Dragon~Reborn
Iskusan
- Poruka
- 5.830

Ovo je komotno mogao biti grb BiH i da svi budu zadovoljni, a ne one europske boje i trokut.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
![]()
Ovo je komotno mogao biti grb BiH i da svi budu zadovoljni, a ne one europske boje i trokut.
Bez CCCC ili šahovnice nikad neće dvije strane biti zadovoljne.
ево једне лепе анализе грбова са надгробне плоче краљице Катарине Косаче-
А. Палавестра:
http://srpskoheraldickodrustvo.com/documents/heraldika/08-ploca-katarine.pdf
Налетех на ову слику, можда ово може бити једна од могућности...?...што се тиче шаржи и њиховог односа у грбу, све су потврђене историјским изворима (печатима, кованом новцу, каменим рељефима, тканинама итд). али боје нису (осим за грб Хрвоја Вукчића из његовог Мисала). кад би знали емајле и метале, имали би тачне грбове.. овако, закључујемо само на основу наснијих грбовника.
Налетех на ову слику, можда ово може бити једна од могућности...?...
Стефан Томашевић
![]()
Стефан Томашевић (1438 — 1463), детаљ са слике млетачког сликара Јакопа Белинија, Христос с донатором, око 1460. године, данас у Штросмајеровој галерији у Загребу.
Стефан Томашевић из династије Котроманића био је последњи деспот Србије (1. април-20. јун 1459) и последњи краљ Срба и Босне (јул 1461-јун 1463). Његовом предајом Смедерева завршена је историја Српске деспотовине, а његовим погубљењем 1463. и историја средњовековне Краљевине Босне.
На црвеној одежди осликани су златни кринови.
Колко сам схватио, видим azur, видим or, али нажалост нисам у току, само ми је ова слика запала за око.
Ako dozvolite citiraću Tandoorija
Ljiljan se vidi na žezlu Stefana Uroša(9., 10.), Stefana Milutina(11.), Stefana Dušana (13.), na grbu Đurđa Bankovića(56.).
Moguće da sam nešto i propustio.
ukazuje na poreklo i krvne veze Nemanjića...
не указује на порекло и крвне везе, јер Немањићи нису били бочна грана ниједне династије која је имала кринове/љиљане у свом грбу (краљица Јелена није анжујског рода). љиљани су код Немањића били део владарских знака- круне и жезла, и уобичајен украс на одећи владара и њихових сродника, што указује на речи из Светог Писма: "И за одијело што се бринете? Погледајте на кринове у пољу како расту; не труде се нити преду. Али вам ја кажем да се ни Соломон у свој слави својој не одјену као један од њих" (Мат. 6, 28-29) тек касније, код Твртковића и Бранковића, улазе у хералдику.
На основу чега тврдиш да Јелена није анжујског рода?
не постоји никакав доказ да је била. код Анжујаца имамо врло прецизне и тачне родословне таблице, а Јелена се нигде не налази.
svi istoričari onoga vremena i naši i latinski je vode da je poreklom od Anžujaca. Možda neka bočna grana, šta znam, ali da baš toliko lažu, ne verujem...
не указује на порекло и крвне везе, јер Немањићи нису били бочна грана ниједне династије која је имала кринове/љиљане у свом грбу (краљица Јелена није анжујског рода). љиљани су код Немањића били део владарских знака- круне и жезла, и уобичајен украс на одећи владара и њихових сродника, што указује на речи из Светог Писма: "И за одијело што се бринете? Погледајте на кринове у пољу како расту; не труде се нити преду. Али вам ја кажем да се ни Соломон у свој слави својој не одјену као један од њих" (Мат. 6, 28-29) тек касније, код Твртковића и Бранковића, улазе у хералдику.
Ројалиста, оно што је мени занимљиво је то што је код Рихентала штит црвене, а не плаве боје (као што је то случај са грбом Босне у илирској хералдици). ко је ту веродостојан извор, ако се узме у обзир околност да је Рихенталова Хроника настала неких 170 година пре Охмучевићевог грбовника.