GPS Navigacija. Sta, gde, kako, koliko :)

imam par pitanja u vezi navigacije pa bih molio nekog da mi pojasni:
da li mogu da kupim bilo koji uredjaj i da u njega sam ubacim mape koje bih skinuo sa neta, npr srb i cg?
jer ima varijantu da kupim uredjaj preko za 80-90 eur ali ne znam kako to funkcionise sa mapama. Sledece, ako se odlucim za varijantu da kupim ovde garmin nuvi 200 sa mapom srb i cg da li posle ja sam mogu da ubacujem mape (za dz) bosne, hrvatske, grcke... koliko jedna takva mapa zauzima mb, i da li na memorijskoj kartici mogu da imam sve te mape odjednom i da tako recimo kad putujem za grcku on sam kad treba otvara mapu prvo srb pa makedonije pa grcke?
Ajde molim vas nek mi neko pojasni malo sve ove stvari kako funkcionisu!
Vecina GPS uredjaja(ali ne i PDA uredjaji sa GPSom;)) su softverski zakljucani. Znaci imaju ubacen OS i instaliran program za navigaciju koji moras da koristis. Ako nadjes upurstvo i otkljucas ih onda mozes da ubacis koji hoces program i mape za njega, jer vecina uredjaja radi pod Windows Mobile 4,5 ili 6 verziji.
Sto se tice Garmina, kod njega se mape ubacuju preko "map source"-a, i u njemu se mape otkljucavaju prema ID-ju uredjaja. Uz malo znanja se moze ubaciti svaka mapa koju skines sa neta, otkljucas i posaljes u uredjaj(mem karticu). Ukoliko su sve mape npr SCG, Adria route i Evropa instalirane u MApS onda ih ubacujes u uredjaj kao jednu mapu tj. jedan fajl. Postoji i varijanta da osim tog osnovnog fajla(sa kolko hoces mapa) ubacis jos tri mape, koje jednostavno kad izbrises nece ih biti u uredjaju. Na primer Grcka koja ne postoji u verziji za MapS, vec mora da se ubaci kao zasebna;)

@Gapsa
Mozes li malo da pojasnis sta znaci konektovanje kad je upaljen uredjaj i koliko se to ceka. Nije mi najjasnije sta zelis da kazes, jer po paljenju GPS prijemnika on trazi satelite(po proceni za zadnjih par sati-a najnoviji SARF chip pamti dva dana) i to se ceka 30-40sek. Kad nadje satelite on od njih dobija info svakih 1s(obicno) i o kakvom konektovanju se tu prica kad je on konstantno u vezi? Druga je prica modeli koji zbog ustede baterije ugase prijemnih u stend bay dok ne zatreba informacija o polozaju pa se konektuje(brze od cold boota)-a li to je u cilju produzenja trajanja baterije ;)

Instalira onaj kome treba, a kosta zavisno od toga da li umes sam ili ne, od nula do 10ak eur ;)
Posao je mozda mucan ali prost, samo treba ici step-by-step..

N73 ima symbian, znaci moze TomTom i Garmin(IGO samo u WinMobile) eventualno one google ili NokiaMaps, a posto nema GPS treba ti externi bluetooth.

Ne mora Nokia GPS, moze bilo koji BT GPS prijemnik ako koristis Garmin XT program. Na E50 je bolje da instaliras XT 4.xx verziju jer 5.xx je previse zahtevna za taj model
White rabbit. Molim te da mi posaljem na PP poruku kako da instaliram Garmin 5.xx na nokii n96. Skinuo sam programe u .exe formatu i praio neka tamo uputsva ali nema sanse tako nece pa nece prijavljuje mi da moram prvo sinhronizaciji pa onda ne vidi telfon a sve spojeno i sve sljaka kako treba smao ne znam kako da ga isntaliram. Ima neka tri fajla pa cak i redosled kako to treba ali nema sanse. Unapred hvala.

White rabbit. Molim te da mi posaljem na PP poruku kako da instaliram Garmin 5.xx na nokii n96. Skinuo sam programe u .exe formatu i praio neka tamo uputsva ali nema sanse tako nece pa nece prijavljuje mi da moram prvo sinhronizaciji pa onda ne vidi telfon a sve spojeno i sve sljaka kako treba smao ne znam kako da ga isntaliram. Ima neka tri fajla pa cak i redosled kako to treba ali nema sanse. Unapred hvala.

Zasto na PP?

instaliras 3 programa koje skines sa Garmin www stranice (Mobile XT 5.0.50, base map i Mobile XT 4.x.xxx support files). Bitno je samo da je Mobile Xt5.0.50 instaliran prvi.

Ovako:

Ukljucis telefon preko USB kabla (mora) i izaberes "data transfer". Mozes i da gurnes memo karticu direktno u PC. Preko Windows Explorer potrazis da vidis koje slovo je dobila kartica (E, F... sta god) i bitno je da si u tome sigurna/an. Isto se desi ako je tlf prikljucen u USB data transfer modu.

Kad poteras instalaciju, instalacija ce te pitati na koji "drajv" hoces da instaliras i ponudice ti pronadjeno. Izaberes onaj za koji znas da je memo kartica i nastavis... do kraja. Zavrsis na slican nacin i ostale dve instalacije (mada nisu neophodne, prakticne su).

Kada vratis memo karticu u telefon ili iskljucis USB, u direktorijumi "aplikacije" naci ces Garmin ikonu mada, trebalo bi da ti tlf sam ponudi da pokrenes Mobile XT program ovaj put.
Potrebno je da ukucas serijski broj i da otkljucas instalaciju programa i... sve ce doci na svoje.

Ako imas mapu za tvoj kraj, ona je dosla uz uputstvo kako da je instaliras i otkljucas.

Ako koristis generator kljuca, potrebno je da dobijeni kljuc tekst sacuvas u tekst obliku u datotecu sw.unl u direktorijumu "Garmin" u memo kartici tvog telefona.
Za mapu, potreban je isti format gmapsupp.unl datoteke sa kljucem za mapu koju otkljucavas. datoteku mape koju otkljucavas takogje u isti folder.

Ne zaboravi da kada probas kako sve radi, kupis legalnu verziju i kljuc.

Vise detalja ne zelim da dajem oko koriscenja generatora kljuca, ako ti treba pomoc, prepisi ovo i daj nekom ko je potkovan windowsima, njemu ce sve biti jasno.

Back