Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Deadpool (https://www.imdb.com/title/tt1431045/)

Mada nije nešto što inače volim da gledam - ima isuviše akcije za moj ukus, rešila sam da pogledam prvi deo, a drugi ću u bioskopu. :)
Dobar humor.
Mada iako volim humor, nisam rada da ga mnogo srećem u filmovima.
Kažu ljudi: meni samo smrt da se da da gledam, i eto je katarza i eto moje uživancije. :)
IPak, humor koji je blizu mog ukusa.
Mnogo akcije.
I dosta dobrih ideja koje su, za moj ukus, malo izbanalizovane tom kombinacijom humora i akcijanja.

Ipak: ok potrošeno vreme. :)
3.4/5

Shadows in Paradise (1986)

AK_SiP.jpg

Velebite, Aki pa ti. : ))
xx

Gifted (https://www.imdb.com/title/tt4481414/)

U poslednje vreme prijaju mi filmovi sa decom. :)
Pretežno drame.
Ovde srećemo Meri, prepametnu devojčicu koja sa šest i po godina rešava teške matematičke zadatke.
Polazak u školu za nju je biravak u dosadnom ambijentu u kojem je vidno naprednija od druge dece.

Zaplet se događa kada njen ujak, koji vodi računa o njoj, odbija ponudu direktorke škole da Meri pohađa školu za nadarene učenike.
On iako svestan Merinog dara i inteligencije, nalazi da ona treba da bude dete, da upoznaje i život van nauke.

Interesantan film, prija u sparne večeri kada je potreban odmor i predah. :)

Inglourious Basterds (2009)
https://www.imdb.com/title/tt0361748/

Tarantino je zajeban filmski igrač i tu nema spora. Dok sam bio u naponu svoje isključive, buntovne energije, odbijao sam ga kao i svakog bahatog stanovnika novog Holivuda. Medjutim, ispostavilo se da Tarantinova bahatost ima pokriće. To pokriće, sastoji se u ličnom štambilju kojim pečatira svoje filmove.

Ovaj film, značajan mi je iz nekoliko razloga. Za početak, prvi put sam svedočio filmskoj egzekuciji nekog protivnika, od strane američkih Jevreja, za koje sam do sada smatrao da su svi sinovi i kćeri Isusa iz Nazareta i da, kad ih lupiš po levom, oni ti okrenu i desni obraz. Prokletnici nisu okretali obraz, nego su skidali nacističke skalpove. Za ovakvo portretisanje, ipak, trebaju nekakva muda, na koja nećemo naleteti gledajući patetičnog Spilberga, na primer, ili neku sličnu holivudsku facu koja juri liberalne fondove i aplauze politički korektnih mediokriteta diljem sveta. E sad, istorija jeste učiteljica života, ali učiteljica koja vrlo lako postaje ***** samo kada je se dočepaju prekaljeni kurvari i makroi. No, da sad ne ulazim u sve aspekte korporativnih, zakulisnih, nevidljivih uzroka i posledica...

Drugi značajan momenat, bila je gluma Kristofa Volca koji me je svojim bravurama vratio u detinjstvo i strepnju koju sam osećao dok je inspektor Šicer, uz kriglu piva isleđivao stanovnike salaša u Malom ritu. Najmoćniji portret zla slika se upravo takvim bojama. Osmeh, obrijano lice, uglancano odelo, šarm i skupocena lula. To je zlo od koga podilazi jeza jer takvo zlo dira u najskrivenije katakombe praiskonskog, ljudskog straha. To je zlo koje parališe odbrambene mehanizme i čoveka drži u predvorju pakla. To predvorje pakla, naziva se neizvesnost. Strepnja, strah od straha koji traje sve dok ne počne delovanje sile koja je izazvala strah. Tada strah nestaje i nastupa oslobađanje.

Dalje, što bi rekli ovi novokomponovani poznavaoci i ljubitelji engleskog jezika, suspense je u nekoliko scena na vrhunskom nivou, naročito u sceni sastanka švapske glumice sa anglosaksonskim obaveštajcima u jednoj francuskoj kafani. Doduše, meni je taj saspens malo narušen zbog činjenice da u sukobu Engleza i Švaba za mene saspensa, gotovo da i nema. Englezi su mi čak za dlaku i odvratniji. Ali, Bože moj.
Takodje, malo mi je komičan i sam teren na kome se dešava radnja, imajući u vidu da je Vermaht sa 17% kapaciteta, u laganom kasu, pregazio tu golemu Francusku za par dana. Mislim da je, istorijski gledano, veća šansa bila da Hitler skonča jašući Evu Braun, nego da ga likvidiraju u Francuskoj.

Ima film i nedostataka, naravno, ali ništa drastično. Ne znam, možda starim, pa popuštam sa kriterijumima.

Uglavnom, zadovoljan sam filmom, daleko od katarze, ali zadovoljan.

Poslednja izmena:
За Тарантина никад нећу рећи направио је врхунско ремек дјело али ту је,увјек присутан,има свој бизарно-шокантни стил са дозом страве и лудог хумора,добро се забавим уз његове филмове али их не препричавам у смислу "ау што сам гледао одличан филм" него "ау какав луд филм" са нагласком на луд. Далеко од тога да су му филмови неозбиљни јер су често надахнути и озбиљним дијалогом али то више да нас подсјети да он није баш толико неозбиљно луд.У суштини мислим да Тарантино и жели тај ефекат.

Unsane (https://www.imdb.com/title/tt7153766/)

Film koji se bavi odličnim temama.
Kao što je ne baš fokusirani pristup administrativnim stvarima (na primer, pažljivo čitanje ugovora):
I uhođenje, pogotovo iz ugla žrtve.

Sojer je junakinja koja se direktno susreće sa oba ova problema i film prikazuje njen boravak u klinici.

Problem filma nije nedržanje pažnje (iako lako utonem u san kada noću (umorna) nešto počnem da gledam) već nedovoljna razrađenost priče: štaviše ona je razbacana i neadekvatno prikačena za ostatak delova od kojih je film sačinjen.
Takođe, deluje vrlo jeftino.
Nije gubljenje vremena ali nije ni uživancija.
3.4/5

Inglourious Basterds (2009)
https://www.imdb.com/title/tt0361748/

Tarantino je zajeban filmski igrač i tu nema spora. Dok sam bio u naponu svoje isključive, buntovne energije, odbijao sam ga kao i svakog bahatog stanovnika novog Holivuda. Medjutim, ispostavilo se da Tarantinova bahatost ima pokriće. To pokriće, sastoji se u ličnom štambilju kojim pečatira svoje filmove.

Ovaj film, značajan mi je iz nekoliko razloga. Za početak, prvi put sam svedočio filmskoj egzekuciji nekog protivnika, od strane američkih Jevreja, za koje sam do sada smatrao da su svi sinovi i kćeri Isusa iz Nazareta i da, kad ih lupiš po levom, oni ti okrenu i desni obraz. Prokletnici nisu okretali obraz, nego su skidali nacističke skalpove. Za ovakvo portretisanje, ipak, trebaju nekakva muda, na koja nećemo naleteti gledajući patetičnog Spilberga, na primer, ili neku sličnu holivudsku facu koja juri liberalne fondove i aplauze politički korektnih mediokriteta diljem sveta. E sad, istorija jeste učiteljica života, ali učiteljica koja vrlo lako postaje ***** samo kada je se dočepaju prekaljeni kurvari i makroi. No, da sad ne ulazim u sve aspekte korporativnih, zakulisnih, nevidljivih uzroka i posledica...

Drugi značajan momenat, bila je gluma Kristofa Volca koji me je svojim bravurama vratio u detinjstvo i strepnju koju sam osećao dok je inspektor Šicer, uz kriglu piva isleđivao stanovnike salaša u Malom ritu. Najmoćniji portret zla slika se upravo takvim bojama. Osmeh, obrijano lice, uglancano odelo, šarm i skupocena lula. To je zlo od koga podilazi jeza jer takvo zlo dira u najskrivenije katakombe praiskonskog, ljudskog straha. To je zlo koje parališe odbrambene mehanizme i čoveka drži u predvorju pakla. To predvorje pakla, naziva se neizvesnost. Strepnja, strah od straha koji traje sve dok ne počne delovanje sile koja je izazvala strah. Tada strah nestaje i nastupa oslobađanje.

Dalje, što bi rekli ovi novokomponovani poznavaoci i ljubitelji engleskog jezika, suspense je u nekoliko scena na vrhunskom nivou, naročito u sceni sastanka švapske glumice sa anglosaksonskim obaveštajcima u jednoj francuskoj kafani. Doduše, meni je taj saspens malo narušen zbog činjenice da u sukobu Engleza i Švaba za mene saspensa, gotovo da i nema. Englezi su mi čak za dlaku i odvratniji. Ali, Bože moj.
Takodje, malo mi je komičan i sam teren na kome se dešava radnja, imajući u vidu da je Vermaht sa 17% kapaciteta, u laganom kasu, pregazio tu golemu Francusku za par dana. Mislim da je, istorijski gledano, veća šansa bila da Hitler skonča jašući Evu Braun, nego da ga likvidiraju u Francuskoj.

Ima film i nedostataka, naravno, ali ništa drastično. Ne znam, možda starim, pa popuštam sa kriterijumima.

Uglavnom, zadovoljan sam filmom, daleko od katarze, ali zadovoljan.

Nemogu da verujem da si ga tek sada gledao....

The Selfish Giant
http://www.imdb.com/title/tt2304426/
Moja filmofilska životna faza je prošlost, ali s vremena na vreme, osetim neku želju da se opet zarobim filmom i na taj način, bar na kratko zaboravim da živim u dobu okupacije . Zato sam metodom slučajnog odabira pustio ovaj film, i naravno, pogrešio.

Jedan čist ziheraški film, sa toliko pravolinijskom strukturom da sam svo vreme osećao da će režiser zaspati za volanom. Bilo je do nešto kao vožnja umornog Turčina po autoputu. Cigla na gas i teraj.

Pored te neoprostive mane, film ima i odredjenih kvaliteta.
Pre svega, to je iskren prikaz raspada engleske porodice u kojoj nema ni autoriteta, ni poštovanja niti bilo koje vrednosti koju bi porodica trebala predstavljati. Deca su raspuštena, nekulturna i debilna, roditelji su propalice i za sve krive nekog drugog. Takav model porodice je idealan za savremena društveno-politička kretanja i uveliko se izvozi širom planete po banana državama, sa tim fiktivnim konstrukcijama nekakvih ljudskih, dečijih, ženskih, životinjskih i ostalih ,,prava". Skup tih parcijalnih ,,prava" odvojen od neke ideje celine i jedinstva je i upropastio modernu porodicu.

Sam film govori o dva dečaka koja slobodno vreme provode skupljajući staro gvožđe i prodaju ga lokalnom nakupcu.

U svakom slučaju, ovo nije film kojim se razbija filmska apstinencija i dobija nova želja za filmom.

MV5BNjVlMzZlYTQtNDY3NC00ZWU5LWFlOGMtODEyMDFiYTk4N2YxXkEyXkFqcGdeQXVyMjY5ODI4NDk@._V1_UY268_CR0,0.jpg

https://www.imdb.com/title/tt2069797/

Ovako. Ovo je jedan psiholoski emotivni rolerkoster gde glavnu ulogu (trebalo bi) ozbiljnog mladica tumaci Erik iz Veselih sedamdesetih!
A taj jednostavno ne moze da se otarasi svoje facijalne ekspresije i komicarskog efekta kad ga vidis....ko ga je i zasto izabrao za ovaj film?? :D

Idemo dalje,da vidimo ko... Reditelj Denis Ilijadis, amer-grk, nije puno snimao, jedan horor, poslednja kuca (atomski) s leva, i neku `time loop` sf-papazjaniju
s nekom anonimnom decurlijom u gl.ulogama...ok. Ali (t)ko je producent...? Ni manje ni vise nego Leonardo Di Kapri(rumenko/cmok cmok)o....e, to ima smisla.
Posto se reditelj uglavnom batrga sa radnjom, Leonardo je dao sve od sebe da ga uputi na cilj od pocetka do samog finala...ne znam koliko je love dato, ali valjalo je
iznajmiti jednu vilu sa arhitekturom i enterijerom upravo veselih sedamdesetih, s tim sto su ovde one - gravitirajuce i sablasne. Opet, Leo je proturio emociju kroz sve...

I sta reci... Ako se uporedi sa Shutter Islandom, gde je ova faca tumacio glavnu ulogu poludelog u ludnici, a da to nije znao sve do samoga kraja, sa ovim filmom, gde je pocetak
zapravo tek pustanje iz ludaje naseg Erika protagoniste, gde se on vraca u kucu svog nedavno preminulog oca, u dom koji cuva mnooge tajne, sklopljene u naznacenu, ali
upecatljivu slagalicu, moze se ustvrditi da je ovaj film u poredjenju sa SH.I. neuporedivo bolji sa neuporedivo losijom radnjom ili pricom! ili obrnuto,kako vam drago..svojevrsni paradoks.:)

Zasto? Zato sto se ne blamira sa ne znam koliko davnim 20-tim 3o-im XX veka, o kojima vecina nema nikakvu zivotnu predstavu, sa patetikom, zenom decom, `paradise lost`-om.....dosadno!...
Ovaj film je savremen, sa blagim dodirom sete i verne nostalgije, potpomognut, ako nista, posterima grupa 90ih kao sto su Weezer i Bek iz svoje prve, Looser faze....ovlasnim pogledom.
Pravi filmofilski pogled, pak, uocava opsednutost Hickokom i njegovom ikonografijom...;) tu je crno beli pod, sterilna, a ispunjena atmosfera, enterijer u patini i neznoj meri, cak i filmske aluzije
na cuveni Praznik u Rimu, gde je isto poremecena, parodirana, ali i izdignuta vrednost onog cuvenog ljudskog reljefa sa ustima koji treba da posvedoci da li se govori istina kad se ruka tu gurne..
Jedna triler misterija uz pomalo duhova kao kod starog Henri Dzejmsa, ipak vise u dobro potrefljenoj magli mentalne nestabilnosti gl.junaka, u kojoj uranjaju sve pojave, mrtve ili zive,kul...
Porodicno klupko se odmotava, na nacin lekovitiji od Psiha, kao u dobrim starim crno-belim filmovima iz 50ih, hepi end se nazire nakon silnih peripetija, u antickoj katarzi...s tim u vezi, osnova ove dobre,a lose , odlicne,a vrlo traljave filmske price (&vice versa) je zapravo psiholosko iscitavanje mita o Kainu i Avelju.....Linch ovde nema puno sta da trazi. Pantelicu,prestani da citas ! :cool::lol:

Poslednja izmena:
The Selfish Giant
http://www.imdb.com/title/tt2304426/
Moja filmofilska životna faza je prošlost, ali s vremena na vreme, osetim neku želju da se opet zarobim filmom i na taj način, bar na kratko zaboravim da živim u dobu okupacije . Zato sam metodom slučajnog odabira pustio ovaj film, i naravno, pogrešio.

Jedan čist ziheraški film, sa toliko pravolinijskom strukturom da sam svo vreme osećao da će režiser zaspati za volanom. Bilo je do nešto kao vožnja umornog Turčina po autoputu. Cigla na gas i teraj.

Pored te neoprostive mane, film ima i odredjenih kvaliteta.
Pre svega, to je iskren prikaz raspada engleske porodice u kojoj nema ni autoriteta, ni poštovanja niti bilo koje vrednosti koju bi porodica trebala predstavljati. Deca su raspuštena, nekulturna i debilna, roditelji su propalice i za sve krive nekog drugog. Takav model porodice je idealan za savremena društveno-politička kretanja i uveliko se izvozi širom planete po banana državama, sa tim fiktivnim konstrukcijama nekakvih ljudskih, dečijih, ženskih, životinjskih i ostalih ,,prava". Skup tih parcijalnih ,,prava" odvojen od neke ideje celine i jedinstva je i upropastio modernu porodicu.

Sam film govori o dva dečaka koja slobodno vreme provode skupljajući staro gvožđe i prodaju ga lokalnom nakupcu.

U svakom slučaju, ovo nije film kojim se razbija filmska apstinencija i dobija nova želja za filmom.

o, mačko... živa ste :*

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back