"Google tiho briše milijarde zapisa od korisnika Chrome-a u režimu "bez arhiviranja", tvrdeći da nikada nije koristio podatke"

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.107
Gugl je pristao da očisti milijarde zapisa koji sadrže lične podatke prikupljene od više od 136 miliona ljudi koji surfuju internetom preko svog veb pretraživača Chrome.

Masovno čišćenje kuće dolazi kao deo nagodbe u tužbi kojom se gigant pretrage optužuje za nezakonit nadzor.

1712029471325.png
 
Detalji ugovora pojavili su se u podnesku na sudu u ponedeljak, više od tri meseca nakon što su Gugl i advokati koji su vodili slučaj grupne tužbe otkrili da su rešili tužbu iz juna 2020. koja je usmerena na kontrolu privatnosti Chrome-a.

Između ostalih optužbi, tužba je optužila Gugl da prati internet aktivnosti korisnika Chrome-a čak i kada su pregledač prebacili na „Incognito“ podešavanje koje bi trebalo da ih zaštiti od senke kompanije Mountain Viev, Kalifornija.
 
Gugl se energično borio protiv tužbe sve dok američka okružna sudija Ivon Gonzales Rodžers nije odbila zahtev za odbacivanje slučaja prošlog avgusta, što je dovelo do potencijalnog suđenja. O nagodbi je pregovarano tokom naredna četiri meseca, što je kulminiralo obelodanjivanjem uslova u ponedeljak, koje Rodžers još mora da odobri tokom saslušanja zakazanog za 30. jul u saveznom sudu u Oklandu u Kaliforniji.

Nagodba zahteva od Gugla da izbriše milijarde ličnih zapisa uskladištenih u njegovim centrima podataka i da uočljivije otkriva privatnost o Chrome-ovoj opciji bez arhiviranja kada se ona aktivira. Takođe nameće druge kontrole osmišljene da ograniče Google-ovo prikupljanje ličnih podataka.
 
Potrošači predstavljeni u grupnoj tužbi neće dobiti nikakvu odštetu ili bilo koju drugu isplatu u nagodbi, što je Google naglasio u izjavi od ponedeljka o dogovoru.

„Zadovoljstvo nam je što možemo da rešimo ovu tužbu, za koju smo uvek verovali da je bespotrebna“, rekao je Gugl. Kompanija je tvrdila da se od nje traži samo da „izbriše stare lične tehničke podatke koji nikada nisu bili povezani sa pojedincem i nikada nisu korišćeni za bilo koji oblik personalizacije“.
 
U sudskim dokumentima, advokati koji predstavljaju korisnike Chrome-a oslikali su mnogo drugačiju sliku, prikazujući nagodbu kao veliku pobedu za ličnu privatnost u doba sve većeg digitalnog nadzora.

Advokati su nagodbu procenili na 4,75 do 7,8 milijardi dolara, oslanjajući se na proračune zasnovane prvenstveno na potencijalnoj prodaji oglasa koju su lični podaci prikupljeni preko Chrome-a mogli da generišu u prošlosti i budućnosti bez novih ograničenja.

Nagodba takođe ne štiti Google od više tužbi koje se vrte oko istih pitanja obuhvaćenih predmetom grupne tužbe. To znači da pojedinačni potrošači i dalje mogu tražiti odštetu protiv kompanije podnošenjem sopstvenih građanskih tužbi državnim sudovima širom SAD.
 

Back
Top