gradske ptice

ja stvarno mislim da smo mi, ljudi, krivi za sve, pa i za to ponasanje vrana. one su hrabre i inteligentne i sigurna sam da ne napadaju bez razloga. i ovde se zale na njih, ali ove "moje" su samo jednom jurile ljude, kad im je ispalo ptice, inace su ok i uvek na odstojanju.
 
malopre sam videla oko 5 fazana, klopaju na livadi pored neke fabrike (sta li je vec) x) nisam ih videla od letos, sad su uocljiviji zbog snega, samo mi je zao sto su uocljiviji i onoj lovackoj sorti, ali bar u sred bg-a ne smeju da love...
 
meni ove deluju najfunkcionalnije u ovim gradskim uslovima:
http://i73.servimg.com/u/f73/11/93/32/61/bwwder10.jpg
http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/208610/i/1/ptica-i-hranilica.jpg
mada, ja sam samo stavljala hranu u cinijicu na sims, i o5 cu, samo jos imaju hrane napolju, ostavljaju im ljudi ispod drveca i dok nema snega nije im frka, samo planiram da napravim i ovako nesto zbog malih ptica jer od velikih ne mogu da stignu na red za klopu


bwwder10.jpg


Ja sam tako nešto postavila na drvo nedaleko od zgrade. Ali "gamad" skinula. :roll:
Doduše ono je bio balon od 5l. napravila am manju rupicu da bi mogli samo vrapci i druge manje ptičice da ulaze.

Aj' da stavim i ovde... Vidim da je posećenija tema

http://forum.krstarica.com/showthread.php/515301-Ptice-Srbije?p=23001940#post23001940
 
Poslednja izmena:
Upravo sam bila svedok saradnje jata vrana i svraka... Vetruška (soko) je precinila svoje mogućnosti i oborila svraku na tlo. Nije mogla izaći sa njom na kraj. Nekoliko svraka je obletalo oko nje, kreketalo i pokušavalo da je otera, a vrane su se sjatile po okolnom drveću i nadigle nesnosnu galamu. Situacija je bila neizvesna sve dok nije naišla mačka koja je krenula na sokola sa svrakom. Soko je oslobodio pritiska lovinu i oboje su prhnuli na obližnje grane. Vrane i svrake su i dalje bile fokusirane na vetrušku - kada je poletela, krenule su za njom grakčući i krešteći... Mačka je još neko vreme ostala na mestu gde je bio potencijalni plen i čežnjivo gledala za njima ... :lol:
 
Eh, falco tinunculus, divne su vetruškice. :heart: A svrake i vrane umeju da budu nezgodne, proletos sam svaki čas morala da branim mačka, ni krivog ni dužnog, od svrake koja je napravila gnezdo na vrhu visokog jasena kod komšije u dvorištu. A on suviše lenj i debeo za toliko pentranje, merkao je one laste u magacinu a ni njima ništa nije mogao. :lol: (E, to je bilo smešno, svi crno-beli, i mačak i laste i svraka.)
 
Ovih dana dok setam stazom na ivici grada vidjam neke pticice, duplo vece od vrabaca, iste smedje boje ali na glavi imaju nesto kao krestu, crne boje. da li neko zna koje su to ptice?
 
Danas sam uspela da vidim ptice o kojima sam pricala izbliza, na oko metar je jedna stajala dosta dugo, ipak nemaju krestu, to mi se ucinilo ali sam nasla sta je : seva ( s= Sisarka)
 

Back
Top