Gotski roman

Koliko su gotik nemam pojma al recimo
1. Slika Dorijana Greja
2. Frankenstajn
3. Drakula
4. Interview sa Vampirom, inace fantastican film je snimljen po toj knjizi

slabo citam u poslednje vreme pa nema sanse da se setim, al ako hoces nesto zanimljivije onda recimo knjige: Vukodav ( ima mislim 3 dela ), Imprimatur, Secretum ( isti pisci i super knjige, prva je odlicna ), pa Ime Ruze.....

Koliko su gotik nemam pojma al recimo
1. Slika Dorijana Greja
2. Frankenstajn
3. Drakula
4. Interview sa Vampirom, inace fantastican film je snimljen po toj knjizi

slabo citam u poslednje vreme pa nema sanse da se setim, al ako hoces nesto zanimljivije onda recimo knjige: Vukodav ( ima mislim 3 dela ), Imprimatur, Secretum ( isti pisci i super knjige, prva je odlicna ), pa Ime Ruze.....

Skoro sam procitala "Drakulu" ponovo, pa me je zainteresovao ovaj zanr. Hvala ti. :)

Sad sam pogledala u Vikipediji šta sve (staro, novo) spada u taj žanr. Sve i svašta. http://sh.wikipedia.org/wiki/Gotička_fikcija http://en.wikipedia.org/wiki/Gothic_fiction

Čitala:
Dvorac Otranto
Misterije Udolphoa
(ove dve se sećam kao kroz maglu, da ne kažem veo. Zabavne, kao strip)
Frankenštajn
Pad kuće Ašer, i još dosta toga što je E.A. Po napisao
Džejn Ejr
Drakula
Opatija Nothanger (parodija)
Doktor Džekil i gospodin Hajd

Honduras, baš si se načitala.:lol: Ja sa spiska samo Sliku Dorijana Greja i Frankenštajna.:( Nisam ni čula za ovaj žanr. Hvala Cico na prosvetljenju. ;)

Nisam sigurna da je "Slika Dorijana Greja" got roman, ali nema veze. Ponekad je ta crta izmedju romantizma i gotske fikcije veoma teska za odredjivanje. Da, sada se secam, na kraju kada vidi onu sliku i to samoubistvo. Jeste i to je got roman.
Cica voli da pomaze.

Svim ljubiteljima Drakule i gotske književnosti preporučujem roman Karmila. Nisam siguran ima li ga na srpskom, ali ga svakako možeš naći na engleskom na internetu. Takođe bih ti preporučio knjige Džen Ejr i Orkanski visovi, budući da su likovi Ročestera i Hitklifa sadrže elemente gotske književnosti. Svat tri dela Gormengasta takođe nisu na odmet

Back