Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Greyhound

Boza, limunada, uglavnom. Nema tu nekih emocija. Likovi nisu izgradjeni kako treba. Sve se svodi na cisto samaranje.

Mozda je i korona kriva. Da je film isao u bioskope trajao bi 2 i po sata, ovako sat krace.

Moze da se gleda kao ratna akcija. Sibanje americkih i engleskih brodova koji stite trgovacki konvoj sa nemackim podmornicama. Efekti su ok. Tom Hanks se uvostio ko freska, ako se jos bude zatezao nece moci da se nasmeje.

The Old Guard

U zivotu nisam gledao akcioni film u kom se vise prica nego u ovom. Bukvalno se ne zaklapa.

Sibanja ima po 10 minuta na pocetku i na kraju, a izmedju prica, prica, nikad kraja, a film traje 2 sata. Morao sam malo i da odremam.

U sustini radnja prati Charlize Theron koja je vodja besmrtnih ratnika koji se sibaju sa nekim u moderno vreme. Tu je i ekipa koja hoce njihov dnk i new kid on the block koju Charlize pokusava da dovede u red.

Na kraju je i dodatak koji moze da najavi drugi deo. U sustini taj drugi deo bi gledao radije nego prvi jer bi to bilo sibanje sa Van Veronica Ngo - to je ona lepotica sto se zrtvuje u Star Wars-u, a prezivi njena sestra debeljuca. To mi nikad nije bilo jasno zasto, ali ajde. Ko gleda SW znace na sta mislim. :D

The Old Guard

Ocena:6,7
SF film
Glumci: Charlize Theron, KiKi Layne, Matthias Schoenaerts i drugi

Netflixov The Old Guard je prica o maloj grupi vojnika koji su besmrtni predvođena Endi Buker (Šarliz Teron) više vekova se bori za pravdu pokušavajući da veštinama nindže i spretnošću pripadnika specijalnih jedinica uklone one koji maltretiraju nedužne i slabije
Film je baziran na The Old Guard stripovskoj seriji Grega Rucke i Leandra Fernándeza, i pocinje lovom na besmrtne ratnike kada militarizirana farmaceutska kompanija sazna za njihov neprirodno dug zivot. U isto vreme, peta besmrtna osoba se pojavi i vrlo brzo postaje članom tima

Greyhound

Ocena 7,1
Ratni film, drama
Glumci : Tom Hanks, Elisabeth Shue, Stephen Graham

Film snimljen prema knjizi “The Good Shepherd” poznatog romanopisca CS Forestera iz 1955. godine,na osnovu istinitog dogadjaja, u Drugom svetskom ratu, u kome Tom Henks glumi zapovednika američke mornarice na njegovom prvom zadatku koji je komandovao brodom Greyhound kao zastita konvoja savezničkih brodova u žestokoj pomorskoj bitci sa nemackim podmornicama na Atlantiku

Talk to Her (2002)

Film slozen i komplikovan, kao i sam zivot... Da li treba zaliti psihopatu, ludaka i silovatelja, pa ne treba naravno, ali da li je bas zasluzio da umre je pitanje na koje reditelj navodi.. Neki mozda u njemu vide i nesto dobro, ja nisam bas siguran... Pogotovo je sulud nacin na koji se sve na kraju odigralo, ali takvih ili slicnih situacija ima i u zivotu, pa zasto ne i na filmu...

Mislim da je veliki stres uopste probati razumeti ovakvog karaktera, jel sva ta paznja i posvecenost jer stvarno voli, ili samo njegov poremecaj... Ustvari umesto paznja i posvecenost bolja rec je opsednutost, i to patoloska.. Treba bas imati zeludac da se bavis takvom vrstom psihopate...

Ali film je to na izuzetan nacin prikazao...

Islo bi ovo i na 9 ali bice pola ocene manje jer autor ipak nije zauzeo jasan stav na kraju, to mi je malo zasmetalo... Zato ocena 8.5/10

talk to her.jpg

The Young Karl Marx - https://www.imdb.com/title/tt1699518/

1594846601692.jpeg

Film o mladim danima najuticajnieg filozofa u istoriji. Njegove rane borbe da prehrani porodicu kao novinara koga pas nema zašta da ujede, zatim povezivanje sa Fridrihom Engelsom & njihovo uobličavanje komunističkog manifesta.

Uporedo sa filmom sam gledao i drugu sezonu serije Das Boot, i zapalo mi za oko da Nemci kao da su u obavezi, kao da je #supernecessary da značajan deo filma, ili serije, bude trućanje na engleskom ili francuskom.

Ova dva glumca - August Diehl & Stefan Konarske su mi sjajan tandem... a ova Vicky Krieps mi je skroz repulsivna, givz mi krips, mrzi me da tražim onu temu glumci/glumice koje ne podnosite...

7/10

The Day of the Jackal (1973)
The Day of the Jackal.jpg

Један филм из 1970их, радња почиње спектакуарним и неуспјешним атентатом на француског предсједника Де Гола 1962. године, након чега радикална француска организација ОАС одлучује за нови покушај, но овај пута ангажују професионалног убицу кодног имена Шакал.
Почетак филма обећавајући, кроз причу гдје пратимо путешествије плаћеног убице, надмудривање са поилицијских инспектпра који га настоје осујетити, добили смо занимљив филм, радња течна, нема стереотипних сцена само да попуне радњу између драматичних обрта, нема "празних ходова", нема површних и инфантилних дијалога, свака сцена и дијалог су у служби филма, у служби приче.
"Дан шакала" је тада на нов и оригиналан начин обрадио ову тему, данас ћемо за неке сцене рећи, ах па то смо већ видјели, али управо је овај филм дао тај образац, клише код обраде многих ситуација те тематике, и у том филму тада бјеше много авангардног.
Неких звучних имена нема али глумачка екипа јако добро одабрана, глума беспријекорна, дијалози у служби приче, драматуршки одлично одеађено.
За данашњу публику укуса обликованом другачијим садржајима, одбојну на вишак дијалога и гдје су у оваквом филму неопходни макљажа и јурњава аутомовилима, овакви филмови ће бити иритирајући, но за љубитеље старије филмске продукције, филм че бити истинско уживање.
Оцјена 8/10

Official Secrets (2019)
1595679823317.png

Прича нам говори о борби упосленице британске обавјештајне службе Кетрин Ган са "дубоком државом" након што је новинама открила тајни меморандум којим се вршило уцјењивање и притисак на чланице савјета безбедности УН-а.
Кетрин је вођена моралним начелима и у науму да покуша спречити "нелегалан" рат против Ирака и страдање невиних, прекршила кодекс и обавезе које је преузела приступивши обавјештајној служби, и ту почиње њен прогон и агонија.
Код оваквих филмова режисер је спутан јер се мора држати задатог калупа и знаних догађаја, међутим кроз дијалоге је убацио подоста произвољног виђења и фикције, тако да смо добили ледљив филм, говори нам колико је моћна "дубока држава" када крене да "дисциплинује" непоспушне, али важније, говори нам да је то једна игра која се ипак игра по задатим правилима, ту је важна завршна секвенца филма.
Дијалози добри, за овакве теме баш добри, повремено имају и дубину, глума беспријекорна, Кира Најтли добро остварење, Рејф Фајнс овај пута у епизодној улози на свом нивоу, што ће рећи врхунуски, драматуршки добро одрађено.
Повремено би се ипак робовало обавезном клишеу код оваквиз тема (ту посебно мислим на срцепарајућу обраду односа и невоља брачних партнера), могло се то по мени више избјећи, и иако је филм критика постављеног система вриједности и "дубоке државе", ипак је то снисходљиво обрађено, ако се режисер латио теме, могао је бити оштрији.
Но сасвим добар и гледљив филм. Оцјена 7/10.

Anthropoid (2016)
p12944042_v_v8_aa.jpg

Филм је заснован на истинитој причи о операцији Антропоид, кодно име иза којег се крије атентат на једном од кључних ниткова у нацистичком покрету, Рајнхарда Хајдриха, главнокомандујући нацистичких снага у Чехословачкој и архитекта "коначног рјешења".
Операција уз доста турбуленција бјеше успјешно обављено, али како су након атентата услиједиле одмазде, посебно у селу Лидице (по процјенама погубљено 1.200 душа) а програм "коначног рјешења" се наставио како је то Хајдрих осмислио, ту увијек иде питање, да ли је вриједило.
Филм гледљив, радња течна, драматуршки заиста добро одрађено, дијалози у служби приче, глума беспријекорна, по мени се ипак превише робовало задатом клишеу код обраде оваквих тема.
Ипак сасвим добар филм, задовољиће гледаоце који воле овај жанр.
Оцјена 7/10.

The Green Mile

Sjajan film, na metascore nema previsoku ocenu mislim iz razloga sto je donekle promoter hriscanstva, ali i zbog toga sto nije umetnicki rediteljski film, nego nesto sto moze svako da razume, za siroke mase, pa otuda i taj jaz u ocenama na meta i imdb...

Kraj mi se jedino nije svideo, ne iskljucivo Kofijevo smaknuce nego i sve ono posle toga, mada i pred pogubljenje, poslednjih pola sata filma krece patetika...
A deluje da je scenaristima ponestalo ideja na kraju, nisam citao knjigu pa ne znam koliko su se drzali nje...
Ali prvih 2 i po sata je milina za gledanje...

Sokovi iz scene u scenu, u jednom trenutku pomislis, dokle.. :D
Kako se to popularno kaze, psiholoska razrada i te muske igrice, ko ce kome, i ciji ego ce nadjacati, toga kolko hoces....

I ne samo to, paleta likova je bogata, pa cesto vidis kako se ljudi skidaju goli i otvaraju, ma na vise nivoa je film genijalan..
Ko je platio svoj dug, a ko se zaduzio, kome je gde mesto, itd..

Ocena 9/10

the green mile.jpg

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
1595821841300.png

Режисер Мартин МекДон ме одушевио апсолутно одличним филмом "In Bruges (2008)", и овдје имамо исти приступ, главна тема је само параван у чијој позадини се испреплићу комплексни односи и приче главних јунака.
Главна јунакиња је у свом немирењу са постављебим обрасцем поимања ствари (било силовање, убиство, причали пар дана, идемо даље) долази у сукоб са градом, комшијама, бившим мужем који више мари да му неко таласање не наштети у животу на релацији посао-млада љубавнца, системом, дирнула је у постављени систем вријености, и то води у нове проблеме и неспоразуме, не само јунакиње, него и свих који се уплићу у ову причу.
Све личности су сложене, прозвани локални шериф је лик којег само врлине красе, омиљен у градићу, уз то му се и крај ближи, и који развија снажан емотиван однос према јунакињи, а опет који је свјестан да у постављеном систему случај никад неће бити ријешен.
Имамо и компликован однос јунакиње са "дежурним" кретеном, ограничен у поимању ствари и који од лика који се "доказивао" друштву идиотским "подвизима" и размишљањем кроз причу доживљава метаморфозу и просветљење, налази свој пут и са јунакињом креће у неку своју потрагу за правдом.
Сценаио је глумцима омогућио да се "остваре", заиста је све то одлично испало, филм је критика и начина поимања ствари и постављеног система вриједности у америчком друштву, дијалози у Фарго фазону, по мени то је највећи комплимент.
Крај за гледаоце навикнуте на холивудске клишее "јеретички", прије саме кулминације филм завршава, по рукопису браће Коен, суштина је да је крај ту неважан, ту је већ речено кроз филм све што се требало рећи.
Апсолутно одличан филм.
Оцјена 9/10.

Midnight in Paris

Owen Wilson preglumljuje, dok je Mekadamsova dobra, i na pocetku filma izredja bas lepe haljine, i lepo joj stoje ahahaha :D
Svidjaju mi se i fotografije Pariza, umetnost, nostalgija, itd..
Film je ok, pristojan.. Izaberi nekog nalik sebi, budi sanjar i zanesenjak ali nemoj preci granicu..

Ima smisla i prica oko tmurne sadasnjosti i idealizovanja proslih vremena... Kako svaka generacija smatra da je zlatno doba proslo..
Bilo bi dobro da jugonostalgicari pogledaju ovaj film :D

Ono sto mi se ne svidja je taj komicni pristup, cesto na granici parodije... Ali ok film, nije zgoreg pogledati, ko nije do sad..

Ocena 7/10

The Aviator

Izvanredno... Ma remek delo.. Ne znam kako ovaj film nisam ranije gledao.. Gde sam bio, sta sam radio :D
Cate und Kate dominiraju, a Di Caprio nemam reci, najjaci glumac od sviju..
Rezija 10, gluma 10, scenario tu negde, kod Skorcezea se u svakom filmu prelecu godine i smenjuju dogadjaji kao na traci, al ovakav (biografski) film to i zahteva...

Ocena 9.5/10

Aviator.jpg

Scarecrow

MV5BYWI4YjlhYTEtMGNkZi00MjJmLWI3M2QtM2NiM2I1YjZiOTg0XkEyXkFqcGdeQXVyNjUwNzk3NDc@._V1_.jpg

Jedan dirljivi buddy film. Džin Hekman je ovde snažni, preki i temperamentni skitnica, a nasuprot njemu je osetljivi i blentavi Paćino. Uprkos karakternim razlikama obojica se nalaze na margini društva i bore se da prežive i započnu negde svoj zajednički posao... naravno što zbog loše sreće, što zbog njih samih stvari ne idu baš tako glatko... Ocena: 4/5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back