Gnezdo...

• Začetnik teme Začetnik teme Neva
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
skyline-design-odeon-outdoor-furniture.jpg

Meni je bitno da dom odise toplinom, da nije pretrpan i da su detalji lepo uklopljeni
Svaka prostorija je prica za sebe, a samim uredjenjem se vise bavi muz nego ja, iako zajedno donosimo odluke o kupovini i preuredjivanju
To zato sto ga to jako mnogo zanima i prosto obozava
Ideje nekad uzimamo iz casopisa, nekada su delo mm, a nekada vidimo u nekoj od radnji koje obilazimo
Kazu da je dom ogledalo ukucana
Ja nas dom dozivljavam kao topao, vedar, prijatan

Tico, imenjakinjo :), zaista lepa tema. :)

Zelim vam recima pribliziti moj dom, stoga ce ovaj post biti duzi.
Nadam se da mi ne zamerate. :)

Nas dom odise toplinom i bliskoscu.
Decentno elegantan, rustican.

Moji roditelji vole prirodne materijale, drvo, kamen, ciglu s patinom, pamuk, vunu.
Modernizam, sterilni, suvise procisceni enterijeri, staklo i metal, iverica,
medijapan i visoki sjaj nikada nisu njihov izbor.
Sa putovanja u Austriju, Nemacku i Svajcarsku neretko su donosili vredne i lepe komade namestaja, a uvek su ih kupovali u antikvarnicama, na buvljacima.

Dnevna soba je okupana svetloscu, velika, topla i prozracna.
Nalikuje salonu jer je centralni deo prostorije opremljen dvema sofama (sestosed i trosed)
koje su postavljene jedna naspram druge, dok je u ostalom delu stilska garnitura –
rekamije, sto i fotelja s rukohvatom.
Elegantna, decentna, nikako kitnjasta, stilski se dopunjava s ostalim namestajem.

Sofe su tople bez boje, bez dezena. Jastucici im daju punocu, razigranost.
Meki su, barsunasti, s neznim reljefom, uvek nehajno poslagani na sofama,
pozivaju na odmor i sanjarenje. :)
Stilsku garnituru krasi drvo boje cokolade (duboka ali topla braon nijansa),
i mebl kremasto bez i boje peska, podatan na dodir.

Zidovi su zelene boje mente.

Neutralna bez boja je odlicna za akcentovanje detaljima.
Detalji su vazni jer daju toplinu domu, ostavljaju licni pecat, sapucu price.
Nekolicina je antikviteta u nasem stanu, nasledjenih, dragih predmeta koji su vise od veka u porodici, predmeta s nostalgicnom ljupkoscu.

Satovi i drvene skrinje, cupovi od terakote, ogledala s bogatom intarzijom u drvenom ramu,
slike, ulja na platnu, cinije oslikane rukom moje pra, pra, pra bake, srebrnina s vidnom patinom, cak i sitnice poput starih ramova za fotografije, sacuvanih notnih svesaka, bocica parfema s rasprsivacem, petrolej lampi, svecnjaka, nekadasnje pegle na zar, cine da nas dom odise toplinom, gotovo da pevusi minulom vremenu. :)

Dnevnu sobu krasi biblioteka (umetnost je veoma vazna mojoj porodici, te stan krasi obilje knjiga i slika) i upravo se kraj nje volim sklupcati na sofi, dugo citati, sanjariti.
To je moj kutak pred besmislom.

Dvokrilna vrata s decentno peskovanim staklom daju prostoriji prozracnost, poput cipke, morske pene.

Volim svece i one su gotovo u svakoj prostoriji, cak i u kupatilu cine lep detalj.

Trpezarija je smelije okrecena, u otmenu ljubicastu. :)
Na samo jednom zidu je igra boja – 7 razlicitih nijansi ljubicaste, od pastelne do boje sljive,
koje cine vertiklane linije, dok su ostali zidovi pastelni, nezni.
Namestaj je elegantan, decentan jer akcenat je na boji te zato imamo ovalni, beli sto i stolice s efektnim naslonom - intarzija drveta cini elegantnu harfu.
Beli konzolni stocic i ogledalo nad njim dopunjavaju celinu i cine prostor cipkanim, nadahnjujucim.

Kuhinja odise italijanskim stilom, rusticna je.
Podne plocice terakota boje, menta zelene i boje peska cine savrsenu harmoniju obrazujuci lep mozaik.

Na zidu koji nije opterecen elementima, uradjen je mozaik od kamena.
Prirodni, neobradjen kamen, tamno zelene, sive i terakota boje, s ponekom patiniranom ciglom na kojoj je jos uvek zapis na nemackom, krasi zid i kuhinji daje posebnu draz.
Upravo na delu pod kamenom je sank, s dve visoke barske stolice od kovanog gvozdja i punog drveta.
Umesto lustera, lanterne od kovanog gvozdja.

Paleta boja se savrseno uklapa s bojom drveta elemenata kuhinje.

I u njoj je mnostvo detalja. :) Cupovi od terakote, staklene posude ispunjene testom iz Pize, nasledjene flase soda-vode, avan od kamena i metala, cinije od pecene gline, slike koje umesto zid, krase radne povrsine, nehajno naslonjene...
Svaka sitnica je beskrajno voljena.

Moja soba je eklekticna, romanticna. :)
Namestaj je diskretan, od punog drveta bele borovine, a zivot sobi daju detalji, boje.

Zidovi u roza okreceni. Kada zari Sunce i senke plesu po zidovima stice se utisak da je sumrak u mojoj sobi. Volim taj osecaj. :)

Posebno mi je drag krevet (daleko veci od uobicajenog kreveta za samca, 160cm), moja oaza, gde medju mnostvom jastucica citam, sanjarim; zatim sekretar koji daje romantican stih prostoriji i velike police s knjigama koje cine potpunim moj kutak.

Sav namestaj je od drveta osim jedne fotelje od pletenog lisca banane.
Tonski i stilski se savrseno uklapa u moj kutak.

Od detalja volim antikni ram u kome je nekada bilo ogledalo.
Nakon restauracije, pozelela sam da napravim nesto drugacije.
Sa unutrasnje strane okvira, napeta je zica.
Sada je ram efektan detalj na koga kacim drage fotografije, pesme
(zakacim ih malenim stipaljkama na zicu :)).

Pregrst sveca, ramova, knjiga, dragih sitnica, neobicnih lampi, statua, krase moju sobu,
cine je mojom.

Volim svoj dom upravo ovakav kakvog ga opisah,
dom koji odise toplinom, prisnoscu, otmenim starinama, ispunjen ljubavlju i slogom. :)

Ovde baš ima dosta lepih slika... ali meni su svi ovi stanovi nekako... odrasli :) A čini mi se da su na ovoj temi uglavnom mladi ljudi (tridesetak godina) pa me interesuje: da li su ovi prostori - kuhinje, bašte, simetrične spavaće sobe - zaista prostori u kojima bi se vi osećali najbolje? Ja bih, bez obzira što su fotkani prostori lepi i ukusno uređeni, poludela u nekom ovako simetričnom i klasičnom prostoru... Zar niko ovde ne bi želeo da ima - kad već maštamo - veliki džuboks, ili krevet u čamcu, ili providan frižider ili korito umesto haj-tek tuš kabine ili neku improvizaciju bilo koje vrste?

Ovde baš ima dosta lepih slika... ali meni su svi ovi stanovi nekako... odrasli :) A čini mi se da su na ovoj temi uglavnom mladi ljudi (tridesetak godina) pa me interesuje: da li su ovi prostori - kuhinje, bašte, simetrične spavaće sobe - zaista prostori u kojima bi se vi osećali najbolje? Ja bih, bez obzira što su fotkani prostori lepi i ukusno uređeni, poludela u nekom ovako simetričnom i klasičnom prostoru... Zar niko ovde ne bi želeo da ima - kad već maštamo - veliki džuboks, ili krevet u čamcu, ili providan frižider ili korito umesto haj-tek tuš kabine ili neku improvizaciju bilo koje vrste?

...ja ne bih, teta Muvalo! Možda - da sam (malo) mlađa).Ovako-stisle godine...:lol:

...Iz slicnih razloga smo izvrsili kompletnu promenu enterijera nakon useljenja (ovde se nekretnine, tradicionalno, prodaju namestene)...:)Evo nekolicine avangardnih, 'pomerenih', nekonvencionalnih i svakako neortodoksnih ideja za uredjenje prostora... ;)

http://www.velvetbrown.co.uk/blog/?p=77

http://curiousphotos.blogspot.com/2009/07/25-creative-funny-beds.html

Poslednja izmena:

...uh....pa ne bih, ali ne bih volela ni stilski namestaj (to nikako)...volim ususkane prostore, okupane suncem i neznim bojama...moje raspolozenje je najbolje u takvim prostorima...ali to ne znaci da nisam otvorena povodom novotarija industrije namestaja...samo da je od prirodnog materijala...i da nije nakindjureno...

Skoro sam u nekom casopisu videla stan vlasnice modne kuce Missoni u Parizu...vatromet boja i tkanja...prelepo...citav stan je ruzicasto - zuckast i saren, kao i njihova garderoba uostalom, visoki plafoni, francuski prozori, predivan parket, veselo i autenticno...to je moj avangardni maksimum...razliciti dezeni koji "pasu" zajedno...ispricana prica a udobno i zenstveno...ostao mi je stan u srcu...:heart:

0114024c8.jpg

2866775272_e3ba034d4e.jpg

seaside-living-room-941.jpg

seaworthy-dining-room-l.jpg

Poslednja izmena:
Stan sofisticirane Koko Sanel, u 31 rue Cambon, Paris, dobro cuvan, zasticen,
ispunjen raznim sitnicama, antiknim namestajem, mnostvom zlatnih detalja.

Koko je spajala kineske motive i klasicne francuske komade namestaja.

Eklekticno, prsti nabujalom energijom. :)

357kow0.png

34hxg7c.png

208uqeq.png

maij4m.png

2q06k5f.png

2i29ysi.png

20p2001.png

2pyxfkl.png

dvkj2t.png

wcii9u.png

j0jmyt.jpg

nvxi5j.jpg

16baj2f.jpg

dqkqx0.jpg

1zqsw77.jpg

Famozne stepenice s mnogobrojnim ogledalima.
Ovo je bilo odlicno mesto sa koga je Koko videla citavu prostoriju,
a ona sama ostala skrivena znatizeljnim pogledima (sve dok bi sedela na odgovarajucoj stepenici).

15hxsvs.jpg

8xlv07.png

Chanel torbom i cipelama daje omaz slavnoj kreatorki. :)

http://www.twighutchinson.com/ inspirativan dizajn

i simpa blog http://frommoontomoon.blogspot.com/2010/04/somewhere-to-store-your-dreams.html

slazem se sa muvalom mnogo sterilno simetricni i preterano svedeni i bezlicni stanovi su mi uglavnom jezivi za boraviti u njima :)

trenutno sam za spoj indija/maroko susrece moderan i eklektican stil...

http://3.***************/_iFGMg_nkVU4/SdufHejonII/AAAAAAAAARs/PLop2DGJ64I/s1600-h/indian+bedroom.jpg

http://2.***************/_iFGMg_nkVU4/Sdsj-3bVTmI/AAAAAAAAAQI/ZM_Fu2UBM6E/s1600-h/lushus.jpg

http://4.***************/_iFGMg_nkVU4/S0xkslH74FI/AAAAAAAAA-Q/gEOOqp5LXSs/s1600/Twig+Hutchinson.jpg

Poslednja izmena:
...Jeste, posebno sporet i aspirator u rusticnom stilu koji prate stilski kuhinju, a nisu se mogli cesto videti u nasim prodavnicama...Mozda @Geogre zna ko je proizvodjac...

...Ciju kuhinjsku belu tehniku imate ili prizeljkujete, odnosno koji proizvodjac/brand bi bio vas izbor kada su u pitanju kuhinjski aparati?...

...Odlican izbor dekorativnih jastucica, @Tico!...:)

Prvo, extra tema...:super:
Elem, ja sam želela rustičan aspirator, rernu itd... i našla sam ih, ali frižider ne... mi smo tražili ugradni side by side... ali to ne postoji kod nas...:eek: bila sam šokirana... ljudi to na zapadu koriste već 30 godina, a kod nas to niko ne uvozi...:roll:
Onda sam se ipak odlučila za malo moderniju varijantu, ugradni aspirator(a i dobila sam dve police), ugradnu rernu, i običan side by side... sve je Ariston, ista serija... pa se uklapa...;)
Za sada sam sa Aristonom baš zadovoljna...:ok:

Inače, kod nas kući preovlađuje neki stilski nameštaj... i sad me Tiki podseti, u dnevnoj još nemam zavesu...

Nisam baš neki tip vizueliste... niti imam neki određeni stil... što mi se svidi, svidi...
Mm i ja smo sve sami birali... i odlučivali, i mogu reći da sam zadovoljna...;)
Fale još neke sitnice, tipa: slike u galeriji, tepih i zavesa u dnevnoj, vitrina... ali otom potom... ima vremena...;)

Ove slike što ste kačile su extra...:super:
A ovaj fjakin drugi garderober mi je dao odličnu ideju kako ću napraviti onaj deo sa šipkom za jakne, kapute, košulje

Back