Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
deep_blue_sea_ver2.jpg

Prilično dobar, na temu ''ajkulica''...Akcija neverovatna, scene od kojih se ledi krv u žilama, dobra napetost...Ima i dobrog humora na momente...Gomila super glumaca...9/10
billion-dollar-brain-belgian-67-michael-caine-karl-malden-ken-russell-caine-vs-brain.jpg

Odličan špijunski...Za koji ne znaju ni mnogi obožavaoci M Kejna...Igra i naš Karl Malden, zlikovca ali odlično, dugo nisam gledao tako dobru izvedbu...Film je skroz hetero i ima ironičnu crtu to mi se sviđa...Situacija opisana vrlo pipava, hrana za um...Ima pregršt dobrih fora i dobre akcije...10/10

Land and Freedom (1995)
http://www.imdb.com/title/tt0114671/?ref_=fn_al_tt_1
Ово је филм једног од највећих европских режисера Лоуча, који ме је купио филмом Ветар који њише јечам. Опет политичка тема и опет врхунски филм.

Један енглески деда доживљава инфаркт, а његова унука долази у стан и чепркајући по старим стварима, налети на писма које је деда, док је био младић, слао својој тадашњој драгој. Та писма откривају његово учешће у шпанском грађанском рату, где се као млади идеалиста прикључио борби против генерала Франка. Он се прикључује покрету ПОУМ (Радничка Партија Марксистичког Јединства), а не редовноим војним јединицама Републике. Тај покрет био је сачињен од истинских идеалиста, омладине која се пуног срца залагала за очување тековина револуције. Како је време одмицало, разлике између редовне армије која је имала совјетску подршку, ПОУМ-а и Анархиста су се повећавале, да би на крају прерасле и у физичке сукобе. Има нешто магијско у тим идеолошким добровољцима. Ја сам их увек ценио, нарочито ако њихове разлоге сматрам хуманистичким. Ето, тако би и ја, да имам већа муда и више војног знања, отишао у Новорусију да помогнем браћи у борби против планетарног олоша. То је оно што даје смисао животу, али и смрти, ако се погине у борби за оно у шта истински верујеш. Међутим, пошто је реформа војске урађена тако, да ја као мушкарац у најјачим годинама, не знам држати ни ваздушни пиштољ, мој ангажман остаје беспредметан.;)

Питања око којих долази до пуцања међу саборцима су многобројна, а као једно од најважнијих је питање колективизације земље. Шта урадити? Шта год одабереш, губиш. Или добијаш нови СССР, или остављаш систем у коме сељаци без земље раде на поседима капиталиста за 2 пезете дневно. Дакле, како год окренеш, неће ваљати. Е, сад, регуларне јединице почињу све више да притискају ПОУМ, стављајући његове вође ван закона и прогласивши их сарадницима Франка. Дакле, чисти, неукаљани идеали без икаквих примеса и компромиса, не могу опстати. Као што темељ не значи ништа без зидова и крова, тако ни сами идеали нису оствариви без реалних, опипљивих елемената којима се они материјализују. Само је питање, на колику количину компромиса пристати? ПОУМ је одбио да се интегрише у регуларну народну армију и доживео је колапс. Филм, онако, лоучовски, слика једну идеалистичку слику ове групе и односа који се одвијају у њој. У одреду си идеолошки борци са свих страна, Немачке, Италије, Енглеске итд. Све је то лепо упаковано и одлично функционише.

Да не би ишао у детаље, препорука за овај филм.

Poslednja izmena:
Палата №6
http://www.kinopoisk.ru/film/447688/
Руски филм по мотивима великог Чехова до кога сам дошао захваљујући својим руским везама.:D

Ово је права посластица за једног псеудофилозофа као што сам ја. Расправе о животу, смрти, бесмртности, души, смислу и бесмислу. То је оно што волим да гледам и оно што очекујем од правог руског филма. Не интересују ме летећа створења из државе Мордор, не интересују ме хобити и Потери, не интересују ме снајперисти који пуцају на трогодишње терористе...

Документаристички приступ и камера, невероватно реалан приказ душевних блесника и сјајна прича чије темеље је поставио Чехов. Рецепт за сјајно филмско искуство. Доктор Рагин, који се већ дуже време не сналази најбоље међу људима и који је особењак, почиње да се интересује за новопридошлог пацијента који пати од маније гоњења, али показује ванредно високу интелигенцију и оригиналну животну филозофију. Тај младић, Громов и доктор Рагин проводе све више времена у разговорима, и ти разговори имају несумњив утицај на доктора. Тај утицај је толико јак, да и онако чудан доктор, постаје још чуднији. Постаје друштвено неприхватљив. И он завршава у лудници са својим пацијентима.

Онај ко воли овакав тип филмова у коме се мало дубље отварају нека филозофска питања, уживаће, онај ко верује у тв хапшење Бин Ладена од стране Фока, може слободно прескочити.:D

Sto dana posle detinjstva
http://www.kinopoisk.ru/film/43998/

Lepo je kad te film vrati u detinjstvo, u neko već skoro zaboravljeno vreme, pa ti onda te fragmentarne isečke, povezuje opet, u jednu sistematičnu celinu. Setiš se opet neke Jelene sa crnom kosom koja te nije primećivala, i nekog Nikole što ti je išao na živce. Setiš se svojih buntovnih početaka, iz perioda kada je pobuna bila metod samospoznaje. Jer, onaj koji se nije bunio, nikada sebe nije ni upoznao.:D

Letnji kamp za decu od 14 godina. Mnogo dobra stvar. Vaspitač, drugovi, simpatije, radne navike, jezerce, odrastanje, zaljubljivanje, nadmetanje. Opet ću ponoviti moju omiljenu filmofilsku frazu da je ovo film sa dušom. I zaista jeste. Ima tu neku spontanost, neko pozitivno gledanje na život i šarm koji samo deca glumci mogu da udahnu filmu. U meni je probudio neka lepa osećanja i na momenat sam se sklonio svakodnevnice i opskurnih likova koji nam sa svih strana vređaju inteligenciju. Neću detaljisati, ali film je za jednu, što bi kolege forumaši rekli, toplu:D preporuku.

Die Wand
http://www.imdb.com/title/tt1745686/
Jedan iz kategorije ,,mojih“ filmova.
Žena odlazi na vikendicu smeštenu u prelepom alpskom krajoliku. U jednom momentu shvata da se oko nje, na putu koji vodi u civilizaciju nalazi neki nevidljivi zid, pa, ona ostaje zarobljena.

Sa njenim boravkom na planini, bliže se upoznajemo kroz dnevnik koji vodi o svojim aktivnostima i razmišljanjima. Društvo joj prave pas, mačka i krava. Ceo film je simbolika, ali ostaje nejasno šta je to mladu, i za austrijske prilike atraktivnu ženu, nateralo da se zarobi u planini. Šta je to uzrokovalo njeno bekstvo od ljudi i zatvaranje u samu sebe, koje neminovno vodi u ludilo? Zašto je formirala taj zid i njime se ogradila od civilizacije? Ove odgovore ne saznajemo u toku filma, što možda nije ni loše, ali sam ipak utiska da nam je režiser trebao dati neki nagoveštaj. Ovako, ostaje nam širok dijapazon sumnji. Scenario je vrlo solidan. Ima tu dobrog materijala i filozofskih natuknica o postojanju, bivstvu, ljudima, životu. A, ja volim to mudroserstvo, ako ima i minimalnu akademsku osnovu.
Moram priznati da nisam bio stoprocentno koncentrisan za ovaj tip filma, pa je moguće da mi je nešto i promaklo, ali generalan utisak o filmu je krajnje pozitivan. Krajolici su toliko divni, da u kontekstu filma postaju zlokobno lepi. Svetu fali više ovakvih filmova koji se bave unutrašnjim pitanjima, enterijerom ljudskog postojanja, psihom, kao fenomenom koji još nije do kraja istražen, niti će ikada biti. Taj neistraženi prostor daje ogromne mogućnosti za kretivne umetnike. Eto...:)

seraphim-falls-movie-poster-2006-1020451611.jpg

Šta sve čovek nađe...Slučajno!
Odličan moderni vestern...Vrlo dinamičan i ''preživljavački'', oni koji vole Bera Grilsa će ga gotiviti...Ali ima i neke nadrealne i filozofske momente...Vrlo ozbiljno urađeno...Nison po meni ipak slabiji od Brosnana...Snimano na predivnim lokacijama, što je još jedan veliki plus...A i gledati sneg ovih dana prijaaa :) 9/10

Стальная бабочка
http://www.kinopoisk.ru/film/617329/
Превише врхунских филмова ове тематике сам погледао да би ме један, овакав, просечан филм нешто посебно одушевио.

Манијак почиње да убија младе девојке у непосредној близини парка и сада је наравно, задатак полиције да га нађе. Главни детектив као мамац убацује неукротиву малолетну штићеницу сиротишта која је одавно позната органима реда. Наводно је филм заснован на истинитој причи. И, сада она је наравно сва проблематична, дивља, разуздана и на сву муку се заљубљује у детектива. Та млада глумица заиста сјајно игра улогу и она је носаилац целог филма. Не да ми се сада детаљисати, јер је заиста реч о просечном филмићу, који има доста празног хода и садржи нека општа места за овакав тип филмова који не доприносе оригиналности и квалитету.

The Parole Officer (2001) http://www.imdb.com/title/tt0283534/

Komedija u tipičnom britanskom maniru sa dosta crnog humora.

Smotanom službeniku u policijskoj stanici kolege panduri smeštaju ubistvo.Da bi dokazao da je nevin mora da dođe do video trake koja se nalazi u trezoru banke.Kao službenik koji se bavio procenom o smanjenju kazne, okuplja svoje prijatelje bivše robijaše i kreće u akciju.
Ima dosta detinjastih provala, ali i solidne doze crnog humora tako da vredi odgledati.

The_Parole_Officer.jpg

Я не вернусь
http://www.kinopoisk.ru/film/683481/
Anja, štićenica doma za decu, kao najbolja učenica škole upisuje fakultet i po završetku studija postaje asistent kod profesora s kojim se upušta u avanturu. Igrom slučaja, na pravdi boga, biva optužena za posedovanje droge, ali uspeva da umakne smotanom policajcu. Pošto nema kud, služi se lukavstvom kako bi opet otišla u neki dom, lažno se predstavljajući. Tamo upoznaje Kristinu, malu, temperamentnu devojčicu koju većina dece maltretira. Njih dve odlaze iz doma i kreću prema Kazahstanu gde živi Kristinina baba.
To je dakle, opis ove drame, koja, onako, tipično ruski, ima mnogo crnila u sebi. Slojevi sa margine društva oličeni u životu dece bez roditelja, platonsko traženje očinske figure i čežnja za životom u porodici, kao iskonska potreba čoveka, traganje za ljubavlju i pažnjom. To bi bile neke ključne teme kojima se ovaj film bavi. Generalno sam prilično zadovoljan, ali nisu mi se dopala neka rešenja, pre svega previše česta svađa Anje i Kristine, te Anjini konstantni pokušaji da je se otarasi, iako u suštini, ona to ne želi. Jasno je da su te situacije posledica života u čauri koji je Anja vodila, života bez ikog svog, bez roditeljske ljubavi, koji je od nje napravio prilično emocionalno osakaćenu osobu koja u sebi još nije otkrila mogućnost da nekog istinski voli i da neko zavisi od njene ljubavi. Mislim da se još efektnija poruka mogla poslati sa manjim brojem scena trzavica između 2 devojke.

Lik profesora je bitan za film. On je Anjin ljubavnik, očinska figura koju nikad nije imala. Takođe, on je simbol egoizma i Anjin antipod. On ima i ljubavnicu i porodicu i lep posao. Anja nema ništa.

I, tako, muka za mukom napada ove nesrećnice, na putu za Čemolgan, a onda dolazi kraj. Kraj, tragičan i simboličan. Crn. Nema nade. Tačka.

Force Majeure
http://www.imdb.com/title/tt3630276/
Muž i žena, Tomas i Eba, sa dvoje dece, odlaze na skijanje u jedan luksuzni hotel, na elitnoj destinaciji. U pitanju je vrlo dobar film, sa odličnom idejom, prelepim planinskim predelima, sasvim pristojnom glumačkom postavom, izuzetnim muzičkim sekvencama, ali sa traljavim poentiranjem, tačnije, sa izrazito neuverljivom i usiljenom poslednjom scenom koja je trebala da bude šlag na torti. Na ovakav način, poenta celog filma je značajno osakaćena, a mi, filmofili, ostajemo uskraćeni za onaj katarzični osećaj, koji nam se javi kada pogledamo vrhunski film. Kada bi ovo preveo na fudbalski rečnik, bila bi to situacija kao da si sjajno, u Barseloninom maniru odigrao veći deo utakmice, i kada si trebao dati gol, umesto Mesija, u napadu se zatekne Andrija Kaluđerović ili slična boranija, i naravno promaši čitav gol.

Motor ovog filma je scena koja se odvija na terasi hotela dok naši malograđančići ručaju. Gorska služba je bacila mine, kako bi izazvala kontrolisanu lavinu, koja se u jednom momentu otima kontroli i ide pravo ka terasi na kojoj ovi, mislim Šveđani, jedu svoj parmezan i ostrige. I, kako reaguje naša junačina Tomas, glava porodice? Pa on se dohvatio svojih skijaških rukavica i Ajfona, te uhvatio maglu u nepoznatom pravcu, dok je naša sirota Eba, ostala sa decom. Srećom, bio je to samo snežni dim od lavine, tako da je sve prošlo kako treba. Nije bilo žrtava. E, ali sada se žena, logično, počne pitati, sa kakvom ja to jajarom živim i tu počinju problemi jer naša junačina nije spremna da se suoči sa svojim kukavičlukom. I, ajde da i probamo da razumemo instikt za preživljavanje i te stvari, ali zašto si pobogu pokupio Ajfon sa stola? Ovo mi je izvanredan potez režisera. Dakle, Ajfon je nešto što se povezuje sa samim bivstvom našeg malograđanskog kukavca. Bez Ajfona, on nije to što jeste. Eba svoju frustraciju zbog neprijatne scene, jasno ispoljava pred svima sa kojima su posle toga bili u kontaktu.

Deca su tu da odstatiraju i režiser se nije mnogo bavio njima, ali jasno je da su u pitanju razmažena deca vaspitana po novoj evroformuli po kojoj su oni ustvari autoritet roditeljima.
Kada ne skijaju, drndaju tablet i kukaju što su izgubili wi-fi domet.

I, tako, film ima šmekerske kadrove, scene i dijaloge i jako lepo kotrlja do te poslednje scene sa autobusom, koja, da se pravnički izrazim, nije u logičkoj vezi sa ostatkom filma. Nikako. Apsolutno odstupanje od svega što je film do tada bio. Kao da si na Zidanove noge stavio telo Jerka Leka. Ne ide. 2 ocene manje...

Revenge_1971.jpg
Odličan stari...Iako naslov upućuje na nešto sasvim drugo u pitanju nije horor već super urađen psihološki triler sa mnogo ''twistova'' i otvaranja raznih pitanja o odnosima ljudi...Bez specijalnih efekata ili bilo čega sličnog ali zaista uživanje...Igra Sexy Džoan Kolins...I neki engleski glumac što liči na Gidru:mrgreen: 9/10
Who_Dares_Wins_-_uk_film_poster.jpg
Kick ass, još jedan stari...Baš profi urađen, gluma perfektna, lokacije takođe...Akcija super kao da gledam neki ''moderan'' film...Ingrid Pit i Lusi Kolins ''krad'' šou...Supar film o političkoj klimi osamdesetih...10/10
Der-Baader-Meinhof-Komplex-baader-meinhof-poster.jpg
I još jedan o ''lošim starim danima'' energičan poput pesnice u lice što bi se reklo...Snaga uverenja i njihovo predstavljanje je čak i mene nateralo da se zapitam o svojim uverenjima...Kada te film natera da se preispitaš onda je to sigurno dobra stvar...Ima akcije ali je mnogo bolje i realnije odrađena nego holivudska odnosno sam film nije kopija sličnih holivudskih kvazi retro filmova poput Minhena, koji govori o otprilike sličnoj tematici...Ova je luda vožnja povremno brutalna i tužna ali u suštini ispravna borba...Ja sam umereni desničar pa ipak i sam priznajem to...Glumci odlični i čak liče na terrorističku ekipu fizički...Kakva je atmosfera govori i ovaj insert...Film posle koga se osećaš dobro i kažeš sebi nešto sam naučio, šteta što nije duže trajalo...
10/10

A, brate, Glint, al' ti pogađaš ove filmove, više me sramota i da komentarišem ispod, stvoriće se utisak da te stalkujem po podforumu.

Beskompromisni Šreder + najveći japanski ludak među skribomanima (možda bi to mogao biti i Rjunosuke, samo da je umesto direktnog suicida formirao paravojne jedinice i pokušao da izvrši, na propast unapred osuđeni, državni udar). Hm, jednom sam krenuo redom po Šrederovom katalogu, ne znam zašto sam stao. Nije da nema žešćih promašaja, ali čak i oni se isplate.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back