Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samba je francuski film producentsko-režiserskog dvojca Olivier Nakache i Eric Toledano-a poznatog kao tvorci filma ,,Intouchables" (Nedodirljivi) u ponovnoj saradnji sa simpatičnim glumcem Omarom Sy.
Malo ko nije pogledao film Nedodirljivi, njihovo remek djelo, a da ga priča i gluma nisu nimalo dirnuli u srce. Dok su dva glavna junaka bili zaista nedodirljivi u svom malom svijetu publika je bila itekako ranjiva. No, vratimo se Sambi.
Konkretno, priča prati život Sambe porijeklom iz Senegala koji već 10 godina preživljava u Francuskoj radeći razne fizičke poslove. Kako još uvijek nema papire za legalan rad završava u pritvoru Imigracionog. Tamo upoznaje menadžere koji pokušavaju da mu pomognu, između ostalog i Alisu koja i sama ima ličnih problema uzrokovanih danonoćnim radom sa migrantima i nedovoljnom platom za posao koji obavlja. Teške situacije dovode do novih poznanstava i preplitanja Sambinog života sa paletom likova. Film je prepun zdravog i nenametnutog humora kakav se danas rijetko sreće, naročito u američkim komedijama iako je prvenstveno dramski.
Pomalo bizarna priča o birokratskom košmaru kroz koji prolaze migranti u Francuskoj, ksenofobiji i rasizmu sa naglaskom na apsurdnost i okrutnost imigrantskog iskustva pomiješanog sa očajem onih koji poštujući zakon pokušavaju zaraditi novac. Međutim, dvojac je lijepo uklopio hladnoću scenarija sa toplim i komičnim ljudskim odnosima što daje filmu šarmantnu notu.

Непозната жена

Мајстор ,,саспенса" је тај Торнаторе. Чак и када филм по себи није нека сценаристичка бравура, добар режисер направи филм у пуном смислу те речи.
Украјинка долази у Италију и тамо наравно постаје *****. Макро, флешеви, нови живот, мистериозна прошлост и све се то одмотава онако филмично, складно и узбудљиво.

Непозната жена

Мајстор ,,саспенса" је тај Торнаторе. Чак и када филм по себи није нека сценаристичка бравура, добар режисер направи филм у пуном смислу те речи.
Украјинка долази у Италију и тамо наравно постаје *****. Макро, флешеви, нови живот, мистериозна прошлост и све се то одмотава онако филмично, складно и узбудљиво.
Mislim da sam gledao.Jel o klincu?
Glumica je bombon.;)

Комуна

Винтерберг је озбиљна филмска њушка, па сам зног њега погледао и филм под овим гротескним називом.

Кад је нешто свачије, онда је ничије.

Урлих Томсен глуми лика који добија у наследство огромну кућу у којој он, жена и ћерка не могу приуштити живот због високих режија.

Жена наравно кењка и убеди га да доведу подстанаре, односно сустанаре са којима ће делити трошкове. Е, али човек је емоционално биће, не може се баш све поделити на равне части. Није све материја.

Док сам био млађи, повремено су ме знале и привући те демонске идеје анархизма и колективитета. Са ове позиције ствари сагледавам у пуном сјају њихове пале природе.

У сваком случају, занимљива филмска студија о којој ме мрзи шире писати.

The Prestige

Dobar film, svasta sam ocekivao al da su dva brata to mi nije palo na pamet..
Samo mislim da nauka ne mora biti nesto nuzno u suprotnosti sa ljudskim bicem, niti je dozivljavam negativno...

Ocena 7.5/10

f36e7b8296aacc1e-600x338.jpg

American Sniper

Malo antiratna naracija, malo americkog patriotizma, ono kao neki balans... Al ne jogurt balans nego sve po malo :D
I opet kazem, nama u Srbiji trebaju ovakvi filmovi, to treba uciti od Amera, sta fali napraviti film o ratnom veteranu sa Kosara...
Njegovim traumama, uklapanjem u drustvo, nakon rata, itd..

A kroz sve to provuci hrabrost, a umesto americkih zastava - srpske.. Hehehe

Vecina tih jacih ratnih filmova kombinuje taj fazon, kao svi smo protiv rata, i normalno da je rat zlo, al kad je vec tu sta je, idemo se boriti...
Tu mislim na Rajana, ajde Sindler i nije ratni film u klasicnom smislu, vise je prica o samom Oskaru i njegovom poduhvatu...
Hurt Locker gledao dva puta i opet zaboravio milion detalja, onaj Mendesov pokusaj 1917 mi sve nesto bez veze...

Izuzetak je Pijanista koji je najdublje usao u filozofiju i smatram ga najboljim ratnim filmom...
Serija Band of Brothers je izuzetan prikaz uzasa rata..

Ocena za American Sniper moze 7.5 a moze i 8, al neka bude 8/10

A ko je osetljiv i gleda film kroz politiku ne bih mu preporucio... Mislim i meni je prolazilo kroz glavu wtf ko je tebi dao za pravo da upadnes u moju zemlju, u moju kucu (bukvalno) i taj prikaz u filmu da je gotovo svaki musliman los ili terorista.. Jeste dobrim delom jednostrano i ne bi me cudilo da neko ovaj film smatra propagandnim smecem, ja licno ne bih isao tako daleko, jer mi se svideo na mnogo drugih nivoa.. I zato sam zazmurio na jedno oko...

A ko je osetljiv i gleda film kroz politiku ne bih mu preporucio... Mislim i meni je prolazilo kroz glavu wtf ko je tebi dao za pravo da upadnes u moju zemlju, u moju kucu (bukvalno) i taj prikaz u filmu da je gotovo svaki musliman los ili terorista.. Jeste dobrim delom jednostrano i ne bi me cudilo da neko ovaj film smatra propagandnim smecem, ja licno ne bih isao tako daleko, jer mi se svideo na mnogo drugih nivoa.. I zato sam zazmurio na jedno oko...
Ima zanimljiv detalj u tom filmu (cuo sam nisam gledao) da je u jednoj sceni beba glavnog junaka napravljena od plastike, iako se vidi u samo par kadrova kazu da je bas uocljivo i da je takav sitan propust mozda kostao Istvuda Oskara :lol:

The Valley (Obscured by Clouds)

valley-obscured-by-the-clouds-vintage-movie-poster-original-french-small-23x32-518.jpg

Još jedan "narkomanski" film Barbeta Šredera sa muzikom grupe Pink Flojd, iz 1972. godine. Priča se dešava na Novoj Gvineji, gde žena francuskog diplomate slučajno sretne grupicu hipika i pridruži im se u njihovoj ekspediciji do Doline koja nije na mapama i navodno je raj.
Prekrasna fotografija, većinu filma sam provela u neverici :eek: zbog scena sa lokalnim plemenima, a to su valjda najusamljeniji i najudaljeniji (od ostatka sveta) ljudi na planeti. Film je... hm, avanturistički, možda i etnološka dokudrama, ali umetnički, pa nema lažnog mejnstrim suspensa, nego je sve sporo. Naravno, ima i drogiranja u džungli, jedna scena je antologijska.
Vredi pogledati, verovatno zaslužuje 7 za glumu i priču, a čistu 10 za fotografiju i ceo poduhvat :ok:

Poslednja izmena:

Prošlo je par godina od kako sam ga gledao a i dalje se sećam one scene gde u sebi moli iračkog dečaka da se ne sagne i uzme pušku (tako nešto) dok ga gleda kroz snajper i kako sam se ja sve vreme pitao ''A što ne pucaš pored puške i upozoriš ga?''

Loš film čak iako se zanemari politička pozadina.

Prošlo je par godina od kako sam ga gledao a i dalje se sećam one scene gde u sebi moli iračkog dečaka da se ne sagne i uzme pušku (tako nešto) dok ga gleda kroz snajper i kako sam se ja sve vreme pitao ''A što ne pucaš pored puške i upozoriš ga?''

Loš film čak iako se zanemari politička pozadina.

Ne ide to tako... Snajperisti nikada i nigde nikoga ne upozoravaju...

Gone Girl

Slab pocetak i onda kako odmice film sve je bolje i bolje...
Odlicna metafora nesrecnih parova sa tajnama koji pred drugima glume srecu i skladan brak... A iznutra je sve trulo..
A provlaci se i pitanje dece zbog koje se navodno nefunkcionalni brakovi odrzavaju..

Opljunuti su ovde i predatorski mediji zeljni senzacije koji ne prezaju ni od cega zarad klika ili gledanosti..
Kao i taj advokatski krem koji masno naplacuje svoje usluge, a delom su i policija i FBI prosli kroz toplog zeca...

Film je ostavio veliki utisak na mene i jako mi se svideo...

Ocena 9/10

Gone-Girl1.jpg

Ali kad smo kod teme brakova i činjenice da bi Pike bila bolja od Ađani u Possession, da se pohvalim da sam opet smogla snage za uvek mračnog i pasivno-agresivno uznemirujućeg Bergmana i to Scene iz bračnog života. Naravno da sam skenjala. Draže mi kad mi besmisao braka grune onako ludački u facu film kao što je Possession, a ne Bergman da me tera da razmišljam o sopstvenom mediokritetstvu.

Gone Girl, iako verujem da je osmišljen sa ciljem veličanja žena i unižavanja muškaraca, govori o jednoj pojavi koje društvo nije dovoljno svesno, ili čak uopšte, a to je da neke žene vešto koriste imidž slabijeg pola i zakonsku regulativu koja im je naklonjena za ostvarivanje svojih podlih ciljeva. Takvih kao što je glavni ženski lik najviše ima na raznim funkcijama i pozicijama, na koje dolaze iz potpuno banalnih razloga, na primer da bi se ispunio nekakav kriterijum rodne ravnopravnosti, ili samo zato što su lepe i sl, a zatim koriste moć koju imaju za gaženje onih ispod sebe, uglavnom muškaraca koje one mrze i smatraju ih nižim bićima.

Naravno, znam kako sve ovo deluje većini vas, ali ko je imao iskustva iz prve ruke zna o čemu pričam.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back