Gospodari prstenova - odakle početi?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iskreno, meni je nekako čudno kad odrasli ljudi gledaju te stvari poput Gospodara prstenova.
Meni te bajke fakat za djecu, pa donekle i tinejdžere, ali sve dalje, iskreno, ne kontam.
Ali, što bi se reklo, o ukusima ne vrijedi.
Isto mi je i sa likovima poput Jokera, modernog Betmena, nekakvog Maloprstića iz pojma nemam
kojeg filma, nekakvog Snejpa itd, a čitala sam negdje da se neki odrasli ljudi baš zanose tim likovima i filmovima.
Pa ne znam, ja se nisam zanosila tim likovima, a verujem ni većina koja je gledala. Zanimljiva je ideja, priča, karakteri, njihovi odnosi, napetost, ono, zabava i tako to.
Taj Maloprstić nije junak ali je dobar karakterni lik - kulturni psihopata.
Jesi li gledala neku epizodu?

Prvo ide serija.
Pa Hobit filmovi.
Pa Gospodari prstenova filmovi.
Нисам наклоњен гледању серија...

Може да се погледа прво трилогија Хобит па потом трилогија Господар прстена (не постоји множина, изворно је једнина).

Prvo otpala serija, pa hobiti, pa sad čekam da mi neko kaže da
ne gledam ni trilogiju.. :rotf:
Прво су снимили трилогију Господар прстена... зато што је то био једини начин да могу да привуку довољно публике за трилогију Хобит.
Погледао сам све у биоскопу и није ми сметало прекоредно гледање.

За мене је главни квалитет прича. Графика, сва чуда, караконџуле, магије итд. свакако постоје и урађени су сјајно... али то није суштина Толкиновог дела.

Купио сам три књиге Господара прстена, ко зна када ћу прочитати. И Хобит ћу купити кад тад.

Нисам наклоњен гледању серија...

Може да се погледа прво трилогија Хобит па потом трилогија Господар прстена (не постоји множина, изворно је једнина).
Filmovi su danas kao serija samo platis kartu za bioskop.

Ovi su bas primer toga - traju dugo i izlazi nastavak svake godine.

Iskreno, meni je nekako čudno kad odrasli ljudi gledaju te stvari poput Gospodara prstenova.
Meni te bajke fakat za djecu, pa donekle i tinejdžere, ali sve dalje, iskreno, ne kontam.
Ali, što bi se reklo, o ukusima ne vrijedi.
Isto mi je i sa likovima poput Jokera, modernog Betmena, nekakvog Maloprstića iz pojma nemam
kojeg filma, nekakvog Snejpa itd, a čitala sam negdje da se neki odrasli ljudi baš zanose tim likovima i filmovima.
I ti bas ovo napisa ozbiljno i iskreno. Pa fantastika je krajnje popularan zanr mwdju starijim ljudima

Poslednja izmena:
Прво су снимили трилогију Господар прстена... зато што је то био једини начин да могу да привуку довољно публике за трилогију Хобит.
Погледао сам све у биоскопу и није ми сметало прекоредно гледање.

За мене је главни квалитет прича. Графика, сва чуда, караконџуле, магије итд. свакако постоје и урађени су сјајно... али то није суштина Толкиновог дела.

Купио сам три књиге Господара прстена, ко зна када ћу прочитати. И Хобит ћу купити кад тад.
Gospodar prstenova, ne prstena. Kad smo vec kod gramatike.

Тако исто сам почео и Пики Блајндерс, погледао прву епизоду, мало ме сморила и нисам наставио. А чуо сам да је само та прва мало смор, а од друге креће права акција. Вероватно је и са Господаром прстенова слична ситуација.
Do kraja prve sezone je zagarantovani smor, uprkos nekim pokušajima da budu zanimljivi. Za posle ne znam.

I ti bas ovo napisa ozbiljno i iskreno. Pa fantastika je krajnje popularan zanr mwdju starijim ljudima
Da, iskreno sam rekla kako lično ja vidim takva ostvarenja, ali sam rekla i da o ukusima ne vrijedi raspravljati.
Ne sumnjam ja da u tim djelima nema jako ozbiljnih ideja i tema, ali "okruženje" u kojem su prikazane, kao i
protagonisti su bajkoviti. Pa i Andersen i Braća Grim su kroz milion svojih djela prikazivali borbu dobra i zla, imali
pozitivce i negativce, itd itd, ali su ipak ta djela bila bajke.

Pa ne znam, ja se nisam zanosila tim likovima, a verujem ni većina koja je gledala. Zanimljiva je ideja, priča, karakteri, njihovi odnosi, napetost, ono, zabava i tako to.
Taj Maloprstić nije junak ali je dobar karakterni lik - kulturni psihopata.
Jesi li gledala neku epizodu?

Pa, ne znam ni ja. Sav taj sadržaj o kojem govoriš zvuči privlačno sad kad prepričavaš, ali
nekako na startu meni to sve nekako neuvjerljivo jer su likovi i okruženje iracionalni.
Nisam gledala Maloprstića, a možda bih ga sad i pogledala kad bi bio neki link.
Onako, iz radoznalosti.

Šesnaesti put se kanim da to pogledam i opet ne znam odakle da krenem.
Šta je ko snimio i kada? Odakle početi sa gledanjem?

Gig od Lidije

Kandaul, kraljica Lidije i Gig
Vilijam Eti 1787.-1849.
Gig (Γύγης, Gyges) je pastir iz Lidije koji je zbog neobičnih okolnosti postao kralj. Drugi je Gig bio Kiklop.

Gig po Platonu
Gig po Herodotu

Mitologija
Gig je bio kralj Lidije i vladao je od 716. godine prije nove ere do 678. godine prije nove ere. Gig je na prijestolje Lidije, došao uz pomoć žene posljednjeg kralja, koji je porijeklom bio jedan od Heraklovih potomaka, ali je sam osnovao novu dinastiju, dinastiju Mermnada. Gig je bio energičan i vrlo savjestan vladar za čije su vladavine, Lidija i njen glavni grad Sard dostigli pun procvat. Njegova država je obuhvaćala skoro cijelu zapadnu Malu Aziju sve do rijeke Halis - današnja rijeka Kizil Irmak, a njegova dinastija se održala na vlasti nešto više od sto godina. NJegov posljednji potomak na lidijskom prijestolju je bio kralj Krez, koji je zbog bogastva ušao i u poslovice, a zbog svog netočnog tumačenja proročanstva delfijske proročice Pitije i u povijest.

Gig po Platonu

Gig je, prema Platonu, bio pastir kod kralja Kandaula, i ništa se nije događalo zanimljivo u njegovom životu dok jednog dana, pod prevaljenim hrastom, nije pronašao ulaz u pećinu u kojoj se nalazio brončani konj. U unutrašnjosti pećine, pored konja, Gig je zapazio i mala vrata, a kada ih je otvorio iza njih je bio mrtav čovjek s prstenom na ruci. Uzeo je prsten s mrtvog čovjeka i otišao iz pećine. Na prstenu je bio crn kamen s urezanim okom, i Gig ga je stavio na ruku, i otišao za svojim stadom ovaca. Svi ostali pastiri su se začudili kada su vidjeli da su se njegovo stado samo vratilo do obora, a kada je Gig slučajno okrenuo prsten, u trenu se našao pored svojih drugova pastira. Kada je prsten okrenuo k svom dlanu, u trenu je postao nevidljiv, a kada ga je vratio, opet je postao vidljiv za ljudske oči. Gig je znao da posjeduje prsten s čarobnim moćima i nikome nije otkrio svoju tajnu. On je sa svojim čarobnim prstenom, pretvorivši se u nevidljivog čoveka uhvatio kradljivce ovaca iz stada kralja Kandaula, rekavši da je to bio ogroman vuk, a ne dva mlada pastira koje je uhvatio na djelu. Priče o nevjerovatnoj hrabrosti Giga su došle i do kralja Kandaula, koji ga je pozvao kod sebe na dvor. Već na putu k dvoru, Gig je otkrio lopove koji su se pripremali da opljačkaju dvor, te je to rekao Kandaulu, i on lopove uhvati još iste večeri. Gig je svojim čarobnim prstenom služio kralja i nikada nije zloupotrebio svoju moć, a za svoju čestitost je bio nagrađen višim položajem. Nakon nekog vremena kralj je bio ubijen, a Gig je po komadu mača koji se pronašao u tijelu kralja, otkrio ubojicu i kraljica je tražila da joj on bude suvladar, a kasnije joj je postao i muž, pa samim tim i kralj Lidije.

Ево идеје о прстену осим Алберика у сагама.

Da, iskreno sam rekla kako lično ja vidim takva ostvarenja, ali sam rekla i da o ukusima ne vrijedi raspravljati.
Ne sumnjam ja da u tim djelima nema jako ozbiljnih ideja i tema, ali "okruženje" u kojem su prikazane, kao i
protagonisti su bajkoviti. Pa i Andersen i Braća Grim su kroz milion svojih djela prikazivali borbu dobra i zla, imali
pozitivce i negativce, itd itd, ali su ipak ta djela bila bajke.
Pa fantazija je zanr malo drugaciji od bajki

Back