Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Wedding Crashers (2005)
http://www.imdb.com/title/tt0396269/?ref_=sr_1

Dva drugara upadaju na svadbe da bi muvali ženske. Prva polovina filma je simpatična, lagana, i to najviše zbog Vinsa (Vince Vaughn). Ima tu nekih dobrih fazona, dobra je energija. Naravno, posle se pretvara u klasičnu romantična-komedija priču i tu kvalitet malo opada. Nepotrebno razvučeno, patetično, stvarno nije bilo materijala za film od 2h, ali 'ajde. takođe je nelogičan i preteran sukob između dva drugara, ali to je da bi bilo više drame i patetike. U svakom slučaju, može da se gleda, ako ništa drugo, bar zbog prve polovine filma. Ocena 6/10, mada može i 7.

Persona (1966)

persona-1966.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0060827/

Moj stav prema Bergmanu je poznat, a to je da je isuvise pretenciozan i intiman reditelj...
I u ovom filmu on dosta bespotrebno tripuje, ali ono sto je za pohvalu, tera na razmisljanje o mnogim stvarima...

Mislim da je kljucno pitanje, koje i sam film postavlja, u stvari pitanje individualnosti, odredjenosti jedne licnosti...
U osnovi, Bergman pokazuje da nasa licnost nikako ne moze biti svedena, da ne moze biti "jedno", pouzdano, definisano, vec da se sastoji iz mnogo delova, iz tamnih i svetlih strana, iz svesnog i nesvesnog...

Film ima i neku crtu parodije, jer ismeva stav da je u tudjem dvoristu uvek lepse i cistije nego u nasem...

Imamo dve licnosti, potpuno razlicite na prvi pogled, sa svim svojim strahovima, patnjama i problemima...
Obe zavide jedna drugoj: glumica zavidi medicinskoj sestri na njenom "obicnom zivotu", dok medicinska sestra zavidi glumici na njenoj slavi...
Kada se nadju na nekom ogoljenom ostrvu, one ce ogoliti jedna drugu i shvatiti koliko su u stvari slicne i podjednako nesrecne...
Obe imaju svoj "krst" iz proslosti, koji nose na ledjima...
Jedna je zarad popularnosti i karijere bila primorana da bude majka, da bi tek potom shvatila da tu ulogu ne moze da iznese do kraja, a drugu muci letnja "avantura", posle koje je ostala u drugom stanju i morala da abortira...
Jedna pati sto je postala majka i sto nije abortirala, a druga zato sto je obavila abortus i ubila plod u sebi...
Takodje, glumica je odlucila da cuti i pokusa da na taj nacin pobegne od problema i svoje sudbine, dok medicinska sestra tesi samu sebe pricom kako ima ugodan i sredjen zivot...
Na kraju, obe "pucaju" i shvataju da se na taj nacin ne moze pobeci od stvarnosti, vec da treba hrabro prihvatiti stvari kako jesu...

Film je prebogat simbolima, trazi bas detaljnu i iscrpnu analizu gotovo svake sekvence, a ja kao laik, niti imam znanja, niti imam vremena za to...:mrgreen:
Ocena: 7,5

MV5BMTIzNTM0NTQ1OF5BMl5BanBnXkFtZTcwMDI3NzM2MQ@@._V1_SY317_CR0,0,214,317_.jpg
My burberry nights. Nemojte da se neko zajebe pa da odgleda ovaj dosadni film. Toliko od mene o njemu.
MV5BMTc1MDgwNDE4MF5BMl5BanBnXkFtZTcwMTQzMzc0MQ@@._V1_SX214_.jpg
Paris je t'aime. Mene je smorio do bola, pa sad, ko voli nek izvoli.
MV5BMTI3NDYxOTM4OF5BMl5BanBnXkFtZTcwOTEwNTI4Mg@@._V1_SX214_.jpg
New York I love you. U zelji da odgledam nesto lagano i opustajuce, prvo sam odgledala Paris je t'aime, sa pretpostavkom da ce biti dobar a NY I love you glupost, medjutim, ho ho. Ovaj ispade zanimljiviji i bolje uradjen.
MV5BMTA0NjYzMzQxNzBeQTJeQWpwZ15BbWU3MDI2MDA0ODI@._V1_SX214_.jpg
Coco before Chanel. Volim ovakve filmove, mozda da je bilo malo vise radnje, bio bi bolji. Iskreno, posle ovih gluposti od filmova koje sam gledala ne mogu realno da ocijenim. svakako ne ispod sedmice.

indiana_jones_and_the_kingdom_of_the_crystal_skull_ver2.jpg

Dobra avanturica...Jedino što su naciji zamenjeni komijima, ali inače ima dosta duha starih Džonsova i Ford se super drži u ovom slučaju ''bez starca nema udarca''...I ostatak ekipe na nivou zadatka, dobri su efekti i način na k oji je napravljena kopča sa ''drevnim vanzemaljcima'', inteligentno...Kao i raniji ''uradci'' i ovaj ima dobru osobinu da malo zagolica maštu, taman koliko treba i da pruži akciju non stop skoro, iako je jako dugačak sa stanovišta tog tipa filma, ipak ni u jednom momentu bar ja nisam pogledao na sat, baš sam kvalitetno utrošio 2 sata, uživajući...11/10

hmm... supernatural je malo decija serija :D a Bones i House su mi vise po epizodama, mislim svaka je epizoda za sebe, mozes da preskocis par komada i nista neces da izgubis, meni treba nesto sto je povezano :) ali ipak hvala :hvala:

Čekaj imam ja još toga :mrgreen:
Vampires diaries je u povezanim epizodama, ali je za tinejdžere..

Hmm :think:

Tu su i Walking dead i Game of the thrones? :think:

Match Point (2005) : dobro poceo, slabo se zavrsio... elem, dobra je poruka koju nosi... volela bih da vidim barem deo svojih mec lopti... 7.5/10

We Don't Live Here Anymore (2004) : ceo film cekam nesto da se desi, ali nikako... sto se mene tice, ocena je 0 (ne gledati)

Boys Don't Cry (1999) : prejaka drama po istinitoj prici..ocena 10/10

Stoker (2013) : poruka koju film nosi je vec dobro poznata, ali bih prihvatila film kao dobar da je na bolji i jaci nacin prikazao... 6.5/10

Nekoliko puta u životu, kretao sam da čitam Rat i mir. Nikada nisam stigao dalje od stotinak strana. Jednostavno mi ne ide. Slična je situacija i sa još nekim Tolstojevim delima. E sad rekoh sebi, ako ne ide knjiga, ja ću lepo, kao i svaki savremeni debil, pogledati film. Ono, Sergej Bondarčuk, 1968. godina, megaprojekat sovjetske kinematografije, oskar za najbolji strani film... Mislio sam da tu ne može biti greške. Međutim, desila mi se ista stvar kao i sa knjigom. Nikako nisam mogao da se uživim u priču, a uz svu muku, ti balovi i igranke ruskog plemstva, u onim groznim utegnutim odelima, helankicama i nekim čudnim cipelama su me doveli do toga da zvanično objavim rat Tolstoju. A, mir, teško da će doći...

Paid_to_Love_01.jpeg

''Paid to love'', gotivan, stari, nemi...Interesantno je razmišljati kako su nekada u bioskopskim salama ljudi svirali klavir da bi stvorili zvučnu podlogu...Film nekako ima integritet i ljubavna priča, ma kako naivno delovala iz današnje perspektive...Posebno je lepa scena na kraju kada devojka krene da ga ubode nožem a on je ''razoruža'' poljupcem, tako nešto ne bi uspelo u današnjim filmovima...Po odeći dosta podsećaju na našu Kraljevsku familiju, posebno bele košulje i ''šapke''...Sve u svemu, zbog sporosti nije 11 ali 10 jeste...

Pogledah Dečko koji obećava. Provokativan za '81. A opet, nekako direktniji nego bilo što što se danas snima. Možda zato što je danas sve politika, a tada je bila opšta ilegala i deo jedne sveukupne (ne)slobode. Soundtrack je sjajan (Šarlo, Idoli, Orgazam).
Zanimljiva je i ta priča oko Berčeka, od tog filma, preko 90-ih, do danas.
Simpatična je i paralela koju neki povlače za pravim Slobodanom :D
Sve u svemu, dobar film.

Na putu za Katangu
Vrlo dobar film, karakterističan za staru jugoslovensku(da ne kažem srpsku) kinematografiju. Ima onaj šmek naših starih filmova, ima onu dozu mračnog, dozu optimizma, malo udarništva, malo golotinje otelovljene u, naravno, Mirjani Karanović. Međutim, taj Cvetković mi je uvek bio antipatičan i nekako imam utisak da bi neki drugi glumac to mnogo bolje izneo. U svakom slučaju, ljubitelji domaćeg filma, morali bi ga pogledati.

Ovih dana snastavljam sa domaćim filmovima. Umorio sam se od čitanja. Želim da budem Amerikanac.

Just Another Love Story (2007)
(Kærlighed på film)

19195162.jpg

Veoma interesantan danski film... Čini mi se da sam već rekao da nisam pogledao ništa loše od Skandinavaca i ovaj film podržava taj sud na najbolji mogući način. Istovremeno i artističan i žanrovski, svi elementi su se sklopili da se dobije dobar film.
Jonas je policijski fotograf, otac dvoje male dece i uzoran suprug iz predgrađa, čiji će se život promeniti nakon saobraćajne nezgode u kojoj umalo ubije Juliju, koja iza sebe ima mračnu prošlost. Zaplet počinje kada Julijina porodica pomisli da je Jonas zapravo Sebastijan, Julijin misteriozni dečko i Jonas preuzima tu ulogu....
Pored odlične režije, scenografskih rešenja i atmosfere, koja je jako važan element u filmovima sa severa - posebna vrednost filma je fenomenalna glumačka ekipa. Od 5-6 centralnih likova ne zna se ko je bolji. Među njima je i Nikolaj Lie Kaas, kojeg sam i ranije gledao i koji je sjajan glumac....U glumačkoj podeli je i Dejan Čukić, glumac crnogorskog porekla, koji važi za jednog od najboljih danskih pozorišnih i filmskih glumaca (a igrao je i u Golubovićevim Krugovima).

Sve u svemu, za ljubitelje dobre drame s elementima misterije, topla preporuka.

Ocena 8

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back