Грађански рат између четника и партизана.

• Začetnik teme Začetnik teme BG5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jednа od nаjoštrijih zаmerki Titu stiglа je iz Engleske, а njen аutor bio je Frederik Augustus Vojt:

Velikа Britаnijа je učinilа mnogo više zа ono što je Tito nego Rusijа, jer gа je britаnskа propаgаndа i pomoć u nаmirnicаmа i oružju osposobilа dа osvoji sopstvenu zemlju.Dаnаs su domаćini bezbrojnih seljаčkih i zemljorаdničkih porodicа ubijeni u Jugoslаviji.Postoji sistemаtsko uništаvаnje elite u Srbiji.Stаnovnici čitаvih srezovа sklаnjаju se u plаnine gde su izloženi smrti og glаdi i hlаdnoće.
Ustаnovljeni su teroristički sudovi, pošto su redovni suspendovаni,i svi oni koji su osumnjičeni dа su pаtrioti, nаročito srpski pаtrioti, osuđeni su nа smrt ili nа zаtočeništvo u koncentrаcionim logorimа.
Logori u Pаrаćinu,Šаpcu i Mlаdenovcu su puni. Koncentrаcioni logori koje je nemаčki Gestаpo nаčinio nа Bаnjici u Beogrаdu, i koji su punjeni do tаdа četnicimа - а to će reći jugoslovenskim pаtriotimа koji su se borili pod komаndom Drаže Mihаilovićа - i sаdа se još jednom pune četnicimа.

Istinа je dа su se pаrtizаni borili protiv Nemаcа. Ali tаj rаt je zа njih bio drugostepen, nа prvo mesto dolаzi grаđаnski rаt.Sаm Tito je priznаo dа su pаrtizаni prvi nаpаli četnike.Krаjem oktobrа pаrtizаni i četnici vodili su zаjedničke borbe protiv Nemаcа u Čаčku. Pаrtizаni su borbu nаpustili i ostаvili četnike dа je sаmi zаvrše.Otprilike u isto vreme bile su borbe u Krаljevu. Četnici su nаpаli oklopne snаge, pаrtizаni su nаpаli železničku stаnicu i udаljili se vozom.
Krаjem 42. vаroš Sokolаc je osvojenа od strаne četnikа, а zа vreme opsаde pаrtizаni su nаpаli četnike s leđа i rezultаt je bio tаj dа su Nemci uspeli dа se izvuku.

Pаrtizаnski pokret je postаo utočište ljudi koji su se bojаli dа će biti suđeni kаo rаtni zločinci.
Tаčno je dа je generаl Mihаilović učinio аrаnžmаn sа Itаlijаnimа. Ali zаšto? Dа bi od njih dobio oružje i municiju, kojа mu je nedostаjаlа, kаko bi se borio protiv Nemаcа.

VA, ČA, 11-5-1 (zаpisnik sа sednice Senаtа, 16. mаj 1945)

Pero Simić, Draza Mihailovic - Na krstu sudbine, str 498-499

Poslednja izmena:
Pre bih rekao da ti ne poznajes istoriju jer 27. marta nije srusena legitimna vlast (Jugoslavija je idalje bila kraljevina), vec je sruseno namesnistvo, a kralj Petar II je proglasen punoletnim i postavljen je na presto. Znaci nije izvrsena revolucija i promena drzavnog uredjenja vec je samo namesnistvu uskracen mandat jer su potpisali pakt sa Hitlerom. I Dusan Simovic i Bora Mirkovic imali su puno pravo da sruse namesnistvo koje hoce u savez sa najvecim zlocincem kojeg je planeta ikada imala. Svaka im cast!
Нити је Хитлер највећи злочинац свих времена (већи злочинци су Стаљин и Черчил који су најодговорнији за тај рат), нити је Петар Други био пунолетан 27.марта 1941.године, нити је свргавање легитимног намесника (по монархистичком принципу постављеног) био прави патриотски чин већ је све напротив томе.
Али, ти си превише заслепљен и онда не видиш објективно ствари.

Pa zasto se onda taj "dogovor" nije zvao pakt o nenapadanju kao sto je Hitler potpisao sa Staljinom???????? Zasto je toliko vrsio pritisak na nas da taj pakt potpisemo ako mu toliko nije znacilo?????? Hitler je posle nas napao Grcku i sta mislis da bi svoje trupe vukao oko cele Jugoslavije tj kroz Madjarsku, Rumuniju i Bugarsku da bi dosao na Grcku granicu????? To pitam jer navodno tvrdite da taj pakt nije ukljucivao da Hitlerove snage prelaze preko Jugoslavije. Zasto bi jedino sa Jugoslavijom potpisao takav pakt tj bas sa zemljom ciji je narod svrstavao u narode nize klase i u svojoj knjizi naveo kako ih treba istrebiti? Zasto bi takav "povoljan" pakt potpisao bas sa nama koji smo njegovu vojsku osramotili u Prvom ratu, zasto takav pakt nije potpisao sa Bugarima koji su uvek bili na Nemackoj strani????? Nemoj da te niko laze posle tog potpisa te "neutralnosti" trazili bi da kao NDH ubijamo i zatvaramo Jevreje i Cigane i da takodje kao i ustase ucestvujemo na Istocnom frontu na strani Nemacke.
Ето, колико питања одједном постављаш што значи да немаш појма.
Од Југославије се уопште није тражило да војно се сврстава на страну Сила Осовине већ да буде фактички неутрална. Али, људи попут тебе воле да се пролива србска крв зарад туђих интереса (британских и касније совјетских).
Тај потписани протокол је имао само једну малу фалинку: а то је што у наслову пише "приступање" и то је само форма, а суштина одредби из тог протокола нема никакве везе са приступањем или војним сврставањем већ све је супротно томе.
А Грчку су пре Хитлера већ окупирале британске војне снаге које су заузеле многа грчка острва и нормално да Хитлер жели да спречи ударац са југа, мада од нас није (понављам то) никад затражено, нити је ишта слично потписано, да војно помажемо Трећи Рајх.
А то твоје "тражили би од нас" је чиста параноја и детерминизам. Откуд теби право да због неке хипотезе (која је параноична) оправдаваш страдање милиона Срба зарад туђих интереса?!...Јел си ти можда видовит, па онда знаш унапред развој ситуације?...То што си ти у параноји - то је твој проблем, а не треба да се цео народ жртвује због те твоје бољке и бољке сличних теби фаталиста.

Hehehehhehehehehehehehehhehehehehheh ahahahhahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahah :hahaha::hahaha::hahaha::rotf: Bolje cuti i pokri se usima jer ovom tvojom izjavom "Nedic i Ljotic protiv Hitlera" samo vredjas tu dvojicu. Bolje cuti i pokri se usima. Hahhahaahahahahahahahahahahahhahhahahahahhahahahhha Da ne pricam sta su radili po Kragujevcu u oktobru mesecu '41.
Нема потребе за тим цинизмом и церекањем. Љотић и Недић никад нису водили про-германску политику, па баш због такве политике коју је водио Милан Стојадиновић највише је Љотић имао проблема (пре окупације).
А за време окупације су се трудили да спасу што се спасти могло, ништа часније у таквим околностима нису могли урадити.
Само оно што се могло, а не да и даље гурају народ у страдање зарад туђих интереса.

Нити је Хитлер највећи злочинац свих времена (већи злочинци су Стаљин и Черчил који су најодговорнији за тај рат), нити је Петар Други био пунолетан 27.марта 1941.године, нити је свргавање легитимног намесника (по монархистичком принципу постављеног) био прави патриотски чин већ је све напротив томе.
Али, ти си превише заслепљен и онда не видиш објективно ствари.
Heehehehhehehehehhehehheheh sad nije odgovoran onaj koji je poceo rat vec onaj sto se branio jaooooooo Koco posle se pitas zasto su ljudi sa ovakvim misljenjem streljani posle '45. Evo vidis zasto. Zato sto se vidi da nema nimalo samopostovanja prema svom narodu.... Sergiane, taj Hitler koga toliko simpatiziras je tvoj narod hteo da istrebi tj hteo da ga unisti da vise ne postoji na ovoj planeti mada kapiram tebi to nista ne znaci jer ti smatras da je saradjivati sa zlocincima i okupatorima ok jbg ti si vaspitan da svoju zemlju svakome olako u ruke prepustas i ja tu nista ne mogu jendostavno djon-obraz.
Ето, колико питања одједном постављаш што значи да немаш појма.
Од Југославије се уопште није тражило да војно се сврстава на страну Сила Осовине већ да буде фактички неутрална. Али, људи попут тебе воле да се пролива србска крв зарад туђих интереса (британских и касније совјетских).
Тај потписани протокол је имао само једну малу фалинку: а то је што у наслову пише "приступање" и то је само форма, а суштина одредби из тог протокола нема никакве везе са приступањем или војним сврставањем већ све је супротно томе.
А Грчку су пре Хитлера већ окупирале британске војне снаге које су заузеле многа грчка острва и нормално да Хитлер жели да спречи ударац са југа, мада од нас није (понављам то) никад затражено, нити је ишта слично потписано, да војно помажемо Трећи Рајх.
А то твоје "тражили би од нас" је чиста параноја и детерминизам. Откуд теби право да због неке хипотезе (која је параноична) оправдаваш страдање милиона Срба зарад туђих интереса?!...Јел си ти можда видовит, па онда знаш унапред развој ситуације?...То што си ти у параноји - то је твој проблем, а не треба да се цео народ жртвује због те твоје бољке и бољке сличних теби фаталиста.
Toliko pitanja postavljam jer znam da na njih ne mozes da odgovoris. A ovo sto si smuljao ovde ja bi pre rekao da je to napisao neki Nemac, a ne Srbin upsss pardon "SORAB". Kako su od NDH trazili to sto sam naveo, a Pavelic je za njih odradio Jugu?????? Posle smenjivanja namesnistva novoformirana vlada je pokusavala da uveri Nemacku u nasu neutralnost ali su nas ipak kurvinski (oprostite na izrazu ali drugaciji izraz za to ne postoji) u zoru bez objave rata napali...ZASTO KAD MU TO "NIJE" BILA NAMERA?????? I zasto se pakt nije zvao pakt o nenapadanju kao sto je Hitler potpisao sa Staljinom??????? I nauci da da se "srpski" ne pise sa "b" vec sa "p" pa kad naucis pravopis onda se baci u istoriju.:ok:
Нема потребе за тим цинизмом и церекањем. Љотић и Недић никад нису водили про-германску политику, па баш због такве политике коју је водио Милан Стојадиновић највише је Љотић имао проблема (пре окупације).
А за време окупације су се трудили да спасу што се спасти могло, ништа часније у таквим околностима нису могли урадити.
Само оно што се могло, а не да и даље гурају народ у страдање зарад туђих интереса.
Pa i Milan Stojadinovic je bio fasista....i pre i posle rata. Posle rata se sastajao sa Pavelicem da zajednicki razbiju Jugoslaviju. Sta bre da spasu???? Pa sopstveni narod su ubijali u Kragujevcu tj sprovodili su djake ispred nemackih mitraljeza ne bi li se svabi bolje uvukli u dupe. Jel to za tebe "casno" moralna nakazo???

Heehehehhehehehehhehehheheh sad nije odgovoran onaj koji je poceo rat vec onaj sto se branio jaooooooo Koco posle se pitas zasto su ljudi sa ovakvim misljenjem streljani posle '45. Evo vidis zasto. Zato sto se vidi da nema nimalo samopostovanja prema svom narodu.... Sergiane, taj Hitler koga toliko simpatiziras je tvoj narod hteo da istrebi tj hteo da ga unisti da vise ne postoji na ovoj planeti mada kapiram tebi to nista ne znaci jer ti smatras da je saradjivati sa zlocincima i okupatorima ok jbg ti si vaspitan da svoju zemlju svakome olako u ruke prepustas i ja tu nista ne mogu jendostavno djon-obraz.
Ти си заиста много глуп. А покушаваш неком галамом и вређањем да победиш у дисkусији, а појма немаш.
Елем, за почетак Другог светског рата највећу одговорност сносе бољшевици и енглеска масонерија.
Бољшевици су још давне 1917.године најавили освајање света својом крвавом револуцијом, побили су на милионе православних Руса и створили Совјетију коју су сматрали само "базом" за светску револуцију.
А Британија је тада увелико била империјалистичка творевина са мноштвом окупираних колoнија. Немачкој је све то одузето Версајским уговором, али џабе теби објашњавати када си зомбиран у младости гледајући партизанске филмове.
Затим, сарађивати са злочинцима није први пут у историји србских власти нити то значи априори да је нешто лоше. Сарађивао је и Стеван Немања (оснивач србске Државе), сарађивао је и син св.кнеза Лазара (Високи Стеван) и Марко Краљевић, и после Милош Обреновић (без кога нема савремене србске Државе) и многи други на славу Божију, тупсоне глупи, јер није само рат до истребљења средство да се одбране национални и државни интереси!..
Али, ти желиш, ти волиш, да србски народ нестане и да буде истребљен. Ето, колико си пун мржње (мада мислим да си више глуп него што мрзиш некога).
Чуј њега "хтео Хитлер да истреби Србе", па да је то хтео - он би то заиста урадио, не би га нико могао спречити поготово у периоду 1941.-1944. године. Ко би га спречио, дедер реци ми?..Пун си неке параноје...:D

Toliko pitanja postavljam jer znam da na njih ne mozes da odgovoris. A ovo sto si smuljao ovde ja bi pre rekao da je to napisao neki Nemac, a ne Srbin upsss pardon "SORAB". Kako su od NDH trazili to sto sam naveo, a Pavelic je za njih odradio Jugu?????? Posle smenjivanja namesnistva novoformirana vlada je pokusavala da uveri Nemacku u nasu neutralnost ali su nas ipak kurvinski (oprostite na izrazu ali drugaciji izraz za to ne postoji) u zoru bez objave rata napali...ZASTO KAD MU TO "NIJE" BILA NAMERA?????? I zasto se pakt nije zvao pakt o nenapadanju kao sto je Hitler potpisao sa Staljinom??????? I nauci da da se "srpski" ne pise sa "b" vec sa "p" pa kad naucis pravopis onda se baci u istoriju.:ok:
Научи ти прво ћирилицом, и то са "ћ" и "ч" да пишеш па онда другом стављај примедбе. Што се тиче изворног срБског језика, о томе има тема овде па се мало едукуј.

Ти си тај који не зна одговоре и који лупа глупости нон-стоп. Прво си масно слагао да је Пeтар Други био тада пунолетан а онда си слагао да је легитимно свргнути намесника. Такође, не знаш ни шта је писало у том Протоколу, причаш /пишеш напамет у свом магновењу.
Затим, то што је наша разбојничка (од 27.марта) влада покушавала да увери Немачку је тим горе за њих, још већа поквареност, јер се добро зна који је био мотив за те демонстрације. Мотив је био поништавање ("боље рат него пакт") тог потписа и све друго (уверавање тобожње) је још гора провокација према Немачкој. Какви крвници, ругају се држави која нам понудила изврсне услове за мир и тако гурају цео народ у катастрофу!..Каква бездушност и крволочност енглеских плаћеника!..Страшно..
А зашто би се звао пакт о ненападању (у наслову), какве везе има, битно је шта пише у том документу у одредбама.
А Павелић је само искористио ту ратну ситуацију да се обрачуна са Србима, а нама је Хитлер нудио пре свега сарадњу (тј. неутралност), међутим није се у Загребу оборио протокол већ у Београду нажалост. Исто тако су и твоји комунисти искористили ту ситуацију, били су у сарадњи (по споразуму "Рибентроп-Молотов") са нацистима па су после чекали моменат за своју револуцију.

Pa i Milan Stojadinovic je bio fasista....i pre i posle rata. Posle rata se sastajao sa Pavelicem da zajednicki razbiju Jugoslaviju. Sta bre da spasu???? Pa sopstveni narod su ubijali u Kragujevcu tj sprovodili su djake ispred nemackih mitraljeza ne bi li se svabi bolje uvukli u dupe. Jel to za tebe "casno" moralna nakazo???
Па, био је Стојадиновић про-фашистички настројен, то ти говорим све време,јер је због таквих његових ставова Љотић (и његов Збор) био прогоњен и затваран јер га је стално критиковао.

А ко је морална наказа види се овде: ти си тај који жали што није све србско уништено. Љотић је спасавао оно што се могло, што није могао - није нажалост, али много више је спасао, а не као други којима није било доста србске крви зарад туђих интереса.
У Крагујевцу су многе извлачили из стрељачког строја, више је Рома тамо страдало али и то је туга.
Ником се они нису увлачили већ је то једини пут (сарадња са нацистима) да се спасе што се спасти могло, иначе могли су усташе владати централном Србијом а онда би било истребљено много Србадије.

Poslednja izmena:
Ти си заиста много глуп. А покушаваш неком галамом и вређањем да победиш у дисkусији, а појма немаш.
Елем, за почетак Другог светског рата највећу одговорност сносе бољшевици и енглеска масонерија.
Бољшевици су још давне 1917.године најавили освајање света својом крвавом револуцијом, побили су на милионе православних Руса и створили Совјетију коју су сматрали само "базом" за светску револуцију.
А Британија је тада увелико била империјалистичка творевина са мноштвом окупираних колoнија. Немачкој је све то одузето Версајским уговором, али џабе теби објашњавати када си зомбиран у младости гледајући партизанске филмове.
Затим, сарађивати са злочинцима није први пут у историји србских власти нити то значи априори да је нешто лоше. Сарађивао је и Стеван Немања (оснивач србске Државе), сарађивао је и син св.кнеза Лазара (Високи Стеван) и Марко Краљевић, и после Милош Обреновић (без кога нема савремене србске Државе) и многи други на славу Божију, тупсоне глупи, јер није само рат до истребљења средство да се одбране национални и државни интереси!..
Али, ти желиш, ти волиш, да србски народ нестане и да буде истребљен. Ето, колико си пун мржње (мада мислим да си више глуп него што мрзиш некога).
Чуј њега "хтео Хитлер да истреби Србе", па да је то хтео - он би то заиста урадио, не би га нико могао спречити поготово у периоду 1941.-1944. године. Ко би га спречио, дедер реци ми?..Пун си неке параноје...
To su uvrede nadji takve moje. Vidim da ne znas kako je poceo Drugi svetski rat pa cu ti objasniti.... "Tupsone" Hitler je napao Poljsku (mnogo slabiju zemlju od svoje) pa su Britanija i Francuska objavile rat Nemackoj ne bi li zastitili Poljake i smanjili ekspanziju fasizma. Hitler je okupirao Poljsku, a onda poceo da trebi poljske Jevreje (ne znam da li si cuo za Ausvic?). A sto se "boljsevika" tice (pretpostavljam da mislis na SSSR) ta drzava nije napala Nemacku vec Nemacka nju i to iako su imali pakt o nenapadanju sad ti vidi kako je taj zlotvor postovao tu vrstu pakta. Boljsevici te 1917 (ne vidim vezu sa Hitlerom i Drugim ratom) nisu stvorili nikakvu "Sovjetiju" vec drzavu koja se zvala Savez Sovjetskih Socijalistickih Republika (SSSR) ili skraceno Sovjetski Savez. Nisi upucen u situaciju u Rusiji pre revolucije pa cu ti samo napomenuti da je pre te revolucije Rusija bila jos uvek u feudalizmu dok su ostale evropske zemlje uveliko bile u kapitalizmu e sad malo potrazi sta je feudalizam...ja ti mogu reci da je taj sistem karakteristican iskljucivo za srednji vek, a ne za pocetak 20tog. Nemackoj je i trebalo posle Prvog rata oduzeti i celu teritoriju, a ne samo kolonije jer su samo u nasoj zemlji pobili preko 1.000.000 stanovnika pa se pitam da nije trebalo da ih nagrade za to a???? Ko kaze da je neko ponosan na Lazarevog sina a? Samo je obrukao slavnog oca isto kao i Petar II Karadjordjevic. To za istrebljenje kazi tvojim fasistima... znas.....jer je Hitler taj koji je odgovoran za smrt 50.000.000 ljudi koliko je ukupno stradalo u Drugom ratu koji je on izazvao jer je hteo da siri svoju drzavu a pri tome i da istrebi Jevreje, Cigane i Slovene. A i tvoji fasisti i dan danas palicama vijaju Cigane i biju se na utakmicama ko stoka.
Научи ти прво ћирилицом, и то са "ћ" и "ч" да пишеш па онда другом стављај примедбе. Што се тиче изворног срБског језика, о томе има тема овде па се мало едукуј.
Ti ces nekome da kazes da pise cirilicom pa prvo svoje korisnicko ime ispravi da pise na cirilici pa se onda javi.:ok: mogu ja da pisem i "ć" i "č" ali mi je brze ovakvo kucanje (slepo kucanje). Ja za razliku od tebe pripadam srpskom, a ne nekakvom "srBskom" narodu i izuzetno cenim rad Vuka Karadzica (koji je reformisao moj srpski, a ne "srBski" jezik) za razliku od vas fasistickih gadova koji za njega svasta govorite. Ne pada mi napamet da me neki Samardzic sad poducava da treba da se pise "srbski", a ne "srpski"...ja nisam kao ti da se okrecem kako vetar duva tj da znam da treba da se pise "srpski" i onda dodje neko ko glumi budalu da me drugacije "edukuje".
Ти си тај који не зна одговоре и који лупа глупости нон-стоп. Прво си масно слагао да је Пeтар Други био тада пунолетан а онда си слагао да је легитимно свргнути намесника. Такође, не знаш ни шта је писало у том Протоколу, причаш /пишеш напамет у свом магновењу.
Затим, то што је наша разбојничка (од 27.марта) влада покушавала да увери Немачку је тим горе за њих, још већа поквареност, јер се добро зна који је био мотив за те демонстрације. Мотив је био поништавање ("боље рат него пакт") тог потписа и све друго (уверавање тобожње) је још гора провокација према Немачкој. Какви крвници, ругају се држави која нам понудила изврсне услове за мир и тако гурају цео народ у катастрофу!..Каква бездушност и крволочност енглеских плаћеника!..Страшно..
Nisam nista slagao u vezi Petra II...rekao sam da nije imao 17 vec 18 godina i da je PROGLASEN punoletnim...pretpostavljao sam da bar malo znas istoriju i situaciju u drzavi pre rata pa sam tako pretpostavljao da znas da se onda punoletan postajalo sa 21 godinu. Znaci da rezimiramo....proglasen je punoletnim iako nije bio ALI to ga ne opravdava jer su mladji od njega dali zivote za odbranu svoje zemlje. Sto se demonstracija 27. marta tice....imam pitanje za tebe....da li bi ti ucestvovao na tim demonstracijama???? Ja samo kazem hvala vladi Dusana Simovica sto moju zemlju i moj srPski narod nije ostavio da budemo na fasistickoj zlocinackoj strani. Jednostavno da je zaista bio pakt o neutralnosti zvao bi se tako, a ne pakt o pristupanju...procitaj kakve je ugovore sklapao Hitler sa nasim susednim zemljama pa ces videti da razlike u tekstu izmedju naseg i njihovih ugovora i nema.:ok:
А ко је морална наказа види се овде: ти си тај који жали што није све србско уништено. Љотић је спасавао оно што се могло, што није могао - није нажалост, али много више је спасао, а не као други којима није било доста србске крви зарад туђих интереса.
У Крагујевцу су многе извлачили из стрељачког строја, више је Рома тамо страдало али и то је туга.
Ником се они нису увлачили већ је то једини пут (сарадња са нацистима) да се спасе што се спасти могло, иначе могли су усташе владати централном Србијом а онда би било истребљено много Србадије.
Pa bas ne znam ko je 6. aprila '41 Beograd sravnio sa zemljom... jeste jeste bas taj zlocinac Hitler koga toliko cenis i branis. Tacno izvlacili su svoje fasisticke simpatizere koji su greskom tu upali (i menjali ih za Cigane), a jadnu decu nisu ni pogledali seme im se zatrlo ono izdajnicko. Posle Koca i Nesa pitaju zasto su ovakvi ljudi streljani posle rata...mislili ste da su radi reda...evo vidite sta su i onda govorili: "Hitler nije kriv za pocetak rata", "Hitler nije najveci zlocinac u istoriji planete". samim tim pljuvanje po visemilionskim nevinim zrtvama itd itd.

To su uvrede nadji takve moje. Vidim da ne znas kako je poceo Drugi svetski rat pa cu ti objasniti.... "Tupsone" Hitler je napao Poljsku (mnogo slabiju zemlju od svoje) pa su Britanija i Francuska objavile rat Nemackoj ne bi li zastitili Poljake i smanjili ekspanziju fasizma. Hitler je okupirao Poljsku, a onda poceo da trebi poljske Jevreje (ne znam da li si cuo za Ausvic?).
Заиста си тупав, извини што сам директан али не могу да верујем да има овако ограничених људи који још себе сматрају меродавним за историју (а поготово о Другом светском рату).
Прво: то што ти пишеш би написао и клинац из петог разреда основне, у свако доба дана и ноћи, јер је то званична и лажна историја. Да би постао озбиљан саговорник, труди се да загрлиш истину ма колико ти била горка. Ако волиш истину уопште?..
Друго: није само Немачка напала Пољску већ је то урадила и Совјетија (СССР), и онда је Пољска подељена.
И треће: какве то везе има са Светским ратом, пази сад ово: то је рат између Немачке и СССР, шта се ту мешају Британија и Француска?..Јел сада уочаваш ко је започео Други светски рат, чак и из ове званичне историје се то може наслутити а камоли кад бих ти почео детаљно о 1933.години и састанку међународног јеврејства у Амстердаму где је јавно одлучено да се Немачка мора уништити и то само због тога јер нису хтели да буду ортаци у лихварском монетарном систему, итд.итд.

A sto se "boljsevika" tice (pretpostavljam da mislis na SSSR) ta drzava nije napala Nemacku vec Nemacka nju i to iako su imali pakt o nenapadanju sad ti vidi kako je taj zlotvor postovao tu vrstu pakta. Boljsevici te 1917 (ne vidim vezu sa Hitlerom i Drugim ratom) nisu stvorili nikakvu "Sovjetiju" vec drzavu koja se zvala Savez Sovjetskih Socijalistickih Republika (SSSR) ili skraceno Sovjetski Savez.
И то није тачно. Везе немаш са животом.
Прво је СССР прекршио тај споразум о ненападању и то нападом на Бесарабију у Румунији 1940.године, а такође и логистичком подршком пучу у Летонији. А чак и да је обрнуто, односно да је Немачка прва прекршила тај споразум, опет те питам: какве то везе има са почетком Светског рата а поготово са Југославијом?..Шта то нас брига што две империјалистичке Силе имају својих нерашчишћених рачуна, па то је њихова ствар а није наш проблем. Лепо су то разумели Турци, Швеђани, Португалци и још неки који су били сасвим неутрални (и остали до краја неутрални ) у том рату.
А пошто не видиш везу 1917. године и Другог светског рата, ево опет ћу да ти нацртам: те 1917.године су бољшевици најавили да ће крвавим и насилним путем да изведу светску револуцију, значи први су најавили рат светских размера. И свако нормалан ће се таквим лудацима одупрети.

Nisi upucen u situaciju u Rusiji pre revolucije pa cu ti samo napomenuti da je pre te revolucije Rusija bila jos uvek u feudalizmu dok su ostale evropske zemlje uveliko bile u kapitalizmu e sad malo potrazi sta je feudalizam...ja ti mogu reci da je taj sistem karakteristican iskljucivo za srednji vek, a ne za pocetak 20tog.
:hahaha:..Значи, пошто је био феудализам онда је оправдано да се побије 50 милиона православних Руса, свој народ, само да би се успоставила нека сатанска идеологија?!..Ти ниси номалан, уопште.

Nemackoj je i trebalo posle Prvog rata oduzeti i celu teritoriju, a ne samo kolonije jer su samo u nasoj zemlji pobili preko 1.000.000 stanovnika pa se pitam da nije trebalo da ih nagrade za to a????
Нису они побили свој народ већ су ратовали против туђих народа, бранећи своје интересе. И ми смо бранили своје интересе у том Првом светском рату.
Да ли је требало Немачку бацити скроз на колена да би "поштена" Британија напредовала - то је друго питање, овде склањамо сваку пристрасност на страну и хоћемо да тежимо објективном сагледавању историјских чињеница. А чињеница је та да је Немачка хтела да се подигне из пепела и да је успела делимично у томе под Хитлером.

Ko kaze da je neko ponosan na Lazarevog sina a? Samo je obrukao slavnog oca isto kao i Petar II Karadjordjevic.
Високи Стеван није никог обрукао, не хули глупане!..То је Светац Божији, канонизован одавно у Православној Цркви. Њега је Бог прославио, твоје мишљење је небитно.
Ти избацуј свој гној јер си горд и не знаш ни шта је вођење државе нити знаш историју. Кад је биолошки опстанак нације угрожен онда прави владар увек клечи пред непријатељем, само тешка будала гура народ у амбис.

To za istrebljenje kazi tvojim fasistima... znas.....jer je Hitler taj koji je odgovoran za smrt 50.000.000 ljudi koliko je ukupno stradalo u Drugom ratu koji je on izazvao jer je hteo da siri svoju drzavu a pri tome i da istrebi Jevreje, Cigane i Slovene. A i tvoji fasisti i dan danas palicama vijaju Cigane i biju se na utakmicama ko stoka.
Хитлер није главни кривац за тај рат, јасно је да је јудаизирана Британија најодговорнија и великим делом совјетски бољшевици.
А ја нисам фашиста нити нациста, нити сам икада волео те паганске идеје, нити волим скинхедсе, само волим истину ма колико била сурова.
А ово је пдф историја (а не неки пдф "коју идеологију волите" и слично).

Ti ces nekome da kazes da pise cirilicom pa prvo svoje korisnicko ime ispravi da pise na cirilici pa se onda javi.:ok: mogu ja da pisem i "ć" i "č" ali mi je brze ovakvo kucanje (slepo kucanje). Ja za razliku od tebe pripadam srpskom, a ne nekakvom "srBskom" narodu i izuzetno cenim rad Vuka Karadzica (koji je reformisao moj srpski, a ne "srBski" jezik) za razliku od vas fasistickih gadova koji za njega svasta govorite. Ne pada mi napamet da me neki Samardzic sad poducava da treba da se pise "srbski", a ne "srpski"...ja nisam kao ti da se okrecem kako vetar duva tj da znam da treba da se pise "srpski" i onda dodje neko ko glumi budalu da me drugacije "edukuje".
Тупанеру, ја ти ништа нисам приговорио како пишеш. Први си ти мени држао неку лекцију о правопису и онда сам те подсетио да погледаш "балван у твом оку".
Баш ме брига како пишеш, ја волим и "српски" и "срБски" свеједно ми је, ниједно не одбацујем иако ми је ово са "б" лепше и правилније. То и није нека догма битна.

Nisam nista slagao u vezi Petra II...rekao sam da nije imao 17 vec 18 godina i da je PROGLASEN punoletnim...pretpostavljao sam da bar malo znas istoriju i situaciju u drzavi pre rata pa sam tako pretpostavljao da znas da se onda punoletan postajalo sa 21 godinu. Znaci da rezimiramo....proglasen je punoletnim iako nije bio ALI to ga ne opravdava jer su mladji od njega dali zivote za odbranu svoje zemlje. Sto se demonstracija 27. marta tice....imam pitanje za tebe....da li bi ti ucestvovao na tim demonstracijama???? Ja samo kazem hvala vladi Dusana Simovica sto moju zemlju i moj srPski narod nije ostavio da budemo na fasistickoj zlocinackoj strani. Jednostavno da je zaista bio pakt o neutralnosti zvao bi se tako, a ne pakt o pristupanju...procitaj kakve je ugovore sklapao Hitler sa nasim susednim zemljama pa ces videti da razlike u tekstu izmedju naseg i njihovih ugovora i nema.:ok:
:lol:..Хаха..проглашен пунолетним али ипак није, еее како си прсо!..Па какав је то сада "аргумент", молим те?..Што си уопште то помињао овде?..Факат је да није био пунолетан, што значи да није легално постао владар тог 27.марта.
А ако мене питаш: не бих учествовао тада јер нисам продана душа да се продајем за британске фунте које су тада многи добили и уз помоћ енглеске обавештајне службе гурнули цео народ у катастрофу.
То је злочин невиђених размера, а ти наравно волиш што су Срби тако узалудно пострадали (узалудно у политичком смислу), и још жалиш што није све уништено чим пљујеш по Недићу и Љотићу (који су управо спречавали коначно самоистребљење нације).

А за формални наслов тог протокола сам ти раније одговорио и опет понављам: то нема везе са потписаним одредбама у случају Румуније или Бугарске, од којих се захтевало да војно помажу Трећи Рајх. А од Југославије се ништа од тога није тражило већ суштински само да се не не мешамо у том рату (тј. да останемо неутрални). Просто све.

Pa bas ne znam ko je 6. aprila '41 Beograd sravnio sa zemljom... jeste jeste bas taj zlocinac Hitler koga toliko cenis i branis. Tacno izvlacili su svoje fasisticke simpatizere koji su greskom tu upali (i menjali ih za Cigane), a jadnu decu nisu ni pogledali seme im se zatrlo ono izdajnicko. Posle Koca i Nesa pitaju zasto su ovakvi ljudi streljani posle rata...mislili ste da su radi reda...evo vidite sta su i onda govorili: "Hitler nije kriv za pocetak rata", "Hitler nije najveci zlocinac u istoriji planete". samim tim pljuvanje po visemilionskim nevinim zrtvama itd itd.
Кад већ помињеш сравњивање Београда (и осталих србских градова) занимљиво је ово да истакнем: и кад су 6.априла 1941.године то злодело чинили нацисти и кад су у пролеће 1944.године то чинили (али много горе) тзв. "савезници", у оба случаја сарадници агресора су били твоји комунисти. И шта кажеш на то, а?..

А што се тиче Крагујевца: то јесте жалосно, ма ко да је тамо страдао (али није толико деце колико мислиш, али и да је само једно - опет је трагедија велика), међутим шта је била друга опција?..Јел то да се крене у тотални рат против Немаца у централној Србији па онда да уместо 2300 (колико је стрељано у Крагујевцу) имамо 100 пута више побијених??!..Јел то решење?..Јел би то волео да се десило?...
Схвати ово: морало се тада бирати између мањег и већег зла, чим су умирени неки шумски бандити онда су Немци прекинули са казненим експедицијама, односно није било више тако великих одмазди према невином нашем народу.

п.с. (а ја знам да би ти волео све нас истинољубце да стрељаш, јер не волиш истину, али то су само твоји влажни снови на тастатури)...:)

@Sergian

citam ovu vasu diskusiju, u poslednjih par postova i sam sam se iznervirao...nista coveka ne moze tako da iznervira kao ljudska glupost ali i bezobrazluk...pored toga sto je momak ocigledno plitak i tup ima tu i nesto drugo...znas vec, i slep moze da progleda ali onaj ko ne zeli da vidi, njemu nema pomoci...svaka tebi brate cast na strpljenju ali preporucujem ti da se ne bakces sa budalom i trosis energiju uzalud...mada je meni bilo zadovoljstvo citati tvoje postove i odgovore na njegova baljezganja, iskuliraj ga, nebitan je lik skroz, a ocigledno je zeljan paznje...zatupece nas bre, ako nastavimo da ga citamo :D

Poslednja izmena:
@Sergian

citam ovu vasu diskusiju, u poslednjih par postova i sam sam se iznervirao...nista coveka ne moze tako da iznervira kao ljudska glupost ali i bezobrazluk...pored toga sto je momak ocigledno plitak i tup ima tu i nesto drugo...znas vec, i slep moze da progleda ali i onaj ko ne zeli da vidi, njemu nema pomoci...svaka tebi brate cast na strpljenju ali preporucujem ti da se ne bakces sa budalom i trosis energiju uzalud...mada je meni bilo zadovoljstvo citati tvoje postove i odgovore na njegova baljezganja, iskuliraj ga, nebitan je lik skroz, a ocigledno je zeljan paznje...zatupece nas bre, ako nastavimo da ga citamo :D
Добро брате, хвала на подршци и савету. Стварно је човек тупав и ограничен, пробаћу да га искулирам ако не буде више тако провоцирао.

Титов говор у југословенској скупштини 26.6.1950. године, који цитира аустријски историчар Арнолд Зупан:

"Још за време ослободилачког рата уништили смо све стубове државе: администрацију, полицију, војску, Михаиловићеве четнике, Павелићеве усташе, Рупникову Белу гарду. Отпор према Нацистима је био само изговор, док је прави циљ био доћи на власт и завести систем интегралног комунизма." (Према Политици)

http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...на/1498783/Бечки+поглед+на​+ратну+Србију.html

Титов говор у југословенској скупштини 26.6.1950. године, који цитира аустријски историчар Арнолд Зупан:

"Још за време ослободилачког рата уништили смо све стубове државе: администрацију, полицију, војску, Михаиловићеве четнике, Павелићеве усташе, Рупникову Белу гарду. Отпор према Нацистима је био само изговор, док је прави циљ био доћи на власт и завести систем интегралног комунизма." (Према Политици)

http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...на/1498783/Бечки+поглед+на​+ратну+Србију.html

Ja bih sa ovim da zavrsimo ovu pricu, ako se slazete?!

Komunisti su bili provereni antifasiti koji su se jos 1936 borili u Spaniji protiv fasizma. Koji su cekali momentat da opet krenu u borbu protiv tog istog fasizma.
Komunisti su formirali partizanske odrede i poceli da se bore protiv okupatora.
Draza i Jvou su ''taktizirali'' da vide sta ce da se desi na velikim frontovima.
Komunisti su se borili protiv dinastije i za ostvarenje socijalne revolucije, dok su četnici bili "samo vojnici i borci za kralja i otadžbinu". Četničke snage nisu se pomirile sa socijalnom revolucijom i zvezdom petokrakom, i obrnuto, komunisti održavanjem statusa quo i kokarde. Četnici su u početku bili priznati kao legitimna sila Kraljevine Jugoslavije, koja je uživala status savezničkih snaga, sve dok ih se 1944. godine nisu odrekli kralj, vlada i saveznici. Partizansko-četnički sukob se u nekoj literaturi naziva "bratoubilačkim" ili "građanskim ratom". Sukob na teritoriji Jugoslavije nije mogao ostati unutrašnjeg karaktera, jer su Britanci u početku podržavali Mihailovića, a Sovjetski Savez potajno KPJ. Karakteristika ovog sukoba je da se vodio u uslovima okupacije i podijeljene zemlje.
Ko se sastajao sa Nmecima, ko je zarobljene partizane predavao Nemcima, napad na Uzici...znaci samo ovo je okvir za temu....
Za pocetak , danas neki kazu da su partizani 1941 imali status ''teroristicke bande'', a da su cetnici bili ''regularna vojska''. Kako onda da regularna vojska saradjuje sa teroristima ?
Milan Blagojevic
Nh_blagojevic_milan.jpg

U noći 27. oktobra 1941. vraćao se partizanskim vozom iz Užica, a na putu za Šumadiju uhvatili su ga četnici Dragoljuba Mihailovića i nasilno izvukli iz voza u užičkoj Požegi i ubili u selu Glumač nakon trodnevne torture.
Protiv_bratoubilačke_borbe,_Čačak_1941.jpg

Posle napada četnika na partizane, građani Čačka protestovali su noseći transparent sa natpisom: "Mi, majke, supruge i sestre, tražimo da se prekine bratoubilačka borba." Prema Dnevniku Vladimira Dedijera, četnici su pucali na kolonu.
Партизанско-четнички сукоб — Википедија (wikipedia.org)

Грађански рат у земљи није јењавао ни када су се противници нашли у логорима.

ПАРТИЗАНСКО-ЧЕТНИЧКЕ КОНФРОНТАЦИЈЕ У ЛОГОРУ СТАРО САЈМИШТЕ (Раде Ристановић)​

PUBLISHED ON 28 juna, 2021
Пре неколико месеци је у издању Музеја жртава геноцида објављена књига Радета Ристановића Логор на Сајмишту. Сведочења двојице заточеника, у којој се аутор концентрисао на фазу историје овог логорског комплекса после масовних ликвидација јеврејских логораша. У периоду у којем је Старо сајмиште функционисало као Прихватни логор (Anhaltelager) тамо су били упућивани Срби (припадници НОП-а, равногорци, четници Косте Пећанца…), италијански војници заробљени од стране Немаца после капитулације Италије, па припадници других балканских покрета отпора.

Заробљени припадници српских војски су у Прихватном логору на Старом сајмишту настављали своје ратове. Ристановићева монографија показује сву жестину партизанско-четничког ривалитета, чак и у условима заточеништва. Ту окупациони господари логора више и нису били неопходни генератори смрти. Динамика аутентичне домаће мржње била је већ сасвим довољна. Отуда је ова књига извор још једног непријатног сазнања ко смо и шта смо (били).

Доносимо текст који је Раде Ристановић приредио на основу књиге Логор на Сајмишту : сведочења двојице заточеника, Београд : Музеј жртава геноцида, 2021.
У једном разговору са немачким генералима „диригент“ нацистичког репресивног апарата Хајнрих Химлер хвалио се да тајна успешног функционисања концентрационих логора под његовом контролом лежи у чињеници да су појединим заточеницима поверене улоге чувара. У Другом светском рату звали су их капоима. Сама реч потиче из италијанског језика (capo) и означава вођу или лидера. И пре доласка нациста на власт у Немачкој постојао је обичај да се затвореницима додељује део одговорности како би се самостално старали о појединим активностима у склопу организације живота у логору. Формирањем нацистичких концентрационих логора то постаје широка појава. Команданта домаће управе бирала је команда логора, која је знала да уважава предлоге појединих „истакнутих“ заточеника. Историчар Николас Ваксман групише припаднике домаће управе у три колоне: први су били задужени да надзиру принудни рад, другима је припала улога полиције унутар логора, а трећи су били ангажовани у администрацији или логистици. Од таквих су нацисти очекивали да своје задатке извршавају без икаквих поговора и трунке самилости према осталим заточеницима. Евентуално одступање у том погледу кажњавано је одузимањем повлашћеног статуса и пребијањем. Капои су уживали привилегован положај у односу на друге заточенике што је и био један од главних мотива да прихвате ту улогу.

Заточеници логора на Сајмишту нису се по томе разликовали од својих сапатника у другим деловима окупиране Европе и међу њима се такође нашло заинтересованих да преузму поменуту улогу. Сајмиште се и по том основу издвајало од осталих логора који су функционисали на територији окупиране Србије. Заточеницима је препуштен већи број дужности унутар логора – од унутрашњег обезбеђења до рада у некој од служби неопходних за функционисање таквог стратишта. Старешина логора је био на челу домаће управе. Њему су били подређени заменик и остало особље. На месту старешине логора домаће управе били су, тако, капетан Угљеша Радић, поручник Никола Сокић, Лазар Танић, потпоручник Павле Новак и Радивоје Кисић. Највећи број сведока посебно истиче Кисића као суровог човека без скрупула.
Логорска полиција била је први део домаће управе успостављен на Сајмишту. Командант, заједно са својим замеником, спроводио је наређења и руководио логорским полицајцима. У сећањима заточеника као команданти логорске полиције помињу се Божа Форцан, Ханс Конрат, Милан Вукосављевић и Борисав Бане Величковић. Сви наведени, без обзира на дужину њиховог стажа на тој функцији остали су у сећању заточеника као злочинци.
Нисмо успели да дођемо до прецизних података о томе колико је у логору на Сајмишту било укупно припадника логорске полиције у одређеном тренутку. Поједини логораши у својим сведочењима наводе бројеве од 12 до 93 полицајаца.Својом бескрупулозношћу и иживљавањем над осталим заточеницима, како је остало забележено, истицали су се Милутин Поповић из Сарајева, Алија Пашагић из Босанске Дубице, Михаило Цветковић „Жаца“, Абдулкадир Мујкић и други. За разлику од осталих нацистичких концентрационих логора, где је полиција понекад испољавала и извесну позитивну страну, на Сајмишту је њихова улога била крајње негативна. Чврсто повезани са командом логорски полицајци су стварали атмосферу „неповерења и раздора, осећања непрекидне присмотре и могућности да се изгуби живот“.
Припадници сталног особља, како су их називали Немци или персоналци како су остали упамћени у сећању осталих заточеника, обављали су бројне дужности унутар логора. Електричари, кувари, столари, обућари, кројачи и помоћни радници у архиви из редова заточеника могли су се, под одређеним условима, бавити својим пословима. Приликом одабира људи за обављање одређених задатака углавном је стручност представљала најважнији параметар којим су се Немци водили. Болничко особље било је део сталног медицинског кадра, и они су живели под посебним режимом.
205971691_511070463672094_1147433095560895941_n.jpg

Чланови домаће управе за свој рад у логору добијали су квалитетнију и обилнију исхрану и били су донекле заштићени од физичког и психичког малтретирања, изузев у приликама када би било процењено да своја задужења не обављају како се од њих очекује или уколико би починили некакав преступ. Посебна следовања кад је реч о исхрани била су намењена онима који су пристајали да буду извршиоци убистава у Мађарском павиљону, због чега су их други заточеници називали „двопорцијаши“.
Поделе или груписања људи по идеолошкој, политичкој, расној, националној и другој основи пренети су из спољне у логорску средину. Заточеници нацистичких логора окупљали су се понегде и формирали илегалне организације с посебном унутрашњом структуром. Тако организовани помагали су једни другима, радили на придобијању нових чланова, иступали против других група, а ретко и против управе, настојали су да се повежу са светом изван логорских жица, да организују бекства итд.
Према расположивим изворима, у логору на Сајмишту најснажнији илегалну организацију успоставили су припадници комунистичког покрета отпора. Међу сталним особљем формирали су групу која је „имала своје кретање, причање и деловање“. Састајали су се у Спасићевом павиљону и договарали како да се односе према актуелним питањима или вестима, које су некако успевали да прикупе из спољног света. Појединци, попут Василија Жикића, истичу да су у тој мери ризиковали да су на командантовом радио-апарату слушали „Слободну Југославију“ и „Радио Лондон“. Прикупљене информације користили су у пропагандној борби са другим заточеницима, као контраргумент диригованим вестима које су се могле наћи у окупационој штампи или неким другим изворима. У групи није постојала једна особа која би је водила, већ су наступали колективно и били повезани са спољном организацијом, успевајући да у своје активности укључе и друге заточенике, који пре депортације у логор нису били идеолошки опредељени. Комунисти су били најутицајнија група с обзиром на то да је већина „сталног особља“ потицала из тог табора.
204011369_849303815996272_4732332771145067924_n.jpg

Поред припадника Народноослободилачког покрета, међусобно су се „држали“ и равногорци, Италијани, Албанци, четници Косте Миловановића Пећанца итд. Услед недостатка извора тешко је утврдити утицај тих група. Према истраживању Милана Кољанина, већина старешинског кадра логора током 1942. бирана је из редова припадника Југословенске војске у отаџбини, па су и они успели да изграде извесне позиције унутар логора.
Према појединим сведочењима, припадници поменута два покрета отпора третирани су као посебне групе од чланова управе логора. Однос према њима се мењао од периода до периода. Комунистички илегалац из Косовске Митровице Цирил Пош наводи да су приликом његовог довођења у логор, у септембру 1942. године, комунисти имали бољи третман који „се касније погоршао, док је за друге групе постао бољи“.
„Ровови“ што су их ископали комунисти и равногораци на слободи нису затрпани ни у логору на Сајмишту. Између њих је владала велика нетрпељивост и испољавано непријатељство унутар логора. Поједини сведоци наводе да нису били изоловани случајеви физичког и психичког злостављања, пријављивања логорским властима, па чак и убијања припадника супростављених страна. Четници Косте Миловановића Пећанца и други припадници колаборационистичког режима били су у још горем положају.

Део сведочења која су приређена у овој књизи пружају аутентична сећања и на ову мучну тему. Припадник партизанског покрета отпора Михајло Берберијан се у послератном периоду пред стенографом присећа следећег:
„I još nešto. Te četničke grupe koje su Nemci dovodili 1943. godine kad su počeli protiv četnika akciju, mi smo, personal zvani, veliki broj likvidirali na samom Sajmištu. Prosto naprosto bi inscenirali neku rabotu i podgovorili Nemce i pošto su onda među njima tu Kisić, među njima Drago Stenčić, koji je sad u Zaječaru, naročito taj Drago Stenčić – nažalost propio se. Iskoristili smo i ono, i o tome ću da pričam, taj doček, da ga nazovem, svečani prijem, jer dok 1942. godine prilikom ovih grupa Bosanskih niko nije bio prilikom prijema tučen, to se onako u masi ulazilo i ko će da tuče onako na vratima, međutim, docnije one manje grupe kad su dolazile već je nastajalo. Poređaju se ovako a sve zbog tog nesretnog karantina, pa s jedne strane štapovi, pa s druge strane štapovi, i onda je nastala opšta tučnjava. Iako su još znali da je neki intelektualac ili učitelj – upita ga: šta si ti? – vidi ga kad naiđe. To je slučaj s učiteljem iz Surčina, tu smo ga prosto morali da sakrijemo i da ga spasemo jer je već na samom ulazu bio isprebijan i glava mu je bila sva izranjavljena, samo zato što je učitelj. Seljaci su malo jevtinije prolazili, ali ti intelektualci rđavo.
I mi smo tu stvarno iskorišćavali da ih prvo ovi prvo izmlate i: ‘Majku tvoju četničku!’ itd. Pa onda kad ih mi preuzimamo, naročito Kisić, ili taj Stenčić i prilikom egzerciranja svidelo ti se ili ne, mogao ih je da tuče, tako da otvoreno priznajem, da je grupa antičetnički raspoloženih, hoću reći jer nisu svi komunisti bili, članovi Partije, na taj način dosta likvidiralа četnika. Među njima Đuru Smederevca, ne znam da li smo ga tu ubili, ali on je sav u ranama otišao u Mathauzen, i usput je umro.To znam sigurno. Dalje, tu je među njima bio Ilija ‘Gromovnik’ ne znam kako se zvao, nekoliko najokorelijih četnika mi smo na taj način. I onda oficire, i taj poručnik avijatičar iz Kraljeva i njega smo mi krstili. Sve te grupe četničke mi smo preslišali, a ne Nemci, a Nemcima smo rekli šta bilo, ili egzercir vršimo, itd.“
https://stellapolarebooks.com/2021/...FABPG_4vOAmeDl19DUzTK6HpMYpDCdavugusJ4JGhySBw

Back