dju_bre
Ističe se
- Poruka
- 2.582
Ja sam ranije sa Kurosavom imao taj problem i posle mu se nikad nisam vratio... Kod KIm Ki Duka je super sto se u celom filmu pojavljuje 5 ljudi, ne mozes da ih pomesas![]()
E, pa onda odmah ide na download

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja sam ranije sa Kurosavom imao taj problem i posle mu se nikad nisam vratio... Kod KIm Ki Duka je super sto se u celom filmu pojavljuje 5 ljudi, ne mozes da ih pomesas![]()
Dobar. Al meni je "Hitler: The Rise of Evil" mnogo bolji.
http://www.imdb.com/title/tt0346293/?ref_=fn_al_tt_1
http://2.***************/-e-pvqRm0u80/Tpz0knAwmPI/AAAAAAAAAFE/2zUZMfa-mDY/s1600/1302629576-hitler5.jpg
Možda zbog Robahttp://http://www.imdb.com/name/nm0001015/?ref_=tt_cl_t1
Pošto je ovo skoro umro Balabanov, reših se da i ja pogledam neki njegov film.. I nađem Brat 2.
Zanimljiv je skroz, drži pažnju, mada sam morala da ga prekinem na nekih 10-ak minuta pre kraja... E sad, zanima me jel to malo više neka kritika ruskog društva ili njihovog mentaliteta, pošto ima te stvari kod Danila vezane za patriotizam i ljubav prema Rusiji i ruskom, ili je Balabanov i inače takav?
U Brat 2, na primer, imaš dijalog Danila i nekog taksiste u kom taksista pljuje po Jeljcinu, pa između ostalog, kaže i kako su izdali svoju braću na Balkanu, Srbe...
da,da, primetila sam toi iznenadila se.. nisam čula pominjanje Srba još od dijaloga u ekranizacijama Karenjine
i uopšte Danilo ima taj patriotski manir. . sluša rusku muziku, kaže da voli Rusiju taksisti u NY, pomaže onoj ruskoj prostitutki.. itd
Eden Lake
Pogledajte prilog 289202
Ljubitelji žanra (horora, jelte) su sigurno već odavno ovo pogledali, ja sam tek danas... Iako je siže skoro pa tipski: mladi par odlazi u prirodu da provedu romantični vikend, gde ih napada grupa tinejdžera-huligana, film je drugačiji samim tim što su ga radili Britanci, a ne Amerikanci...
Pored toga što je i sa žanrovske strane (slešer) estetski besprekoran, sociološka komponenta provejava kroz podtekst, što filmu daje dodatan kvalitet. Da je snimljen u Srbiji, verovatno bi se našli pametnjakovići koji bi kazali kako je to ,,antisprski film i da srpska omladina nije takva'', ali ga ja gledam kao vrlo univerzalan film koji (odbace li se elemetni horora) ne govori samo o Britaniji, govori o svoj omladini, pa i o našoj - koliki su dometi antistrukturalnih adolescenata, koliko su odrasli spremni da im stanu na put i koliko je zlo prisutno u čoveku, kao i ima li granice ako nije društveno sputano. U jednoj od glavnih uloga je i Majkl Fasbender.
Zanimljiv film, za one s malo boljim želucem i spremne da vide i malo više od horora
Ocena 8
@Svetovid
Mislim da je ovaj lik što je pisao tekst bio iziritiran pozitivnim komentarima o filmu, generalno, ne od strane ljubitelja žanra, nego od onih kod kojih je film visoko kotirao, ne samo žanrovski, nego uopšte. A kada ga izmestimo iz tog žanrovskog okvira, onda se može posmatrati u svojoj sveukupnosti, pa samim tim i klišei i tipizirani likovi itd.
La cara oculta (2011)
http://4.***************/-l3jrkAteTfg/TnTL6su7J4I/AAAAAAAAAp8/-tP5kgWpuiU/s1600/La_cara_oculta_204031367_large_762973417.jpg
http://www.imdb.com/title/tt1772250/
Zene...
Elem, Spanci jos jednom dokazali da su uz Skandinavce no.1 kada su u pitanju trileri i misterije...
Ovaj film ima jako zanimljivu pricu, mada sam se zeznuo i pre gledanja filma procitao opis na IMDB-u, sto mi je malo ubilo efekat iznenadjenja...
Sama realizacija ideje i nije toliko sjajna...
Ima tu par naivnih resenja, oni neki scary partovi su prilican klise i ne mogu da uplase ni dete od 5 godina, a i dosta stvari je predvidivo, mada film drzi paznju vecim delom...
Gluma je takodje jako tanka, pogotovo kod ovog glavnog baje, dok su ribe i pokazale i nesto glumackog umeca, pred sisa (mada bih ja ono pre nazvao mitiserima, ali dobro sad)
Da pohvalim i lepu fotografiju...
Sve u svemu, podsticajnih 7,5 za ovo ostvarenje, koje svakako vredi pogledati...
Gleda'u ga na tvoju "preporuku"..... Valjda necu morati da jurim titlove duže od 3 minuta.......La cara oculta (2011)
http://4.***************/-l3jrkAteTfg/TnTL6su7J4I/AAAAAAAAAp8/-tP5kgWpuiU/s1600/La_cara_oculta_204031367_large_762973417.jpg
http://www.imdb.com/title/tt1772250/
Zene...
Elem, Spanci jos jednom dokazali da su uz Skandinavce no.1 kada su u pitanju trileri i misterije...
Ovaj film ima jako zanimljivu pricu, mada sam se zeznuo i pre gledanja filma procitao opis na IMDB-u, sto mi je malo ubilo efekat iznenadjenja...
Sama realizacija ideje i nije toliko sjajna...
Ima tu par naivnih resenja, oni neki scary partovi su prilican klise i ne mogu da uplase ni dete od 5 godina, a i dosta stvari je predvidivo, mada film drzi paznju vecim delom...
Gluma je takodje jako tanka, pogotovo kod ovog glavnog baje, dok su ribe i pokazale i nesto glumackog umeca, pred sisa (mada bih ja ono pre nazvao mitiserima, ali dobro sad)
Da pohvalim i lepu fotografiju...
Sve u svemu, podsticajnih 7,5 za ovo ostvarenje, koje svakako vredi pogledati...
Meni se video film, ništa ''wow'', ali...Slažem se, ali ako ga već izdvaja iz sistema kojem pripada, onda valja govoriti o tome šta ga iz tog sistema izdvaja, a ne postaviti stvar kao da je forumlativnost neka ozbiljna mana... Čak i da je ceo u formulama, opet je u okviru svog podžanra za par klasa bolji od mnogih sličnih koji se poslednjih godina snimaju. Kod mene film nema neki specijalan tretman, 8 sam mu dao kao znak da ima izvesnu svežinu u okviru žanra i stojim iza toga.
Kada god vidim bilo kakav pozitivan komentar o filmu Een Lake, unervozim sei moram na neki način da reagujem. Ovaj put ću postaviti jedno viđenje na koje sam nabasao na internetu, a koje je postavio neki brat Hrvat, sudeći po jeziku kojim se koristi, i sa kojim se najvećim delom slažem... Skoro smo i prijatelji postali
1. LIKOVI
Za početak, mladi delinkventi koji se voze na BMX-ima i vrijeme provode u prirodi?
Iako redatelj tvrdi da su mu inspiracija bili rape & revenge filmovi 70-ih, očito je presudni utjecaj izvršio E.T.
Zatim, klinci su pri prvom susretu sa parom prikazani kao prilično normalni, osim što puše, psuju, glasno slušaju muziku i nisu baš ekološki osviješteni (što su obilježja većine današnje mladeži), a onda se odjednom, nakon pogibije psa (!) pretvaraju u psihotične višestruke ubojice iz pakla?
Ma, dajte...
Treća stvar koja me smeta u vezi klinaca je njihova karakterizacija koja se nikako ne uklapa u ovakav hard-core koncept, već mi je taj "jedan manijak-ostali s natruhama savjesti" omjer karaktera nekako više za potresne drame tipa "Mean Creek" ili "River's Edge".
Dvoje glavnih protagonista s kojima bismo se kao trebali poistovjetiti su također promašaj; mladić je tipični mišićavi bezveznjak koji, unatoč svim upozorenjima, ne odustaje od svog zacrtanog plana (ronjenje po dnu šugavog jezera!) i koji najebe zbog svog junačenja, a djevojka je tipična izbezumljena heroina koja, kako film napreduje, biva sve prljavija i krvavija (feministice mora da svršavaju na ovakve filmove).
Također se u jedan HC horor nekako ne uklapa pretjerana patetika u njihovom odnosu koja vrhunac doživljava u trenutku umiranja mladića kad, nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, konačno zaprosi svoju dragu te, nakon otkrivanja gdje ju je planirao odvesti na medeni mjesec, jecajući zaključi; "I don't care where we go as long as I'm with you".
Đizs, to ne bi mogli nadmašiti ni Luther Vandross i Barry Manilow zajedno.
2. USPOREDBA SA EKSPLOATACIJSKIM KLASICIMA
Već sam ranije spomenuo da je redatelju cilj bio snimiti modernu verziju ekstremnih eksploatacijskih horora kao što su "Last House on the Left" i "I Spit on Yor Grave", pa ne mogu a da ne napravim usporedbu sa ta dva filma, čiji nisam veliki poklonik, ali mi je ovo nemaštovito Miki Maus sranje pomoglo da uvidim kakvi su to ustvari dragulji.
Dvije stvari koje mi prođu kroz glavu na spomen tih filmova su nevjerojatna mučenja (grupna silovanja, prisilno svlačenje i uriniranje, vađenje utrobe, rezanje udova...) i još nevjerojatnija eliminiranja mučitelja (odgrizanje genitalija, masakriranje motorom glisera...).
Što ovdje imamo?
Mučenje se sastoji od par uboda nožem u predjelu abdomena, dok su mučitelji eliminirani tako što je jedan uboden u vrat iz okreta (u stilu "Descenta"), a jedan je pregažen kombijem.
Dakle, iako su stariji 36, odnosno 28 godina, "Last House" i "I Spit" ga u ta dva kriterija prilično šišaju.
3. KLIŠEJI
Film je krcat klišejima viđenim bezbroj puta do sada.
Spomenut ću samo najiritantnije;
- na samom početku klinci na biciklima projure ispred auta dvoje protagonista (uuu, loš predznak)
- svaki put (da, više puta) kad protagonisti uspiju pobjeći autom, uvijek nekako izgube kontrolu nad njim i zabiju se, ili u drvo ili u drugi auto (i, naravno, izađu čitavi s tek nekoliko ogrebotina)
- ženska se otkotrlja niz brdo i padne ravno pred auto koji joj se zaustavi 10 cm od face (i onda pomisli da će je vozač spasiti, ali se ispostavi da je on povezan sa njima)
- moj all-time favourite kliše; dvoje mladih vodi ljubav u šatoru i prekida ih buka (koju čuje samo djevojka), nakon čega mladić odlazi provjeriti što je.
Budući da ga nema duže vrijeme, ženska se zabrine i počne ga panično dozivati, a on se onda odjednom pojavi i preplaši je.
A da ni ne spominjem beskrajna zamorna naganjanja koja redovito završavaju skrivanjem zadnju sekundu prije pojave klinaca i to na načine koji se protive zakonima fizike.
Jedini cilj takvih besmislenih dramaturških rješenja, a za kojima često posežu filmaši u stanju kreativne oseke, je nabijanje minutaže filma.
4. SOCIJALNI KOMENTARI
U namjeri da mu film nosi pečat vremena u kojem je nastao, redatelj je ubacio nekakve socijalne komentare koji su po intelektualnoj izazovnosti u rangu sa pjesmama Zekoslave Huljić.
Naime, tijekom filma saznajemo da je glavni delinkvent nasilan zbog svojeg oca, pa valjda trebamo zaključiti da su za sve krivi roditelji (koji su, btw., ovdje toliko karikaturalno prikazani kao nasilni, ružni, debeli i temperamentni, da cijela stvar ispada smiješna).
Zatim imamo sada već isfuranu kritiku you tube/happy slapping kulture (u scenama snimanja mobitelom), a tu je i prilično zbunjujuća kritika rasizma kad na početku filma crni član bande maltretira šmokljanskog Indijanca (poruka je valjda da rasizam ipak nema smisla).
5. KRAJ
Na više sam mjesta pročitao kako je kraj filma realističan, neočekivan i tužan, pa da provjerimo da li je zbilja tako.
a) realističan
Nakon što se ženska sa 100 na sat zabije u drugi auto, izađe van i sva sjebana, krvava, prljava i poluizgorena upadne na zabavu, gle slučajnosti, roditelja malih delinkvenata, oni čine najlogičniju stvar; smještaju je na kauč, i donose hladne obloge za čelo.
Za vrijeme dok se ženska osvježava u kupatilu, u kuću upada vođa klinaca i valjda obavještava sve prisutne kako je gadura ubila jednog njihovog.
Roditelji koji ih inače mlate zbog svake sitnice, povjeruju djetetu, te se, nezainteresirani za ženinu verziju priče, odlučuju na najlogičniji potez; linč.
b) neočekivan
Kraj je možda neočekivan onim nesretnicima koji nisu gledali jedan film iz '81. u kojemu lokalni seljaci zbog bezazlenog incidenta po šumi naganjaju grupu vojnika, od kojih dvojica prežive i, na izmaku snaga, upadaju na lokalnu zabavu gdje su u početku svi prijateljski raspoloženi, ali nakon što se pojave progonitelji i ovima ispričaju što se dogodilo, vojnici se počinju pripremati za obračun (jedan uzima nož i sprema ga u rukav).
c) tužan
Moram priznati da sam na kraju bio tužan, jer sam opet izgubio jebenih 90 minuta.
Danilo je baš sladak![]()