiholoshkom nestabilnoshću ,,,

Back