gnu linuks operativni sistem na srpskom

• Začetnik teme Začetnik teme duli
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Као што је наведено на сајту аутора, у питању је Дебиан 7.3 са КДЕ радним окружењем у ком су додати одређени уметнички радови који непостоје у самом Дебиану - прилагођене су иконице и тапете и додати су поједини програми који не долазе у оквиру КДЕ радног окружења (као нпр GIMP)...
То значи да ако би инсталирао Дебиан и при инсталацији одабереш српски језик и КДЕ радно окружење имаћеш исти оперативни систем само без графичких елемената који асоцирају на Србију...

Што се тиче стабилности и подршке, обзиром да је у питању Дебиан, не ма потребе трошити речи...

Уколико пожелиш да имаш новије верзије програма лако је додати Дебиан тестинг складишта и на тај начин имати скоро последње верзије ...

Koju grešku ti prijavljuje?

Ja koristim trenutno Linux Mint, on je baziran na Ubuntu.
Inače mi je sve na engleskom jeziku, da bih u slučaju greške lakše izguglao o čemu se radi.

Dok sam koristio Ubuntu, imao sam dva-triput problem sa tim Software-center-om. Međutim, Ubuntu tim je to rešio očas posla.

Savet za tebe: Zapiši negde tu grešku koju ti prijavljuje. Traži na netu da li se ko susreo već s tim. Zatim odi na chat server Debiana. Tamo će ti sigurno pomoći :D

nema greske nego ga jednostavno nema(ili ja neznam da ga nadem)to su kao problem prijavljivali mnogi kada instalaciju izvrse na srpskom
hteo bih jos neke programe ali neznam gde da ga potrazim
u dosadasnjim instalacijama je softvare centar bio vidno istaknut(fedra mint i drugi)ovde ga nema ili je na nekom drugom mestu
ako moze uputstvo gde da ga trazim

kad smo vec kod linuksa. Koristio sam ga pre 10ak godina. SuSe koji cini mi se vise ne postoji. Da li je jos uvek potreban mount/unmount optickih drajvova. Kakva je situacija sa USB? Kakva je situacija sa pustanjem muzike i filmovima. Narocito me zanima da li je moguce pustati filmove sa suround zvukom?

kad smo vec kod linuksa. Koristio sam ga pre 10ak godina. SuSe koji cini mi se vise ne postoji. Da li je jos uvek potreban mount/unmount optickih drajvova. Kakva je situacija sa USB? Kakva je situacija sa pustanjem muzike i filmovima. Narocito me zanima da li je moguce pustati filmove sa suround zvukom?

Mislim da je SuSe postao openSuSe.
Kako to misliš potreban mount/unmount?
Bar na Ubuntu, mount je bio automatski, s tim što ja uvek po završetku upotrebe fleša, prvo unmountujem, pa onda izvadim iz kućišta.
Zašto ne bi bilo moguće?
Situacija se dosta promenila za 10 godina, nabolje :D

nema greske nego ga jednostavno nema(ili ja neznam da ga nadem)to su kao problem prijavljivali mnogi kada instalaciju izvrse na srpskom
u dosadasnjim instalacijama je softvare centar bio vidno istaknut(fedra mint i drugi)ovde ga nema ili je na nekom drugom mestu

Jel koristi synaptic? Ako da, probaj da startuješ synaptic iz konzole. Prikazaće ti greške :D

потражи га у подешавањима (системске поставке) .... ;)

Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Permission denied)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
john@oooo:~$
ovo mi odgovori kada u terminal konzole (sudo) upisem apt-get install software-center

отвори терминал и куцај
откуцај лозинку и иди на наведену локацију
тј Корен/var/dpkg и пронађи фајл
, кад га нађеш -обриши га. Потом ће све радити како треба...
Обавезно отвори делфин уз команду sudo како би могао да вршиш измене у кореној фасцикли . И не чачкај ништа више од наведеног ;)

SUSE је SUSE а openSUSE је нешто друго...
за SUSE се плаћа лиценца док је openSUSE тест верзија SUSE-а која је бесплатна и доступна за преузимање, дељење, преуређивање.....
Ситуација се много променила већ у 2009 години где ништа од наведеног није било потребно...

ohn@oooo:~$ sudo dophin
[sudo] password for john:
john is not in the sudoers file. This incident will be reported.
ovo dobijem nerazumem sta je sudoers
dva dana se motam po forumima i nemam resenja izgleda da sam ja veliki pocetnik za ovaj mali problem
hvala na trudu
ovaj sistem je odlican za internet i druge poslove tri dana ga koristim i nisam imao nikakve nedostatke uporedujuci ga sa windovsom

ohn@oooo:~$ sudo dophin
[sudo] password for john:
john is not in the sudoers file. This incident will be reported.
ovo dobijem nerazumem sta je sudoers
dva dana se motam po forumima i nemam resenja izgleda da sam ja veliki pocetnik za ovaj mali problem
hvala na trudu
ovaj sistem je odlican za internet i druge poslove tri dana ga koristim i nisam imao nikakve nedostatke uporedujuci ga sa windovsom

извини моја грешка превидех да је у питању Дебиан...
кад си инсталирао систем креирао си два налога кориснички (твој лични )и други за који си само поставио лозинку (такозвани рот налог) ...
Да би могао да користиш администраторске привилегије мораш да укуцаш лозинку за рот налог а не лозинку за свој налог...

додатак:
софтверски центар је већ инсталиран по подизању система само се налази на другом месту и није онај кој се користи на Убунту.
Софтверски центар може наћи ако се прегледају све опције под „системске поставке“ ...
Коначно погледах сербиан, apper (software management ) може се наћи и на локацији : Поставке→ apper (software management )...
покретање програма са рот привилегијама може урадити уз помоћ команде
или
а рот у терминалу може користити и кориштењем рот терминала (налази се у „Алатке“)...

Poslednja izmena:

Back