Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad si me vec "prozvao" da kazemo nesto korisno gospodji-ci....podjimo od nase prestonice,auto-putem do kraja istog.nadalje,obratiti paznju na traktore jer je sezona "paprikarskih" i drugih radova u okolini leskovca i vranja.put nije sjajan a jos ga "zacinjavaju" i veoma ceste radar-kontrole.da napomenem,da sam cuo od policajca(pre tri god) kada mi je oprostio kaznu,da ste im vi "musterije"("kad imaju pare za grcku...imaju i za kaznu").zato max oprez(obavezno stoje na ulasku u vranje!!!) a snimaju i jedan veoma pregledan most posle leskovca iz daljine,gde mislim da mnogi preticu(i ja!!) ...pa vas posle sacekaju. nasi vozaci su veoma solidarni pa upozoravaju,te obratite paznju..kroz grdelicku klisuru,je uradjen bas dobar put(mozda i previse dobar) pa to moze dati mladim vozacima polet.medjutim,padovi u krivinama su veoma losi.ako hocete da nesto konzumirate usput,licno preporucujem gospodu u motelu "predejane".cisto,kvalitetno,bogato,usluga na nivou,cene-evropske(moje licno misljenje).izvadite zeleni karton kod kuce jer je skuplji na granici.kroz makedoniju-ista prica.imaju dobar deo puta i nesto losiji ali podnosljiv.policija sa radarom,tu i tamo.na granicama..opusteno,narocito sa makedoncima.posle poznatih(neuspelih) pregovora sa grcima oko imena,desava se da provociraju ali bezazleno(u smislu.."posli ste kod brace grka,sta ima kod brace grka i sl").skoro su i pretresali grke koji idu u kazino u makedoniju...od grcke granice put je standardno dobar....treba samo dobro obratiti paznju kada budete u "visini" soluna i na onom velikom pravcu kada vidite u daljini da preko vaseg puta prelazi drugi("nadvoznjak") da znate da treba da skrenete pre njega i ukljucite se u atinski auto put sto dolazi iz grada soluna.kad sam prosao u aprilu,velika tabla je bila sklonjena a ostala ona mala(niska,pored puta) tako da sam jedva ukapirao..mislim da su je ponovo postavili zbog sezone...kad se vracate i "osetite" da se priblizavate solunu,obratiti paznju(ako ne ulazite u solun) na tablu EVZONI jer vam pokazuje da skrenete levo.ako promasite....put vas vodi u solun.ali pratite gde ima prekid zastitne ograde pa napravite prekrsaj polukruznim okretanjem.dolazeci od soluna ne moze se promasiti....ne obracam mnogo paznju na put,jer ga znam napamet.ako sam nesto rekao kontradiktorno,please... nek me neko ispravi...

More je drugacije nego nase, tamnije je boje, vise mi se svidja boja mora u Crnoj Gori nego u Grckoj, ali ipak ne bih menjala Grcku za Crnu Goru jer u Crnoj Gori nema vode za tusiranje, u kupatilima i u kuhinjama u apartmanima.

Evo dela teksta koji bi mogao nekima biti od koristi, da ne bude iznenadjenje, mada se treba ipak rastpitati u agenciji preko koje planirate da putujete da li je to tačno.

"Ни Грци нису више оно што су били. Тако наши људи који годинама породично летују у апартманима северног дела, и по правилу, носе шта им је потребно за десетодневни живот све чешће су на граници непријатно изненађени. Ни Грци, сем ако нисте баш имали среће и наишли на расположеног цариника, како кажу у једној до наших највећих туристичких агенција, не дају да се храна уноси у толиким количинама. У нашим агенцијама су уверени да ће та контрола ове године бити ригорознија него лане. Покушали смо да од грчке амбасаде добијемо детаљнија упутства, али одговор до закључена овог броја није стигао. За очекивати је да би се и њихови цариници, уколико се побуните, позвали на правила која постају униформна и већ се примењују у већини држава Европске уније: у земљу можете да унесете литар пића, бокс цигарета и до килограм упаковане хране са декларацијом."

A ceo tekst možete pročitati ovde:
http://www.ilustrovana.com/tekst.php?broj=2576&tekst=02

sta je pisac ovog teksta hteo da kaze? da se grci prilagode nama i nasim navikama? ili mi da se prilagodimo ostatku sveta? ponesite iz grcke fetu (poznati sir),ribu,ohtopode,meso....pa cete videti sta ce vam reci makedonski i srpski carinici.ispadose grci djavoli....:worth::worth::worth::worth::worth:ps.mislio sam na tekst iz "ilustrovane politike".ko mu dade diplomu novinara....

drago mi je da neko tako razmislja......ali postujem i druga razmisljanja.s tim, sto treba mene razumeti-srbin sam i zivim u grckoj dugo.i onda....ponekad razmisljam i ponasam se kao oni.posle kraja septembra,nemam sa kim ni da progovorim srpski jezik.u kuci zbog mladjerg sina govorimo uglavnom grcki....a sto se tice odnosa srpski turista--grk domacin,kako rece jedan "bistar" forumas i veliki obozavaoc grcke...:"nemojte ocekivati da se grk onesvesti zato sto ste vi dosli....".kroz ovu zemlju su prosli i proci ce milioni turista,tako da su njima svi manje-vise isti.osim srba,gde su malo "osetljiviji"...DRUGA prica su sluzbenici ambasade,carinici,policija.....ja njih ne racunam u grke.....koje poznajem i sa kojima zivim vise od 13 god\ina...oni su kao i nasa carina ili policija a to se zove "profesionalna deformisanost".tako,da veliki broj ljudi,zbog loseg utiska ili kontakta sa tom "vrstom" grka ima malo "iskrivljenu" sliku o grcima....moj mozak nikada nece zaboraviti reportaze u gr dnevnicima,kada kamera ide po kafeterijama (gde sede odrasli-uglavnom penzioneri) za vreme bombardovanja srbije......MUK i ....SUZE. da napomenem,da dok ste vi bili " u mraku" evropljani su gledali poletanje svake rakete sa podmornica i nato baza....sorry,nije ovde mesto....ali treba pojedince malo podsetiti...brzo zaboravljaju...

kako rece jedan "bistar" forumas i veliki obozavaoc grcke...:"nemojte ocekivati da se grk onesvesti zato sto ste vi dosli.

Pa glupo je ovako i razmišljati, a još više i očekivati da bilo ko pada u nesvest:eek:
Dovoljno je, kad odem tamo, što me tretiraju baš kao gosta! Iznenadila sam se poprilično, kad sam prvi put bila na moru u Grčkoj pre 4 godine, kad mi je vlasnik prodavnice u kojoj sam svakodnevno kupovala, dan pre mog odlaska, rekao: " Vi sutra odlazite?" :eek: Ja sva zapanjena, pohvalim njegovo dobro pamćenje obzorim da nisam jedina koja dolazi tu u kupovinu. A sutradan mi je rekao: "Nadam se da ste uživali u vašem odmoru i da ćete opet doći naredne godine!":klap: Za svaku pohvalu :!:
Možda je ružno ovo što ću reći, ali moja prva pomisao je bila: "Znaš kad ćeš ovo doživeti u Crnoj Gori:?::!:
Crna Gora ima ekstra more i kapacitete, samo treba da nauče da se bave turizmom! To je bar moje mišljenje.
Jedva čekam 09. jul da sednem u bus sa mojom porodicom, uželela sam se mirisa Grčkeeeeee:super:

Ja sam sad bio u Paraliji po prvi put...Iako sam iz Crne Gore od ove godine cu ici u Grcku.Prije svega na nasem primorju nisu ljubazni a cijene su im previsoke.Da bi uzivao na crnogorskom primorju treba da ponesem dzak para..Dok je Grcka sasvim drugo..Preljubazni prodavci 9koji pricaju srpski),pristojne cijene,jeftina garderoba!

zakljucuje se da se potresi proredjuju i smiruju.ima zatrpanih stranaca(kurdi,pakistanci,albanci) koji zive u kucama starije gradnje....inace,ostav mi utisak....kad je drzava organizovana: ministar sporta kontaktirao fudbalsku reprezentaciju grcke i strucni stab i izvestio ih o dogadjajima jer su daleko od porodica a sve oci su uprte u njih ovih dana na evropskom prvenstvu.....

uffffffff:sad2: strasnoooooooo:sad2: nadam se da nema vise poginulih :roll:
ja bas imam fobiju od zemljotresaaaaa:sad2:
upravo se obratio ministar mup-a pavlopulos javnosti:druga povredjena zrtva (marina petropoulu) izumrla u bolnici-srcani udar.37 povredjenih i zarobljenih u rusevinama......panika i na lefkadi ali se ne navode eventualne stete.....naravno da su tv kanali na licu mesta i upravo gledamo izvlacenje iz rusevina 9-godisnje devojcice....aplauzi okupljenih mestana spasiocima jer ulaze u rusevine a jos ima sitnih potresa....od mene SVAKA IM CAST!

Poslednja izmena:
Zemljotres u oblasti Krita
Blic - Pre 22 minuta
Snažan zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihterovoj skali registrovan je rano jutros u oblasti grčkog ostrva Krit, saopštio je atinski Institut za geodinamiku, prenosi RTS.

Epicentar zemljotresa bio je u oblasti Zakra, istočnog dela ostrva Krita, udaljenog 385 kilometara jugoistočno od Atine. Potres se osetio u 3:20 časova. Za sada nema podataka o žrtvama i materijalnim razaranjima.

Jugozapad Grčke je u nedelju, 8. juna pogodio zemljotres jačine 6,5 stepeni po Ritheru. Tom prilikom poginule su dve, povređeno je više od 150 ljudi, a oštećeno je na stotine zgrada. Nakon tadašnjeg zemljotresa, grčki stručnjaci su predvideli još jedan potres jačine od 5,5 do 6,2 stepena

:eek::eek::eek:

Zemljotres je bio u Sitiji, ništa strašno ....

U Agiosu se jedva osetio, mislio sam da mi se pričinjava zbog alkohola. Kažu da se Hanji nije ni osetio, samo su videli da su odjednom veći talasi.

Back