ti si šljam. i nemoj gledati filmove koji ti ne priliče.
1) Ne možeš da kažeš da li sam ja šljam ili nisam samo na osnovu mog lošeg mišljenja o filmu. Ne poznaješ me privatno, pa da sa sigurnošću tako nešto tvrdiš. To što se meni ne sviđa film koji se tebi sviđa, ne znači da sam šljam. Kad bi tako bilo, svi ljudi bi bili šljam, jer se uvek u nečemu razlikujemo jedni od drugih.
2) Čovek treba da gleda što više različitih filmova, da istražuje, da se ne drži samo onih stvari koje njemu odgovaraju, i normalno je da ukoliko pogleda drugačiji film nego što je do sada gledao, da ima negativne reakcije.
Ne znam koliko si upoznat sa periodom 80tih godina na ex-yu prostorima, ali taj film je u tom periodu pink obojenog sveta, lažnog morala, lažne ekonomske i socijalne sigurnosti, licemernih ideala bio pravi dinamit.Godinu dana posle smrti voljenog diktatora 1981. izlazi film u kojem se prikazuje stvarno lice tog sveta, govori se o temama koje su bile takvi tabui da me čudi što cela fimska ekipa nije završila na robiji.
U oceni nekog filma treba uzeti u obzir vreme i okolnosti u kojima je stvoren.Taj film u kojem se pored Koje, pojavljuju i VIS Idoli sa svojom kultnom pesmom Malena je označio zajedno sa drugim umetničkim delima početak otrežnjenja od masovne hipnoze u kojoj su se nalazili narodi i narodnosti SFRJ.
A priča o depresivnosti i osećaju bezizlaznosti u kojoj se našao glavni junak Slobodan Milošević je aktuelna i danas.
Baš sam zato i pogledao film. Slušam Šarla, Idole, Orgazam, Azru, Film, Patku... i želim da shvatim muziku koju slušam. Gledao sam i neke dokumentarce o novom talasu na youtube-u, i shvatio sam da je novi talas - sloboda. I shvatio sam da je film Dečko koji obećava, ustvari, za televizijsku decu isto što i Hair ili Easy Rider za hipike. Ali, ono što ne shvatam, jeste za kakvu su se to slobodu oni borili? I u školi i u našoj okolini svi nas uče da nam je za vreme Tita bilo najbolje, da smo bili najslobodniji, da smo bili najbogatiji. Teško se živelo i tad, ne kažem, ali svi uvek govore kako nam je tad ipak bilo bolje. Oni koji pljuju o Titu, uglavnom pljuju o tom njegovom ratnom periodu. Pa kakva im je sloboda onda još trebala? Živeli su bolje nego mi. A u tim dokumentarcima su svi nešto mistični, pominju kvazi strukture, pominju pokretanje nečeg novog. Imaju li konkretne primere?
Kad pogledam film, u neku ruku se Slobodan ponaša kao Džejson Statam u današnjim filmovima. I pretpostavljam da je on tipični predstavnik omladine novog talasa. Ali, da li su to bili normalni ljudi? Kažu da su Milan, Gile, Idoli bili intelektualci. Da li je intelektualno šamarati devojke u krevetu, pušiti travu, gađati ljude koje ne poznaješ hlebom, pišati u umivaoniku,svršavati u kolima na pesmu Niko kao ja? Ne kažem da su svi bili takvi, ali kakva je to sloboda? To je autodestruktivni hedonizam.
Mada, razumem, ni njegovi roditelji nisu bili normalni, posebno njegov otac, što su ga upisali na fakultet koji on ne želi da završi. I trebao je da se pobuni. Ali, zar na baš taj način?
možda te uzrujala balada o čvrstim grudima... jes uznemirujuća,majkumu
Da, i ta pesma isto. Meni ne smeta to što oni pevaju o pederima, naročito ukoliko su zaista i bili ******, onda je u potpunosti razumem. Ali, koliko sam shvatio, Slobodan nije *****. I zaista, imao je najbolju devojku. Pa šta se onda buni? Ja bih bio presretan što imam najbolju devojku, a ne bi je pozivao u stan da gleda kako mi izlaze devojke iz kreveta. Je li to ta sloboda što je Gile opisuje u pesmi nebo?
Ok, možda sam ja pogrešno razumeo novi talas. Ja ih vidim kao decu koja su želela da rade sve i svašta, a da ne budu kažnjeni za to, pa i organizovali su privatne žurke, ko zna šta su tamo radili, sigurno nisu pili sokiće i igrali se gluvih telefona. Ukoliko bi se našao neko da mi ovo gore objasni, bio bih mu veoma zahvalan.
I samo još nešto, taj novi talas, da li je on bio usmeren protiv Tita?