Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Откуд ти то са сигурношћу знаш?

Питај Кисинџера и оне који су га овластили да инвестира у комунизам...

Наравно да им је промицало, јер имају више фракција и политичку подређеност Америчкој корумпираној влади...

Сад разводњаваш причу у релативизацију ''моралом''

Нетачно, политика државе је више споља него изнутра... то што ми нисмо држава, баш у том твом ставу има утемељење

Америка и даље јесте број 1 у свету геополитички... Није то нестабилна земља да је свака мало већа револуција разбуца на делове

Сазнај и ти да ниси свезнајућа и да слушаш оне који боље разумеју концепт геополитике сваке државе, ма како мала била...

Далеко од тога да сам свезнајућа али сам се ипак потрудила да неке ствари сазнам у циљу бољег разумевања догађаја.
И немој да мислиш да ја имам страну.
Мени су подједнако одбојни/одвратни и Совјети и амерички Троцкисти.
И надам се да ће њиховој накарадној визији света доћи крај.

Далеко од тога да сам свезнајућа али сам се ипак потрудила да неке ствари сазнам у циљу бољег разумевања догађаја.
И немој да мислиш да ја имам страну.
Мени су подједнако одбојни/одвратни и Совјети и амерички Троцкисти.
И надам се да ће њиховој накарадној визији света доћи крај.
Из твојих уста у Божије уши... Ти чивутски троцкисти и јесу преко корумпиране багре слали новац крвнику Титу да глуми запад, правећи тиме надреалне савезе...

Само полако сестро, на истој смо ПРОсрбској страни... полемишемо

Зилоте, наивно посматраш ствари, а и не поседујеш нека елементарна знања. Ето, ти би да аминујеш утицај зпада овде, а не знаш да је СФРЈ била придружена чланица НАТО пакта од 1956. Не знаш ништа о наоружавању република.
Кроз сазнање те чињенице, како се тачно совјетске структуре уклапају овде неким доминантним деловањем?
Хоћеш рећи да су НАТО пакт чинили пацери којима је то промицало?
Тако моћној организацији није ништа промицало.

Такође, увек се пренебрегава чињеница да политику воде људи са својим врлинама и манама, емоцијама.
Не постоји политика, самим тим, која је растерећена неразумних, емоционалних одлука. Ма ко је водио.

Наше је да покушамо да уредимо изнутра своју земљу, а геополитика и геостратегија су одувек спорт великих.

Америчке патриоте нису успеле Америку да спасу, а не да спашавају свет. Једноставно, прегазили су их Троцкисти који не датирају од јуче у УСА, већ последњих 100 година. То су ти данашњи неолиберали који имају свуда своје идеолошке присталице, што кроз губитнике осме седнице, националкомунисте, што кроз анационалне руске комунисте, кинеске неолиберале које су на последњој седници ком. партије Кинези некако почистили...

Планета функционише као јединствен организам и ако кроз време пратиш догађаје, ствари су прилично јасне.
Само пре тога ипак мораш неке чињенице да сазнаш.
Nisam puno čitala o svemu tome niti znam, ali moj utisak se slaže sa ovim što pišeš da smo mi zapravo bili Zapad za vreme SFRJ. Ne u smislu demokratije i višeparlamentarnog sistema, već smo očigledno imali veliku naklonost, naš pasoš se svuda cenio, uticaj kulture, pazite mi smo imali Diznijeve crtaće, slušali Američku muziku, gledali filmove, za to ljudi u istočnom bloku nisu ni znali, rok muzika, način života, novac koji smo dobijali, krediti, sve upućuje na to da smo bili deo sistema Zapada. Jedino politički u smislu što je bila jedna partija, i tu nas nisu dirali.

Ali onda kada je bilo vreme 90. da se uđe u EEZ, tada naši političai nisu ukapirali gde smo i šta smo. Hrvati i Slovenci su nastavili gde su i pre išli, želeći da oforme i svoje samostalne države, a Srbi, tačno, bavili su se nekim nepravdama od pre, KiMom itd.. neshvatajući da će najviše dobiti ako se uližu USA. Ne, oni su išli sa "pravdom" i "onim što nam pripada", ne shvatajući ponovo da velike sile određuju šta ti pripada... Tako da jeste, logično je što nam je USA postala veliki neprijatelj kada je videla da ne idemo u ono što su drugi već uradili, Hrvati i Slovenci, prema NATOu. Tako da sve to govori u prilog činjenici da su bili razočarani nama, i na koncu, do 99. je OVK bila teroristička organizacija za njih. Sve te godine od 91 do 99 šta se uradilo po tom pitanju? Ništa. SPC se nije vratila zemlja koju je imala u Metohiji zbog Mire i SPSa i komun.ista, nismo se približili USA... i onda nagli zaokret šah mat i to više nije deo vas. Ako niste hteli NATO, a nama trebaju baze tu, onda ćemo uzeti deo teritorije.

Nadam se, da, da ćemo nešto sazreti u međuvremenu. I ne bih bila u koži sadašnjih političara, ko god da je na vlasti. Nisam sigurna da je dalja neutralnost moguća.

Uticaj USA je veliki kod nas. Oni imaju ogromnu i izolovanu ambasadu ovde. Daju puno novca za razne stvari. Najveći su donatori Srbiji. EU je takođe veliki donator. Mi sve te pare uzimamo. Ko pare uzima očekuje se i nešto da da. Ako natsvaimo da ih vučemo za nos, uzimamo a i dalje se nešto durimo, teško da će imati strpljenja sa nama

Ali onda kada je bilo vreme 90. da se uđe u EEZ, tada naši političai nisu ukapirali gde smo i šta smo.

Ево види зашто...

Jedino politički u smislu što je bila jedna partija, i tu nas nisu dirali.

................................................................. ДИКТАТУРА

Схвати да смо ми у СФРЈ били Тројански коњ спољнополитички за Америку... Московски тројански коњ, зато су нас и разбуцали брутално, и аман ће опет ако будемо без лустрације и отварање тајних досијеа...

Uticaj USA je veliki kod nas. Oni imaju ogromnu i izolovanu ambasadu ovde. Daju puno novca za razne stvari. Najveći su donatori Srbiji. EU je takođe veliki donator. Mi sve te pare uzimamo. Ko pare uzima očekuje se i nešto da da. Ako natsvaimo da ih vučemo za nos, uzimamo a i dalje se nešto durimo, teško da će imati strpljenja sa nama
Mislim da je to "durenje" samo poza, predstava za narod, da bi se narodu pružilo ono što on želi da vidi i tako se na vlasti održali ljudi koji njima odgovaraju.

Politika se ionako rešava iza zatvorenih vrata.

Ne može se protiv sile i ako smo kolonija/vazali/štaveć - prihvatićemo tu neminovnost. Ali bar neka prestanu da mlate praznu slamu sa "demokratijom, slobodama i ljudski pravima".

"Živite po našim pravilima ili vas nema" je ipak mnogo više fer i ljudski reći.

Mislim da je to "durenje" samo poza, predstava za narod, da bi se narodu pružilo ono što on želi da vidi i tako se na vlasti održali ljudi koji njima odgovaraju.

Ne može se protiv sile i ako smo kolonija/vazali/štaveć - prihvatićemo tu neminovnost. Ali bar neka prestanu da mlate praznu slamu sa "demokratijom, slobodama i ljudski pravima".

Jeste, i ja mislim da je to poza. Mi smo vec pod direktnom kontrolom iz EU i USA. Mislim da su i oni ukapirali u međuvremenu koliko je loše bilo bombardovati BG. Oni to neće priznati, ali nisu računali na toliku tvrdoglavost i zlopamtilo Srba. I pokušavaju to nekako da pomere, ali teško to ide. ZAto i puštaju da se u našoj javnosti priča jedno, a radi drugo. Upoznala sam bila jednog predstavnika NATOa (u avionu Brisel- Bgd) još pre 15tak godina, koji je pomagao ovde našim službama za spasavanje od poplava, drugih nepogoda.. on je dakle civilni sektor NATOa i uspostvaili su sa nama još tada vrlo bliske odnose, i pomagali su ono kada je bila poplava Obrenovac i slično.. Tako da na sve načine, davanjem NATO projekata za nauku, za sve ostalo što nije direktno vojksa trude se da imamo blisku saradnju.

A nema tu fer.. to svi znaju. Nego kod nas mi volimo tu direktnost, a ona u njihovoj kulturi nije neophodna već se sve podrazumeva. Uostalom, ni svojim građanima ne kažu šta je u stvari.

Па да ли у овом моменту требају речи ?!

Да ли је 'људски' терати друге да 'живе по нашим правилима' .. што се своди на 'ти радиш за џабе .. а ја уживам'

Да ли је то 'фер'?!

U politici nema fer igre.
Sto bi narod rekao samo posteno pa ko koga zaebe.
Jedno se prica, drugo misli a trece radi.
Nasi politicari su lakomi i pohlepni preko svake mere.
Doduse, i drugi su takvi.
Ali kod nas nema osecaja nacionalne pripadnosti nega samo JA i moja guzca.
Niko ne radi ni mrvu za narod.
E zato klizimo niz brdo.

E zato klizimo niz brdo.
dovoljno je videti kineski luk u Maxiju

Jeste, i ja mislim da je to poza. Mi smo vec pod direktnom kontrolom iz EU i USA. Mislim da su i oni ukapirali u međuvremenu koliko je loše bilo bombardovati BG. Oni to neće priznati, ali nisu računali na toliku tvrdoglavost i zlopamtilo Srba. I pokušavaju to nekako da pomere, ali teško to ide. ZAto i puštaju da se u našoj javnosti priča jedno, a radi drugo. Upoznala sam bila jednog predstavnika NATOa (u avionu Brisel- Bgd) još pre 15tak godina, koji je pomagao ovde našim službama za spasavanje od poplava, drugih nepogoda.. on je dakle civilni sektor NATOa i uspostvaili su sa nama još tada vrlo bliske odnose, i pomagali su ono kada je bila poplava Obrenovac i slično.. Tako da na sve načine, davanjem NATO projekata za nauku, za sve ostalo što nije direktno vojksa trude se da imamo blisku saradnju.

A nema tu fer.. to svi znaju. Nego kod nas mi volimo tu direktnost, a ona u njihovoj kulturi nije neophodna već se sve podrazumeva. Uostalom, ni svojim građanima ne kažu šta je u stvari.
Čine i oni ustupke.

Recimo, nismo morali da damo sankcije Rusiji. Gde bi to moglo bez njihovog blagoslova?! Doveli su nedavno svoju privrednu komoru da se dogovara oko ulaganja i saradnje. Ne prisiljavaju nas da uđemo u NATO.

Ne pratim previše, ali sigurno ima toga još što nam se daje i dopušta, a drugima možda ne.

Uostalom, oni su izvukli i UK iz EU. Samim tim što nismo tamo - možda nam i čine uslugu s obzirom na vreme koje će doći.

Ali...

Neke stvari nije moguće izbrisati... Znam da njih nije briga, pa pobili su i izgladneli milione na pravdi Boga, ali, eto, i mi smo ljudi. :) Zahvaljujući njima, naučili smo na ličnom iskustvu kako izgleda kad si "niže biće" i kada je tvoj život bezvredan. Zato ne mogu progutati njihovu retoriku o slobodi i ljudskim pravima.

No, dobro, možda to ne utiče isto na svakoga... Valjda svi različito reagujemo na nasilje i batine.

E zato klizimo niz brdo.
Ni drugima ne pada s neba. NATO zemlje sad šalju "dobrovoljce" po Ukrajini, a sutra će na Tajvan ili gdegod treba. Mi nećemo da žrtvujemo jedan deo naroda da izgine za američke ratove. Isto tako EU se sad zadužuje za pomoć Ukrajini, za oružje... Sve su to krediti, sve će to Amerika da im naplati ovako ili onako. Mi smo se i iz toga izvukli. Tu "brigu" tuđih političara njihov narod plaća. Ali nešto zauzvrat i dobija. Ne možeš i jare i pare.

Primera koliko hoces.
Vojvodjanske njive mogu da hrane SEDAM puta vise ljudi nego sto ima Srbija.
Kod nas u Srpskoj ista prica.
Holandska mrkva ili kineski luk ili mandarine iz Izraela.
A klima Bogom dana.
Za sve su krivi politicari i njihovo ugradjivanje.
Niko ne želi konkurenciju.

Prvo što su zapadne firme uradile kada se raspao Istočni blok bilo je da unište konkurenciju - pokupuju i pozatvaraju fabrike i firme. Onda su otvorili svoje (ako i gde su hteli) gde se radilo po njihovim pravilima, proizvodila i kasnije prodavala njihova roba.

Ako Srbija mora da uvozi hranu od nekoga da bi dobila neki kredit, recimo, onda ona ne sme da proizvodi svoju ili sme u vrlo malim količinama da ne bude konkurencija.

Zato je tako strašno biti kolonija/vazal/štaveć. Nemaš slobodu. Gazda ti određuje šta ćeš da gajiš, praviš, koliko, kako...

Ne tretiraju se svi isto. Zapadnoj Evropi nikada nije bio cilj da se Istočna previše razvije. Samo onoliko koliko oni dopuste da mogu da je drže pod kontrolom.

Zato ne treba povlačiti paralele, kako, eto, Nemačka može, a mi ne možemo, jer su nam političari nesposobni i slično. Nama se često ni ne dopušta.

Na kraju krajeva, Istok i služi kao izvor jeftinih sirovina i jeftine radne snage za Zapad.

Meni se nekad čini da ljudi uopšte ne shvataju ozbiljnost naše situacije (i situacije mnogih sličnih zemalja-robova).

Čine i oni ustupke.
Recimo, nismo morali da damo sankcije Rusiji. Gde bi to moglo bez njihovog blagoslova?! Doveli su nedavno svoju privrednu komoru da se dogovara oko ulaganja i saradnje. Ne prisiljavaju nas da uđemo u NATO.
Ne pratim previše, ali sigurno ima toga još što nam se daje i dopušta, a drugima možda ne.
da
Uostalom, oni su izvukli i UK iz EU. Samim tim što nismo tamo - možda nam i čine uslugu s obzirom na vreme koje će doći.
Ali...
Neke stvari nije moguće izbrisati... Znam da njih nije briga, pa pobili su i izgladneli milione na pravdi Boga, ali, eto, i mi smo ljudi. :) Zahvaljujući njima, naučili smo na ličnom iskustvu kako izgleda kad si "niže biće" i kada je tvoj život bezvredan. Zato ne mogu progutati njihovu retoriku o slobodi i ljudskim pravima.
Ali ko se još prima na retoriku i što te toliko nervira? Svakome na svetu ko je i malo ozbiljan je jasno da su to neke priče.. To je sve nerviralo 90tih i prvih god 2000tih, ali danas 2023 i malom detetu je jasno, i svim građanima na svetu, da je to samo retorika. Na to se više niko ne prima. Ali i dalje služi tako političarima da opišu da žele negde "demokratiju"
No, dobro, možda to ne utiče isto na svakoga... Valjda svi različito reagujemo na nasilje i batine.
Samo se radi o tome da se ljudi više na to ne primaju, ni pozitivno ni negativno

Meni se nekad čini da ljudi uopšte ne shvataju ozbiljnost naše situacije (i situacije mnogih sličnih zemalja-robova).
Shvataju mnogi. Sad mi baš jedan Poljak reče, nešto u vezi sa naukom, ali kaže uvek će da sve te projekte vode zemlje FRA, Nemačka i slično.. nikad neće neka iz istočne evrope. Ali oni proizvode i najviše novca. Novac je taj koji sve određuje. No, ipak, sa druge strane, znam što se nauke tiče, puno se novca daje za ITC yemlje (Inclusiveness Target Countries (ITC)) gde spada recimo i Portugal itd.. mi takođe. Dakle, nije da se ne daje. Ali opet, svi su svesni situacije. I.. definitivno je prošla naivnost građane zapadnih zemalja.. oni sve razumeju šta se dešava, nije im više lako zamazati oči. Svi će ti reći jesu Rusi krivi, ali ni ovi nisu naivni sve su izazvali.
HR takođe ima momenat shvatanja da nema više dobrih lekara, da nema stanovništa, itd.. Nigde nije idealno. Jedini je problem što mi još nismo doživeli minimum.. jer nam se sistem održava što imamo dobre ekonomske konekcije sa EU. Ako bi to nestalo, došlo bi siromaštvo. Jer nismo gazdovali kako treba.

Tito 'leba ne jede, a pare zarađuje! :lol:
Mnogi obilaze Kuću cveća svake godine.
Drugarica mi je udata za Italijana koji je simpatizer socijalističke partije i kada su dolazili ovde obavezno je želeo da obiđe i Kuću cveća i vidi Titov grob. Tito je važna figura u socijalističkim partijama širom sveta.

Inače, rušenje jednog mauzoleja neće promeniti mentalitet naroda. Ne povodimo se za besmislenim novotarijama Zapada - cancel kulture, iskrivljavanja istorije, cenzure i gušenja svega nepodobnog i različitog. Imali smo toga i previše u bivšoj Jugoslaviji.
ozbiljni narodi, takve gluposti ne dozvoljavaju...pre ili kasnije, greske ispravljaju...kod Srba se ta ispravljanja mere decenijama ili vekovima

ja ne uzimam te pare. uzimaju pojedinci plaćenici koji rade stvari po nalogu naručioca, najčešće protivno interesu prosečnog građanina.
tako su nam oteli državu i tako smo i kolonija postali.

postoje neformalni centri moci svuda u svetu...mada je pitanje, koliko je drzava u svetu stvarno nezavisno i samostalno donose odluke...glavni nefoormalni centar moci u Srbiji, mogla bi biti SPC...da li je SPC, jasno i glasno osudila lopovcine i izdajnike koji vode Srbiju...a SPC ima mocno oruzje u rukama...

Demokratska banda. banovici i ustase, ulicne hulje. To je glavni problem.
Slovenija nije qc! Slovenija je njemacka zupa. A Srbija je Carevina. Nije tamo gdje vi mislite da je, i nije joj glavni grad Beograd nego Podgorica, i Kraljevina je Dalmacija i Srbija nije demokratija. Srbija ima svoju crkvu. I ima perpere Cara Dusana, a ne auro.

Oni to neće priznati, ali nisu računali na toliku tvrdoglavost i zlopamtilo Srba. I pokušavaju to nekako da pomere, ali teško to ide.
Зато што су задрти и тврдоглави, једнако као и Срби.
Још негде 1990. причао сам са неким Американцима о проблемима менталитета, где су они заговарали тезу о томе како се то може променити само пуким притиском, док сам им ја говорио да то код Срба може да изазове и контраефекат; још тада је било јасно да ће овде доћи до сукоба, и једино што је било непознаница је био интензитет и трајање.
Са неким другим Американцима сам поново причао о томе пре неколико месеци, помињући им таксативно све погрешне потезе које су правили кроз историју према Србима, и последице које је то изазвало; сложили су се да су се из незнања и неразумевања доста огрешили о нас, и тиме себи много умањили шансе да овде имају јаког и лојалног савезника.
При том, били су шокирани када су схватили који појединци су овде направили себи лукративне бизнисе, и када сам им предочио везу између тога и заговарања напада на Србе- смучило им се...
Нико не воли да губи илузије о уређености сопствене државе.

Hrvati iz nekog razloga smatraju svoje more velikom vrednošću koju svi žele da im oduzmu i koje bi trebalo da im obezbedi bogat život bez rada, dok ih realnost u potpunosti demantuje. Zemlje Južne Evrope sa morima i plažama su najsiromašnije na kontinentu. Države pokreću industrija i poljoprivreda. Niko u Srbiji ne želi vaše more. :( Ne razmišlja o vašem moru. :( Građani Srbije danas letuju na lepšim mestima od Jadrana sa boljom uslugom i više sadržaja nego što vi imate da pružite. :)

Kakav odgovor a sa realnošću nema veze :) Da nije tako kao sto rekoh, ne bi ljudi iz Srbije imali patolosku želju da ljetuju na more.

A za druge tacke nijesi komentarisala ;)

Znam da vas uče suprotno tome da biste mrzeli Srbe i doživljavali ih kao stalnu pretnju (ništa bolje za očuvanje vlasti od spoljnjeg neprijatelja), ali jednog dana ćete se i vi probuditi iz te fantazije... Možda kad kao vaši siromašni preci krenete trbuhom za kruhom po Južnoj Americi...

Fantazije su to sto ti pričaš. Došla si na temu “srpske greske 20. vijeka” da nekritički branis sve srpske greske.

Ovo važi za tebe i ako si Crnogorac. Nadam se da si jedan od pravih patriota i da živiš u svojoj zemlji, te da se ne javljaš iz mrskog nedemokratskog Beograda koji vam je mnogo mio. ;) Pitam se ko ima megalomanske komplekse... Ne može vas se čovek otarasiti i oterati vas u tu vašu razvijenu demokratiju! :lol:

Inače, demokratija i borba za slobodu nisu sinonimi.

Ovakav odgovor vrišti od samopouzdanja i objektivnosti :lol:

Back