Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eat Brains Love - 7/10

Jos jedna simpaticna horor komedijica. :D

Zombi virus koji se siri polnim putem stize i do dvoje tinejdzera u americkoj vukojebini. Najlepsa devojka u skoli Amanda i cudni kolega Jake naprave masakr u skoli. Nakon toga se udruzuju i prave tim zombi osvetnika koji upada u razne zgode i nezgode dok ih vladine trupe, na celu sa Cass koja ima supernatural moci, jure po americkim vukojebinama.

Odlicne Angelique Rivera kao Amanda i Sarah Yarkin kao Cass.

Sarah btw, glumi vesticu u supernatural seriji Motherland: Fort Salem koju takodje preporucujem. :ok:

The Shawshank Redemption

Vrhunski film.. Nazalost neke delove sam gledao sa pola paznje, pa nisam bas 100 posto uzivao, ali je remek delo... Steta sto se danas vise ne prave ovako dobri filmovi... Ili ih je jako malo i nisu prepoznati od distributera, kritike, nemaju dovoljan marketing, itd..

Gledao sam ovaj film i ranije, dosta davno i to ne celog nego pred kraj..

Ocena 9/10

La grande bellezza (2013)
https://www.imdb.com/title/tt2358891/
Јако сам задовољан овим филмом. Одговара мојој естетици и треба ли да спомињем да бих врло радо живео у Риму.
Приметио сам два детаља за која не знам да ли су само мој трип. У првој сцени филма топ пуца са тврђаве која ми личи на Калемегдан. У оном делу филма где упознајемо Сестру Марију ( подсећа на Мајку Терезу ) један од црквених главешина који јој прилазе страховито личи на Патријарха Павла.

The Jungle Book
Imdb ocena 7,4
Diznijeva animirana ekranizacija knjige o decaku Mogliju koji je odrastao sa vukovima u dzungli napravljena je vrhunskom kompjuterskom grafikom i teško je poverovati da je jedina prava komponenta filma mali Neel Sethi kao Mogli. Utisak je sličan onom koji je svojevremeno ostavio Avatar, potpuno uzivanje u svetu prirode sa neobičnim stvorenjima.

Uzivala sam gledajuci ovaj film iz 2016 g.

The Shawshank Redemption

Vrhunski film.. Nazalost neke delove sam gledao sa pola paznje, pa nisam bas 100 posto uzivao, ali je remek delo... Steta sto se danas vise ne prave ovako dobri filmovi... Ili ih je jako malo i nisu prepoznati od distributera, kritike, nemaju dovoljan marketing, itd..

Gledao sam ovaj film i ranije, dosta davno i to ne celog nego pred kraj..

Ocena 9/10
Taj film je proglašen za najbolji film svih vremena.

images.jpg

Ko voli ovakve priče, ovo je jedan od boljih koje sam gledala.

Taj film je proglašen za najbolji film svih vremena.

Netačno. Taj film ima najbolju ocenu od svih na IMDB-u. Jedini put kada je pravljena lista i proglašavan najbolji film, a da to nije nekakav časopis već Američki filmski institut, je bilo 98' kada je slavljeno 100 godina filma a kao najbolji američki film svih vremena proglašen Građanin Kejn.

Više o glasanju -

AFI's 100 YEARS...100 MOVIES

The very first edition of AFI’s 100 Years…100 Movies is a list of the 100 greatest American films of all time.

In 1998, AFI invited more than 1,500 leaders from across the American film community – screenwriters, directors, actors, producers, cinematographers, editors, executives, film historians and critics among them – to choose from a list of 400 nominated films compiled by AFI and select the 100 greatest American movies.

The AFI’s 100 Years…100 Movies CBS television special originally aired on June 16, 1998.

I lista posle glasanja -

https://www.afi.com/afis-100-years-100-movies/

edit. Ispravka... imali su i ponovno glasanje na desetogodišnjicu i lista je ova -

https://www.afi.com/afis-100-years-100-movies-10th-anniversary-edition/

The Shawshank Redemption na 72. mestu.

Netačno. Taj film ima najbolju ocenu od svih na IMDB-u. Jedini put kada je pravljena lista i proglašavan najbolji film, a da to nije nekakav časopis već Američki filmski institut, je bilo 98' kada je slavljeno 100 godina filma a kao najbolji američki film svih vremena proglašen Građanin Kejn.

Više o glasanju -

The very first edition of AFI’s 100 Years…100 Movies is a list of the 100 greatest American films of all time.

In 1998, AFI invited more than 1,500 leaders from across the American film community – screenwriters, directors, actors, producers, cinematographers, editors, executives, film historians and critics among them – to choose from a list of 400 nominated films compiled by AFI and select the 100 greatest American movies.

The AFI’s 100 Years…100 Movies CBS television special originally aired on June 16, 1998.

I lista posle glasanja -

edit. Ispravka... imali su i ponovno glasanje na desetogodišnjicu i lista je ova -

Ok, moguće da sam ja gledala neke druge liste gde je Šošenk bio na prvom mestu. Svakako nisam ni mislila na IMDB, nije mi baš merodavan.

El hoyo aka The Platform (4/5)
https://www.imdb.com/title/tt8228288/?ref_=fn_al_tt_1
ob_7e8872_mv5botmyytiym2mtnjq2zc00mwfklthhyjqtmj.jpg

Galder Gaztelu-Urrutia је непознат широј јавности међутим ако мене питате овај филм је бруталније,искреније и без увлачења публици приказао како би изгледао Оскаром награђени Parasite
у доба неке још јаче турбо короне рецимо.:D
Једно ниско-буџетно остварење од 90 минута које потпуно огољује скривену људску похлепу и себичност, која врло лако већ данас-сутра може уништити шарени свијет који познајемо.
3e9c12049c17ac22c9797afa85ed52bf828da895.gifv

Длака у колачу?Добро дошли у центар за самоконтролу државне администрације.Главни глумац је дошао на ово крајње чудно мјесто јер је жели да остави цигаре и прочита Дон Кихота.Као награда академско знање.Толико те неке симболике да сам просто морао да се запитам чему све?Шта је поента мајку му стару?А онда креће ужас због којег оскаром награђени Паразит постаје романтична лимунада комедија, јер у овој "РУПИ" без дна видимо прави свијет у малом који уопште није лијеп за око,уши и њух. :eek:
elhoyo.gif

Брутална музичка позадина, неонска свјетла, маестрална глума,живи кошмар од радње чини овај филм крајње ефектан јер удара у саму суштину без увијања, сакривања или уљепшавања, агресиван је и експлицитан.Мислим реално то је то, убиј или ћеш бити убијен, једи или пости до смрти, убиј се или буди лидер са књигом.
Иако ће многима дјеловати да The Platform није ништа ново епохално рекао али ако пажљиво гледате филм заправо је све рекао на један специфичан начин који нас баца на размишљање поготово у доба короне када је у најави глад у сиромашним државама.Опет сам се закачио са супругом на крају.Она каже крај је ужасан и глуп јер је оставио један велики упитник без одговора.Међутим кључ је ако мене питате у књизи Дон Кихот и познатом цитату-"Сваки човјек је дијете својих поступака"! :per::D
Свакако препорука али ако немате добар желудац да сварите заиста бруталне сцене,немојте се ни упуштати у РУПУ без дна...
giphy.gif

Poslednja izmena:

Više o glasanju -

I lista posle glasanja -

Kakve su ovo gluposti. Blade Runner na 97. mestu. A ispred njega Sesto culo. Ovo su idioti pravili listu. Diplomac u top 20, Druzina prstena 50 mesta ispred Blade Runnera. A na prvoj listi ga cak ni nema.

Kakve su ovo gluposti. Blade Runner na 97. mestu. A ispred njega Sesto culo. Ovo su idioti pravili listu. Diplomac u top 20, Druzina prstena 50 mesta ispred Blade Runnera. A na prvoj listi ga cak ni nema.
ruku na srce sesto culo i jeste bolji film od akcionog blejd ranera.
onaj trenutak kad skapiram da on nije ziv i danas pamtim..odlicno upakovan film za razliku od blejd ranera koji jeste dobar, zanimljiva vizija buducnosti ali se svodi na klasican akcioni film.

onaj trenutak kad skapiram da on nije ziv i danas pamtim..odlicno upakovan film za razliku od blejd ranera koji jeste dobar, zanimljiva vizija buducnosti ali se svodi na klasican akcioni film.
Да шесто чуло је врхунски филм.Она сцена када мали каже :"ја видим мртве људе" и твист у радњи је маестрално одрађен.

Sve je to tacno sto si rekao, sve se slazem, samo ima jedan problem.. Dosta je takvih filmova poput Sestog cula, npr. imas i Shutter Island ili Fight Club u kojima junak da se tako glupo izrazim nije svestan svoje nesvesti...

A ovaj novi Lighthouse je otisao korak dalje, tu imas dvojicu ludaka i uopste se ne zna koji je ludji do tog nivoa da nije cak ni bitno.. Izuzetan film.....

A ovaj novi Lighthouse je otisao korak dalje, tu imas dvojicu ludaka i uopste se ne zna koji je ludji do tog nivoa da nije cak ni bitno.. Izuzetan film.....

e taj film sam mislio da gledam pa me je odbilo sto je b&w..mislim, ja volim b&w ali prave, ne moderne nasminkane u toj tehnologiji, ali posle tvog opisa definitivno ga gledam.. stavio sam ga na listu planiranih filmova..hvala za preporuku.

Ovo cu da shvatim kao salu.

Postoje dva SF filma koja sam gledao kao klinac u bioskopu i jedva sam ziv ostao. Ne znam kako sam pretekao.

To su Blade Runner i Aliens. I za koliko 30-40 godina nijedan film nije prisao ni blizu tog dozivljaja.

Blade Runner je mnogo vise od akcije ili horora ili kojeg god zanra.

Gledati taj film je bio neverovatan dozivljaj. To je vrhunski SF, od glavne stvari da jure replikatore sa osecanjima, do gomile malih stvari koje su briljantne. Kad Rik pozove Rejcel iz tamo nekog sranja gde se jedu sismisi, a ima video na telefonu 20-30 godina pre nego sto je to bilo moguce na mobilnom telefonu ili preko skype-a. Ili Esperova masina za analizu slika u 3D - 82-ge godine. Wow. To je SF superteska kategorija.

U svakom aspektu to je vrhunski film. Svi su bas tu imali svoj maksimum. Najbolji film Ridley Scott-a, Harrison Ford-a, Rutger Hauer-a, Sean Young... Vizuelno kako izgleda film, atmosfera, muzika Vangelisa. Masterpiece u svakom pogledu.

M. Night Shyamalan je dobar autor horor filmova i serija. Ali nije genije kao Ridley Scott. Cak ne bih rekao ni da mu je to najbolje delo. U svakom slucaju vise volim njegove serije nego filmove.

https://www.imdb.com/title/tt0118528/?ref_=nv_sr_srsg_2

12 angry men iz 1997 - jel ima još neko da je lud za ovim filmom kao ja? :) Ceo film se dešava u jednoj prostoriji, gde 12 porotnika treba da donese presudu da li je lik kome se sudi izvršio ubistvo. Na početku svi glasaju da je kriv, osim jednog čoveka (Jack Lemmon) koji kaže da nije. I tu kreće ...ko nije gledao neka pogleda obavezno.

https://www.imdb.com/title/tt0118528/?ref_=nv_sr_srsg_2

12 angry men iz 1997 - jel ima još neko da je lud za ovim filmom kao ja? :) Ceo film se dešava u jednoj prostoriji, gde 12 porotnika treba da donese presudu da li je lik kome se sudi izvršio ubistvo. Na početku svi glasaju da je kriv, osim jednog čoveka (Jack Lemmon) koji kaže da nije. I tu kreće ...ko nije gledao neka pogleda obavezno.

Sjajan film. Ali meni se vise dopao original iz 1950 i neke :)

Taxi Driver (1976)

Nisam odusevljen. Svidja mi se tema i ono sto bi trebalo film da bude, dobro je reziran, glumci su dobri, ali sama radnja kako je prikazana, duboko depresivni De Niro koji sprecava kradju u prodavnici a potom spasava zivot kurrve, nije to nesto sto me obara s nogu...

Ali mogu da razumem ljude koji otkidaju na ovaj film, ovo je Dzoker pre Dzokera, s tom razlikom sto je Taksista ipak heroj a ne antiheroj...

Daleko od toga da je film los, samo mene nije razgalio, mozda je problem u meni :D

Ocena bi bila objektivna 8 a subjektivna 7,5 pa se lomim, ajde bicu subjektivan 7.5/10

To sto on u svom ludilu i sopstvenoj nesreci se delimicno vodi nekim moralnim nacelima (mada o tome moze nasiroko da se diskutuje) to je lepo, ali ne, ne moze ovde osmica, ona scena pred kraj kada dolazi policija, svi ti kadrovi i ona muzika kao da je film od pre 80 godina, ne ne, ipak 7.5 je dovoljno ovde...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back