Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rado sam svraćala na filmske teme i davala svoje doprinose, no me internetski problemi udaljiše od foruma.
Iščitavam neke preporuke, ispisujem u listu filmova za gledanje, i za to sam vam neizmerno zahvalna.

Nisam gutač filmova.
Dakle, nikako veliki filmofil, i nemam prebogati gledalačko iskustvo, ali kao ljubiteljka knjiga, dobrih priča i ideja, volim da pogledam i uočim kvalitet.

Stoga, koliko su baš preporuke odavde obogatili moj filmogledajući duh, pojma nemate. :D

I ja radije tražim preporuke ovde.Zato što ovde pišu ljudi koji zaista i vole film, pa se potrude da ga shvate i objasne drugima, za razliku od imdb botovskog pristupa bez duše.

LEtudiante3-1.jpg
Lepa François dramica ili ''rom com'' u vreme kada je to još nešto značilo...Prijala kao odmor od holivudskog ludila ''bržeg od života'', pomalo spora stoga ali vredela...U to vreme je još postojala ljubav zasnovana na odlikama ličnosti a ne nekim drugim externim stvarima...I naravno Sofi Marso je bejb! :) 9/10

The Signal (2014)

hqdefault.jpg

sf. malo na starinski nacin jer dosta dugo se krije sta je po sredi, a i kad se otkrije nije bas gotovo.

film nije starinski, moderan je. doduse kao da je podeljen u nekoliko razlicitih segmenata. i kraj mu je kao da nesto fali, nije sve receno

sve u svemu nije dosadan sf, meni se svidja 7.5/10

ps zasto ti vanzemaljci jednom ne slete kod nas negde u provinjciji, nego bas u texas!?

Odgledah, nije los, mada mislim da si ga precijenio. Inace, glavna ideja filma je (cini mi se) posudjena iz Dark City koji je i daleko kvalitetniji film, pa ako ga nisi gledao obavezno pogledaj. Ali ono sto htjedoh da kazem je kako ti znas da vanzemaljci ne slijecu kod nas? Na tom nivou tehnoloskog razvoja, vjerovatno bi bili u stanju da ti izbrisu sjecanje vezano za susret, ono kao u adjustment birou, tako da ti ne bi imao pojma da se to ikad i desilo. Btw, u filmu su ljude pokupili i odveli sa sobom, tako da opet ne mozemo tvrditi da ne slijecu i kod nas, jer bi u ovom slucaju zrtve jednostavno nestale bez traga. A mozda i egzistiraju u dimenziji gdje mogu da manipulisu vremenom (tj. gdje vrijeme nije linearno) tako da mogu da te pokupe u 13:32 12/03/2014, "obradjuju" te nekoliko dana/mjeseci/godina, i onda te vrate u 13:32 12/03/2014 na isto mjesto gdje su te i pokupili.

Poslednja izmena:
Odgledah, nije los, mada mislim da si ga precijenio. Inace, glavna ideja filma je (cini mi se) posudjena iz Dark City koji je i daleko kvalitetniji film, pa ako ga nisi gledao obavezno pogledaj. Ali ono sto htjedoh da kazem je kako ti znas da vanzemaljci ne slijecu kod nas? Na tom nivou tehnoloskog razvoja, vjerovatno bi bili u stanju da ti izbrisu sjecanje vezano za susret, ono kao u adjustment birou, tako da ti ne bi imao pojma da se to ikad i desilo. Btw, u filmu su ljude pokupili i odveli sa sobom, tako da opet ne mozemo tvrditi da ne slijecu i kod nas, jer bi u ovom slucaju zrtve jednostavno nestale bez traga. A mozda i egzistiraju u dimenziji gdje mogu da manipulisu vremenom (tj. gdje vrijeme nije linearno) tako da mogu da te pokupe u 13:32 12/03/2014, "obradjuju" te nekoliko dana/mjeseci/godina, i onda te vrate u 13:32 12/03/2014 na isto mjesto gdje su te i pokupili.

zanimljiv post, u svakom slucaju.

vazno je da ti nije bilo dosadno, a i zabavno je. pozz

Interstellar (2014)
5jsbht.jpg

O "Interstellaru" cu pokusati da budem kratak. Ne mogu da kazem da je film los - daleko od toga. Kao ljubitelju ovakvih ostvarenja, morao je da mi se dopadne, ali citava fama oko njega je preterana. Matthew McConaughey je bio dobar i vecina glumacke postave, osim Anne, kojoj uloga nije odgovarala. Prica u osnovi jako dobra, sa uzasno pretencioznih poslednjih pola sata. Film je trebalo da bude zavrsen bar trideset minuta pre. Ja bih skratio i prvih dvadesetak minuta cak. Citaracu moju druguraricu: "Ovaj Nolan je u film upakovao nesto za svakog pomalo. Doza akcije + patetike + ljubavi itd, a jedino mu je falilo seksa, a to mu ne oprastam." U svakom slucaju, ono sto mu ja ne oprastam je trajanje. Tri sata cigaru u bioskopu nisam mogao da zapalim, dok su deca iza mene jela kokice.
I zavrsavam sa jos jednim ironicnim drugaricinim citatom: Igore, nisu za nas ovi sa ocenom devet. Bolje da se mi drzimo nasih sestica i sedmica.

Contact (1997)
28vtz7a.jpg

A kad smo kod sedmica... Ovaj film sam, igrom slucaja, skoro overio i dopao mi se. Eli citavog svog zivota pokusava da sazna da li postoji zivot na nekoj drugoj planeti. Kada sa Vege uhvati signal, poslat pre ko zna koliko godina, i u signalu pronadje sifrovane zapise za izgradnju nove svemirske letelice - ona i ekipa se spremaju za odlazak, u cilju dobijanja odgovora na pitanje: Ko jos postoji osim nas? Naravno... zaplet je zasnovan na sukobu vere i nauke, ne bi li se na tipican americki nacin one na kraju pomirile i sklopile savez. Odlicna Jodie Fosterr i solidan mladjani McConaughey.

Dead of Night (1945)
33m8zgz.jpg

Odlican stari horor. Kada arhitekta po pozivu dodje kod jednog klijenta - krecu da mu se desavaju cudne stvari. U sobi se nalazi sestoro ljudi i svako od njih je bio deo njegovog cestog kosmara i svaka situacija koja se desava - kao da je unapred prozivljena. Arhitekta ne zna sta, ali svestan je da ce se, kao i u njegovom snu, desiti nesto lose. Jedan od gostiju je i stari psiholog koji njegove strahove pokusava da objasni na racionalan nacin, a ostali ljudi, pridruzujuci se gostu, izlazu neke od svojih dozivljaja, koje nikako ne mogu da potkrepe i stave ih u okvire realnosti. Tako da kroz ovu, da kazem, primarnu pricu... film nam dostavlja i price u prici od kojih su neke povezane sa ukletom kucom, neobicnim ogledalom, zivim lutkom itd. Najverovatnije je da je ova poslednja prica i najpoznatija i ako se ne varam, o njoj je Zizek detaljno govorio u svom "Vodicu kroz film". Preporuka

168cx9y.jpg

Poslednja izmena:
Contact jeste odličan film, volim Sci-Fi ovakvog tipa jer u svojoj suštini ostavlja prostora za beskonačne manevre u filmu.
Sada na prvu mi pada na pamet Sphere(1998) ili K-PAX (2001) ,meni je recimo odličan Moon (2009) u zadnje vrijeme Gravity,mogu reći da je na kraju uz dobre i loše kritike ipak ispunio moje očekivanje...

zanimljiv post, u svakom slucaju.

vazno je da ti nije bilo dosadno, a i zabavno je. pozz

Definitivno dobar film i vrijedan gledanja (ko voli sf), pogotova ako uzmemo u obzir budzet od svega 4 mil. Btw, znas da naucnici kazu da je, po nekom zakonu vjerovatnoce, nas svijet najvjerovatnije neka vrsta kompjuterske simulacije koja se vrti na nekom mega super kompu paralelno sa hiljadama ili milionima slicnih simulacija, cija je svrha posmatranje razvoja kompleksnih dugotrajnih procesa i evolucije, nesto kao sto naucnici danas vrte simulacije u oblasti meteorologije ili biohemije i sl. Nedavno sam citao (ne mogu sad da nadjem izvor) da su citajuci neke zapise (cini mi se sa radio teleskopa) nasli signale koji lice na kompjuterski kod za detekciju i korekciju gresaka i kazu da takve stvari ne postoje u prirodi (bar ne u nama poznatom svijetu).

Constraints on the Universe as a Numerical Simulation

Fermilab experiment will attempt to answer whether we actually live in "the Matrix"

INTERSTELLAR - 7,5/10

Prvih sat vremena filma deluje kao pokušaj drame; neprepoznatljivo, zapitao sam se gdje je Nolan nestao; na više momenata i previše površno i nerazrađeno (usporeno a u isto vrijeme ubrzano u pojedinačnim scenama) ali bez ikakve akcije i bombastičnosti tipične za njegove poslijednje filmove koje bi nas natjerali da zaboravimo na sve nedostatke. Volio bih više inteligencije i očekujem to u jednom nolanovskom filmu - ne može se praviti atipični blokbaster uz kampanju 'što naučnije moguće' a da mu se pristupi u suštini u istoj mjeri kao i u drugim filmovima slične prirode (dobro, ne očekujem Primer, ali od autora Mementa zaista mnogo više). Nakon navršenog tog prvog dijela pomislio sam kako je film uopšteno dosadan.

Ostatak ipak dosta bolji; film izvlači. Činjenica da zanimljiviji dijelovi dolaze poslije čine da se uspješno zaboravi očigledna činjenica da je tri sata za film previše.

Osvojiti Oskara i gomilu drugih nagrada vjerovatno neće, no ipak predstavlja jedan od mirnijih filmova i stoga ga bi svakako trebalo pogledati u moru sve hiper-akcije koju Holivud reprodukuje - pa dodajmo tu i recimo Gravitaciju. U nekom je smislu za dušu olakšavajuće pogledati jednom neki naučno-fantastični film (uslovno govoreći) epskih razmjera koji nije napadan odnosno ne bombarduje gledaoca već mu sve mirno servira, iako je u pojedinim zalogajima ukus previše gorak (ili nedovoljno ili previše pečen), a dezert čini da se zaboravi da je hrane na stolu ipak bilo isuviše mnogo.

Poslednja izmena:
3 Iron (2004) aka Bin jip
http://www.imdb.com/title/tt0423866/

Korejski.
Romansa.
Film sa malo dijaloga.

Mladić provaljuje u tuđe prazne stanove da bi se tamo istuširao, jeo i naspavao. U jednom od tih stanova pronalazi manekenku koju je isprebijao muž. Manekenka odlučuje da ostavi muža i krene sa njim.....

Kraj je previše irealan za moj ukus,pa to kvari opšti utisak.....

ocena: 3/5

Nekad kao mala sam gledala Kabare http://www.imdb.com/title/tt0068327/ i pojava Master od Ceremonies mi je bila užasno strašna. Jeziva je i današnjim očima, ali zato savršeno oslikava taj spoj (božanstvene) dekandencije, kempa, gladi velike depresije, i najavljuje užas koji će za par godina okovati Nemačku i svet. Sjajan film i baš mi je prijao posle duže pauze u gledanju filmova. (ima se o njemu pisati štogod, ali većina je vrvt već gledala :) ).

Casavetesa sam ciljano ostavila za drugi film danas, jer je posle njega jako teško gledati nešto drugo :D
Ubistvo kineskog kladioničara http://www.imdb.com/title/tt0074749/?ref_=nv_sr_1 je vrlo zanimljiva realizacija na klasični triler plot (vlasnik striptiz kluba zapada u kockarski dug te biva prisiljen da ga otplati na teži način, a koji lako je pogoditi).
Ovakav scenario, opet Kasavetesovo delo, on smešta u karakternu dramu, jako sporu, sa čudnim dijalozima koji deluju kao da su smišljani upravo u trenutku snimanja. Ima tu i malo igrarija sa kamerom, uglovima snimanja, zvuk je ponekad neverovatno loš, slučajno ili namerno, tako da deluje kao da kasni za scenom.
U svakom slučaju, vredi pogledati ako već volite Kasavetesa ili ako želite da sebi date izazov, a pri tom vam nije mrzak recimo Antonioni i takav tip filmova.
I da, ja sam gledala tu dužu verziju, a kraća je kažu gledljivija (makar smara manje za 30 min :D ). Ženom pod uticajem sam bila oduševljena, a ovaj sam već mogla i da propustim, bar je takav utisak posle prvog gledanja (ali teško da ću naterati sebe da gledam još jednom).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back