Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
U proteklom periodu pogledao sam nekoliko filmova, ali mi se jedan izuzetno dopao, pa me je inspirisao da napisem par reci o njemu.
U pitanju je nemacki triler "The Silence", koga bih ja pre definisao kao neku krimi psiholosku dramu, nego kao triler, tim pre sto je ta neka misterija (ko je ubica?) razresena vec na samom pocetku filma, pa u nastavku pratimo sudbine likove koji su povezani zlocinima.
Film govori o dva pedofila, koji vozikajuci se spaze neku klinku na biciklu i prate je do nekog putica u polju, gde se ona uspanici i pocne bezati. Jedan od dvojice pedofila je sustigne i zaskoci, ona pocne da se dzilita, na sta on reaguje kamenom u vugla, dok ovaj njegov ortak nemo posmatra prizor.
Potom se radnja filma seli 23 godine kasnije, kada je opet jedna devojcica nestala, a na istom mestu na kom je ubijena ona prva devojcica pre 23 godine, pronadjeno je njeno biciklo i ranac. Analogija dva slucaja je frapantna i policija pocinje da istrazuje povezanost ta dva slucaja.
U isto vreme, onaj pedofil koji je posmatrao prvobitno ubistvo, vidi slucaj nestale devojcice na TV-u i odmah shvati poruku...
Film je sporijeg ritma, sa akcentom na psihologiji likova, na njihovoj unutrasnjoj borbi i na nekoj cudnoj emotivnoj povezanosti. Reditelj je dosta insistirao na facijalnoj ekspresiji glavnih protagonista, bez preterenog uvlacenja u neke emotivne dijaloge. I zaista, svi glumci su odradili jako dobar posao.
Sa druge strane, iako film nema neku posebnu misterioznost, ipak je dovoljno napet da zadrzi paznju gledaoca. To je reditelj postigao vestim kombinovanjem detalja i znalackim vodjenjem radnje filma.
Treba pomenuti i jako dobru fotografiju i odlicnu lokaciju snimanja, pogotovo ono polje, koje izaziva neku cudnu jezu.
I sam kraj filma je jako interesantan i neocekivan:
iako pravi ubica uspeva da se izbegne ruku pravde, na kraju, kada procita da mu je ortak izvrsio samoubistvo, dozivljava psihicki sok i na taj nacin biva mnogo surovije kaznjen za svoja nedela
Sto se glume tice,ponavljam, jako dobra. Posebno apostrofiram Sebastijana Blomberga, koji je sjajno docarao lik jednog slomljenog coveka, koji jedini razume te ljude koji su izgubili svoje najmilije, obzirom da je i sam pogodjen nedavnom smrcu svoje zene. Na neki cudan i bizaran nacin on jedini razume taj jezik bola, kojim govore unesreceni roditelji. Ta povezanost se posebno ogleda u sceni iz njegovog sna.
U sustini, film je zaista sjajan i moja topla preporuka.
Ocena: 10
U proteklom periodu pogledao sam nekoliko filmova, ali mi se jedan izuzetno dopao, pa me je inspirisao da napisem par reci o njemu.
U pitanju je nemacki triler "The Silence", koga bih ja pre definisao kao neku krimi psiholosku dramu, nego kao triler, tim pre sto je ta neka misterija (ko je ubica?) razresena vec na samom pocetku filma, pa u nastavku pratimo sudbine likove koji su povezani zlocinima.
Film govori o dva pedofila, koji vozikajuci se spaze neku klinku na biciklu i prate je do nekog putica u polju, gde se ona uspanici i pocne bezati. Jedan od dvojice pedofila je sustigne i zaskoci, ona pocne da se dzilita, na sta on reaguje kamenom u vugla, dok ovaj njegov ortak nemo posmatra prizor.
Potom se radnja filma seli 23 godine kasnije, kada je opet jedna devojcica nestala, a na istom mestu na kom je ubijena ona prva devojcica pre 23 godine, pronadjeno je njeno biciklo i ranac. Analogija dva slucaja je frapantna i policija pocinje da istrazuje povezanost ta dva slucaja.
U isto vreme, onaj pedofil koji je posmatrao prvobitno ubistvo, vidi slucaj nestale devojcice na TV-u i odmah shvati poruku...
Film je sporijeg ritma, sa akcentom na psihologiji likova, na njihovoj unutrasnjoj borbi i na nekoj cudnoj emotivnoj povezanosti. Reditelj je dosta insistirao na facijalnoj ekspresiji glavnih protagonista, bez preterenog uvlacenja u neke emotivne dijaloge. I zaista, svi glumci su odradili jako dobar posao.
Sa druge strane, iako film nema neku posebnu misterioznost, ipak je dovoljno napet da zadrzi paznju gledaoca. To je reditelj postigao vestim kombinovanjem detalja i znalackim vodjenjem radnje filma.
Treba pomenuti i jako dobru fotografiju i odlicnu lokaciju snimanja, pogotovo ono polje, koje izaziva neku cudnu jezu.
I sam kraj filma je jako interesantan i neocekivan:
iako pravi ubica uspeva da se izbegne ruku pravde, na kraju, kada procita da mu je ortak izvrsio samoubistvo, dozivljava psihicki sok i na taj nacin biva mnogo surovije kaznjen za svoja nedela
Sto se glume tice,ponavljam, jako dobra. Posebno apostrofiram Sebastijana Blomberga, koji je sjajno docarao lik jednog slomljenog coveka, koji jedini razume te ljude koji su izgubili svoje najmilije, obzirom da je i sam pogodjen nedavnom smrcu svoje zene. Na neki cudan i bizaran nacin on jedini razume taj jezik bola, kojim govore unesreceni roditelji. Ta povezanost se posebno ogleda u sceni iz njegovog sna.
U sustini, film je zaista sjajan i moja topla preporuka.
Ocena: 10
sad sam gledo film sa lošom slikom i tonom i nikad više
ustvari ne znam ni šta sam gledao pola filma nisam ni razumeo šta pričaju
...
u novine pisalo da je onaj nevoljan sa familijom ponovo posle 26 godine
i on bio kidnapovan od onu babu ? i kakav onaj sa one zmije ? i šta bilo na kraju
nađe li ga onaj policajac valjda čuo da lupka nešto ?
Onda treba promjeniti temu Gledali... Obrazložili... Ocenili. mada je i meni to subjektivna stvar jer nije navedeno koji su kriterijumi niti sistem bodovanja.S druge strane onaj ko iole prati filmove koje izbacujem do sada je skontao šta preferiram i kakve ocjene dajem,u svakom slučaju sve 8 i sve preko 8 od mene preporuka.Svetovide zbog tebe sam uveo dupli sistem ocjenjivanja a ti me još i prozivaš! Šalim se,evo ja potpisujem od sada ću samo kratke brojke da me mogu svi razumiti...
uf sto mi antipaticno ovo klempavo dete od vil smita
uspava me film negde na pola ...brobudio sam se tamo pred kraj
sam sam malo premotavao i vidim da su u celom filmu vecinom prikazuju samo njih dvoje shajze ...korpa
,već tada mi je bilo jasno da je u pitanju izvrstan vanserijski mali glumac kojeg ćemo tek upoznati.Pokazalo se tačno jer je mali iznjeo cijeli film na svojim leđima.Ima dobar neočekivan twist što nije karakteristika ovakvih filmova,radnja teče relativno brzo,dinamičan,ne smara!
Mane:
1)Harrison Ford kojeg nisam nikada kontao kao glumca,od Blade Runner iz 1982 ne izbaci ništa kvalitetno,za tako iskusnog glumca vrlo slabo izdanje,
2) Buđzet 110 miliona dolara,mislim ono malo li je ??? (mada se vidi uložen novac na spektakulrnim prikazima svemira,Zemlje,za oko ugodan film u svakom slučaju)
3) Neke rupe u radnji koje mi baš nisu jasne,šta je pisac htjeo da kaže
4) Vrlo izvjestan nastavak...puf,puf!
Uživaj dok možeš,sporazum za sada nisu potpisale samo Nemačka, Kipar, Estonija, Slovačka i Holandija,svi ostali jesu u EU.Osim zemalja Evropske unije, ACTA-u su potpisali i Australija, Kanada, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Singapur i SAD.
Mis'im moguće da oni baš sada dok pričamo radio talasima i raznim s*anjima menjaju naše misli ubacaju reči na k oje nismo ni pomislili veliki su to zlikovci!!!
Jedino rešenje je da odeš neđe u divljinu u pećine gde ne m odu da dopru...!
Ozbiljna je to stvar,kada budeš plaćao skidanje npr. DVD/RIP filmova sjetićeš se mene,to je praktično smrt torrent revoluciji,braniće se da podijelim bratski s tobom zato što ti nisi kupio ,ja jesam.
Ma koja ACTA *ebo sve, neka ima rakije!
Ozbiljna je to stvar,kada budeš plaćao skidanje npr. DVD/RIP filmova sjetićeš se mene,to je praktično smrt torrent revoluciji,braniće se da podijelim bratski s tobom zato što ti nisi kupio ,ja jesam.
Ma koja ACTA *ebo sve, neka ima rakije!
'Će da begamo u kinu ili Koreju biće valdja tih ostrva otpora majku mu ne mogu sve da unište...!
Kim Džung ill ima 20000 filmova n DVD-ju preferira staru 'olivudsku produckiju ja ću makar uživati...