Gledati a ne videti

Kljucevi i olovke su mi omiljeni za trazenje. Znaci NIKADA ne mogoh da ih nadjem iz prve. Pa se lija dosetila.
Kljuceve stavljam stalno na isto mesto u kuci, tacnije kacim ih o ekser koji sam ukucala pored ulaznih vrata! E super je to, ali se pojavio novi problem - sta sa kljucevima od kola kada odem negde? Ako ih, ne daj Boze, iz nekog razloga izvadim - prenocicu tu...

Hvala na svim komentarima, ali i dalje nismo dosli do resenja kako promeniti tu osobinu...

Mene bi takodje zanimalo.

ne desava mi se ali me sada muz stalno pita gde je izgubljeni predmet, pocinje to da me iritira. "gde su...kljucevi/ telefon /racun/ moj srafciger..." pa ako ne znam, kako ne znam gde je on ostavio svoju busilicu :|
za sada imam jaku vizuelnu memoriju. vidim predmet tacno gde sam ga i ostavila. nekako periferno upijem i gde on ostavlja alat, posebno ako je nelogicno mesto na kojem ostavlja (a cim je on to ostavio za sobom mora da je nelogicno)
tesim se da cu kad omatorim da sijem sve drugarice u prepricavanju dogadjaja iz mladosti :lol:

ne desava mi se ali me sada muz stalno pita gde je izgubljeni predmet, pocinje to da me iritira. "gde su...kljucevi/ telefon /racun/ moj srafciger..." pa ako ne znam, kako ne znam gde je on ostavio svoju busilicu :|
za sada imam jaku vizuelnu memoriju. vidim predmet tacno gde sam ga i ostavila. nekako periferno upijem i gde on ostavlja alat, posebno ako je nelogicno mesto na kojem ostavlja (a cim je on to ostavio za sobom mora da je nelogicno)
tesim se da cu kad omatorim da sijem sve drugarice u prepricavanju dogadjaja iz mladosti :lol:

Mojra blago tebi, tvoj muz koristi alat! ( :lol: ) Kod nas se sve raspada... nego, da se vratim na temu: ima i to, specificno musko, nemanje pojma o tome gde su ti carape/novcanik/licna karta itd. To su psiholozi i opisali kao nekakvo suzeno vidjenje (tipicno za muskrce), ali ja mislim da je ovo o cemu Truman pise malo drugacije... ili nije?

živimo u složenom svetu sa puno detalja i pravila ponašanja, za razliku od naših predaka, pećinskih ljudi, sada ima kablova, diskova, sitnica na stolovima, računa koje treba plaćati, itd itd... i normalno da stvari lako izmaknu kontroli čak i ako osoba nije aljkava...
dakle trumane, umesto što se nerviraš što nešto ne možeš naći u tom haosu, deluj preventivno i boljom organizacijom smanji verovatnoću da se stvari uopšte zature...

zaintigirao me naslov...:)
Ja mislila kad se zaljubis, pa gledas i ne vidis (mane, kisu i sneg, oskudicu, radoznale komsije, prepune kontejnere... )
A kad ono, hemijske olovke i slicno.
Ja nikada nisam dobro videla kada sam gledala. Ni veliku serpu, zvanu "plava serpa", za przenje ajvara. A stvarno je oromaNJska bila... Dvoje dece da se kupa u njoj (Tako se nekada spremao ajvar!).

Povremeno mi se desava sledece: ostavim neku stvar radeci i razmisljajuci o necemu drugom pa je posle trazim, ili prosto samo trazim neku stvar. Gledam po stanu i ne vidim je dok je trazim. Posle nekog vremena ne razmisljajuci o tome sasvim slucajno naidjem na tu stvar i to bas gde sam je trazio. I kada sam je trazio nisam je video makar bilo tako ocigledno kao sto je recimo da se nalazi na mom stolu ( koji sam naravno pretrazio ). E sad, posto me ova moja osobina strasno iritira zanima me ima li slicnih slucajeva i zbog cega je to tako i kako se izboriti sa tim.

Ovo pitanje se odnosi i na zene i na muskarce, ali nisam znao gde da postavim temu posto trazim ozbiljan pristup ( nije za svastaru ) pa bi bilo pozeljno da oba pola komentarisu.

hehe... ti si josh dobar... ja ostavim na neko mesto "namerno" neku stvar da je ne bih zagubila, pa kad mi treba ta stvar ubijem se trazeci je...:lol::p

živimo u složenom svetu sa puno detalja i pravila ponašanja, za razliku od naših predaka, pećinskih ljudi, sada ima kablova, diskova, sitnica na stolovima, računa koje treba plaćati, itd itd... i normalno da stvari lako izmaknu kontroli čak i ako osoba nije aljkava...
dakle trumane, umesto što se nerviraš što nešto ne možeš naći u tom haosu, deluj preventivno i boljom organizacijom smanji verovatnoću da se stvari uopšte zature...

Ne radi se ovde o zaturanju stvari vec o tome da su ti stvari ispred nosa, a ti ih ne vidis...

Ma umor. Ne sekiraj se. Razmišljaš o drugim stvarima. I meni se dešava, a nisam matora. U poslednje vreme naročito, pošto sam pod nekim pritiskom već godinu dana. Najčešće sa telefonom, koji je lepo crven. Ali meni ponekad nevidljiv. Pa se zovem i kao idiot hodam po kući i pratim zvuk, a on na vidljivom mestu. A šta da se radi. Sve je za ljude. Umor, opterećenost nekim pitanjima i to je to. Pa ovo su druga vremena. Ranije se nije očekivalo da neko ko je mlađi od 40 godina, pa i to je bilo mlado, dobije infarkt, a sada nije čudno ni kada u tridesetoj dobiješ. Stvari su se promenile. Ne sekiraj se. Ako budeš pravio veći problem od onog koji postoji utripovaćeš se i napravićeš haos (sebi).

Mozak je cudo, a? Ja smatram da je to do rasejanosti, ili prosto nepaznje (odsutnosti). U oba slucaja to je posledica prejakog razmisljanja usmerenog samo u jednu tacku, ili nerazmsljanja uopste. E sad, mislim da oba slucaja treba sto pre da se poprave, s tim sto flegma moze da bude dobra... Najzesci likovi su takvi, 100%

desava mi se redovno...prosle nedelelje sam htela da igram jamb i krenem da trazim listice za isti i znam da sam ih ostavila negde da znam gde su ,bas tamo gde treba da budu i nema ih..pretrazila sam sve,listice nisam nasla....sinoc ih slucajno pronadjem u ormanu,u delu gde mi stoje pantalone i suknje :)

Povremeno mi se desava sledece: ostavim neku stvar radeci i razmisljajuci o necemu drugom pa je posle trazim, ili prosto samo trazim neku stvar. Gledam po stanu i ne vidim je dok je trazim. Posle nekog vremena ne razmisljajuci o tome sasvim slucajno naidjem na tu stvar i to bas gde sam je trazio. I kada sam je trazio nisam je video makar bilo tako ocigledno kao sto je recimo da se nalazi na mom stolu ( koji sam naravno pretrazio ). E sad, posto me ova moja osobina strasno iritira zanima me ima li slicnih slucajeva i zbog cega je to tako i kako se izboriti sa tim.

Ovo pitanje se odnosi i na zene i na muskarce, ali nisam znao gde da postavim temu posto trazim ozbiljan pristup ( nije za svastaru ) pa bi bilo pozeljno da oba pola komentarisu.

Pa to je recimo kao i kada trazish daljinski svuda,ubijesh se i ispreturash stan,a on ti u ruci.

naravno da se desava...svima se desava...

nije nikakva misterija nego je psiholoski objasnjeno kao nesvesno misljenje... u stvari: nismo skoncentrisani na taj predmet ali nas mozak jos uvek radi na njegovom pronalazenju... dok nam je frka i trazimo ga imamo blokadu ali posle odredjenog vremena nas mozak obradi deo proslosti vezanu za taj predmet i mi dodjemo do njega "slucajno"... ;) nisam siguran ko je razradio ovaj deo nesvesnog misljenja ali ako te interesuje potrazi...

Дешава се. Нарочито у паници. Паника прави блокаду. ;)
Ово је само благи поремећај опажања. Регистрације, како је ја зовем.
Видиш а не региструјеш. :D

Како се изборити... хм... стрпљењем...:D
Ја се још увек борим. Дешава се, али све ређе и ређе...
А може да постане и учестало. Само ако себе убедиш да је то твоја особина и да си једноставно такав. Самоме себи пољуљаш самопоуздање. Немој то да радиш.
Уместо тога, колико год да журиш, стани, смири се и тек онда крени да тражиш. ;)

А дешава ми се супротно. Региструјем, а појма немам где сам то видела. Нисам сигурна да ћу то добро објаснити...
Само ми се у уврзма нека реч, реченица...:roll: Када се окренем око себе и пажљиво погледам, обично је нађем на некој налепници, папиру који је одложен у близини а на који нисам обраћала пажњу...

Хм... Треба вежбати пажњу. :D

Ово ме је подсетило на једну причу коју сам недавно чула.
Руси имају кућног духа кога зову Домчек. Тај кућни дух је добар, али мало несташан. Када им се ''загубе'' ствари по кући они верују да се то Домчек са њима игра. Онда застану и кажу ''Појиграј се, поиграј па врати'' и онда поново крену да траже и - нађу ''загубљени'' предмет. :D

Руси имају кућног духа кога зову Домчек. Тај кућни дух је добар, али мало несташан. Када им се ''загубе'' ствари по кући они верују да се то Домчек са њима игра. Онда застану и кажу ''Појиграј се, поиграј па врати'' и онда поново крену да траже и - нађу ''загубљени'' предмет. :D

Kojice..ovo mi bas slatko..:D.kada sam zaljubljena onda sam rasejana..jednom toliko da sam zaboravila gde sam parkirala auto ..pa sam ladno prijavila kradju..sta reci..kada sam se opsetila kasnije..:rolleyes:

Руси имају кућног духа кога зову Домчек. Тај кућни дух је добар, али мало несташан. Када им се ''загубе'' ствари по кући они верују да се то Домчек са њима игра. Онда застану и кажу ''Поиграј се, поиграј па врати'' и онда поново крену да траже и - нађу ''загубљени'' предмет.

- Сине, како се зове онај Немац што нам сакрива ствари по кући?
- Алцхајмер, баба, Алцхајмер!

:lol:

- Сине, како се зове онај Немац што нам сакрива ствари по кући?
- Алцхајмер, баба, Алцхајмер!

:lol:

:lol::lol::lol:

Црни хумор. :D

Ипак... на овој теми говоримо о две ствари као о истој...

- Гледаш у предмет који тражиш и не региструјеш га.

- Не можеш да се сетиш где си предмет оставио.

Разлика је огромна. ;)

- Гледаш у предмет који тражиш и не региструјеш га.

- Не можеш да се сетиш где си предмет оставио.

Можда је разлика огромна, али у тим тренуцима мени је сасвим исто: осећам се ко у зони сумрака! :(

Можда је разлика огромна, али у тим тренуцима мени је сасвим исто: осећам се ко у зони сумрака! :(

Наравно. У том тренутку је сасвим све једно. Једноставно предмета нема. :D
Тек оног тренутка када предмет уочимо, схватимо да нисмо заборавни већ изгубљени.
А када то још доживимо као зону сумрака... ух... само повећавамо проблем...

mozda nije u skladu sa temom bas ali ne mogu da ne ispricam kada je moja mama umesto novcanika ponela daljinski na pijacu i kada se spremala da plati,prebira po torbi i nalazi daljinski...nije platila ***...:)

Back