Грегоријански календар и СПЦ

Da li ste za reformu crkvenog kalendara:

• Da!

• Ne!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Sama diskusija i komentari ovde pokazuju kakva papazjanija vlada zbog dva kalendara.
Не влада због календара него због незнања, потпомаганог притворним намерама.

- - - - - - - - - -

Sama diskusija i komentari ovde pokazuju kakva papazjanija vlada zbog dva kalendara.
Не влада због календара него због незнања, потпомаганог притворним намерама.

Pitanje kalendara ima donekle dodirne tačke sa globalizacijom,
gde postoje i neke dobre strane ali itekako i one loše...
Fino je to da se ljudi bolje i razumeju koristeći neki jedinstveni jezik i pismo, načine komunikacije isl,
ali ako se nešto pretvori u apsolutnu dominaciju nečega što nameću najmoćniji, najači, najbogatiji, koristeći maksimalno mas-medije,
ali i pritiske, ucene, potplaćivanja, pretnje isl,
i ako se izgubi raznovrsnost onda se to pretvara u jednoumlje, monopol, hijerarhijsku nedodirljivost, gubi se identitet,
postaje bezbojna i bezlična masa isl, postaje se zapravo objekt kojima drugi manipuliše, neko ko je najači, najmoćniji isl a ne subjekt koji misli i svojom glavom i ide i svojim putem...
Onda što da mi ili neko drugi pijemo i jedemo nešto naše domaće, ića i pića iz našega podneblja isl,
hajmo svi udariti po KokaKoli i jurnuti svi pravo u Mekdonaldse...?!
Što da gledamo i snimamo neke domaće filmove i serije, kada je tu Holivud-Folivud pa što nam oni serviraju...?!
Što uopšte da se ponosima sa našim velikanima npr književnicima, naučnicima, vojskovođama isl kada su tu idoli koji će nam drugi odabrati pa ima njima da se divimo i njih da veličamo ?!
Na kraju krajeva što uopšte da na izborima btramo nekoga političara, partiju isl kao vlast kada može neko drugi da nam postavi na čelo naroda i države nekoga ko tamo nekome odgovara, a šta nas ko šta ima pitati... ?!

Poslednja izmena:
Jeste, gde bi svet bio kada bi svi koristili pravo, i modernu medicinu, i modernu nauku, i moderan sistem skolstva... Gde bi svet bio kada bi svi u skolama ucili tablicu mnozenja...

Au cekaj...

Не тупи. Јулијански календар је непрецизан, грегоријански је предизнији, а најтачнији је Миланковићев. Док се у целом свету не уводе Миланковићев календар, можемо да имамо и 386 дана годишње.

- - - - - - - - - -

Pa svi hriscani na svetu.

Опет политика. Све је политика.Мрак.

A ko kaže da je nama zabranjeno to da koristimo i da kao to ne koristimo ?!
Ali je fino i dobro imati mogućnost izbora, i neke alternative...

Pa ovako, danas ljudi imaju mnogo veci izbor sto se tice npr. hrane, tako da ne moraju da piju Koka Kolu i jedu u Meku ako nece. Ali sa druge strane, nemaju nikakav izbor u tome da li ce postovati ustav i zakon, isto stvari koje smo sve pokupili sa zapada, nista to originalno nase nije. A opet, mogucnost izbora u prvom slucaju je predstavljena kao uslovljavanje zapadnih kompanija, a druga stvar koja je zaista pravo diktatorsko nametanje je predstavljena kao moralna vrednost. To je besmisleno.

- - - - - - - - - -

Не тупи. Јулијански календар је непрецизан, грегоријански је предизнији, а најтачнији је Миланковићев. Док се у целом свету не уводе Миланковићев календар, можемо да имамо и 386 дана годишње.
.

Ima i preciznijih od Milankovicevog, ali Srbi kakvi su, mogu da imaju i godinu od 10 dana, pa cemo onda sa razlogom da pricamo kako smo narod koji je star 50000 godina.

Pa ovako, danas ljudi imaju mnogo veci izbor sto se tice npr. hrane, tako da ne moraju da piju Koka Kolu i jedu u Meku ako nece. Ali sa druge strane, nemaju nikakav izbor u tome da li ce postovati ustav i zakon, isto stvari koje smo sve pokupili sa zapada, nista to originalno nase nije. A opet, mogucnost izbora u prvom slucaju je predstavljena kao uslovljavanje zapadnih kompanija, a druga stvar koja je zaista pravo diktatorsko nametanje je predstavljena kao moralna vrednost. To je besmisleno.

- - - - - - - - - -

Ima i preciznijih od Milankovicevog, ali Srbi kakvi su, mogu da imaju i godinu od 10 dana, pa cemo onda sa razlogom da pricamo kako smo narod koji je star 50000 godina.

Не бламирај се, јер нема прецизнијег од Миланковићевог.

Jeste, gde bi svet bio kada bi svi koristili pravo, i modernu medicinu, i modernu nauku, i moderan sistem skolstva... Gde bi svet bio kada bi svi u skolama ucili tablicu mnozenja...

Au cekaj...
Ками да ли се ти спрдаш или намерно шириш неистине?
Ово о чему ти причаш нема баш никакве везе ца ЦРКВЕНИМ календаром и обележавањем ЦРКВЕНИХ празника.
Нова година никада није била празник на у западним земљама , сем у оном смислу о коме сам говорио.И њима и нама је Божић празник, они имају јелку ми бадњак, они деле поклоне драгима и ми делимо поклоне драгима и обележавамо га по начину како наше цркве то прописују.
Све остало је прича са сасвим другачијим подтекстом и значењем.

Ово о чему ти причаш нема баш никакве везе ца ЦРКВЕНИМ календаром и обележавањем ЦРКВЕНИХ празника.
Нова година никада није била празник на у западним земљама , сем у оном смислу о коме сам говорио.И њима и нама је Божић празник, они имају јелку ми бадњак, они деле поклоне драгима и ми делимо поклоне драгима и обележавамо га по начину како наше цркве то прописују.
Како он може да зна за то кад има 30-ак година, а то је у Србији 3 године!?

Не бламирај се, јер нема прецизнијег од Миланковићевог.

Ma jeste, jedino su Srbi pravili kalendare.

- - - - - - - - - -

Oni imaju slobodne dane sve do Nove Godine, tako da je svakako i njima Nova godina praznik. Isto tako, postoji masa ateista u zapadnim drustvima koji Novu godinu smatraju bitnijim praznikom od Bozica.

Šta će ti izbor, pij što pije čitav svet ?!
Šta će ti glava na ramenu, misli kako ti kaže moćniji, jači, bogatiji, nametljiviji isl ?!

Šta će ti izbor, pij što pije čitav svet ?!
Šta će ti glava na ramenu, misli kako ti kaže moćniji, jači, bogatiji, nametljiviji isl ?!

Mislis da kazem Kostunici ko ga hebe, i da nece on da mi govori da li ja da postujem Ustav ili ne- ja cu da radim kako ja hocu, jer nisam ovca da mi drugi govore da je Ustav nesto divno, krasno i bajno?

Iako se poranilo,
gde će lepše čestitke i boljih želja od...
Ako se može tamo neki Amer, ponositi što je Amer,
može itekako i Srbin...

Srpski mislim, srpski dišem, srpski zborim, srpski pišem.
Srpsku crkvu obilazim, moje milo Srpstvo pazim.
Za njega se Bogu molim, Pravoslavlje sveto volim.
I krstim se sa tri prsta, tradicija to je srpska.
I dičim se jer ja imam, srpsko srce u grudima.
Pa ću noćas kao i ti, Srpsku Novu proslaviti.
U to ime imam želju, da je čekas u veselju.
U radosti i ljubavi, ukućani da su zdravi.
Svaka sreća da vas prati, da se dobro dobrim vrati.

E pa ode ti u anarhiju..., red i zakon ne znači isto što i apsolutnu dominaciju, diktaturu, tiraniju isl većine...

Pa stani, sa jedne strane imam to da ne mogu da opalim samar na ulici coveku za koga smatram da je sljam jer ce me drzava kazniti, a sa druge strane mogu da biram izmedju 30 vrsta jogurta. I ti dodjes i kazes mi da je veca nesloboda to sto ja moram da biram izmedju 30 vrsta uvoznih cokolada, nego to sto moram da platim PDV?

- - - - - - - - - -

Oni imaju slobodne dane sve do Nove Godine, tako da je svakako i njima Nova godina praznik. Isto tako, postoji masa ateista u zapadnim drustvima koji Novu godinu smatraju bitnijim praznikom od Bozica.

Лењивче, Миланковићев календар је закон, не зато што је Милутин Србин, већ зато што га је добро смислио. Ождери се што можеш више.

Pa stani, sa jedne strane imam to da ne mogu da opalim samar na ulici coveku za koga smatram da je sljam jer ce me drzava kazniti, a sa druge strane mogu da biram izmedju 30 vrsta jogurta. I ti dodjes i kazes mi da je veca nesloboda to sto ja moram da biram izmedju 30 vrsta uvoznih cokolada, nego to sto moram da platim PDV?

Između krajnosti postoji i sredina, koja ne mora baš biti na pola puta, ali nije ni u krajnostima...
E pa danas je 30 ali sutra, ko zna..., samo na tapetu su oni koje guraju najmoćniji, najači isl.
Nekoga proizvođača iz tvoje zemlje tj i naše Srbije danas koliko toliko i ima ali sutra...!?
Danas te još nešto koliko toliko neko i pita ali sutra kada nešto preraste u apsolutnu dominaciju...,
ima da bude kako ti se kaže, pa tako i vreme da računaš...možeš ti imati i opravdanih kontraargumanta,
ali ko te šta onda pita...

- - - - - - - - - -

Да ли стварно ово сматраш озбиљним одговором?
Да ли ти атеисти можда одбијају да славе Божић, него те дане користе као радне,можда, да ли они не ките јелку и не деле поклоне за Божић и како они то прослављају Нову годину као "битнији" празник?

Лењивче, Миланковићев календар је закон, не зато што је Милутин Србин, већ зато што га је добро смислио. Ождери се што можеш више.

Kako ga je smislio, mozes li malo da pojasnis kako se pravi kalendar. :)

Jel post ako pojedem 2kg ribe danas ? :)

Back