- Poruka
- 50.290
Carrie (2013)
http://www.imdb.com/title/tt1939659/?ref_=nv_sr_1
Ekstremno razočarenje. De Palmina Keri iz 1976. godine je do danas ostala u mojih top 10 omiljenih filmova svih vremena. Dok je De Palma čitao Kingovu Keri skoro kao religioznu raspravu i napravio genijalan film o susretu verskog fanatizma hrišćanske provinijencije prema pravim čudima, uz genijalnu glumu Sisi Spejsek i Pajper Lori (definitivno se ne zna koja je bolja), stvorivši niz kultnih scena poput scene raspeća ili prve menstruacije, u novoj (trećoj) verziji Keri, svega toga nema u onom smislu u kome je to prisutno kod De Palme. Keri rediteljke Kimberli Pirs je tinejdžerski horor sa poslovično neuverljivom Kloi Grejs Morec (?!) i gomilom bezizražajnih glumaca. Jedina svetla tačka filma je uvek nadprosečna Džulijen Mur koja je stvorila interesantan lik majke, drugačiji od onog kakav je stvorila Pajper Lori u originalnoj verziji filma. A najteže je kad je nešto jako dobro biti drugačiji, a opet uraditi dobar posao. Sve one scene koje su kod De Palme ispunjene smislom, ovde su izostale, a time i sve ono što priča o Keri na skoro metafizičkom planu može da bude... Promašaj! 2- / 5
Ja recimo ne gledam rimejkove ako mi se prvobitna verzija dopala. Jedini izuzetak sam napravila sa Bornovim idetitetom jer me je zanimalo kakav je Met Dejmon u "akcionoj" ulozi u spijunskom trileru i tu se nisam pokajala.
Kao sto si i sam rekao film iz 1976. je filozofska rasprava i iskrena da budem volela bih u toj verziji da vidim Dzulijen Mur, a verujem da bi ona to majstorski odradila jer njenoj glumi zamerke nema koja god uloga da je u pitanju. Tesko da danasnji pristup kinematografiji moze da nadmasi oridjinale verziju, tako da uopste nisam iznenadjena da su napravili klasican tinejdzerski horor. I cudi me da nisu stavili jace glumce, bar oni da nose pricu ako price kao takve nema.

Preporuka 10/10
 Preporuka 10/10