Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sur Mes Levres

46f89f9864050.jpg

Francuski film, jednog od najboljih francuskih i evropskih aktivnih reditelja, Žaka Odijara.... Film je krimi drama koja govori o sekretarici jedne velike firme, skoro potpuno gluvoj devojci, koja prima u firmu bivšeg robijaša, dovoljno zgodnog da se ona zainteresuje za njega (Vensan Kasel ga glumi, treba li reći) i dovoljno problematičnog za zaplet filma :) Ima taj francuski šmek, što prija, ali nisam bio dovoljno koncentrisan da bih mogao da ulazim u dublje analize ili eventualni podtekst. Dopala mi se ta suptilna tenzija među njima i to što ona iako ima blagi hendikep i glavna je junakinja, ipak nije naročito simpatična, dakle, prilično realističan lik :) .. Svakako vredi pogledati, meni je prijao

Sur Mes Levres

Pogledajte prilog 289762

Francuski film, jednog od najboljih francuskih i evropskih aktivnih reditelja, Žaka Odijara.... Film je krimi drama koja govori o sekretarici jedne velike firme, skoro potpuno gluvoj devojci, koja prima u firmu bivšeg robijaša, dovoljno zgodnog da se ona zainteresuje za njega (Vensan Kasel ga glumi, treba li reći) i dovoljno problematičnog za zaplet filma :) Ima taj francuski šmek, što prija, ali nisam bio dovoljno koncentrisan da bih mogao da ulazim u dublje analize ili eventualni podtekst. Dopala mi se ta suptilna tenzija među njima i to što ona iako ima blagi hendikep i glavna je junakinja, ipak nije naročito simpatična, dakle, prilično realističan lik :) .. Svakako vredi pogledati, meni je prijao

Odijar je tata...
Ovo mora da se gleda...

Tell No One (2006)

tumblr_lur087GhVh1qzzcb0o1_400.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0362225/

Francuski triler sa Fransoa Kluzeom u glavnoj ulozi...

Film ima milion podzapleta, ocigledno je pravljen namenski i bukvalno deluje "holivudski"...
Po meni je to preterano i film se gubi vremenom u svim tim peripetijama...
Rezultat svega je da je film ubrzan u zavrsnici, pa se sve nekako razresava navrat-nanos, uz nekoliko naivnih stvari...

Rezija me nije impresionirala, pogotovo ono drmusanje kamere iz ruke, kod scena jurnjave...

Sto se glume tice, Kluze me se nekako ne uklapa u svoju ulogu u filmu, iako se potrudio svojski da je iznese...

Sve u svemu, ocena: 6,5

Tell No One (2006)

tumblr_lur087GhVh1qzzcb0o1_400.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0362225/

Francuski triler sa Fransoa Kluzeom u glavnoj ulozi...

Film ima milion podzapleta, ocigledno je pravljen namenski i bukvalno deluje "holivudski"...
Po meni je to preterano i film se gubi vremenom u svim tim peripetijama...
Rezultat svega je da je film ubrzan u zavrsnici, pa se sve nekako razresava navrat-nanos, uz nekoliko naivnih stvari...

Rezija me nije impresionirala, pogotovo ono drmusanje kamere iz ruke, kod scena jurnjave...

Sto se glume tice, Kluze me se nekako ne uklapa u svoju ulogu u filmu, iako se potrudio svojski da je iznese...

Sve u svemu, ocena: 6,5

Knjiga je mnogo bolja.

Prometheus (2012) :

Prometheusposterfixed.jpg

Pošto sam jedan od velikih obožavatelja Alien serijala od ovog filma sam očekivao dosta prvenstveno jer za ovaj žanr današnja tehnologija omogućava mnogo toga pa je bilo interesantno videti kako će ova ekipa izneti celu priču. Ovaj film objašnjava šta je prethodilo nastanku Alien-a i pokazuje odakle se onaj brod u kome se nalaze jaja čudovišta pojavio baš na tom mestu i toj planeti. Za priču kao i samu ideju dao bi čistu desetku jer je veoma originalna i sama radnja drži više pažnju nego gluma koja mi je na momente delovala potpuno neozbiljno. Možda i ne bi bila tolika tragedija da se ovaj film ne nadovezuje na prvi deo Aliena i onda kad imate sliku u glavi jednog i drugog filma vidite koja je razlika u ozbiljnosti glumaca. Ceo film mi je odavao utisak kao da je ekspedicija krenula na ekskurziju i u dobro zezanje a ne u otkrivanje nečeg neverovatnog što moža da promeni čitavo shvatanje čovečanstva. Scene kada dolaze u kontakt sa nečim novim su me posebno iziritirale a isto tako i mnogo sitnih detalja kao što je ležernost kapetana i cele posade za većinu događaja. Čak i pored navedenih promašaja po meni film vredi odgledati.

Ocena : 7.5/10

Prometheus (2012) :

Prometheusposterfixed.jpg

Pošto sam jedan od velikih obožavatelja Alien serijala od ovog filma sam očekivao dosta prvenstveno jer za ovaj žanr današnja tehnologija omogućava mnogo toga pa je bilo interesantno videti kako će ova ekipa izneti celu priču. Ovaj film objašnjava šta je prethodilo nastanku Alien-a i pokazuje odakle se onaj brod u kome se nalaze jaja čudovišta pojavio baš na tom mestu i toj planeti. Za priču kao i samu ideju dao bi čistu desetku jer je veoma originalna i sama radnja drži više pažnju nego gluma koja mi je na momente delovala potpuno neozbiljno. Možda i ne bi bila tolika tragedija da se ovaj film ne nadovezuje na prvi deo Aliena i onda kad imate sliku u glavi jednog i drugog filma vidite koja je razlika u ozbiljnosti glumaca. Ceo film mi je odavao utisak kao da je ekspedicija krenula na ekskurziju i u dobro zezanje a ne u otkrivanje nečeg neverovatnog što moža da promeni čitavo shvatanje čovečanstva. Scene kada dolaze u kontakt sa nečim novim su me posebno iziritirale a isto tako i mnogo sitnih detalja kao što je ležernost kapetana i cele posade za većinu događaja. Čak i pored navedenih promašaja po meni film vredi odgledati.

Ocena : 7.5/10

Slazem se. Extra film!

Sent from my iPad using Forum Krstarice mobile app

The Usual Suspects

Sramota me da priznam, ali ja sam tek sad odgledao ovaj film :lol: Stvarno ne znam šta da kažem o filmu, jednostavno je fantastično urađen.
Spejsi je u ovom filmu pokazao kakva je glumčina. 9/10

NE ČITAJTE AKO NISTE GLEDALI:

Sad sam video da na nekom sajtu lome glavu oko toga ko je Kajzer Soze, što mi na prvi pogled nije jasno, pa zar nije kraj sve objasnio, odnosno da je on izmišljen lik od strane Spejsija koji je ustvari veliki igrač:dontunderstand:

Repulsion (1965)

repulsion_1965.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0059646/

Zestok trip od filma...
Prica o lepoj, mladoj i cutljvoj devojci, koja u sebi krije mracnu tajnu, zbog koje oseca gadjenje prema muskarcima i koje vremenom prerasta u paranoju, a onda i u haos...

Polanski je napravio jedan jako dobar psiholoski horor, posvecujuci paznju svakom detalju...
Iako je film po prirodi minimalisticki, snimljen vecinom u jednom stanu, Polanski maestralnim kadrovima odrzava dinamicnost, a u kombinaciji sa muzikom i izuzetnim zvucnim efektima, postize napetost u svakoj sceni, bez nekih posebnih efekata...
Film je malo sporijeg tempa i dosta podseca na "Rozmarinu bebu" po nacinu realizacije, s tim sto "Rozmarina beba" ima mnogo tajanstveniju pricu u pozadini, dok se ovde Polanski iskljucivo fokusira na psiholoski profil glavne junakinje i sav taj horor koji se odvija u njenoj glavi (poput pucanja zidova u stanu)...

I sam ne znam kako da shvatim rediteljev stav u vezi musko-zenskih odnosa: da li on zeli na neki nacin da "ocrni" muskarce, kao primitivne svinje, koje zele samo "onu stvar", ili je ovo jedna satira o zenskim predrasudama prema muskom polu...
Na kraju krajeva, mislim da je i jedno i drugo, obzirom da imamo oba tabora dostojno reprezentovana (one babe u salonu, koje hejtuju muskarce, a sa druge strane i one likove u baru, koji se upravo ponasaju na takav nacin, tretirajuci zene kao objekte)...

Zaboravih da napomenem glumu Ketrin Denev, koja je sjajno odigrala glavnu rolu, a uz to bila pravi melem za moje oci...:heart:

Ocena: 8,5, uz napomenu da nije za svakog...

P.S.Ona ruka sto drpa Ketrin Denev za sisu u pojedinim scenama, mora da je bila Romanova :mrgreen:

Poslednja izmena:
The Usual Suspects

Sramota me da priznam, ali ja sam tek sad odgledao ovaj film :lol: Stvarno ne znam šta da kažem o filmu, jednostavno je fantastično urađen.
Spejsi je u ovom filmu pokazao kakva je glumčina. 9/10

NE ČITAJTE AKO NISTE GLEDALI:

Sad sam video da na nekom sajtu lome glavu oko toga ko je Kajzer Soze, što mi na prvi pogled nije jasno, pa zar nije kraj sve objasnio, odnosno da je on izmišljen lik od strane Spejsija koji je ustvari veliki igrač:dontunderstand:
Soze je duh. :mrgreen:
images

- - - - - - - - - -

Repulsion (1965)

repulsion_1965.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0059646/

Zestok trip od filma...
Prica o lepoj, mladoj i cutljvoj devojci, koja u sebi krije mracnu tajnu, zbog koje oseca gadjenje prema muskarcima i koje vremenom prerasta u paranoju, a onda i u haos...

Polanski je napravio jedan jako dobar psiholoski horor, posvecujuci paznju svakom detalju...
Iako je film po prirodi minimalisticki, snimljen vecinom u jednom stanu, Polanski maestralnim kadrovima odrzava dinamicnost, a u kombinaciji sa muzikom i izuzetnim zvucnim efektima, postize napetost u svakoj sceni, bez nekih posebnih efekata...
Film je malo sporijeg tempa i dosta podseca na "Rozmarinu bebu" po nacinu realizacije, s tim sto "Rozmarina beba" ima mnogo tajanstveniju pricu u pozadini, dok se ovde Polanski iskljucivo fokusira na psiholoski profil glavne junakinje i sav taj horor koji se odvija u njenoj glavi (poput pucanja zidova u stanu)...

I sam ne znam kako da shvatim rediteljev stav u vezi musko-zenskih odnosa: da li on zeli na neki nacin da "ocrni" muskarce, kao primitivne svinje, koje zele samo "onu stvar", ili je ovo jedna satira o zenskim predrasudama prema muskom polu...
Na kraju krajeva, mislim da je i jedno i drugo, obzirom da imamo oba tabora dostojno reprezentovana (one babe u salonu, koje hejtuju muskarce, a sa druge strane i one likove u baru, koji se upravo ponasaju na takav nacin, tretirajuci zene kao objekte)...

Zaboravih da napomenem glumu Ketrin Denev, koja je sjajno odigrala glavnu rolu, a uz to bila pravi melem za moje oci...:heart:

Ocena: 8,5, uz napomenu da nije za svakog...

P.S.Ona ruka sto drpa Ketrin Denev za sisu u pojedinim scenama, mora da je bila Romanova :mrgreen:

Počeo sam pre mesec dana da ga gledam, i stao na 25 minutu (ko zna zbog čega i radi čega).

Moraću da odgledam.

Les quatre cents coups (400 udaraca)
m_JnfLlo0iammzUHGWFNkuw.jpg

film Fransoa Trifoa koji negde otvara novi talas u Francuskoj. Priča o četrnaestogodišnjem dečaku koji je zapostavljen od svoje porodice, škole, odnosno zapostavljen od društva, odaje se sitnom kriminalu i završava u domu za maloletne delikvente.

Le trou (Rupa)
MV5BMTk0MTIwOTA0Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwNDM3MjAyMQ@@._V1_SY317_CR6,0,214,317_.jpg

film Žak Bekera iz 1960. godine koji pripada staroj školi, iako u to vreme već traje novi talas.. Beker je ostao upamćen po radu sa Žanom Renoarom, a svoje verovatno najznačajnije delo, upravo Le Trou, snimio je kao svoj poslednji fim.
U pitanju je drama koja opisuje plan bekstva iz zatvora negde pred kraj 40-ih godina 20. veka. Likovi zatvorenika su jako pažljivo i upečatljivo portretisani, da bi se teško ovaj film mogao svesti samo na još jedan film o besktvu iz zatvora, odnosno, bila bi to nepravda prema ovako snažnom delu.

Stoker
http://www.imdb.com/title/tt1682180/?ref_=sr_1

Ooo....Film bez ikakve poente. Film koji nema poruku, pardon, ima. "Mi nismo krivi što smo ovakvi kakvi smo"; malo morgen; kriv je univerzum i raspored planeta koji je uticao da se tvoji roditelji spoje i naprave kretena od tebe. Scenario je umnobolan, i kao što napisah bez ikakve bitnije poente koja bi mogla da izazove bilo kakvu emociju. Imamo tri ludaka: strica, majku i ćerku. Niko od navedenih nije tačan, i nisu im sve ovce na broju.

Stric je degenerik, ali šarmatan dasa. Koji pošto kao desetogodišnjak ubija bratovljevog sina završava u ludari. E sada njega puštaju iz ludnice (koja dijagnoza) i on rokne brata. I pritom se loži na bratanicu (ili kako već). Zavodi kevu. Keva je lujka klasična, karakter koji nema ni početak, ni zarez, a bogme ni tačku. Ona je tu, samo da bude više likova u kadru. Koja je njena uloga ja nisam ukopčao. Ćerka je opaki ćudljivac. Ona ima sjeban pogled na svet, nalazi se u istoj sferi i kao njen striko.

Da dodam i da je gluma sasvim dobra. Al' dzabe kad su likovu abnormalni.

Režija je za desetku i tu je Park odradio posao i po. Bez toga ovaj film bi bio katastrofa, a režija je jako bitna, tako da generalno utiče da ovaj film dojmim kao vredan gledanja.
Mnogo slaba sedmica (6.5), i to zbog režije. Ovako ni 5 ne bi dobio.

stoker2013trailerFF.jpg

Koja je poenta ovog filma?

stoker je samo malo manje "umobolan" u odnosu na ostale Parkove filmove :D
U redu, film je slabiji u odnosu na remek delo Oldboy, ili Simpatija za gospodina Osvetu koji je meni jako drag ali odreći mu bilo kakvu vrednost... ili reći pointless što je danas tako popularno.. I Kim Ki Duk je nekome ovde takođe bio bez poente :D
Park i ovim filmom nastavlja tradiciju istraživanja tih mračnih strana ljudske svesti od kojih neka postoje tu rođenjem, a neka bivaju izazvana ličnom tragedijom, godinama samovanja i torute itd, itd..

Posle ko zna koliko vremena ponovo pogledah Valtera od početka do kraja. ****** leb što je to filmčina; verovatno jedini film iz perioda u kom nema ni trunke ideologije, a uz to nema ni praznog hoda, bespotrebnog brbljanja, scene viška. Sve utegnutno pod konac ko nacistička uniforma. Scena na vozu je antologijska. 5+/5.

stoker je samo malo manje "umobolan" u odnosu na ostale Parkove filmove :D
U redu, film je slabiji u odnosu na remek delo Oldboy, ili Simpatija za gospodina Osvetu koji je meni jako drag ali odreći mu bilo kakvu vrednost... ili reći pointless što je danas tako popularno.. I Kim Ki Duk je nekome ovde takođe bio bez poente :D
Park i ovim filmom nastavlja tradiciju istraživanja tih mračnih strana ljudske svesti od kojih neka postoje tu rođenjem, a neka bivaju izazvana ličnom tragedijom, godinama samovanja i torute itd, itd..

Oldboy je 10 puta bolji od Stokera. Amin. :pop:

Tamo imamo jasan motiv. Situaciju koja menja život. Odličan zaplet i još bolji rasplet. Filmčina.

Rečenica koja je trebala da nosi neku vrednost i da nas uvede u film, da podmaže teren za ono što sledi je katastrofalna. Naveo sam je gore.

A što se tiče Parka, on nije bio scenarista, već onaj lik iz Bekstva.(istetovirani), tako da cela nakaradna priča ide njemu pod gušu. Režija je sjajna, i tu je Park doktorirao.:worth:

Ovde to sigurno nemamo, niti jasne motive zašto je ko kakav i zašto radi to što radi.

Likovi su do pola izgrađeni, kao kada bi slikar radio portret čiveka bez glave.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back