Granica između racionalnosti i sujeverja

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.518
Racionalnost se često predstavlja kao temelj savremenog mišljenja i donošenja odluka – oslanjanje na logiku, dokaze i kritičko razmišljanje. Međutim, i pored razvoja nauke, obrazovanja i dostupnih informacija - mnogi ljudi i dalje veruju u sujeverja - određene radnje, predmeti pojave i/ili znakovi imaju natprirodnu moć da utuču na događaje u životu ljudi.

Pitanje koje se može postaviti u ovakvim situacijama je:
Ako smo sposobni za racionalno razmišljanje, zašto nekada idemo putem sujeverja?

Zašto sujeverje opstaje čak i u modernim i obrazovanim društvima?
U kojim situacijama ljudi najčešće napuštaju racionalni način razmišljanja?
Da li sujeverje može imati i pozitivnu psihološku funkciju?
Šta mislite o sujevernim osobama?

Racionalnost se često predstavlja kao temelj savremenog mišljenja i donošenja odluka – oslanjanje na logiku, dokaze i kritičko razmišljanje. Međutim, i pored razvoja nauke, obrazovanja i dostupnih informacija - mnogi ljudi i dalje veruju u sujeverja - određene radnje, predmeti pojave i/ili znakovi imaju natprirodnu moć da utuču na događaje u životu ljudi.

Ako smo sposobni za racionalno razmišljanje, zašto nekada idemo putem sujeverja?

Zašto sujeverje opstaje čak i u modernim i obrazovanim društvima?
U kojim situacijama ljudi najčešće napuštaju racionalni način razmišljanja?
Da li sujeverje može imati i pozitivnu psihološku funkciju?
Šta mislite o sujevernim osobama?
Opstaje zato sto i u modernim i obrazovanim drustvima postoje oni koji to nisu.

@salko dinamitas Slažem se sa tobom.

Sujeverje opstaje i u savremenom društvu zbog onih manje obrazovanih..Ali, ni to obrazovanje nije merilo. Poznajem jednog lekara, profesora na Medicinskom fakultetu, koji je sujeveran.

Čini mi se da se sujeverje prenosi u porodici, s kolena na koleno.

Sujeverje nije prisutno samo kod nas.

Ne znam da li gledate televiziju ID na kablovskoj televiziji? Pored priča o ubistvima, nestalim ljudima i sl, Amerikanci veruju u duhove. Van televizije je poznato da u hotelima imaju sobu 12A, umesto broja 13.

Na ID-u uvek menjam kanal kada počnu da emituju emisije o ukletim kućama.

Pitam se da li su sociolozi radili neko istraživanje vezano za sujeverje. I kakvi su rezultati istraživanja.

Zato sto ti samo verujes da je priroda racionalna, a nije. Tvoje verovanje je iracionalno jer nigde nije propisano kakva treba da bude.
To je do ideologije a ne cinjenica, marksizam je bio takav.

Šta bi po tebi bile natprirodne stvari? Kontekst prirodnih stvari mogu da skapiram, ali ovo natprirodno mi je sada apstraktno
Pa ne znam, sta je i sujeverje? To na sta se odnosi tema...
određene radnje, predmeti pojave i/ili znakovi imaju natprirodnu moć da utuču na događaje u životu ljudi.
Magija svakako postoji, mada ima i znacajnijih pojava

Pa ne znam, sta je i sujeverje? To na sta se odnosi tema...
Po meni mahom na iracionalna verovanja - tipa da ako ti crna mačka pređe put to donosi nesreću ili da amajlije mogu da zaštite od nesreće i sl.
Magija svakako postoji, mada ima i znacajnijih pojava
Misliš na ritualne magijske obrede ili ovu new-age magiju?

Baš danas sam pričao sa par ljudi iz mog kraja i videh neku promenu kod njih po pitanju racionalnog sagledavanja stvari i iracionalnog.
Nagađam da je racionalni pogled na stvari društveno-privilegovana percepcija sveta/života jer osobe koje tako gledaju na stvari najčešće nisu prošle kroz nešto nestabilno (tipa deca su im odrastala zdrava, nisu imali iznenadne tragedije u porodici, nisu učestvovali u ratovima i sl.)
Kod osoba koje imaju tu neku sujevernu crtu verovatno je da su ili oni ili njihove familije u nekom momentu prošle kroz neka teška iskustva i da su tražile način ta iskustva da regulišu ili "opravdaju".
U porodici sam imao za vreme kovida par situacija (dobar deo familije mi čine lekari) da su sa racionalnog prešli na sujeverno kada su se razboleli i kada im medicina nije dala odgovor na problem.
Tako da mi se i ne čini da obrazovanje ima tu neku presudnu ulogu po ovom pitanju, više mi se čini da zavisi od teških iskustava kroz koja je neko prošao ili poverenja u svet oko sebe.

U kontekstu natprirodnih stvari koje su vama komunistima versko-ideoloski neprihvatljive

Materijalizam je relikt proslosti koji je nadziveo plansku privredu isl. za par decenija

Ovo je tema na potforumu "Psihologija" i mi ovde ne diskutujemo o ideologijama niti o politici.

Tako da mi se i ne čini da obrazovanje ima tu neku presudnu ulogu po ovom pitanju, više mi se čini da zavisi od teških iskustava kroz koja je neko prošao ili poverenja u svet oko sebe.

Moguće je i to.

Ostaje pitanje, zašto ID televizija emituje serijale o ukletim kućama i duhovima.

Potrudiću se da nađem na internetu da li svi ljudi imaju isti predmet sujeverja, npr broj 13 ili svaka država ima još neko svoje sujeverje.

Kod nas znam za ono " Ne baca se đubre uveče" i " Ne idi ispod bandere". Ne mogu da se setim babinog odgovora, pitala sam je za to bacanje đubreta u kontejner.

Ovo je tema na potforumu "Psihologija" i mi ovde ne diskutujemo o ideologijama niti o politici.
Racionalizam je ideologija sam po sebi, pravac u filozofiji
Ostaje pitanje, zašto ID televizija emituje serijale o ukletim kućama i duhovima.
Zato sto postoje i uklete kuce i duhovi. Nema nijednog Njutnovog zakona koji kaze da ne treba da postoje.
Potrudiću se da nađem na internetu da li svi ljudi imaju isti predmet sujeverja, npr broj 13 ili svaka država ima još neko svoje sujeverje.
Kod nas znam za ono " Ne baca se đubre uveče" i " Ne idi ispod bandere". Ne mogu da se setim babinog odgovora, pitala sam je za to bacanje đubreta u kontejner.
Ne znam, svaka sitnica sigurno ima odredjen uticaj na nesto, mada ima i nebitnih stvari :p

Istina je da se svijet mjenja i napreduje tehnološki ali to ne znači da bi paralelno i čovjek trebao intelektualno da napreduje već mu neki djelovi mozga zakržljavaju. Nekad smo računali u glavi, bili u jačoj konekciji sa prirodom..a sad postajemo mazni i gluplji.
To je Džoni Štulić opisao u stihu:” Čini mi se rodjače da je standard pokvario ljude, jedu gofna i sanjare..”

Danas znamo da su medije tu da vrše propagandu na nama a ne da nam pruže stvarnu sliku. Sad se polako uvlače i vanzemaljci u vjestima i prolazi im priča polako. Kako je krenulo biće i vampira uskoro..pa šta da se čudim ovima što bježe od crnih mačaka i nose ogrlice od bijelog luka. Uvidjaš da je sve laž pa preispituješ sve. David Icke je nekad smatran ludim a danas ima najviše smisla u njegovim teorijama.

Čovjek je duhovno biće, ima intuiciju, svakom se poneka čudna situacija desila, bilo da je osjetiio telepatski ili neobjašnjivo pa se malo teže otrgne od sujeverja. Neki nemaju intelektualni kapacitet, nekima je dosadno.

Najduže će opstati priče o duhovima. Mnogi ne shvataju paralizu u snu jer je doživljaj realniji od prirodnog sna pa im ne možeš objasniti..

Bude se nove teorije o multidimenzionalnim svjetovima. Nove teorije kao “Prison Planet theory”..u moru laźi i obmana preispituješ sve i sve manje znaš.

U moru svih ovih neproverenih teorija je za sada najsigurnije spavati sa lancem bijelog luka oko vrata, crvenim končićem oko ruke, par krsteva i za svaki slučaj aluminijskom folijom na glavi. Ništa nas ne smije iznenaditi 😉

Sujeverje postoji svuda.
Licna je odluka hocemo li ga prihvatiti.
Da se to prenosi samo odrastanjem u takvom okruzenju ja bih bio isti kao baka ili deda.
Nisam...potpuno sam drugaciji.
Dovoljno imam iskustva da znam obo sto Amerikanci iskazuju veoma vulgarno uzrecicom
shit happens
Vulgarno ali potpuno taccno jer ne moze se sve objasniti i racionalizovati...
ali to ne znaci da su natprirodne sile umesale prste.

Meni se jednom desilo da sam krenula da bacim smeće kad sam ispraćala neke goste i zaustavili su me-kao ne valja, nije za njih dobro. Zbog tih ljudi sam odustala. Kao djevojka sam nosila bisere (doduše ne prave) iako kažu da neudate ne bi trebalo da ih nose-pojma nemam zašto. Kažu i da kad ideš na svadbu, kao gost ne valja da se obuče ljubičasta haljina. Zbog nečeg nije dobra za mladence, a ja doduše nikad nisam bila u fazonu te boje da bih je obukla. Al evo sad npr.naredne godine mi se udaje kćerka i da mi se neznam ti kako dopadne neka ljubičasta-ja je ipak ne bih obukla. Ne smatram se sujevjernom ali kad to već znam da se to "ne valja", onda bih rađe preskočila nego da me muči savjest.

Meni se jednom desilo da sam krenula da bacim smeće kad sam ispraćala neke goste i zaustavili su me-kao ne valja, nije za njih dobro. Zbog tih ljudi sam odustala. Kao djevojka sam nosila bisere (doduše ne prave) iako kažu da neudate ne bi trebalo da ih nose-pojma nemam zašto. Kažu i da kad ideš na svadbu, kao gost ne valja da se obuče ljubičasta haljina. Zbog nečeg nije dobra za mladence, a ja doduše nikad nisam bila u fazonu te boje da bih je obukla. Al evo sad npr.naredne godine mi se udaje kćerka i da mi se neznam ti kako dopadne neka ljubičasta-ja je ipak ne bih obukla. Ne smatram se sujevjernom ali kad to već znam da se to "ne valja", onda bih rađe preskočila nego da me muči savjest.
Kontam da se sujeverja prenose generacijski ili možda nekada kulturno, ono nije isključena mogućnost da su neka sujeverja stara vekovima, a i onda dođe baš specifično kako ih se ljudi još uvek drže i kako se neki ne usuđuju da ih testiraju. Um je čunda stvar što više veruješ u nešto to mu više daješ snagu, a smanjuješ sopstvenu autonomiju.

Back