Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Smultronstället / Wild strawberries (1957)

e99f0k.jpg

Meni Bergman uglavnom lezi i nije mi tezak za gledanje (za razliku od, recimo, nekolicine njegovih savremenika), pa sam tako uzivao u svakoj sceni. Prica prati starog lekara - Isaka Borga, koji na dan kada dobija odlikovanje za 50 godina karijere, resava da na svecanost krene kolima i na tom putu poseti mesta iz proslosti. Divlje jagode ga vracaju u davnu proslost, gde on kao u kakvom ogledalu (ali sada kao objektivni posmatrac) vidi isprva slike davnog detinjstva, a onda se suocava i sa svojim zivotnim izborima. Kao i u vecini Bermanovih filmova i u "Divljim jagodama" je centralna tema smrt, usamljenost i samospoznaja. Scene snova su majstorski odradjene. Za sada, pored "Jesenje sonate", film koji mi je mozda i najbolje legao.

9/10

Kaze tachinu / The wind rises (2013)

xndgzq.jpg

Najnoviji Miyazakijev anime je posvecen zivotu i radu Jira Horikoshikija - coveka koji je dizajnirao borilacke avione za vreme drugog svetskog rata. Za razliku od nekih ranijih Miyazakijevih radova, kao i uopsteno ghibli anime-a (izuzev mozda "grave of the fireflies" i novijeg "from up on poppy hill") koji pricu koncipiraju na nekoj vrsti fantazije i maste potkovane tradicijom - "uzletanje" odise realnoscu i doziranom ozbiljnoscu, koja se s vremena na vreme nadopunjava snovima mladog Jira i njegovim decackim idealima i zeljom da napravi lepe avione kojima ce svrha biti letenje i zivot, a ne bombardovanje i smrt.

7,5/10

Poslednja izmena:
47 Ronin
IMDb 6/10

Dobra kostimografija..Meni je bio zabavan za gledanje

MV5BMTc0MjE2NzE0OV5BMl5BanBnXkFtZTgwNTU5MjE1MDE@._V1_SX214_AL_.jpg

Mene je razočarao, jeste dobra i kostimografija i efekti su fantastični, ali sam očekivao neku epsku, nadahnjujuću priču kao Last Samurai, čak su i glumci u oba filma slični.Pa sam očekivao nešta u tom pravcu.Film je unutar svoje kategorije istorijske fantastike prilično dobar.Najveća zamerka - priča o 47 Ronina je jedna od najvećih priča japanskog naroda, herojska priča - ono što je za nas Kosovski boj to je za njih 47 Ronina.Pri tom se radi o stvarnoj istorijskoj priči a ne o mitu.U tom pogledu film je toliko zakazao da je to teško objasniti ako se ne uzme u obzir nešto od japanske istorije, kulture i tradicije..

"Every year, the Gishisai Festival takes place on December 14th in Ako city in Hyogo prefecture, in memory of the 47 Ronin. On that day, schools and business are close and the streets are decorated with banners and colored lanterns.

Additionally, each year, at Sengakuji Temple in Tokyo, thousands of tourists visits the resting place of the 47 Ronin and pay homage to their dedication to Bushido."

http://www.47ronins.com/

Ifigenija http://www.imdb.com/title/tt0076208/

Kakogijanisova (ili Kakojanisova, nisam sigurna kako se tačno izgovara) obrada Euripidove drame.
Irena Papas :heart:
Pojava Artemide izostaje, iako kraj (tj. kraj za Ifigeniju) nije sasvim jasan, no sudeći po izrazu Agamemnonovog lica, nema tu mnogo dileme.

Pod maskom osvete zbog odbegle Helene, ujedinjene grčke vođe, u zbilji inspirisani samo trojanskim zlatom, sa svojom vojskom čekaju povoljan vetar koji će hiljadu brodova, pod komandom Agamemnona, odvesti ka Troji. Odisej, jedan od vođa, plete svoju političku spletku i za neposrednog izvršioca bira vrača Kalhasa, koji zadaje težak zadatak Agamemnonu, specifičnu ljudsku žrtvu, kako bi se bogovi umilostivili a Artemida poslala dobar vetar. Agamemnon je razapet između želje da sačuva moć koja bi uspešnim pohodom na Troju bila trajno učvršćena i najprirodnije ljudske potrebe da sačuva svoj porod. Ali istinsku tragediju u ovom naizgled muškom filmu o pripremi za vojni pohod, donose ženski likovi, Klitemnestra i Ifigenija, pojačani svadbenom devojačkom povorkom Ifigenijinih drugarica/deveruša. Nasuprot ovako oslikanoj ženskoj strani filma, stoji raspomamljena rulja muškaraca žednih krvi i pljačke, koji nesvesno postaju oruđe političke igre moćnika, ali ne pokazuju ni najmanje interesovanje za tu mogućnost- možda i jesu igračke, ali trojansko zlato je trojansko zlato.
Menelaj nekako stoji po strani, reklo bi se da najmanje ima veze sa celom tom ujudurmom, on je povređeni muškarac "rogonja" i samo sa tim osećanjem i kreće u rat, bar je to moj utisak.
Ahil nudi svoju zaštitu, ali ne kao istinski junak, kakav je opevan i zapamćen, već kao sujetni lepotan, iako pred kraj možda i saosećajan i najbliže, od svih muškaraca u filmu, toj ženskoj tragičnoj strani.
Patriotske izjave o časti Grčke koja ratom treba da bude odbranjena deluju više kao izgovor kojim Agamemnon teši sebe zbog svog čudovišnog poteza, a ona koja dolazi sa Ifigenijih usana odzvanja bolnim podsmehom toj istoj časti koja sa ove strane mora zahteva klanje devojčice, da bi na drugoj strani donela užase rata o kojima se tek sluti.

Sve u svemu, jako dobar film.

Gledo sam Sweetwater (2013)
http://www.imdb.com/title/tt2224004/

To je jedan cudan Western. Radnja je postavljena u puritanisticku hricansku zajednicu jugozapada Amerike krajem 1800tih. Sudaraju se izvitopereno hricanstvo u vukojebinama tog kraja sa slobodnom mislju, u cilju da se prezivi i opstane kako god ko bolje umije. Film daje malo u smislu dialoga, politicke poruke, idealizovanog junastva shpageta vesterna, ili Fordovskih pejsaza. Dakle nema tu sta jedinstveno da se vidi. Ali dvije stvari su zanimljive, film drzi paznju, i January Jones kao glavni lik legendarno glumi kauboja, i podsjeca svojim grimasama na Clint Eastwood-a i Charles Bronson-a.

Predlazem, 6 ili 7 od 10.

Scent_of_a_Woman.jpg

Čak i kada čoveka nervira pomalo prenaglašena gluma Al Paćina ovo je i dalje remek delo...Dosta ''pouka'' o m/ž odnosima i životu uopšte iako često na granici dobrog ukusa...Osim Paćina super je i O Donel a i ostali su ''na nivou''...Težak film ali istovremeno vedar i inspirativan, čak i ako ga gledaš na preskoke...10/10
young-winston-movie-poster-1972-1020204965.jpg

Još jedan inspirativan o odrastanju drskog i pomalo ciničnog ali krajnje zanimljivog britanskog političara...Prepun teškog britanskog ''aristo'' akcenta nije za one k oji su navikli na ''american english'' i raznih čisto britanskih komplikovanih konvencija u politici i životu...Na momente te nervira njegov ''modus operandi'' ali mu se onda diviš i pitaš se ''dali bih se ja toga setio''...Ima nekih zaista dobrih fazona za ''preživljavanje'', bilo u ratu bilo u miru...Simon Vard koji glumi mladog čerčila je odlično izabran čak i fizički neverovatno liči na ono kako je pravi izgledao, ista brada, pogled itd...Isto tako odlične uloge su ostvarili i Robert Šou, En Bankroft a minijature Ian Holm i Entoni Hopkins...Film za vreme koga sam se zaista isključio iz stvarnosti ali na dobar produktivan način ima teških i dirljivih scena i životne ironije ali engleski humor uvek pomogne da se sve prevlada...:) 10/10

Transcendence (3)
Tako malo mu je trebalo da bude iznad prosjeka,ovako je ostao još jedan Sci-Fi koji se izgubio u priči a priča je i više nego zanimljiva.Kombinacija The Lawnmower Man(1992) i Matrixa me navela na staro razmišljanje ko smo i šta smo i da nismo svi zajedno samo još jedan eksperimet a možda smo i propali eksperiment samo još nismo svjesni...

Case.of.You.2013.
http://www.imdb.com/title/tt1817081/

Odgledah ga samo zbog Petera Dinklagea.
Romantična komedija.
Limunada.
Jedva gledljiv.

Kao tip se naložio na ribu koja radi u kafiću i proučava je na fejsu da vidi šta joj se sviđa kako bi je lakše smuvao.
Čita njene omiljene knjige, počinje da trenira sportove koje ona voli.

Ako imate slab stomak na romantične bljuvotine preskočite ovaj film.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back