Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
NPv:
Au jbt kakav horor...
Ovo izgleda kao letovanje u kaludjerici. Plaza ada ciganlija, pozeljno da se rentira auto :?

Zelim ti pazljivije citanje, mudriji izbor i vise srece sledece godine...
Nije takav horor.
Slike su krajnje zlonamerne pa je mesto prikazano onako kakvo u stvari nije. Jer svaki grad i svako mesto na svetu mogu ovako da se predstave. Ako je namera zla. Čak se radi o elementarnom nepoznavanju smeštaja u Grčkoj (autor verovatno nikad nije tamo putovao), jer ovo što se vidi na slikama je jedan sasvim normalan studio za dve osobe, a ako je neko hteo da tu smesti sebe i još pet ukućana...pa mislim da Atlatic nije kriv.

Hvala NPv, trudicu se da bude bolji smestaj.
Inace mesto je sasvim u redu, tu mi je dete naucilo da pliva davne devedeset i neke.
Dosta su grci ulozili u razvoj turizma u tom regionu koji je u tim manjim mestima bio vrlo jednostavan.
Ne, nemojte me kritikovati zbog iznosenja ove cinjenice; ja znam gde sam isla samo nisam znala gde ce biti smestaj.

Evo jos jedne slicice na terasi gde se nalazi jedini sto (pa i onaj za rucavanje); zao mi je sto nisam slikala sa komsijama jer su super klinci (bebironi)...

Ne volim da dajem licnu notu u porukama tj. da okarakterisem nekoga koga ne poznajem i to tako javno, ali moram da kazem sledece:
'studio' je trokrevetan (treci krevet nije mogao da udje u kadar jer nisam imala gde vise da se pormeri unazad da slikam), za jednu mamu (mene) i dvoje dece. Posto je sporet ispred kreveta gde je sin spavao, bilo mu je lako da sedeci na istom skuva mami kafu! Sto jednostavnije to bolje!
Kada ulazite u kupatilce morate da napravite korak ka wc solji pa da se okrenete i zatvorite vrata, jer mesta nema! Skucenost prostora je ublazila cinjenica da je namestaj nov ali tuzno je to sto se vrata kupatila nece zatvarati vec sledece godina od vlage jer nema nacina da se istusirate a da voda, koja prska na sve strane jer nema ne kabinu ni zavesu, ne dodje do pola vrata.
Smesna strana ove vile je sto je dvokrevetni studio jos manji...
Ove slike sam postavila da bi videli ono sto necete videti u agenciji, pa se opet ponavljam, to ne znaci da ne treba da putujete sa pomenutom agencijom - izbor je na nama/vama. Ja taj izbor nisam imala vec sam verovala recima agenta koji mi je prodao aranzman. Mea culpa.
p.s. slike nisu montaza...

A sad nesto malo o samom mestu Nea Vrasna

Letujuci godinama u tom regionu, govorim o periodu pre uvodjenja shengen vize, vezala sam se za to mesto, zapravo mi smo letovali u jos manjem mestu na putu prema Stavrosu - Paralija Vrasnon gde su bili samo grci, par madjarskih porodica i mi.
Vec par leta se resavam da ponovo letujem tamo a evo kako je to izgledalo:
Nea Vrasna ima sve sto vam treba, dovoljno prodavnica, restorana, kafica, prostranu plazu - zapravo ogromnu plazu; ceo zaliv je jedna velika plaza dovoljno siroka za sportove na plazi, za kafice sa suncobranima i za one koji vole peskir na pesku.

Ovaj kafic je na samom ulazu u Asprovaltu, drugi red lezaljki je bolji zbog talasa. Ovo je slikano u 9.00 po grckom vremenu. Bas zato sto ceo zaliv odise prostorom ne osecate guzvu, niko vam preko ramena ne cita knjigu, prava milina...
Svuda duz plaze su postavljeni tusevi i kabine.

Pogled na zaliv iz Ano Stavros (stari grad), sa terase restorana koji je najvisa tacka u mestu.

... Olimpijada, gde nikad ne duva vetar, gde je savrseno cisto i idealno za klince jer je plicak bar 10-15 m od obale.

Mesto nije zanimljivo za stariju decu, 13, 14 godina; moji su se 'smorili' ne-zabavom u Nea Vrasni a ja sam se smorila setajuci do Asprovalte. Dakle mesto je tiho, uvece svi kafici rade na setalistu (citaj pored obale) i nema guzve. Meni to odgovara a ko zeli vise zabave, guzvu, mora do Asprovalte i cini mi se da se bar pola Nea Vrasne uvece preseli u Asprovaltu.
Bar moze da se stigne peske. Do Stavrosa morate kolima.

INFORMACIJA IZ ATHINE:Veliki pozar je zahvatio deo grada (kiffisia,penteli,melissia,kefalari).Gore drvoredi,parkovi,novoizgradjene kuce,cuju se mikro-eksplozije,struje nema jer je izgorelo 25-30 el.stubova.evakuisana je i bolnica ("ika")pozar je u luku od 1,5km.grcke tv stanice vise od tri sata emituju vanredno izdanje vesti .na srecu nije gusto naseljena oblast.tv stanice emituju neverovatne snimke-nemontirane.oprez svima koji krecu put athine.......

i neverovatan grcki paradoks:gl.urednici iz studija "naredjuju" novinarima -dopisnicima da se povuku(ZBOG OPASNOSTI) jer su se povukli i vatrogasci sa jedne lokacije."NE MOGU" (vatrogasci) da ugase jednu sumicu ,kucu i par automobila a novinari mogu sa 10-tak metara uzivo da to snimaju.NEVEROVATNI SU......

Meni je ostavilo utisak ono reklamiranje sa ANT1.mesec dana nas udavise sa ekrana kako je ANT1 stavila na raspolaganje helikopter a BP poklonio gorivo da "patroliraju" iznad Attiki oblasti,navodno da sprece nove pozare a pozar izbio u po bela dana (11.00).U pravu si za posmatranje sa strane......ali ako zivis u gr znas kakvi ljudi rade u "dimosio",narocito vatrogasci i policija.zato su u zadnjih 10 godina izgubili 20-tak ljudi.primera radi,preksinoc je izbila tuca na Skiathosu....umalo i policajci da dobiju batine.sve sposobniji od sposobnijeg,ali zato imaju "meso(n)"......

Par pitanja za poznavaoce nacina prevoza od Atine do Jonskih ostrva -Zakintosa i Kefalonije - definitivno najzeznutijih ostrva za dolazak bilo avionom, bilo kopnom i morem. Naime, avio polasci iz Grcke su ili sa prvim petlovima ili u vesticijim casovima, tako da sam se odlucila za varijantu kopno-trajekt.

Da li neko zna koliko casova treba vozom iz Atine do Patre ili do Kilinija (Ilia, na Peloponezu - ukoliko voz uopste saobraca do tamo), a koliko autobusom.

Drugo pitanje se odnosi na povezanost luka izmedju Kefalonije, Zakintosa i Itake - da li postoji feri koji saobraca direktno od ostrva do ostrva ili je jedini nacin za obilazak sva tri ostrva "skok" do Peloponeza pa nazad na ostrvo?

Unapred zahvalna,
"istraziteljka komplikovanih destinacija" :))))

Pozdrav svima od novoregistrovanog člana Foruma, koji je višedecenijski (!) ljubitelj Grčke. Pažljivo sam pročitao svih prethodnih 47 strana, a u procesu sam čitanja ostalih relevantnih tema. LM:

Ove godine nameravam (konačno) da vidim i Meteore. Šanse imam, pošto mi je viza na 2 dana duže od agencijskog aranžmana. Ali (što devojci sreću kvari) je činjenica da ću aranžman provoditi u Metamorfozisu (početak Sitonije). Do Kalambake (odnosno Meteora) po MS Autoroute je oko 351 km. Kako nisam bio u regiji podno Olimpa (Katerini i dalje do Atine) još od kraja 80-ih godina prošlog veka, nemam iskustva sa novim autoputem koji je tamo izgrađen. Pitanja su:

1. Koliko mi realno treba vremena do Meteora (od Metamorfozisa) - vozilo je Clio 1.2 staro 5 godina;
2. Kakve su realne šanse da u Kalambaki/Meteorima nađem smeštaj (i koje su okvirne cene) - napominjem da bi to bilo negde 14-15. septembra
3. Šta velite o varijanti da smeštaj nađem negde podno Olimpa (na potezu Leptokarija - Nei Pori) ili nešto južnije (oko Volosa)

U svakom slučaju budžet mi je relativno ograničen.

Dok se ne otcepis putem prema Kalambaki maltene svuda ti je dobar autoput, sa izuzetkom iza Katerinija (klanac Tempi). Sve ukupno racunaj na prosecnu realnu brzinu oko 70, znaci negde 5 sati jer zadnji deo puta nije za brzu voznju
Sto se tice smestaja u samom podnozju Meteora, ima jedna hotel koji je nazalost pun cini mi se 24 meseca u godini. Niko ti ne moze sa sigurnoscu reci ali u Kalambaki bi trebalo da se moze naci smestaj, ako mnogo ne biras. Posto pominjes 14-15 septembar, ipak mislim da su sanse da nadjes smestaj u Kalambaki sasvim izvesne.
2 dana za posetu metoerima je apsolutni minimum, inace nemoj ni ici. besmisleno je optrcati sve pogledati levi-desni, reci joj sto je divno i sesti u kola i otici. Meteori se "disu" a ne gledaju, bar sto se mene tice. Ono sto tamo osetis je nesto sto nigde neces naci.

Sretan put i lep provod

Hvala na brzom i detaljnom odgovoru. Molim Te, ako može i odgovor na ono pod 3 - odnosno šta misliš da se "ulogorim" negde na obali mora (recimo u okolini Volosa), pa da spojim lepo sa prijatnim. :-)

Inače, uopšte nisam izbirljiv - recimo u obzir dolazi i auto-kamp sa najmom njihove prikolice/bungalova.

P.S. Hvala na lepim željama. :-)

Meni se Volos ne svidja i posetim ga mozda jednom godisnje i to samo zbog nekih poslovnih razloga. Ne mogu ti o smestaju kao turiste tamo, bas nista savetovati.
U svakom slucaju, u to vreme, dakle negde sredinom septembra, skoro da ne bi trebao imati problema bilo gde da pokusas da nadjes smestaj, pogotovo ako bi trazio negde u centralnim delovima Grcke.

Tibor021:
... Šanse imam, pošto mi je viza na 2 dana duže od agencijskog aranžmana.
Ipak dobro pogledaj na vizi koliko piše dana da možeš ostati, jer oni svima daju, recimo od 1.07-1.08, ali 21 dan. i bitno ti je na koliko dana je osiguranje. Ako je sve to duže dva dana od aranžmana, onda pravac Meteori.

Upravo tako! Ovo je u stvari bio moj eksperiment "in vivo" da je za dužinu odobrenog boravka bitno osiguranje, a ne datumi na vaučeru. Zato sam i uzeo osiguranje za 2 dana duže (aranžman mi je od 1. do 13. septembra). I stvarno: u vizi mi piše da važi od 1. do 30. septembra, za boravak od 15 dana.

E da, što se smeštaja tiče, sve mi je bliža ideja da nađem nešto podno Olimpa (dođe nekako na pola puta) pa da se još jednom i okupamo, a da put u Meteore bude kraći (i lakši). Kolebam se između Leptokarije, Olympus Beacha, Paralije i Nei Pori-ja. Najvažnije je da bude čisto more (bez meduza i trave) i koliko-toliko OK plaža. Najverovatnije će izbor biti "lovački" (šta ulovimo) ali ako neko od vas ima preporuku, hvala unapred. :-)

Tibor021:
E da, što se smeštaja tiče, sve mi je bliža ideja da nađem nešto podno Olimpa (dođe nekako na pola puta) pa da se još jednom i okupamo, a da put u Meteore bude kraći (i lakši). Kolebam se između Leptokarije, Olympus Beacha, Paralije i Nei Pori-ja. Najvažnije je da bude čisto more (bez meduza i trave) i koliko-toliko OK plaža. Najverovatnije će izbor biti "lovački" (šta ulovimo) ali ako neko od vas ima preporuku, hvala unapred. :-)
Pošto je u pitanju samo dva dana, ja ti predlažem Litohoro, predivan gradić u podnožju Olimpa, na samom putu za vrhove. Ali ako baš hoćeš obalu mora, onda Nei Pori.

crnicrnja:
Pošto je u pitanju samo dva dana, ja ti predlažem Litohoro, predivan gradić u podnožju Olimpa, na samom putu za vrhove. Ali ako baš hoćeš obalu mora, onda Nei Pori.

Eh, Litohoro(n) :-) Lepo seoce podno Olimpa. Sećam se davne 1974. kada smo letovali u kampu Gritsa, pa išli u to mesto po hleb i kiselo mleko...Sećam se i one kasarne odmah po ulasku u selo, s desne strane, i kako joj se dvorište inače, puno tenkova, potpuno ispraznilo kada je počeo pad pukovničke diktature...

Sve u svemu, zaista lepo, no mislim ipak da će biti negde uz more, da se još jednom okupamo pred povratak kući. Glavni uslov je da u moru nema trave i/ili meduza - na šta mi je lepša polovina posebno osetljiva. A za smeštaj, pretpostavljam da se mogu naći kampovi sa najmom bungalova/njihovih prikolica,

Na zalost,opet lose vesti sa pozarima.u oblasti Mesinia u selu Makistos izgorelo 9 a u Areopliju 6 osoba.velika tragedija.izgorele su mnoge kuce,hoteli,vatrogasna vozila.inace duva jak vetar i pozar jos nije pod kontrolom.trenutno je aktivno 170 pozara u celoj zemlji.

Back