Le vieux fusil (1975)
http://www.imdb.com/title/tt0073864/
Vigilante movie, smesten u vreme pred zavrsetak Drugog svetskog rata...
Prica prati uglednog hirurga Dandieu-a i njegovu porodicu, koja pokusava da sto bezbednije doceka kraj rata...
Oslobodjenje je blizu, ali treba preziveti i tih par poslednjih dana, dok Svabe konacno ne napuste Francusku...
Nemci u panici ruse sve mostove za sobom i cine razna zverstva i zlocine, pa Dandie resava da skloni svoju porodicu u jedno mirno i zabeceno seoce, odakle je rodom, radi njihove bezbednosti, i obecava da ce im se pridruziti cim zavrsi sa poslom u bolnici...
Medjutim, kada bude kasnije stigao u to mestasce, saznace da su Nemci tu ostavili svoj zlocinacki pecat...
Tematika koja meni apsolutno pase, posto volim vigilante filmove...
Film ima jako interesantnu kompoziciju, obzirom da detalje o likovima u filmu i njihove medjusobne odnose saznajemo kroz flesbekove...
Naravno, to se odrazava na usporavanje radnje i konkretne akcije u filmu, ali meni to nije smetalo...
Philippe Noiret u ulozi neke vrste WWII francuskog Pola Kersija jako dobar...
On je za ovu ulogu dobio "Cezara" i to apsolutno zasluzeno...
Prirodan, spontan, prijatan, sa izvesnom dozom sofisticiranosti u glumi, podseca me na slavne engleske glumce...
Tu je i prelepa Romy Schneider, nekadasnja Delonova riba, koja je zanosna i jedna od lepsih glumica u svetu filma...
Ona je nekoliko godina kasnije oduzela sebi zivot, posle nesrecne smrti sina iz prvog braka...
Ovo je film koji je po mom ukusu i usudicu se da ga prilicno licno ocenim sa jednom jakom ocenom
9...