Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
https://www.imdb.com/title/tt2798920/
5zfVNTrkhMu673zma6qhFzG01ig.jpg

booooring.jpg

3/10

Prilozi

• booooring.jpg
    booooring.jpg
    44,1 KB · Pregleda: 3
Train.to.Busan

https://www.imdb.com/title/tt5700672/

TTB-on-iflix-1-600x402.jpg

zombi epidemija siri se ujedima, a zombiji, po ko zna koji put, jure zdrave da ih izujedaju i sl.

skoro dva sata jurnjave zombi entuzijasta, a ne znam sta zele da postignu, prikazuju (ne)uspesno prezivljavanje putnika brzog voza za kraljevo! ha, ha, ha

ko voli ok, ko ne voli neka preskoci. film ima juznokorejsku drustvenu svakodnevicu kao blagi zacin

5.5/10

Нелюбовь aka Loveless (2017)

http://www.imdb.com/title/tt6304162/

Звјагинцев је тренутно најбољи светски режисер. Он је свестан свог режисерског умећа, али и једног великог, ванфилмског хендикепа. Тај хендикеп је његова руска националност. Како би превазишао тај недостатак и био прихваћен у европској филмској јавности, он Западу нуди оно што Запад жели да види, али трудећи се да та приземна, дневнополитичка нота, ипак не буде тако вулгарна, да би га у отаџбини означили као екстремног русофоба. Није он спреман да пљује по свом народу тако ниско и бескрупулозно као што то, за шаку долара, чине београдски синеасти југословенске провинијенције.

И у филму Нељубав, имамо неколико момената у коме Звјагинцев каже Западу: Ево ме, узмите ме, примите ме у своје високо друштво, помилујте ме по мојој лепој главици.

Но, изоставићу те моменте, и рећи да је ово једна врхунска породична драма, која даје приказ модерног брака и сила које у њему делују. Те силе су деструктивне, декадентне и разарајуће, јер не постоји свест о жртви, љубави и идеалу заједнице. Модернистички брак је оружије за масовно уништење, чија примарна жртва су деца рођена у таквом браку. Тај брак је мртворођенче јер је од старта предвиђен за испуњење строго индивидуалних и себичних циљева. Чим се појединачни циљеви кроз брак остваре, модерни супружници гледају излазну варијанту, и онда долази до свих оних девијација и патологија једног медјуљудског односа. На површину испливава оно најгоре што се таложи у себичним, хедонистичким душама и брак полако почиње несносно заударати на мржњу, презир и оптужбе за руиниран живот.

Следећа жртва овако схваћеног брака су породица и друштво у целини, јер када је основна ћелија затрована, онда су затровани и сви облици изведени из те ћелије.

,,Пали смо. Пали смо онолико колико смо се удаљили од Христа.” -рекао би владика Николај, а ми, модерни људи, удаљили смо се много. Питање је да ли смо више и у стању да се вратимо на пут и да осетимо истинску љубав, љубав без рачуна и калкулације, љубав која у својој бити има жртву, одрицање, поштовање и разумевање.
Када дете остане без родитељске љубави, оно умире изнутра, тако да је физичка смрт од другоразредног значаја. Звјагинцев, застрашујућом снагом приказује очај усамљеног детета које је постало терет својим творцима. У сцени плача малог Аљоше, док се родитељи медјусобно вредјају, персонификован је пад овог света. У тој сцени Звјагинцев се приближава Достојевском и чувеној максими да ниједан идеал није вредан сузе детета.

Звјагинцев се посебно бави ликом посрнуле мајке. Жења је класични представник једне стерилне, младе, модерне жене која водјењем рачуна о физичком изгледу покушава да компензује апсолутну духовну празнину. Ту је и паметни телефон у који она непрестано гледа. Слика и прилиика савременог, модерног, напредног човека.
Такође, како се филм одмотава, видимо да је тај ланац нељубави наследан. Жењина мајка је једна исфрустрирана баба која за своју кћер има само бес и параноични презир. Дакле, није овај пад од јуче, поручује Звјагинцев. Пад је константа модерног друштва.

Но, и Пад има свој крај. А где се тај пад налази, то не знају ни много умнији људи од Звјагинцева.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back