Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Snow White and the Huntsman - 7/10.

Moze da se gleda i pored vec 100 puta vidjene price nije dosadan.

Pozitivno: odlicni efekti (trol, utociste, vilenjaci, patuljci...), kostimi, scenografija, fotografija, muzika James Newton Howard-a, od glumaca standardni Chris Hemsworth kao lovac, Sam Claflin (The Pillars of the Earth) i Ian McShane, Bob Hoskins i Nick Frost kao patuljci. To su razlozi za visoku ocenu.

Negativno: glavne glumice Kristen Stewart i Charlize Theron, koje niti su dovoljno lepe da bi mogle da glume Snesku i kraljicu, vec i glume kriminalno. Posebno to vazi za Charlize Theron koja deluje amaterski u poredjenju sa Lanom Parrillom koja glumi kraljicu u Once upon a time.

Steta sto nisu bile bolje glumice u glavnim ulogama, jer su ove dve obezvredile odlican rad ostalih, posebno tehnickih kategorija. I pored toga film moze da se gleda bez problema.

Safe (2012)

http://www.imdb.com/title/tt1656190/

http://*******************/ClickHandler.ashx?du=http%3a%2f%2fwww.upcoming-movies.com%2fimage%2fsafe-movie-poster-4.jpg&ru=http%3a%2f%2fwww.upcoming-movies.com%2fimage%2fsafe-movie-poster-4.jpg&ld=20120603&ap=3&app=1&c=babylon2.hp.row&s=babylon2&coi=372380&cop=main-title&euip=93.87.178.84&npp=3&p=0&pp=0&pvaid=77c6c2e47105494eac40b570d3fefaeb&ep=3&mid=9&hash=3D1CB71EF5BE8ECED9479C4C51D288EA

Jason Statham! akcija od pocetka pa do kraja. ko voli nece da ustane za to vreme. mozda bi bilo dobro u bioskopu pogledati, zbog `uzivljavanja`.

ni prica nije tanka, bas je onako kako treba. kada onaj ko nema sta vise da izgubi, a nije se svetio za zlo njemu pocinjeno, dobije drugu priliku u zivotu krece `cistiliste`. sefovi mafije su mislili da je bivsi djubretar, to je bila velika greska. korumpirani policajci su mislili da je samo posten i glup (bivsi) policajac. i to je bila velika greska. njegov kolega (nemilosrdni specijalac u skupom odelu) znao je da je jaci i na to je isao, o to je bila velika greska

sve u svemu filmski film. ko zeli realnost i produhovljenje, psiholoska stanja, neka gleda nesto drugo

7/10

Snow White and the Huntsman - 7/10.

Moze da se gleda i pored vec 100 puta vidjene price nije dosadan.

Pozitivno: odlicni efekti (trol, utociste, vilenjaci, patuljci...), kostimi, scenografija, fotografija, muzika James Newton Howard-a, od glumaca standardni Chris Hemsworth kao lovac, Sam Claflin (The Pillars of the Earth) i Ian McShane, Bob Hoskins i Nick Frost kao patuljci. To su razlozi za visoku ocenu.

Negativno: glavne glumice Kristen Stewart i Charlize Theron, koje niti su dovoljno lepe da bi mogle da glume Snesku i kraljicu, vec i glume kriminalno. Posebno to vazi za Charlize Theron koja deluje amaterski u poredjenju sa Lanom Parrillom koja glumi kraljicu u Once upon a time.

Steta sto nisu bile bolje glumice u glavnim ulogama, jer su ove dve obezvredile odlican rad ostalih, posebno tehnickih kategorija. I pored toga film moze da se gleda bez problema.

Uf.. nadam se da nisi u pravu :D Ja jedva docekala taj film i to bas jer me zanima Charlize kao kraljica... bas cu se razocarati ako je zeznula ulogu...
Once Upon A Time ne gledam tj pogledala sam 1-2 epizode i videla da nije za mene... tako da ne bih mogla da komentarisem kraljicu, ali cula sam da je odlicna.

shrine1.jpg

Malo je dobrih filmova o Satani...Jedan je ''Sentinel''...Ovaj iznad je utter shit...5/10...Ima strašnih scena i dobre napetosti ali ni to ga ne može izvući...Ipak nekako se osećam dobro da sam ga gledao nešto sam naučio znam sigurno...:)

La Cara Oculta 2011

Prvo što bih hteo da kažem o ovom filmu je da ne gledate trejler. Nije loš, lepo je upakovan ali mislim da otkriva mnogo i verovatno će vam upropastiti sam film. The Hidden Face, kako ga prevode na engleski je odličan triler za koji svakako imate preporuku.

Adrián (Quim Gutiérrez) je dirigent u filharmoniji kojeg je devojka Fabiana (Martina García) ostavila. Pronašao je snimljenu video poruku u kojoj ga bivša devojka obaveštava da ga napušta. Naravno, otići će da se napije. Posle flaše viskija dobiće i batine a konobarica Belén (Clara Lago), zaposlena u baru u kome je sedeo, će ga odvesti kući. Brzo će zaboraviti Fabianu i nova romansa može da počne. Svaki pokušaj da dođe u kontakt sa bivšom devojkom se završava neuspešno. Čak mu u tome ne može pomoći ni policija koja Fabianu proglašava nestalom ali i sumnja na Adriána da je umešan u njen nestanak. Čudne stvari počinju da se dešavaju u Adriánovoj kući. Struja nestaje, u kupatilu se čuju čudni zvuci, temperatura vode tokom tuširanja se iz sekunda u sekund menja od ledene do vrele... Belén je svesna postojanja nečega... Da li Adrián nešto krije od nje i čiji duhovi tumaraju kućom?

Još jednom, sve pohvale za ovaj kolumbijsko-španski film koji će se pre svega svideti ljubiteljima dobrih misterija i... ne gledajte najavu, pokvariće vam ovu zaista jedinstvenu priču.

the_devil_inside.jpg

Film je zaista lepo poceo i do pred sam kraj,tipa poslednjih 15ak minuta,zaista nisam kapirala zasto ima toliko losu ocenu....I onda se desio "kraj",koji u bilo kom normalnijem filmu ne bi naznacio kraj,vec bi posle toga postojalo jos makar pola sata filma,a ne da ostavi gledaoce u dilemi,sa nezavrsenom pricom...Da nije bilo toga,film bi bio vrlo solidan,ovako slaba 6/10

poster_triangle-3.jpg

Prica je delovala obecavajuce,medjutim,za razliku od filma iznad,kod ovog se provalilo da ce biti tesko,zamrseno,nejasno sranje posle 20ak min ili aj bolje da kazem pola sata...Vrlo konfuzan film,sa izuzetno glupo osmisljenom misterijom,koja moze da se dopadne samo onome koji je i kreirao film....Poenta je takodje potpuno besmislena i nelogicna...
3/10

Coriolanus (2011)
http://www.imdb.com/title/tt1372686/

Radjen po istoimenoj Sekspirovoj drami, ovo je za mene jedan od najboljih, ako ne i najbolji, filmova iz 2011. Ono sto mozda moze da odbije gledaoce je to sto glumci govore Sekspirovim jezikom (stih je isti, samo je preveden na savremeni engleski, koliko sam primetila) pa je samim tim izraz sabijeniji i dosta metaforican tj. mora da se razmislja dok citas tekst, a ne samo da gledas slike. Ja sam neke scene vracala po nekoliko puta bas da bih uhvatila sustinu recenog, a sustine ima u svakoj sceni. Jako mi se dopalo i sto su scene borbe veoma realisticne, ne krecu se svi kao neke super nindze i dziadzojci, vec se zateturaju, malo su nezgrapni, nekako su vise ljudi (to bas nesto nemamo prilike da vidimo u filmovima, svi su nesto ultra brzi i zaebani). Takodje mi se jako dopalo kako je Ralf Fajns izneo ulogu, i mislim da niko drugi ne bi bolje odigrao (ima on taj hladni, psihopatski izraz koji me je odusevio jos u Red Dragon). Muzika je odlicna, super je sto i prepoznas Beograd a i neke nase glumce koji se pojave tu i tamo. E, sad, ono sto mi se najvise svidelo je sama prica, ali i univerzalnost te price. Naime, tu tragediju Sekspir je napisao pocetkom 17.veka, radnja je smestena u doba Rimskog carstva, a u filmu je smestena radnja u sadasnjost. Isto tako je mogla da bude i u dalekoj buducnosti, u neki period medjuplanetarnog rata. Poenta je da je taj vremenski okvir samo scenografija, a prica je sustina, ili tacnije, ljudi, politicari, psihologija mase, gordost, hrabrost, i citav niz ljudskih osobina koje ostaju nepromenjene iako se vremena menjaju. Ovde je prica veoma kompleksna, jer pored licne tragedije jednog lika, na makro planu uvidjamo i tragediju drustva koje se nije promenilo i nece se nikad promeniti.
Lepo je rekao Bruk "Postoji stvarnost, postoji umetnost i postoji Sekspir."
Od mene ocena 10/10.

Coriolanus (2011)
http://www.imdb.com/title/tt1372686/

Radjen po istoimenoj Sekspirovoj drami, ovo je za mene jedan od najboljih, ako ne i najbolji, filmova iz 2011. Ono sto mozda moze da odbije gledaoce je to sto glumci govore Sekspirovim jezikom (stih je isti, samo je preveden na savremeni engleski, koliko sam primetila) pa je samim tim izraz sabijeniji i dosta metaforican tj. mora da se razmislja dok citas tekst, a ne samo da gledas slike. Ja sam neke scene vracala po nekoliko puta bas da bih uhvatila sustinu recenog, a sustine ima u svakoj sceni. Jako mi se dopalo i sto su scene borbe veoma realisticne, ne krecu se svi kao neke super nindze i dziadzojci, vec se zateturaju, malo su nezgrapni, nekako su vise ljudi (to bas nesto nemamo prilike da vidimo u filmovima, svi su nesto ultra brzi i zaebani). Takodje mi se jako dopalo kako je Ralf Fajns izneo ulogu, i mislim da niko drugi ne bi bolje odigrao (ima on taj hladni, psihopatski izraz koji me je odusevio jos u Red Dragon). Muzika je odlicna, super je sto i prepoznas Beograd a i neke nase glumce koji se pojave tu i tamo. E, sad, ono sto mi se najvise svidelo je sama prica, ali i univerzalnost te price. Naime, tu tragediju Sekspir je napisao pocetkom 17.veka, radnja je smestena u doba Rimskog carstva, a u filmu je smestena radnja u sadasnjost. Isto tako je mogla da bude i u dalekoj buducnosti, u neki period medjuplanetarnog rata. Poenta je da je taj vremenski okvir samo scenografija, a prica je sustina, ili tacnije, ljudi, politicari, psihologija mase, gordost, hrabrost, i citav niz ljudskih osobina koje ostaju nepromenjene iako se vremena menjaju. Ovde je prica veoma kompleksna, jer pored licne tragedije jednog lika, na makro planu uvidjamo i tragediju drustva koje se nije promenilo i nece se nikad promeniti.
Lepo je rekao Bruk "Postoji stvarnost, postoji umetnost i postoji Sekspir."
Od mene ocena 10/10.

:ok:

Jedva čekam!

Coriolanus (2011)
i film mi deluje zaista izuzetno dobro.Izgleda da si u pravu, film je možda prezahtevan za prosečnog gledaoca.:lol:
Hvala na preprouci,jedva čekam da odgledam.
Šekspirova remek dela su dušu dala za ovakvo igranje sa vremenskim okvirima priče,scenografijom,kostimografijom.Vanvremenske ideje.Zanimljivo je da su adaptacije Keneta Brane koje su smeštene u doba u kojem se priče i odvija,i ostala prilično osrednja dela.Kenet Brana se isuviše drži originala,što je kod filmskih adaptacija pozorišnih dela po mom mišljenju ozbiljna greška. Njegovi filmovi deluju,kao da je neko uzeo kameru,ušetao se u pozorište i snimio pozorišni komad i samo ga prebacio na filmsko platno.

Ne bih se složila za sve Branine adaptacije. Hamlet - da, ali Henri V i Mnogo buke... su pravi filmovi, u jednom čak 'glumi' Kienu Rivs, a to u pozorištu nikada ne bi moglo da se desi :)
Scena borbe i ono krljanje u blatu u Henriju je odlično.

:hahaha:

Tačno.
Još dok sam pisao gornji tekst,pala su mi na pamet uprvo ta dva filma,Mnogo buke ni oko čega u kojem glumi Kijanu Rivs,i naročito Henri 5. Ali realno većina scena se odigrava u studiju,tačnije ima dosta od pozorišnog karaktera.Naveo sam Keneta Branu,ne toliko da ocrnim njegovo delo,( napisao sam da su filmovi osrednji,a ne loši ),koliko da istaknem koliko je Titus odličan film,upravo zbog nepridržavanja zadate forme,kao jednog od glavnih razloga.( Nezavisno od fantastične glume Entonija Hopkinsa i Džesike Lang,jednog od najboljih muško ženskih ,neprijateljskih parova u filmu .Gotovo su ravnopravni Džonu Malkoviču i Glen Klouz u Opasnim vezama,ali ih ipak nisu prevazišli.:lol: )

Poslednja izmena:
Adaptacije Šekspira su jako zanimljiva stvar, svaka ima svoje mesto i značaj. Ja ne mislim da su Branini filmovi osrednji - Brana je napravo zanimljivog, brzog i zabavnog Šekspira. Ako uporedimo njega i Lorensa Olivijea, Brana je primetno druga, moderna generacija i dobro se sećam kako sam uživala u svakom njegovom filmu, Šekspir je ponovo postao zabava za široke, ili šire, narodne mase, kao što i treba da bude. Titus je druga priča - taj film je vizuelno naporan, i što se mene tiče na granici nekog MTV kiča. Naravno da je Entoni Hopkins fenomenalan a Džesika Lang da ti se smzne krv u žilama, i ja sam u filmu uživala, ali neke scene me proganjaju (ne tekst, nego baš slika) i nisam sigurna da je to zato što su dobre. OK, hrabra lična vizija i interesantna rešenja, super da i to postoji, ali to je za mene samo još jedan način da se pravi Šekspir, a ne jedini pravi.

Ovo ne može da se zaboravi, i meni liči na estetiku muzičkog spota:

titus.jpg

Poslednja izmena:
Gledao sam Prometeja u bioskopu - 3D

Film je jako sličan priči Alien i Aliens.
Čak su neke fore (scene) identične kao u ova dva filma.
Vizuelni efekti su zbog napretka tehnologije mnogo bolji nego u Alien i Aliens,
ali suštinski priča je bolja u ova dva stara filma nego u Prometeju.
Prometej je u startu radjen da ima razrađenu priču za drugi deo, tako da je ovo tek polovina priče.
Film je dobro uradjen, vodilo se računa o detaljima, scenografiji, logičnosti priče.......
Ocena: scenografija, vizualni efekti 9/10
Scenarijo: 5/10

Gledao sam Prometeja u bioskopu - 3D

Film je jako sličan priči Alien i Aliens.
Čak su neke fore (scene) identične kao u ova dva filma.
Vizuelni efekti su zbog napretka tehnologije mnogo bolji nego u Alien i Aliens,
ali suštinski priča je bolja u ova dva stara filma nego u Prometeju.
Prometej je u startu radjen da ima razrađenu priču za drugi deo, tako da je ovo tek polovina priče.
Film je dobro uradjen, vodilo se računa o detaljima, scenografiji, logičnosti priče.......
Ocena: scenografija, vizualni efekti 9/10
Scenarijo: 5/10

Znači ipak je dobar?

Hvala na infou dogovorio sam se sa društvom da odemo ove nedelje u bioskop da gledamo film.Drago mi je što neću baciti pare:lol:

Adaptacije Šekspira su jako zanimljiva stvar, svaka ima svoje mesto i značaj. Ja ne mislim da su Branini filmovi osrednji - Brana je napravo zanimljivog, brzog i zabavnog Šekspira. Ako uporedimo njega i Lorensa Olivijea, Brana je primetno druga, moderna generacija i dobro se sećam kako sam uživala u svakom njegovom filmu, Šekspir je ponovo postao zabava za široke, ili šire, narodne mase, kao što i treba da bude. Titus je druga priča - taj film je vizuelno naporan, i što se mene tiče na granici nekog MTV kiča. Naravno da je Entoni Hopkins fenomenalan a Džesika Lang da ti se smzne krv u žilama, i ja sam u filmu uživala, ali neke scene me proganjaju (ne tekst, nego baš slika) i nisam sigurna da je to zato što su dobre. OK, hrabra lična vizija i interesantna rešenja, super da i to postoji, ali to je za mene samo još jedan način da se pravi Šekspir, a ne jedini pravi.

Ovo ne može da se zaboravi, i meni liči na estetiku muzičkog spota:

titus.jpg

Đe nađe ovu, jednu od najkrvavijih slika? :mrgreen:
Vidiš tvoj post mi je pokazao novu dimenziju filma.Nisam dosad uvideo ovu vezu sa MTV-ijem.Zahvalan sam ti.U pravu si.Film je jedan dugi san.Sve je okrenuto naglavačke,kao i u snovima ( ili spotovima ,spot je u suštini jedna vizija,san ).Ako se sećaš one scene na početku filma kada dva kandidata,posle smrti imperatora dolaze sa svojom predizbornom kampanjom,da bi videli koga će narod izabrati u automobilima,sa megafonima i zvučnicima.Pravi MTV spot .Rimski senat ispred kojeg oba kandidata drže govore je neka futuristička zgrada,a ne onaj nama poznati senat. Čak je i muzika koja ide u pozadini neka kičasta muzika dok se dva nova kandidata priblišavaju podijumu.Fasciniran sam kako si dobro uočila vezu.
Ali onda usred tog kiča ulazi Entoni Hopkins,oličenje onog istinskog Rima i dok prilazi onoj dvojici mladića,naprosto ih oduva svojom muževnom ,ozbiljnom pojavom.Odjednom zavlada tajac u rulji.:lol: Mislim da je ta kič dimenzija filma svesno prenaglašavana upravo zbog toga,da bi istakla Titusa.Kroz ceo film se smenjuju te scene kiča i ozbiljnosti.
Režiserka filma Džuli Tejmor

Poslednja izmena:
Triangle je, po meni, odlican film.
Generalno, volim konfuznije filmove za koje mora i mozak da se ukljuci (hehe ne kazem da je tvoj mozak iskljucen :mrgreen: ) i posle kojih nas 10 ima 11 razlicitih teorija.

ne,za filmove tipa prestige,machinist treba da se ukljuci mozak i da i pored misterije dobijes odlicnu pricu,a po meni napraviti ovakav film trebas biti nekreativni smarac,kome je u trenutku bilo uzasno dosadno i bio je po principu aj da smislim i zamrsim sto vise,cisto da se animiram...ja sam skapirala sustinu ovog filma ( ako to tako mozemo nazvati ),ali je sustina glupa i potpuno besmislena...meni licno...a i drago mi je sto su slozili sa mnom i oni koji su ga gledali tada kad i ja i oni kojima sam posle morala da prepricam o cemu je rec...jbga,ja sam odavno skapirala da ne volimo svi iste stvari....ja kao zanr mistery obozavam,ali sa nekom poentom i logikom,sto za ovaj ne bih rekla,ali ok, odavno sam zakljucila da je sve to pitanje ukusa ;)

Sad vas oboje mrzim, samo da znate :D
Nista od ovoga nisam gledala, a sad me uhvatio neizdrz. Ubicu vas :azdaja: :azdaja: :azdaja:

Meni se najvise dopada to vremensko izmestanje, jer na taj nacin najvise zapazimo univerzalnost price. E, sad sto se tice samog pozorista i scene u odnosu na film...sta znam, film je mnogo sugestivniji od pozorista, bar meni. Mislim da je mnogo teze izneti uverljivu ulogu u pozoristu nego na filmu, jer nema montaze, ponavljanja i sl. Takodje je pozorisna scenografija veoma oskudna i na prvom mestu simbolicna, sto znaci da glumci treba da budu jako uverljivi a prica odlicna, prosto da bi u gledaocu podstakli taj nivo imaginacije i sirine (npr. da od dve daske zamisle dokove i uzburkano more). Tu vrstu imaginacije film u startu iskljucuje. Ostavljanje prostora za imaginaciju sam primetila u Dogvilu, a i pocetak filma Anonimus ima taj momenat da tako kazem "uvlacenja" u percepciju (sigurno ima jos negde, ovo mi sad prvo palo na pamet).

A vas dvoje kad odgledate film, javite utiske. :D

ne,za filmove tipa prestige,machinist treba da se ukljuci mozak i da i pored misterije dobijes odlicnu pricu,a po meni napraviti ovakav film trebas biti nekreativni smarac,kome je u trenutku bilo uzasno dosadno i bio je po principu aj da smislim i zamrsim sto vise,cisto da se animiram...ja sam skapirala sustinu ovog filma ( ako to tako mozemo nazvati ),ali je sustina glupa i potpuno besmislena...meni licno...a i drago mi je sto su slozili sa mnom i oni koji su ga gledali tada kad i ja i oni kojima sam posle morala da prepricam o cemu je rec...jbga,ja sam odavno skapirala da ne volimo svi iste stvari....ja kao zanr mistery obozavam,ali sa nekom poentom i logikom,sto za ovaj ne bih rekla,ali ok, odavno sam zakljucila da je sve to pitanje ukusa ;)

I Prestige i Machinist su fenomenalni flmovi. A da je sve stvar ukusa, to je uvek tako bilo. Volim filmove koji ostanu otvoreni za razmisljanje pa makar to i bila, kao Triangle, misterija radi misterije.
Pogledaj film Primer. Triangle je malo dete za ovo. :mrgreen:
Preporucujem i Audition (jap, kor).

Nadjoh svoj stari post, mozda bude podsticajan :)

Rediteljski debi jednog od najboljih savremenih glumaca, Rejfa Fajnsa, nakon svetske premijere na Berlinskom festivalu, prvi put je prikazan sinoć u Beogradu, na otvaranju FEST-a. Fajns je i otvorio festival, a zajedno sa njim na sceni se poklonilo i dvadesetak srpskih glumaca koji su se pojavili u filmu (koji je sniman u Beogradu i Pančevu), među kojima treba izdvojiti u nešto većim ulogama Dragana Mićanovi- ća, Slavka Štimca i Elizabetu Đorevsku.
Koriolan je manje poznata Šekspirova tragedija bazirana na životu rimskog vojskovođe Gaja Muricija Koriolana. Svoj film, Fajns smešta u Italiju, u XXI vek. U Italiji besni građanski rat, Rimljani su gladni, a vojskovođa Gaj Mauricije (Fajns) nema razumevanja za potrebe naroda i veruje da je rat sa paravojnom formacijom iz grada Koriolana koju vodi neustrašivi Aufidije (Džerard Batler) primarni interes države za koji on mora da se bori. Dok se rat zahuktava, žena, sin, majka i savetnik (Brajan Koks), iščekuju Mauricija i nadaju se njegovoj pobedi. Njegova majka Volumnija (Vanesa Redgrejv) autoritativna je i ponešto militantna glava porodice i zastupnica herojskih vrednosti, te tako odgovorna za Mauricijevo herojstvo i neustrašivost koji su se pretvorili u gordost i mizantropiju. Mauricije pobeđuje Aufidijevu vojsku i proteruje ih iz Koriolana, čime zaslužuje nadimak Koriolan. Međutim, njegovi neistomišljenici u Rimu huškaju narod protiv Koriolana te on umesto da bude izabran za konzula biva proteran iz Rima....
Sadržaj druge polovine filma neću da otkrivam zbog onih koji nisu upoznati sa Šekspirovom tragedijom.
Što se samog filma tiče, primedbe i opaske bile bi sledeće:
- transponovanje Šekspirove drame u film smešten u XXI vek funkcionisalo je dvostruko - sam Šekspir je toliko univerzalan i uvek aktuelan da se priča na formalnom nivou vrlo lako prilagodila jednom savremenom trenutku i postomedernoj percepciji stvarnosti- međutim, herojski svet Šekspirove tragedije smešten je u neherojsko doba i reakcije publike oko mene pokazale su mi da jedan deo savremene publike ne ume da razume vrednosti herojskoga sveta i da je celokupni prizor rata u stanju da posmatra samo kroz prizmu društvene korektnosti i antiratnog morala...To svakako nije problem filma. Ono što na momente ipak može da deluje kao problem jeste to da je nekim glumcima deklamovanje originalnog teksta tragedije predstavljalo prepreku u smislu da nisu uspeli da izbegnu teatralnost koja modernim prizorima nije primerena
- prvi deo filma obiluje veštim i naturalističkim prizorima sa ratišta - desetine mrtvih, surovosti ratnika i grad u ruševinama - nešto što nama, na žalost, nije nepoznato i što konkretno na srpsku publiku (a u kontekstu već pomenute recepcije herojskog sveta) može da utiče tako da se kroz emocionalnu involviranost zanemari autonomija sveta samog dela koji figuriše na ekranu... dok je prvi deo filma nešto dinamičniji, ali manje sposoban da vas uvuče do kraja, dotle drugi deo filma razvija u potpunosti potencijal Šekspirovog komada, jedan tragički potencijal koji se realizuje pre svega zahvaljujući maestralnoj glumi Rejfa Fajnsa, a još više Vanese Redgrejv čija je uloga domaći zadatak i važna lekcija za svakoga ko se bavi glumom. Drugi deo filma nešto pomera i vizuelni aspekat filma; dok je prvi deo filma u vizuelnom smislu prilično precizan i osetljiv na detalje, ali neinventivan i nemaštovit, dotle u drugom delu filma takav pogled dobija puni smisao i formira jednu uspelu, zrelu i nadasve šekspirovsku celinu koja uzdiže film do ranga velikog umetničkog dela.

Uzimajući u obzir nešto sporiji tempo i rediteljsku nemaštovitost prvog dela filma, te pokoji problemčić sa uklapanjem Šekspira u aktuelnosti savremenog doba (ali zaista zanemarljive probleme), ali i blistav rediteljski učinak u drugoj polovini, fantastičnu glumu glavnih junaka (iznad svega Fajnsa, Vanese Redgrejv kojoj predviđam barem nominaciju za Oskara i Brajana Koksa) i katarzu koja, s obzirom na tragediju, nije izostala, film dobija preporuku za sve one koji : nemaju ništa portiv ratnih filmova, imaju strpljenja i mogu da prate film i autentičan titl iz Šekspirove tragedije, vole velike priče i tragične junake i umeju da naprave otklon od sadašnjeg trenutka, vremena kome pripadaju i razumeju prirodu herojskog sveta, a onda da se vrate i sve to uklope u okvire modernog čoveka koji je dosegao stadijum evolucije u kojem mu je osnovno sredstvo sporazumevanja postao rat............................. ocena 8/10 (s mogućnošću da se ocena koriguje kad se film malo slegne)

Paaaa i ne bas,poredjenje nije na mestu....Za filmove tipa prestige i machinist mozes da upotrebis mozak u toku filma pa da provali o cemu je rec pre nego sto se otkrije,ali se na kraju ipak otkrije.
Dok u Triangle kraj je vise otvoren i razvijas svoju teoriju ako ne znas sta je tacno bilo,meni se licno svidelo da vidim taj zaplet.

Ako se dobro secam (jer sam gledao film pre 2 godine) ona je iznova i iznova ponavljala sve to da bi spasila sebe i svog sina ili samo sina (ne secam se vec toga) i kako se vidi na kraju,ko zna po koji put se sve ponovilo i ko zna koliko ce se jos ponoviti isto tako ,ko zna oce li uopste uspeti....ne vidim sta je tu bas glupo i besmisleno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back