Господ проклиње смокву

Kreator univerzuma bavi se smokvom pored puta... mislim da moje dete od 6 godina ne bi u to poverovalo. (čak sam i siguran)
Da je ovaj mit smišljen u Kolumbiji a ne na Bliskom istoku, verovatno bi u pitanju bila banana.

Ал нико да одговори на прво питање које поставих - ако то Божије створење нема слободну вољу :roll: како може бити исправно да буде кажњено за грех неплодности :lol:

Pitam se samo iz koje li je postavljac sekte kad se usudio da kaze da se Isus bavio magijom?

U linku citira takodje skoro sve same sektase.

Нисам сигуран како се зове, ја сам из своје секте... Можда ћу тако и да је региструјем. Своја секта, не звучи лоше :mrgreen:
Ако неко користи "натприродне", односно неуобичајене моћи да би показао шта све може, и још се тиме касније хвали, онда је он маг, односно чак мађионичар у најтривијалнијем смислу.
"Па добро и сам сам се чудио..." што би рек'о Мирко Топаловић :hahaha: ... не, стварно... колико знам кад је ђаво питао Исуса да уради нешто ако је толики баја, овај је одбио. Ово ми делује као разметање у нивоу Симона Мага :roll:
А то за секташење не питај мене, него из које је секте онај (или беху двојица) јеванђелиста који то написаше... сад ме мрзи да се враћам, имаш лепо цитат на почетку. Ми и не знамо ништа о животи Исуса из Назарета, осим онога што о њему рекоше други. Па, ако су га оклеветали... није мој проблем - но ваш зато што њима верујете :mrgreen:

хахах, добро гађаш, лоше погађаш :lol: мада волем кад користе моје форе, у овом случају погрешно.
Ми смо цело човечанство, које има неко историјско сећање, које је наравно варљиво. Ми смо, дакле, и ти и ја... а ти ме демантуј, само изволи, па реци шта је о свом животу или свом учењу Исус Христ лично и персонално сам записао.
Дакле, имамо само препричавање Марка, Матеје, Лука, Јована, затим апокрифна јеванђеља, много шта од тога је писано деценијама касније, кад меморија памћења :lol: избледи...
Мада, у овом конкретном случају, инкриминисани догађај наводе и Марко и Матеј, што повећава могућност да се стварно збио... Или су та двојица били у дослуху, можда слушали исте гласине.
У сваком случају, ако ти се прича не свиђа, обрати се њима, а не мени :)

п.с. А да, што пишем? Није наравно због Христа. Он је имао свој живот, ако је уопште и постојао, као и многи други људи. Него је због хришћана, оних који себе тако зову, а ође видим како често лупетају глупости ;)

Како хришћани постану селективно глуви или слепи (зависно да ли је усмена или писана комуникација), што би реко њихов узор "тврди на ушима".
Замислимо да Керкриа оде на пијац, тражи воће, а продавац јој вели
"Немам ништа од воћа, осим јабука и крушки"... и она онда купи јабуке, или крушке, или ништа не купи. Но, ако је неко после пита има ли на пијацу воћа, вероватно ће рећи да има јабука и крушки, а не да нема воћа.
Међутим, после изјаве
"Ми и не знамо ништа о животи Исуса из Назарета, осим онога што о њему рекоше други."
Она ме пита што пишем кад ништа не знам...
Не, срце, знам шта су рекли ти други и о томе пишем, укључујући и овај смоква-инцидент :hahaha:

А вегетаријанци да престану да малтретирају животиње узимајући им храну :lol:
Него, има ли неко осим Гласника неко објашњење тог проклињања смокве од стране онога за кога верује да је био Богочовек?!
Ајде још мало да се смејем, а не да се покушава преокренути тема или испитивати моји мотиви :roll:

o jevandjeljskim cudima vec je pisano..
vera moze i brdo da pomeri..a i tebe da promeni u hrista ako imam tolko vere..tj ako te stvarno gotivim..:D

o jevandjeljskim cudima vec je pisano..
vera moze i brdo da pomeri..a i tebe da promeni u hrista ako imam tolko vere..tj ako te stvarno gotivim..:D

Мене готивиш? :cmok2:
А шта ово је јеванђеоско чудо? То што је над јадном смоквом спроведен вуду...
Мрзи ме сада да гледам цео форум, па можеш слободно поновити шта је онда лупет... овај речено.

Мене готивиш? :cmok2:
А шта ово је јеванђеоско чудо? То што је над јадном смоквом спроведен вуду...
Мрзи ме сада да гледам цео форум, па можеш слободно поновити шта је онда лупет... овај речено.
e pa to znaci da verujes u vudu..
a mrzi me sad da pisem o cudima..drugi put..:cmok:

Онда ти не би био проблем да ме демантујеш став по став. Ајде, поклони се и почни :lol:
Или једноставно: реци шта је о свом животу или свом учењу Исус Христ лично и персонално сам записао.
Уместо што дајеш паушалне оцене и зовеш у помоћ коњицу (модерацију)...

e kad bi pisao ne bi radio..cuda mora drugi da vide a da bi ljudi videli cuda on mora non stop da skakuce..nema odmora..:D

Ja govorim o smokvi u njenim normalnim uslovima u zemlji gde je ona kod kuce. Mozda se ona ponasa drugacije u krajevima gde nisu uslovi zs nju? Ali u Palestini su kod kuce i smokve imaju drugaciju zrelost. Imaju period pre branja gde imaju posebsn ukus i gde ih takodje jedu. Smokva u svojim normalnim uslovima a licno sam i video, kada ima puno lisce, tada su plodovi odavno vec tu.
 -----------------------------------------------------------------
Iz povijesti. Domovina smokve je Mala Azija i to Sirija i Palestina

Ujesen listovi otpadaju, a u proljeće se najprije razvija cvijet, koji izgleda kao plod smokve. Tek nakon nicanja cvjetova počinju rasti listovi.
Plodovi  su kruškoliki mesnati i nastaju iz čitavih ženskih cvatova, različite su veličine, na površini su goli, u zrelom stanju najčešće žuti, smeđi, rjeđe ljubičasti 
Zeleni plod sadrži mnogo mliječne masti i soka, a zreli mnogo šećera.

Postoje pitome i divlje vrste smokava, to su zapravo vrste, a od tih postoji oko 700 vrsta smokava.

Vrijeme cvatnje. Svibanj-lipanj.

Postoje pitome i divlje vrste smokava, to su zapravo vrste, a od tih postoji oko 700 vrsta smokava.

U uzgoju je proširen velik broj sorata smokava koje se međusobno razlikuju po kvaliteti plodova i čitavom nizu gospodarskih osobina (Miljković, 1991.). Uočeno je različito reagiranje pojedinih sorata na ekološke uvjete,

.Plodovi se beru dok omekšaju i dok im je unutrašnjost crvena ili smeđa, a koštice crne.

Plodovi se mogu sušiti, jesti sirovi, prerađivati u marmeladu, pekmez, i ostale proizvode.

Poslednja izmena:
Па чак и да се могу користити неки плодови преостали од претходне године, мада не знам што онда у Тхе Књизи пише да смокви време није било :roll:
Чак и да је тако, неко прође гладан, види да на једном дрвету нема плодова, и шта онда? Ајде, шта би сваки нормални пролазник, ево рецимо Гласник пролази негде види дрво шљиве, ал' на њему ниједну шљиву... и шта би онда он урадио. Ајде Гласниче, заборави на тренутак о коме се овде ради, реци шта би ТИ урадио!?
И најдобронамерније, не могу ову епизоду описати другачије до оном народном - Докон поп и јариће крсти.
А то је наводно урадио Творац свега што постоји, од чега је само видљиви универзум велик 40 милијарди светслосних година, што наравно Гласник не зна.

А можда је за недостатак плодова било другог објашњења, рецимо:
a mogu biti i pojedeni.mozda su vec obrstila tu smokvu druga gladna usta ali je stradala jer nije mogla naraniti nezahvalnika koji je trebao prepoznati i nagraditi smokvu.

Ujesen listovi otpadaju, a u proljeće se najprije razvija cvijet, koji izgleda kao plod smokve. Tek nakon nicanja cvjetova počinju rasti listovi.
Plodovi  su kruškoliki mesnati i nastaju iz čitavih ženskih cvatova, različite su veličine, na površini su goli, u zrelom stanju najčešće žuti, smeđi, rjeđe ljubičasti 

Mat 3:10 Već i sekira kod korena drvetu stoji; svako dakle drvo koje ne rađa dobar rod, seče se i u oganj baca.

С обзиром да улога дрвета није само да даје плод, него и да спречава ерозију, не чудим се што је Палестина толико огољена и јалова...

- - - - - - - - - -

Ботиначару, оли ми одговорити на питање?

Чак и да је тако, неко прође гладан, види да на једном дрвету нема плодова, и шта онда? Ајде, шта би сваки нормални пролазник, ево рецимо Гласник пролази негде види дрво шљиве, ал' на њему ниједну шљиву... и шта би онда он урадио. Ајде Гласниче, заборави на тренутак о коме се овде ради, реци шта би ТИ урадио!?

Ботиначару, оли ми одговорити на питање?

Agarta.
Nisi valjda toliko primitivan posle tolikog objasnjavanja?
Isus se posluzio ovim vizuelnim primerom da ucenicima pokaze da ce jalovi Izrailj biti odbacen ako ne donosi rodove.
Da ce svaki hriscanin ili crkva biti odbsceni ako ne donose rodove.
Kao sto svaki domacin ili vrtlar unisti ili posece jalovo drvo.

ISUS NIJE IMAO BIMER...SLUZIO SE PRIMERIMA IZ PRIRODE

Matej i Luka prepisivali su velike delove Markovog jevanđelja (koje je hronološki prvo). Marko je, u priči o smokvi, dovoljno pšten da napiše "jer nije bilo vreme smokava", dok Matej, kad prepisuje tu priču, izostavlja ovu konstataciju shvatajući da Isusa ne predstavlja u dobrom svetlu. Luka u prepisivanju potpuno odustaje od cele priče da se ne bi uplitao u objašnjenja koja ne drže vodu- zna se koji je period godine bio u pitanju, pa smokva nije ni mogla da ima rod. Naravno, današnji branioci kao od šale smišljaju ingeniozne teorije kako bi objasnili stvar...

Isus se posluzio ovim vizuelnim primerom da ucenicima pokaze da ce jalovi Izrailj biti odbacen ako ne donosi rodove.
To je tzv. post hoc objašnjenje... tj. to je tvoja racionalizacija za jednu priču koja iz današnje perspektive izgleda u najmanju ruku čudno... a možda nekada i nije bila toliko čudna.

Za šta bi bio simbol ono ubijanje dece medvedima... ili bacanje prasića niz liticu... siguran sam da na oba imaš odgovore.

Back