Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neverovatna gluma Branda upravo i daje šmek tom filmu.Što se tiče same priče zapravo je na znatno nižem nivou od tematski srodnog i zabavnijeg Goodfellas.
То и јесте главна замерка, мада искрено нисам се никад бавио таквим видом криминала, поготову не у САД и то у кругу итало мафије. Тако да свака прецизнија моја оцена да ли је нешто "реално" (најглупља реч) или не, је апсурдна. Ако занемаримо "реалност" садржаја, КУМ је један од најуспелијих филмова икада са техничке стране, перфектно режиран, мониран тако да колико год трајао динамика чини да не буде досадан, антологијка музика, глума, сценографија, дијалози.
Са друге стране ДОБРИ МОМЦИ нису на ме оставили ники утицај. Штавише дошли су на мени у низу других криминалистичких филмова, тако да нисам осетио никакву вишу квалитету, иако и тај филм има свој квалитет. Највећа замерка је поприлична предвидљивост.

Lifeforce-1985-movie-7.jpg

Prilično dobar stari film o devastaciji/uništenju sa elementima zombi filmova i ostalog ludila...:eek::lol: Uvrnut, bizaran i brutalan, nije za one sa slabijim stomakom jer ume da iznenadi čoveka sa užasom koji odjednom ''eksplodira'' kada se najmanje nadaš...! Čak se i meni koji imam dobru kilometražu i ne i znenađujem se lako okrenuo želudac par puta...
vomit.gif
Ali istovremeno dosta smešan i parodičan pa to ublaži utisak...Specijalni efekti odlični i vidi se da su kasniji filmovi pozajmljivali dosta od ovog...Glumačka ekipa odlična ali posebno...Matilda Mej je*ovna do yaya...:lol::heart: Gledao pod jakom grmljavinom i kišom što se poklopilo sa eksplozijama i pojačalo utisak...9/10

The Grand Budapest Hotel (4-)
http://www.imdb.com/title/tt2278388/?ref_=fn_al_tt_1
PH16nOgpX2Er45_2_m.jpg

Film sa mnoštvo detalja i mnoštvo odličnih glumaca , kičast, a opet ljep, uštogljen koliko i fluidan, The Grand Budapest Hotel je neizmerno zabavan film, iako ume da umori gledaoce sa svim tim silnim detaljima,kosmopolitski koliko i malograđanski, provincijalan,veseo koliko i zabrinjavajući...
Sa jedne strane, film nudi eskapizam, sa druge otrežnjenje...
Povremeno sam se osjećao kao da gledam predstavu u pozorištu...

То и јесте главна замерка, мада искрено нисам се никад бавио таквим видом криминала, поготову не у САД и то у кругу итало мафије. Тако да свака прецизнија моја оцена да ли је нешто "реално" (најглупља реч) или не, је апсурдна. Ако занемаримо "реалност" садржаја, КУМ је један од најуспелијих филмова икада са техничке стране, перфектно режиран, мониран тако да колико год трајао динамика чини да не буде досадан, антологијка музика, глума, сценографија, дијалози.
Са друге стране ДОБРИ МОМЦИ нису на ме оставили ники утицај. Штавише дошли су на мени у низу других криминалистичких филмова, тако да нисам осетио никакву вишу квалитету, иако и тај филм има свој квалитет. Највећа замерка је поприлична предвидљивост.

Godfellas je standardni krimić, malo sam se našalio sa rečju zabavniji u prizemnijem smislu reči zabava.Godfellas vrvi od humora, a posebno je Ray Liotta fantastično odradio ulogu.Kultne su scene kada je već zapao u sa razlogom izazvanu paranoju i sve vreme unezvernog lica, pogubljen, očiju krvavih od kokaina gleda na onaj helikopter ..i da ne otkrivam dalje.:lol:
Kum je delo gorčine, zbog toga kažem da nije "zabavan".Za razliku od Skorsezea koji je bio i ozbiljan ali se i zezao na račun te subkulture u Godfellasu, Kopolino delo je mračno razmišljanje o determinisanosti osobe rođene u nekom miljeu.Majkl Korleone čestiti američki građanin, koji je odslužio vojsku, ima američku devojku ne može da pobegne.(Uniforma koju nosi je briljantno umetnut simbol odanosti i ljubavi prema novoj otadžbini, nade u nju, šire prema drugačijem načinu života).Ne posle Sonijeve smrti, ugroženosti cele porodice.Celo to okruženje ga tera svojim posebnim ustrojstvom, zakonima i specifičnim kodeksom časti, lojalnosti i duga da poduzme nešto.A i u njemu se možda budi atavizam sicilijanskih predaka.
Kad sam bio klinac sećam se koliko me je oduševilo kad se Majkl upušta u akciju i pokazuje koliko je najzajebaniji od svih.:lol:
Majkl je tragičar koji gubi doslovno sve što voli, što kulminira u trećem delu kada kao starac doživljava završnu i možda najgorču tragediju.
Kopola je kroz svoje remek delo verujem želeo da sačuva sećanje na te ljude, konzerviše to vreme i taj svet prvih generacija italijanskih migranata u Novi Svet.Neka vrsta epitafa jednom vremenu i pokoljenju.
Barem sam ja tako doživeo taj film.

Poslednja izmena:
PH16nOgpX2Er45_2_m.jpg

Film sa mnoštvo detalja i mnoštvo odličnih glumaca , kičast, a opet ljep, uštogljen koliko i fluidan, The Grand Budapest Hotel je neizmerno zabavan film, iako ume da umori gledaoce sa svim tim silnim detaljima,kosmopolitski koliko i malograđanski, provincijalan,veseo koliko i zabrinjavajući...

odgledao sam trejler i tu je prikazan ceo film
sad i nemam neku volju da ga gledam kad sve znam unapred :(

GBH.jpg
GBH2.jpg

(from the A+D Museum, LA)

Zabavan, zabavan... :)

ti si šljam. i nemoj gledati filmove koji ti ne priliče.

Hhhhhhhhhhh:zcepanje:

- - - - - - - - - -

Heatstroke.2013.
http://www.imdb.com/title/tt3663040/

akcioni/triler

Otac koji je naučnik, sa ćerkom i novom devojkom odlazi u bespuće Afrike radi istraživanja. Tamo ga brutalno ubijaju, a ćerka i devojka se bore da izvuku živu glavu i da se dokopaju civilizacije.

Ocena> 1/5
Ti zbog spoilera ides lepo na ignore. Pa spojluj drugima kolko oces meni vala neces.

Gledao sam skoro Dečko koji obećava. Toliko sam slušao o tom filmu, a kad sam ga odgledao... Teška, besmislena glupost. Gledao sam ga da bih koliko toliko shvatio novi talas u Jugoslaviji, da shvatim protiv čega su se to oni borili da bi bili slobodni, a ono sve šljam.

možda te uzrujala balada o čvrstim grudima... jes uznemirujuća,majkumu

Gledao sam skoro Dečko koji obećava. Toliko sam slušao o tom filmu, a kad sam ga odgledao... Teška, besmislena glupost. Gledao sam ga da bih koliko toliko shvatio novi talas u Jugoslaviji, da shvatim protiv čega su se to oni borili da bi bili slobodni, a ono sve šljam.

Ne znam koliko si upoznat sa periodom 80tih godina na ex-yu prostorima, ali taj film je u tom periodu pink obojenog sveta, lažnog morala, lažne ekonomske i socijalne sigurnosti, licemernih ideala bio pravi dinamit.Godinu dana posle smrti voljenog diktatora 1981. izlazi film u kojem se prikazuje stvarno lice tog sveta, govori se o temama koje su bile takvi tabui da me čudi što cela fimska ekipa nije završila na robiji.:lol:
U oceni nekog filma treba uzeti u obzir vreme i okolnosti u kojima je stvoren.Taj film u kojem se pored Koje, pojavljuju i VIS Idoli sa svojom kultnom pesmom Malena je označio zajedno sa drugim umetničkim delima početak otrežnjenja od masovne hipnoze u kojoj su se nalazili narodi i narodnosti SFRJ.
A priča o depresivnosti i osećaju bezizlaznosti u kojoj se našao glavni junak Slobodan Milošević je aktuelna i danas.

Poslednja izmena:
Ne znam koliko si upoznat sa periodom 80tih godina na ex-yu prostorima, ali taj film je u tom periodu pink obojenog sveta, lažnog morala, lažne ekonomske i socijalne sigurnosti, licemernih ideala bio pravi dinamit.Godinu dana posle smrti voljenog diktatora 1981. izlazi film u kojem se prikazuje stvarno lice tog sveta, govori se o temama koje su bile takvi tabui da me čudi što cela fimska ekipa nije završila na robiji.:lol:
U oceni nekog filma treba uzeti u obzir vreme i okolnosti u kojima je stvoren.Taj film u kojem se pored Koje, pojavljuju i VIS Idoli sa svojom kultnom pesmom Malena je označio zajedno sa drugim umetničkim delima početak otrežnjenja od masovne hipnoze u kojoj su se nalazili narodi i narodnosti SFRJ.
A priča o depresivnosti i osećaju bezizlaznosti u kojoj se našao glavni junak Slobodan Milošević je aktuelna i danas.

Najjače što "pametna" ekipa filma nije uradila ploču sa svim pesmama, neke stvari se ne mogu niđe naći, jerbo nisu ni snimljene, jedino tako da se seče iz filma, sa svim šuštećim elementima.
A šta tek kasti za glumu Ace Berčeka, ono najbolji dani njegovog filma.

Najjače što "pametna" ekipa filma nije uradila ploču sa svim pesmama, neke stvari se ne mogu niđe naći, jerbo nisu ni snimljene, jedino tako da se seče iz filma, sa svim šuštećim elementima.
A šta tek kasti za glumu Ace Berčeka, ono najbolji dani njegovog filma.

Zaista to je zanimljivo jer film vrvi od pesama koje su sada kult.:lol:
Berček je kako mi se čini tokom godina postao malo uštogljeniji ili pre reći srpski film se srozao, pa glumac takvog kalibra koji zbog posla glumi u treš serijama ( ček da pogledam da li je Siniša Pavić) serijama kao Stižu dolari i nema šta posebno da se trudi, pa ipak i tu je dobar.( Jeste Siniša Pavić stoji i iza tog ..."dela" :rotf: )

Poslednja izmena:
Ma Aca je faca. :D
Verujem da se čoek takvog talenta zasiti glume, a sigurno je da je tako. Kao i u svim drugim profesijama. Ovo što glumi danas jesu sranjja, mada snimi i po neki iole vredniji filma, mada jbg, produkcija nam i jeste go ****, tako da nema tu biranke, pređeš preko toga da ćeš glumiti u sraanju i šmugneš malo love, jbg. Što jako veli Sergej Trifko, kada pročitam dobar scenario ne interesuje me lova, a kada vidim da je film dno, ondak ih oderem. Ovde se glumi za lebac, pa tek ondak za slavu, a tamo gde postoji produkcija, tamo moš i da se igraš biranke i da odbijaš i da se izležavaš i da ješ govnna ako ti se prohte...

Meni je čudno da naša kinematografija koliko god nisko bila danas, ipak izbacuje u kontinuitetu svake godine makar po 1 solidan film. To je svakako kul stvar, s obzirom na situaciji u ovoj banana orijentalnoj despotiji, gde prvo treba nahasati po miliona administracije.

ti si šljam. i nemoj gledati filmove koji ti ne priliče.

1) Ne možeš da kažeš da li sam ja šljam ili nisam samo na osnovu mog lošeg mišljenja o filmu. Ne poznaješ me privatno, pa da sa sigurnošću tako nešto tvrdiš. To što se meni ne sviđa film koji se tebi sviđa, ne znači da sam šljam. Kad bi tako bilo, svi ljudi bi bili šljam, jer se uvek u nečemu razlikujemo jedni od drugih.
2) Čovek treba da gleda što više različitih filmova, da istražuje, da se ne drži samo onih stvari koje njemu odgovaraju, i normalno je da ukoliko pogleda drugačiji film nego što je do sada gledao, da ima negativne reakcije.

Ne znam koliko si upoznat sa periodom 80tih godina na ex-yu prostorima, ali taj film je u tom periodu pink obojenog sveta, lažnog morala, lažne ekonomske i socijalne sigurnosti, licemernih ideala bio pravi dinamit.Godinu dana posle smrti voljenog diktatora 1981. izlazi film u kojem se prikazuje stvarno lice tog sveta, govori se o temama koje su bile takvi tabui da me čudi što cela fimska ekipa nije završila na robiji.

Baš sam zato i pogledao film. Slušam Šarla, Idole, Orgazam, Azru, Film, Patku... i želim da shvatim muziku koju slušam. Gledao sam i neke dokumentarce o novom talasu na youtube-u, i shvatio sam da je novi talas - sloboda. I shvatio sam da je film Dečko koji obećava, ustvari, za televizijsku decu isto što i Hair ili Easy Rider za hipike. Ali, ono što ne shvatam, jeste za kakvu su se to slobodu oni borili? I u školi i u našoj okolini svi nas uče da nam je za vreme Tita bilo najbolje, da smo bili najslobodniji, da smo bili najbogatiji. Teško se živelo i tad, ne kažem, ali svi uvek govore kako nam je tad ipak bilo bolje. Oni koji pljuju o Titu, uglavnom pljuju o tom njegovom ratnom periodu. Pa kakva im je sloboda onda još trebala? Živeli su bolje nego mi. A u tim dokumentarcima su svi nešto mistični, pominju kvazi strukture, pominju pokretanje nečeg novog. Imaju li konkretne primere?
Kad pogledam film, u neku ruku se Slobodan ponaša kao Džejson Statam u današnjim filmovima. I pretpostavljam da je on tipični predstavnik omladine novog talasa. Ali, da li su to bili normalni ljudi? Kažu da su Milan, Gile, Idoli bili intelektualci. Da li je intelektualno šamarati devojke u krevetu, pušiti travu, gađati ljude koje ne poznaješ hlebom, pišati u umivaoniku,svršavati u kolima na pesmu Niko kao ja? Ne kažem da su svi bili takvi, ali kakva je to sloboda? To je autodestruktivni hedonizam.
Mada, razumem, ni njegovi roditelji nisu bili normalni, posebno njegov otac, što su ga upisali na fakultet koji on ne želi da završi. I trebao je da se pobuni. Ali, zar na baš taj način?
možda te uzrujala balada o čvrstim grudima... jes uznemirujuća,majkumu
Da, i ta pesma isto. Meni ne smeta to što oni pevaju o pederima, naročito ukoliko su zaista i bili ******, onda je u potpunosti razumem. Ali, koliko sam shvatio, Slobodan nije *****. I zaista, imao je najbolju devojku. Pa šta se onda buni? Ja bih bio presretan što imam najbolju devojku, a ne bi je pozivao u stan da gleda kako mi izlaze devojke iz kreveta. Je li to ta sloboda što je Gile opisuje u pesmi nebo?

Ok, možda sam ja pogrešno razumeo novi talas. Ja ih vidim kao decu koja su želela da rade sve i svašta, a da ne budu kažnjeni za to, pa i organizovali su privatne žurke, ko zna šta su tamo radili, sigurno nisu pili sokiće i igrali se gluvih telefona. Ukoliko bi se našao neko da mi ovo gore objasni, bio bih mu veoma zahvalan.
I samo još nešto, taj novi talas, da li je on bio usmeren protiv Tita?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back