Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odgledao sam ove prve 4 epizode Fortitude serije.

Na foru je Fargo, Twin Peaks, Clue. Malo mjesto na Arktiku, ledeni fjordovski pejzazi, svak svakog zna, desilo se ubistvo, istraga traje, svi su moguci krivci, i pojedinacno i kolektivno. OVo izgleda kao mini serija od 12 epizoda, jos je rano za ocjenu, ali drzi paznju.

The Judge (2014)

Preporuka.
Očekivao sam klasičnu priču iz američke sudnice, još glumi Robert Downey Jr. tj. Šerlok, dakle baš klasična priča o prepametnom advokatu koji razbuca slučaj koji djeluje beznadežno.
Naravno, ima tih elemenata, ali (mnogo) više je na mene ostavio utisak odnos oca i sina (pri čemu su i Downey i Duvall bili zaista odlični u svojim ulogama) kao centralni problem porodice koji je uslovno rečeno guran pod tepiha toliko dugo da je morao pući kad tad.
Sahrana člana porodice, supruge i majke, kao jedine niti koja ih je koliko toliko držala zajedno je prosto idealno mjesto za konačno sučeljavanje, koje u filmu dolazi u etapama, isprva kroz pomalo budalasta durenja i podjebavanja, pa kasnije sve ozbiljnije i ozbiljnije dok se ne dođe do stvarnog problema.

E sad, postoji i sporedna priča koja je tu čisto da se ubaci lijepa glumica i da filmu snizi ocjenu.

-You're asking me if I believe in God?
-Do you?
-I'm 72 with stage 4 cancer. What choice do I have?

Poslednja izmena:
Prvo sam mislila da si ironican,nikad nisam ni zavrsila Rocky-ja,niti sam na njega gledala kao nesto specijalno.. ;) Nisam znala da je bio u odeljenju za decu sa posebnim potrebama..postoji jos neka prica za taj film,samo ne mogu da se setim..Da li je ziveo kao beskucnik,pa odbio nekog reditelja..tako nesto!!

Wow,Igore!! :eek: Ti si se bas bacio na klasike ;)

Nisam bio ironičan.Film je naravno predimenzioniran, ali ga vredi odgledati ako ništa više zbog nekih scena koje odražavaju stvarno stanje stvari u svetu profi boksa, kao i života belih društvenih marginalaca u USA.Recimo Rokijev trener dolazi kod Rokija kad je saznao da će Roki biti suparnik Apolu Kridu i tu počne sa standardnim proseravanjem, ja sam učinio ovo, ono, bio sam dobar, borio se sa najboljim.A Roki mu odgovara to je tvoj uspeh a gde si bio pre deset godina kada sam bio u naponu i kada mi je trebala tvoja pomoć?
Čisto kao primer.
Ne znam da li je bio baš u odeljenju za decu sa posebnim potrebama, ali je bio u nekom zasebnom odeljenju , nisam upućen u celu priču čuo sam od nekog.

Međutim Slaj je genij, na nivou Orsona Velsa.:lol:

He has been nominated for two Academy Awards for Rocky, Best Original Screenplay and Best Actor. He is the third man in history to receive these two nominations for the same film, after Charles Chaplin and Orson Welles.

Али, Ђело, сложићеш се да батине које је Роки добио, не би издржао ни онај фрајер са Шешељевог суђења, што је преживео ударце каменом од неколико кг по лобањи, а да није имао ни огреботину на глави:D.

Али, Ђело, сложићеш се да батине које је Роки добио, не би издржао ни онај фрајер са Шешељевог суђења, што је преживео ударце каменом од неколико кг по лобањи, а да није имао ни огреботину на глави:D.

Dobro, rekoh da je predimenzioniran.
Prvi deo filma mi se najviše i dopada, jer prikazuje realnost, ograničen lik i ružna cura iz komšiluka, oduran šurjak, licemeran trener, šakali iz sveta profi sporta,eventualno prvih nekoliko rundi kad Roki dobija gadne batine od Apola Krida tu i tamo uzvrati, jer to je realnost, posle treće runde film već postaje loš, ali u to doba Amerima su nedostajali neki takvi inspirativniji filmovi pa im je Slaj pružio malo zabave, malo realnost + najbolji winner song svih vremena uz legendarno trčanje uz stepenice do paltforme gde se danas nalazi spomenik Rokiju.Šta ćeš više od jednog filma? :lol:

rocky_steps.jpg

Eh Velebite da li te i jedan film toliko inspirisao da pišeš kao ovaj?I to je nešto...
Potpisujem i od mene reputacija kao kuća...jako,jako površan filma.
Od Anđeline me ne čudi kada napravi smeće ali ipak Klint ima malo više iskustva u filmskoj umjetnosti.Zašto mu je ovo trebalo pred smrt?
A ne znam otkud ta mitologizacija Klinta. Oduvek je bio američki patriota i pravi skaut.

MV5BMTk1MzI5ODIwN15BMl5BanBnXkFtZTcwNzc2NzMyMQ@@._V1_SY317_CR3,0,214,317_AL_.jpg

I ne bih nikoga da sahranjujem, ali ako je došlo do umiranja, ovaj je rešio da to obavi u čizmama takoreći bukvalno, a tako je i živeo . ;)

A ne znam otkud ta mitologizacija Klinta. Oduvek je bio američki patriota i pravi skaut.

MV5BMTk1MzI5ODIwN15BMl5BanBnXkFtZTcwNzc2NzMyMQ@@._V1_SY317_CR3,0,214,317_AL_.jpg

I ne bih nikoga da sahranjujem, ali ako je došlo do umiranja, ovaj je rešio da to obavi u čizmama takoreći bukvalno, a tako je i živeo . ;)

Ја дубоко верујем да митологизација Клинта Иствуда није дошла из Шипова, Кистања, Грахова, па ни Обреновца...:D

Клинт је био алфа и омега некада најпопуларнијег жанра који се у бившој Југославији фанатично гледао, и онда су тај ореол очеви преносили на децу. То је било време када 99 посто људи није знало ни за једну кинематографију, осим америчке са акцентом на каубојце. И не кажем ја да су сви ти филмови лоши, али мислим да мит потиче из таквих узрока. Ево, мој ћале мислим да од 1984. није погледао више од 2 филма, али су му омиљени глумци Клинт Иствуд и Џон Вејн. И евентуално Гари Купер. Типичан холивудски тупан:D

Што се тиче Клинта и режије, тек када сними како Русија нестаје пред најездом батаљона Азов, он може мирно, са америчком заставом преко ковчега, уз почасни плотун националне гарде Охаја, да буде положен у свету америчку земљу.

Ја дубоко верујем да митологизација Клинта Иствуда није дошла из Шипова, Кистања, Грахова, па ни Обреновца...:D

Клинт је био алфа и омега некада најпопуларнијег жанра који се у бившој Југославији фанатично гледао, и онда су тај ореол очеви преносили на децу. То је било време када 99 посто људи није знало ни за једну кинематографију, осим америчке са акцентом на каубојце. И не кажем ја да су сви ти филмови лоши, али мислим да мит потиче из таквих узрока. Ево, мој ћале мислим да од 1984. није погледао више од 2 филма, али су му омиљени глумци Клинт Иствуд и Џон Вејн. И евентуално Гари Купер. Типичан холивудски тупан:D
Има нечега у овом што кажеш али Клинт Иствуд је ипак глобалнији феномен да би се могао ограничити на бившу Југославију. Он је био типична поп-икона (60-их и 70-их) која је временом, свакоко због неких објективних квалитета (али и због тога што је на поп-културу престало да се гледа као на нижи облик културе), прерасла тај статус. То исто се на пример догодило са Шоном Конеријем, а, мада у мањој мери, и са Бертом Рејнолдсом, Шер, Крисом Кристоферсоном...

Код нас се то догодило са Томом Здравковићем... :)

Има нечега у овом што кажеш али Клинт Иствуд је ипак глобалнији феномен да би се могао ограничити на бившу Југославију. Он је био типична поп-икона (60-их и 70-их) која је временом, свакоко због неких објективних квалитета (али и због тога што је на поп-културу престало да се гледа као на нижи облик културе), прерасла тај статус. То исто се на пример догодило са Шоном Конеријем, а, мада у мањој мери, и са Бертом Рејнолдсом, Шер, Крисом Кристоферсоном...

Ја сам се ограничио на овај простор и мит који он представља у овим банана државама.

У својим филмофилским почецима, наравно, запао ми је за око као један од најизвиканијих холивудских имена, па сам погледао доста његових филмова и видео да је то уз неке мање изузетке, у суштини сублимација свега онога што ми се гади, како у животу, тако и на филму.

Prisoners
http://www.imdb.com/title/tt1392214/

Odličan film, odlična gluma, jedina zamjerka je što su malo odužili.
Odavno nisam gledala film ove tematike da mi je ovako držao pažnju.

Streetcar named Desire
http://www.imdb.com/title/tt0044081/?ref_=nv_sr_1
Rekoh da pogledam taj legendarni film, s obzirom na to da su mi Cat on a hot thin roof i Place in the sun baš legli.

Gluma jeste fenomenalna, ali je priča tanka. Nije me oduševio iz prostog razloga što su protagonisti antipatični a priča već viđena. (svjesna sam da tada nije bila).
Film me je jako podsjećao na Blue Jasmin, što je razumljivo jer su oba filma nastala po dramama Tennessee Williams.
mada razumijem da kako je Streetcar prvi izašao, da sam njega prvog gledala, slabiji bi utisak ostavio Blue Jasmine.
Poenta je ista,
Vjerujem da je popularnosti filma (Osim Branda) tada doprinijela i tematika silovanja, što danas, složićete se, i nije toliki element šoka.

Poslednja izmena:

tomu zdravkovica ne uzimaj u usta. jer ne znas o cemu pricas.

on je kompletan autor i profesionalac i njegova dela zive dan danas, a za tebe vec popodne niko nece znati

hm, vec je popodne! ha, ha, ha

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back