Neno
Elita
- Poruka
- 24.553
Greške kod roštilja koje mogu ugroziti zdravlje: Dve stvari su ključne, izbegavajte ih
Danas je Prvi maj, a miris roštilja već se širi ulicama.
I dok su ćevapi, pljeskavice, vešalice i razne druge mesne đakonije neizostavni deo proslave, gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić upozorava da priprema roštilja nije samo stvar ukusa – već i zdravlja.
Gostujući ranije na TV Prva, objasnio je koje greške ljudi najčešće prave prilikom pripreme mesa.
"Raspitivao sam se kod jednog svog pacijenta, on snabdeva restorane. Pitao sam, kako oni prave roštiljsko meso? Kaže on meni, prvo je važan odabir mesa koje će biti doneto. Onda se meso samelje, pa se izmesi sa antioksidantnim koktelom ulja. Stavi se maslinovo ulje, origano i malo senfa. Onda se to umesi, pa stoji osam do 10 sati u frižideru. Natapanje tim uljem ima jako antioksidativno dejstvo. Pa kada na red dođe termička obrada, crveno meso kada dobije prooksidantne materije, a neutrališe ih ta marinada", rekao je Perišić.
On navodi i da evropska zajednica ulaže milione evra u istraživanja uticaja marinada na štetne sastojke koji nastaju pečenjem mesa.
"Ne govorim ja ovo napamet, švedska studija sprovedena u Malmeu navodi da je evropska zajednica odvojila 50 miliona evra da bi videla efekte baš ovih materija na mleveno meso koje će se grilovati", dodaje.
Za kobasice i svinjski vrat važe ista pravila.
"Ta smesa mora da se natopi bar nekoliko sati. A kada je u pitanju meso kao što je svinjski vrat, e njega položite u marinadu i neka ostane ceo dan."
Upozorio je i na upotrebu ćumura. Iako tradicionalno najpopularnije gorivo za roštilj, korišćenje ćumura može biti rizično ako se ne koristi pravilno.
"Kada se na njemu peče, od ćumura mora nastati žar, a ne da i dalje gori i ispušta dim. Taj dim sadrži mikropartikule i toksične ugljovodonike. Dakle, ćumur mora da izgori i da ostane žar, pa tek onda stavljate meso na roštilj."
Na pitanje o začinima, Perišić je istakao da prekomerna upotreba soli nije bezazlena:
"Ugostitelji sole da bi se što više popilo, to je stari štos. Čim uzimamo so, moramo da je razblažimo u organizmu, a nećemo vodu piti u kafani – taman posla – uzmemo neki špricer... Soli stavite koliko-toliko samo. Ruzmarin obavezno, kako da ne. Ruzmarin potopite u maslinovo ulje, iskoristite ga za marinadu, isto će štititi meso."
A omiljeni pratilac mesa – crni luk. Dr Perišić ga ne preporučuje.
"Luk nadima jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije komforni osećaj, ja to ne bih savetovao, osim mladog luka – to je druga priča."
Za ublažavanje efekata teške hrane, preporučuje zeleniš:
"Jaču hranu, bogatu, neutrališe dobra salata. Zeleniša treba da bude mnogo. Kupus salata, zelena salata, celer – da znate da se celer dodaje. To je od ključnog značaja zbog karotenoida", zaključio je.
b92
Prije svega, samo umjereno, ne pretjerivati..
Sretan 1 maj.