Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
http://www.imdb.com/title/tt0853153/

Stuart: A life backwards

Na pocetku, film mi je delovao predvidivo patetican sa elementima dobrog humora. Kako je prica tekla...recimo samo da me je film poyitivno iznenadio. Tom Hardy je toliko dobro odigrao ovu ulogu da to recima ne mogu da iskazem. Cela prica je prikazana vrlo jednostavno, zivotno, iskreno. A opet, svuda se provlace komicni elementi, ali nenametljivo. Preporucujem ovaj film. Moja ocena 9/10.

P.S. U pocetku mi je bilo tesko da se uzivim u patnju Stjuarta (Toma Hardlija), beskucnika, alkoholicara, narkomana...prosto jer ima svoj malecni stan, za svaki skoro obrok sprema meso...na to sam prevrtala ocima u fazonu "jeeeesteee, vazi sto je beskucnik" vodivsi se time da u nasoj zemlji beskucnik je zaista beskucnik, i vidi meso jednom godisnje. Kad se naviknete na cinjenicu da u Engleskoj je beskucnik neko ko zivi od minimalne socijalne pomoci (sto je kod nas ravno naucnoj fantastici) prica vas obuzme. Naravno, ima tu jos nekih stvari, ali ja ih pridodajem ekonomskim razlikama. :D

Da, zaboravih da kazem da je film radjen po knjizi, a opet knjiga je po istinitim dogadjajima :D

Poslednja izmena:
Film je i radjen po romanu "Ubiti pticu rugalicu" od Harper Li (inace je dobila Pulicera bas za taj roman). Knjiga je divna, mislim da je konacno i uvrscena kod nas u lektiru za osnovnu skolu. Radnja romana je smestena u tridesete godine. Hvala ti sto si postavio ovaj film, bas zelim da ga odgledam. Kapiram da film nije uspeo da prenese sve ono sto je u knjizi, jer realno do sad to ni jedan film nije uspeo :D Zato knjigu u sake, nakon citanja ces sigurno promeniti misljenje :D

Meni se recimo svidjaju i film & knjiga Za kim zvone zvona.

Ali ti pogledaj ovaj film obavezno,
verovatno je i verno prezentovao ono sto je napisano,
a i uvek je zanimljivo videti koliko se necija vizualizacija razlikuje od tvoje sopstvene
koju si stvarala dok si citala knjigu. Ja ni nisam citao knjigu,
a i mislim da je problem u meni, a ne u samom filmu
( ne bi mogao da ima onako veliku ocenu na imdb-u ),
tj. u mojim ocekivanjima. Ja sam film nasao na spisku great courtroom dramas...
pa sam ocekivao vise neko pravnicko vatanje za gusu:lol:... nego film maltene tipa Lesi se vraca kuci.
Taj pravnicki deo traje svega 15-tak minuta... sve ostalo izgleda kao da je ispalo iz glave Marka Tvena.

A i film mi je malo zastareo cak i za ono vreme...
samo godinu dana kasnije u Evropi Serdjio Leone krece sa svojom
dollars trilogijom... onim vizuelnim sinematistickim bahanalijama,
zlikovcima svoje vrste, krupnim kadrovima, tenzijom.
Ovaj film mi deluje benigno za ono doba... previse meko.

No da ne seruckam previse... ko god da je procitao knjigu, neka obavezno pogleda i film.

...

http://4.***************/_kRuD6zV4Fqs/S8PGiz6fslI/AAAAAAAAC6Q/cGknDQjAe-k/s1600/the-night-of-the-hunter.jpg
Baš strašno *send shivers down your spine...Super snimljeno neverovatno je da je to snimljeno 55.-te deluje skroz moderno..Mičam je odličan u ulozi ljigavog lukavog psihopate i licemera kao i ostali deo ekipe...Uopšte film govori dosta o zloupotrebi poverenja kako je u suštini lako manipulisati sa ljudima ako se ''izuči zanat''...Muzika je super čas prati radnju čas služi da te ''ušuška'' i da se trgneš kad se nešto strašno desi,ima pregršt dobrih narodnih pesama...Super je snimljeno kamera je odlična posebno jedna scena u čamcu na vodi pod zvezdama...Lepo i ružn o se smenjuju kao i u životu iznenadno bez upozorenja...10/10

Meni se recimo svidjaju i film & knjiga Za kim zvone zvona.

Ali ti pogledaj ovaj film obavezno,
verovatno je i verno prezentovao ono sto je napisano,
a i uvek je zanimljivo videti koliko se necija vizualizacija razlikuje od tvoje sopstvene
koju si stvarala dok si citala knjigu. Ja ni nisam citao knjigu,
a i mislim da je problem u meni, a ne u samom filmu
( ne bi mogao da ima onako veliku ocenu na imdb-u ),
tj. u mojim ocekivanjima. Ja sam film nasao na spisku great courtroom dramas...
pa sam ocekivao vise neko pravnicko vatanje za gusu:lol:... nego film maltene tipa Lesi se vraca kuci.
Taj pravnicki deo traje svega 15-tak minuta... sve ostalo izgleda kao da je ispalo iz glave Marka Tvena.

A i film mi je malo zastareo cak i za ono vreme...
samo godinu dana kasnije u Evropi Serdjio Leone krece sa svojom
dollars trilogijom... onim vizuelnim sinematistickim bahanalijama,
zlikovcima svoje vrste, krupnim kadrovima, tenzijom.
Ovaj film mi deluje benigno za ono doba... previse meko.

No da ne seruckam previse... ko god da je procitao knjigu, neka obavezno pogleda i film.

...

A vidis, meni je Za kim zvona zvone bila omiljena knjiga u prvoj godini srednje skole, citala sam je bar jednom u tri meseca. A film mi je bio bezveze :D Jedina ekranizacija za koju mislim da je korektna je serija Majstor i Margarita iz 2005. godine. http://www.imdb.com/title/tt0403783/

MV5BMjI5OTk3Mjg4MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzQ2NTQxNw@@._V1._SY317_CR4,0,214,317_.jpg

Sleeping Beauty 2011
http://www.imdb.com/title/tt1588398/

Ovo je jedan baš drugačiji film; priča o studentkinji koja finansira studiranje radeći dosta poslova, a jedan od njih je savršeno lucidan.

A vidis, meni je Za kim zvona zvone bila omiljena knjiga u prvoj godini srednje skole, citala sam je bar jednom u tri meseca. A film mi je bio bezveze :D Jedina ekranizacija za koju mislim da je korektna je serija Majstor i Margarita iz 2005. godine. http://www.imdb.com/title/tt0403783/

Meni je i film Za kim zvona zvone( hvala na ispravci ;))... super uradjen, pre svega odabir glumaca... i pre svega kasting Spanaca. Bas su onakvi kakvim sam ih i zamisljao :D. Pa onda ona scena kasapljenja gradskih magistrata. Kad smo vec kod toga i drugi Hemingvejev roman koji je otisao na platno je imao dobar kasting. Ko bolji od Spenser Trejsija za Starac i more.

Haha :D ti i ja bas nemamo isti ukus sto se tice filmova i glume :lol: To sam vec vise puta primetila kad sam ti citala postove.
Ne mislim nista lose sa ovom izjavom, svet je tako interesantan... svi smo mi razliciti i tako je dobro... samo sam primetila :)

hahah moguce skroz :) ja se tacno ne secam sta si ti jos postavljala,ali dobro,nije nista strasno sto smo razliciti :)

Sykt lykkelig- Врло добар норвешки филм чија централна тема су брак, породица, нарушени односи између брачних партнера, фрустрације и незадовољство узроковане неискреношћу. Брачни пар, који наизглед, делује пресрећно, досељава се на село где су им прве комшије други пар, за који се од самог почетка види да је у тотално болесном односу. Како се филм развија, откривају се узроци нарушених односа и сурова стварност у којој се налазе протагонисти.

La ragazza del lago- Италијански филм од кога сам очекивао много више. Локална девојка је нађена мртва крај језера и радња филма прати истрагу главног инспектора о овом неочекиваном убиству. Он почиње да открива многе чињенице везане за живот, ове прилично мистериозне девојке. Иако филм није лош, сувише је, некако једноставан, обичан и не нуди готово никакву новину, када је у питању овај жанр.

Poslednja izmena:
Odgledah ovo.
Ne kapiram nista. Ni kultni status... status klasika what eva'.
Prvi deo filma kao da je ispao iz romana Marka Tvena.
Sudjenje... pfff. Znam da je deep south, ali svi likovi
kao da pate od daunovog sindroma.
Mis'im ovaj film je nastao 6, 7 dina posle 12 gnevnih ljudi,
koji je valjda postavio neke standarde, makar za taj deo filma u sudnici...
Necu da ga ocenjujem bas zbog statusa klasika.
Ne svidja mi se...

aaaa boli me dok citam ovo :(
ni ne ljuti ni nista,samo boli.
ali predpostavljam da je to stvar sa klasicima. oni te dodirnu u sentiment, a to nemamo svi isto :)
knjiga i film su mi podjednako dobri. omiljeni u svakom slucaju. harper li posle ovoga nista nije napisala,al boli je uvo,druzila se okolo.
mada,ne znam dal ' ja imam pravo glasa, jer je mene Tom Sojer uvijek smar'o. svako ima svog tom sojera- nesto sto te smori nevidjeno,a svi to vole i pitaju "KAKO,KAKO" .a tven je faca ono,citati i to.al tom sojer...smor. mada onog amerikanca gotivim. ono, kad putuje kroz vrijeme tako nesto,dodje u englesku.imala sam strip dodushe,pa ne znam :lol: .vrh od crteza.on lijep i plav.

ok zanijela sam se malo :D

hysteria-movie-image-01.jpg

ovak'e naochare nadjoh u beogradu, rucno radjene, titanijum marka neka , 500 eura. ih ne bi mi bilo zhao,samo da ih imam :( :D

konacno odgledah fiolm...posle duze pauze
lanaturnerimitationoflife.jpg

Imitacija Zivota, Daglasa Sirka. Obavezno shtivo ,k azu neki.Majka me chitavog zivota smarala ovo da gledam jer, kako je ona samo plakala na ovo bla bla huanita mur, lana turner (merlin monro prije merlin monro),mahala dzekson
Enivejz, Sirk nije nasao na rauzmijevanje Holivudaodma' , jer su mnogi popljuvali njegove filmove kao pateticne,a tad je to polako izlazilo iz mode . Isto sa ovim filmom, u pochetku ga svi popljuvashe iako ove dvije valjda dobishe Oskare, al ' ostade kultni klasik . Kapiram sto ljudi plachu na ovo jer nas dira u " sentiment " onako...

pod a) budi majcinski instinkt- najgore sto mozes zamislit jes da te se scer odrekne i da vrcka u nekom striptiz klubu.
pod b)ono, jadni crnci. jasno je tebi sto bi neko passir'o. kad moze,zasto ne, zasto da bude diskriminisan i odbachen kad ne mora tako? al s druge strane...zao ti huanite maksimalno.i to jeste...imitacija zivota,right? zato, crnogorci ostali-prestanite sa ekavicom, porfavor.

...medjutim, meni ovo nije kap of ti. Lekcija kako treba praviti melodrame, ali ja nisam neki fan istih tako da, no tenks. Lana Turner vec u poodmaklim godinama ovdje,ljepsa no pola holivuda danas, Huanita se prepodobishe i presamicjuje u svakoj sceni,al dobra je,to tako treba,kapiram. Predugo za moj ukus,al posto je klasik,ne ocijenjujem. Prelijepa fotografija i rezija-film izgleda dosta moderno,kad se zanemare ocigledni studiji sa pocetka :).I nostalgicno na neki nacin.Vidi se da je Sirk Evropljanin,jer nema onu studijsku reziju tipicnu, postavi dva lika u kadru ,da ameriken i gudbaj.

dakle, crnkjinja dolazi da bebisituje glumici u pokusaju. njeno dijete izgleda kao bijelo,posle krene da se pretvara da je bijelkinja i izmice joj kontroli. tu je i taj B plot,manje zanimljiv, sa Lanom Turner i Gavinom, o njenom probijanju u svijet glume, mocna scena sa onom reklamom i tad je sve svima bilo jasno.

imitation-of-life.jpg

Posto je klasik,da ne ocijenjujem :)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back