Господ проклиње смокву

Drago mi je da i ti lagano uviđaš da je stav da se kreator Univerzuma bakće smokvama - sasvim besmislen....

Besmisleno za tebe i to je tvoje pravo.
Ali zato reci da je besmisleno zato sto je tebi besmisleno jeste bas besmislena takva izjava.
A nerazumem zasto se ukljucujes u nesto tebi besmisleno ovde?
Koji je smisao trosenja vremena besmisleno?
Osim da je tebi sve, pa i tvoje vreme besmisleno.

Poslednja izmena od moderatora:
Smokva nema slobodnu volju.
Covek ima vlast nad smokvom i stvorenjima na zemlji koji su stvoreni za njega. itd. On odlucuje o njima.

Дакле, слажеш се да је човек (занимљиво!) Исус из Назарета "проклео" смокву ето тако хира ради, или ајде да кажемо у афекту, користећи јеврејско веровање (узгред, ничим изван тог веровања доказано) да је Човек некаква "круна стварања", господар створења...

Иначе, постављач ове теме прати фабулу радње, и поенте му не промичу (исправне или не).
На помињање "слободне воље" смокве, Гласник је узвратио својом догмом, што је његово право.
Међутим, поента је следећа, ајде да цртамо
Дакле, према догми о "слободној вољи" :roll: иако је Бог свезнајућ и свемогућ, човек је одговоран за своје поступке. Међутим, смоква која нема душу :roll: то није, дакле:
За неродност смокве може бити одговоран само Бог, који као свемогућ одлучује о томе да ли је смоква родна или не, а свезнајући је ваљда то требало да зна,
Ерго - то је одговорност Бога а не смокве што је она неродна.

Мада, не знам сад да ли је по нашим вељим ришћанима жена одговорна или ти крива ако је нероткиња... :dontunderstand:

п.с. Иначе, рекоше да су радикалске клетве и проклињања облик паганизма, па ви видите :lol:

Ово је гранање тока мисли. Дакле, моја пропозиција о одговорности (која није побијена, пошто Гласник није dao никакав доказ) помиње човекову слободну вољу. Е сад, гранање је ту где Гласник вели како је човек на планети Земљи "круна стварања". Сизиф онда помиње нека друга створења која делују много отпорније.
Е сад, можда имаш проблема да схватиш, па да ти објасним. Као што је некада астероид збрисао мЛого моћне диносаурусе, а бубашвабе и наше даље претке штакоре није... тако би и данас човек имао проблема да преживи такву катастрофу, у сваком случају би се поздравио са досадашњим начином живота. Бубашваби би било поприлично свеједно:mrgreen:
Тако пропада теорија о "круни стварања", ерго посебном месту човека. Узгред, отпада и оно схватање дарвинизма по којем је (бели) човек победио у борби за опстанак (јер ту коначне победе нема), па је такође главни баја во вјек и вјеков...

Но, поЈента је јасна. Све може да пропадне, и атоми ће се једном распасти. Према томе, опусти се...

Иначе, постављач ове теме прати фабулу радње, и поенте му не промичу (исправне или не).
На помињање "слободне воље" смокве, Гласник је узвратио својом догмом, што је његово право.
Међутим, поента је следећа, ајде да цртамо
Дакле, према догми о "слободној вољи" :roll: иако је Бог свезнајућ и свемогућ, човек је одговоран за своје поступке. Међутим, смоква која нема душу :roll: то није, дакле:
За неродност смокве може бити одговоран само Бог, који као свемогућ одлучује о томе да ли је смоква родна или не, а свезнајући је ваљда то требало да зна
Ерго - то је одговорност Бога а не смокве што је она неродна.

Мада, не знам сад да ли је по нашим вељим ришћанима жена одговорна или ти крива ако је нероткиња... :dontunderstand:

п.с. Иначе, рекоше да су радикалске клетве и проклињања облик паганизма, па ви видите :lol:

kad njegova zivotvorna rec moze da osusi smokvu onda moze i tebe..smrc..:(

Čija je odgovornost kada grešnik odbija Božji dar spasenja kroz Isusa Hrista?

Ako grešnik neće da se pokaje, već nastavlja da se suprostavlja Tvorcu i ljudima i namerno bira da krši Božji moralni zakon...

ČIJA JE TO ODGOVORNOST?

Чија је одговорност што људи нису знали за Христа, рецимо петсто година пре Христа, што ти је ваљда логично, а Он је као свемогућ могао и раније одлучити да дође, а не да их држи у незнању!? :fdlan:

Него, Глорија, немо сад ти да ми скрећеш.
Је ли смоква одговорна или није?

Чија је одговорност што људи нису знали за Христа, рецимо петсто година пре Христа, што ти је ваљда логично, а Он је као свемогућ могао и раније одлучити да дође, а не да их држи у незнању!? :fdlan:

Него, Глорија, немо сад ти да ми скрећеш.
Је ли смоква одговорна или није?
i da nije i da jeste moze ako se oce Bogu moze da je unisti..:D

kad njegova zivotvorna rec moze da osusi smokvu onda moze i tebe..smrc..:(

А оно јес, нешто сам утањио, а требало би мало више... У сваком случају, сад сам нешто мањи Србин него пре месец дана.
Ја мислио да је то због сатанистичког чипа, а оно можда ме Боg осушио к'о смокву :lol:

А оно јес, нешто сам утањио, а требало би мало више... У сваком случају, сад сам нешто мањи Србин него пре месец дана.
Ја мислио да је то због сатанистичког чипа , а оно можда ме Боg осушио к'о смокву :lol:

ako si debeo kazi fala..:D

какве везе ово има са смоквом?

Погледајмо мало, шта овде СДГ сматра "доказом", а односи се на оно што су "доказали" Гласник, мање он, а и понеко у пролазу.
То је сличан механизам као онај око Бого-човека. Ако се питаш зашто се Бог не понаша као Бог (сетимо се, Творац свега што постоји и не постоји), а не он је онда (обичан?!) човек. Ако хоћеш да на Бого-човека примениш мерила која се примењују на људе, а не он је онда Бог, не важи се...
Тако и овде имамо причу да је ово агрикултурна метафора. Оно јес' да су Ису звали раби, што значи учитељ, сад-е испада и да је био учитељ воћарства. Ваша ствар ако ћете Бога спуштати на тај ниво, за мене је то недостојно Универзума чији видљиви део има 40 милијарди светлосних година.
Међутим, једно вас побија - ниво емоција. Узгред, тема се зове Господ проклиње смокву, још се нико није бунио због назива, ваљда зато што је јасно да је стварно проклео, а не равнодушно осушио
Дакле
‘Ujutro se vraćao u grad i ogladnje. Ugleda smokvu kraj puta i priđe k njoj, ali ne nađe na njoj ništa osim lišća pa joj kaže: Ne bilo više ploda s tebe dovijeka! I smokva umah usahnu. Vidjevši to, učenici se začude: Kako umah smokva usahnu!’ Matej 21:18-20
Довијека!
Узгред, овим је заправо створио јалово дрво које ће тако да стоји довијека (!?) баш леп пример сељацима... Боље да је ипак посегнуо за сикиром :lol:

Узгред, воћари моји... постоји неки плод који на смокви презими. Гугловао... Ал' како се у то уклапа "изворна" верзија
‘Sutradan su izlazili iz Betanije, a On ogladnje. Ugleda izdaleka lisnatu smokvu i priđe ne bi li na njoj što našao. Ali došavši bliže, ne nađe ništa osim lišća jer ne bijaše vrijeme smokvama. Tada reče smokvi: Nitko nikada više ne jeo s tebe! Čuli su to Njegovi učenici.’ Marko 11:12-14
То нисте објаснили.

Све у свему, што би рекао Ниче - "Људски, одвише људски!"
Мислим да је тема тиме завршена :cool:

Занимљиво како недоследности Библије могу доказати некакву историчност некаквог Исуса. Рецимо, овде видимо да је неки човек ипак имао неке моћи...
Други пример је само рођење. Према Старом Завјету Месија је требало да се роди у Бетлехему. Е сад, Исус је из Назарета. Да би се доказало да се тамо родио postoji прича о некаквом попису (наравно, НИЈЕДАН римски документ о томе). Сад, што рече један скептик, да је баш све измишљотина, стајало би само "Месија је рођен у Бетлехему." И то је то! Међутим, изгледа да је неки Исус стварно рођен у Назарету, па да би се уклопило у СЗ следбеници stvorise крајње невероватну причу.
Иначе хришћанство плаћа цену том позивању на СЗ, од којег би само позајмили ауторитет Месије, не иде то тако... ако је Он исто са Оцем (Јахве) онда је наредио да се побију људи који су скупљали гранчице суботом. Но, да не ширимо причу

Da li stvarno ne shvatate...

da smokva već ima plodove kada lišće počinje da raste?

А виђу, извесни Марко каже да је било лишћа, али не и плодова јер им не бијаше време

‘Sutradan su izlazili iz Betanije, a On ogladnje. Ugleda izdaleka lisnatu smokvu i priđe ne bi li na njoj što našao. Ali došavši bliže, ne nađe ništa osim lišća jer ne bijaše vrijeme smokvama. Tada reče smokvi: Nitko nikada više ne jeo s tebe! Čuli su to Njegovi učenici.’ Marko 11:12-14

Дакле, обрати се Марку, а не мени.

Ваша ствар ако ћете Бога спуштати на тај ниво, за мене је то недостојно Универзума чији видљиви део има 40 милијарди светлосних година.
Eh kad bi ovi momci imali barem najblaži osećaj šta je jedna svetlosna godina... pogledajmo ovu sliku:

Antares.jpg

Na slici vidimo koliko je zvezda Antares veća od Betelgeza, pa ova od Aldebarana... pa tako dalje, naše Sunce se na ovoj slici i ne vidi, manje je od vrha čiode, tamo levo od Sirijusa. E sad, taj vrh čiode je više nego milion puta veći od naše male Zemljice, a ta malena zemljica je 10 na 26-ti stepen puta veća od te male smokvice..... e sad, ovakvih zvezda svih veličina kao na slici iznad samo u našoj galaksiji ima oko 100 milijardi... a procena je da je ukupan broj galaksija oko 10 milijardi..... a onda dolazimo do druge slike:

11 - fig.jpg

Ako neko misli da se onaj ko je sposoban da napravi ceo univerzum sa svojih 10 miljardi galaksija, i da gubi vreme na smokvu, da bi nešto pokazao malim beznačajnim zrncima prašine koji žive na tom zrncu prašine u sred svega toga, onda postoji samo jedan zaključak:

Tog "Boga" su izmislila upravo ta zrnca prašine, jer i ne shvataju koliko su mala i beznačajna u celom Univerzumu.

А виђу, извесни Марко каже да је било лишћа, али не и плодова јер им не бијаше време

Mark 11:13

(LITV) And seeing afar off a fig tree having leaves, He went toward it, if perhaps He would find anything on it. And coming on it, He found nothing except leaves, for it was not the season of figs.

(Serbian DK) I videvši izdaleka smokvu s lišćem dođe ne bi li šta našao na njoj; i došavši k njoj ništa ne nađe osim lišća; jer još ne beše vreme smokvama.

Vi možete da razumete šta je pisac hteo da kaže kada je rekao da "još ne beše vreme smokvama".

Pisac ističe da još nije došlo vreme kada smokva ima potpuno sazrele plodove.

Da li je to teško razumeti?

Poslednja izmena:
A Hrist videći izdaleka da smokva ima lišće (svima je jasno da su plodovi već izrasli), došao je da vidi da li možda ima neki plod koji je za jelo...

Mark 11:13

(LITV) And seeing afar off a fig tree having leaves, He went toward it, if perhaps He would find anything on it. And coming on it, He found nothing except leaves, for it was not the season of figs.

(Serbian DK) I videvši izdaleka smokvu s lišćem dođe ne bi li šta našao na njoj; i došavši k njoj ništa ne nađe osim lišća; jer još ne beše vreme smokvama.

Poslednja izmena:

Back