- Poruka
- 60.291
Opet sam ga gledala..volim ovaj nezni film..
8/ 10
Prica je o robotima sa dusom...i zakrzljaloj civilizaciji kojoj u stvarnosti tezimo
![]()
jesi plakala

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Opet sam ga gledala..volim ovaj nezni film..
8/ 10
Prica je o robotima sa dusom...i zakrzljaloj civilizaciji kojoj u stvarnosti tezimo
![]()
the lives of the others?http://1.***************/_dtArdiGu7xE/TR4ZAFwIIEI/AAAAAAAAAaU/19FwByQcayw/s1600/11film.jpg
Veci sevap da preporucim film,skoro nisam imaoOdlican,minut posle kraja nisam mogao da ustanem sa kreveta da ugasim odjavnu spicu..Ocena na IMDd sve govori..Za svaku preporuku
the lives of the others?
Čekaj me, ja sigurno neću doći
Iako poslednjih godina pogledam jedva svaki treći, četvrti domaći film, učinilo mi se da posle Ustaničke ulice, koju sam gledao pre mesec dana, neću još dugo imati želju da odvojim vreme za bilo šta što se ovih godina snimalo u Srbiji. Ipak mi se samo učinilo
Međutim, svuda gde je Ustanička ulica zakazala - u lošoj dijalog listi, neuverljivoj priči, neizdiferenciranim likovima, lošoj glumi - tu je ovaj film dao maksimum.
Priča prati nekoliko međusobno povezanih likova: Bane (Miša Samolov) i Alek (Gordan Kičić) su najbolji prijatelji. Banetu je umro otac i majka (Mirjana Karanović) mu priznaje da ga nikada nije volela, iako su njihovu ljubav svi smatrali savršenom. Aleka je ostavila devojka Teodora, mlada agresivna poslovna žena (Milica Mihailović) zbog čega on želi da izvrši samoubistvo. Teodora je u kombinaciji s Nemanjom (Bane Trifunović), koji je potpuno nezainteresovan za nju i spreman je sve da uradi kako bi ga Marina (Vanja Ejdus) primetila. Marinu ipak više privlači Alek. I dok je njihov ljubavni četvorougao odraz ljudske potrebe za ljubavlju za kojom se često traga na pogrešan način, zanemarujući vlastitu prirodu i vezujući se za pogrešne ljude i kao takav svoj temelj ima u emocionalnoj nezrelosti junaka, a ne u intenzitetu ljubavi kao takve, Bane, kojega majka ostavlja, ostaje potpuno sam i sve dublje pada u depresiju kao neko za koga ljubav ne postoji ni u jednom obliku.
Najubedljiviji su Miloš Samolov i Milica Mihajlović, mada je i ostatak ekipe na nivou zadatka. U ekipi glumaca su i maestralni Petar Božović, Jelena Đokić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Josif Tatić i drugi.
Momčilović ima lirski senzibilitet. Njegovi dijalozi su nežni i čistoljudski, čak i kad su zaogrnuti žargonom ili upakovani u pošalice. Svaki od junaka dovoljno je reljefan da gledalac saoseća s njegovom greškom i krivicom u tom ljubavnom putovanju. Kao u životu, gledalac vidi da Teodora ''nije za Aleka'', da Nemanja gubi sebe zbog Marine, da je Banetova majka promašila ceo život, odrekavši se mogućnosti da voli. A opet,u svemu tome nema ni traga od patetike. Sve je vrlo svakodnevno i logično na nivou na kome, paradoksalno, međuljudski odnosi ulaze u sferu nesporazuma, nerazumevanja, razlika, suprotnosti. I razrešenja su posebno zanimljiva, ali ona bi morala u spoiler
U svakom slučaju, za ozbiljno i uspelo ostvarenje na svim poljima, uz ocenu više kao podsticaj za domaću kinemtografiju - ovaj film dobija 10/10
a onaj 'čuveni' govor Petra Božovića o ljubavi je neverovatno prost...
Meni realan, nije uvijan u nekakve kvazi ljubavno patetične reči, nego baš onako kako treba.. Pera Božović je vrhunski glumac i šteta što mlađe generacije nisu ni prić starijima.
Meni je Samolov genijalan u tom filmu...
Ostalo sam i zaboravio, koliko mi se svideo...![]()
Niagara 1953.
![]()
Simpatičan triler sa Merilin Monro u glavnoj ulozi, rađen u tehnikoloru. Mladi bračni par dolazi na Nijagarine vodopade, da bi saznali da u je u bungalovu koji su zakupili smešten drugi par (M.Monro, Džozef Koten). Supruga je atraktivna i zavodljiva žena, naizgled jako zabrinuta za mentalno zdravlje svog konfuznog supruga. Ali brižna žena nije takva kakvom se predstavlja.
Merilin Monro je odlična u svojoj prvoj glavnoj ulozi, a film je uzbudljiv i dobra uvertira za žanr koji će narednih decenija da doživi svoj vrhunac.
7/10
Soldier blue 1970.
![]()
Nisam stručnjak za vesterne, ali ovo i nije klasičan vestern. Reč je o remek-delu čija se loša ocena i skrajnuto mesto u američkoj kinematografiji može pripisati američkom ''nacionalnom'' ponosu koji se i danas teško suočava sa vlastitim zločinima i diviljaštvom na kome su stvorili svoju državu.
Duhovita i šarmantna priča o mladom vojniku i beloj devojci koja je godinama bila zarobljena od strane Indijanskog plemena Čajena počinje u trenutku kada njih dvoje jedini preživljavaju Indijanski napad. I dok mladić živi verujući u Ameriku i američku pravdu sa duboko usađenom iracionalnom mržnjom prema Indijancima, devojka je svesna zla koje je njen narod počinio indijanskim plemenima. U zajedničkoj borbi da prežive, njih dvoje se postepeno zbližavaju, a plavi vojnik počinje da uviđa i vlastite zablude.
Režiserska genijalnost ogleda se u izboru žanra komedije i minimalnih tehničkih sredstava da ispriča priču mitskih razmera, velikih moralnih dilema i da nam pruži prikaz jedne stinite istorije nasilja. Od romantične komedije, film skreće u čist naturalizam, dovodeći do opšteljudske katarze koja obara sa stolice. Posle ovog filma barem ja nisam bio isti.
Ocena 10/10
A ma soeur/ Fat girl 2001.
![]()
Debela devojka je film o dve sestre tinejdžerke. Elena ima petnaest godina i već je predmet muške požude. Anais je njena mlađa sestra, gojazna i nesrećna devojčica. Kada Elena uđe u vezu sa mladim Italijanom, Anais ulazi u svet seksa i vlastite seksualnosti posmatrajući odnose koje sestra ima sa dečkom. Svesna svoje telesnosti, Anais postaje ljubomorna i mašta o tome da i ona postane privlačna muškarcima. Njena želja ostvariće se na najšokantniji način.
Kontroverzna francuska drama, drži se laganog tempa i estetike svakodnevnog, sporim ritmom pomera priču do šokantnog vrhunca. Dopašće vam se ili će vam biti odvratan. 7.5/10
Due date 2010.
![]()
Za mene, koji vešto izbegavam američke komedije, ovaj film bio je prijatno iznenađenje. Arhitekta Piter žuri u Los Anđeles na porođaj svoje supruge. Emocionalno nezreo i krajnje infantilan Itan žuri u Holivud na razgovor s agentom, jer želi da postane glumac. Problem je što su na tom putu njih dvojica sami i što je Itan drugo ime za probleme.
Dobar scenario, zanimljivi preokreti, inteligentan humor i sjajna gluma Roberta Daunija Juniora i povremeno blistav Zak Galifianakis, uz sjajne epizode Džuliet Luis i Džemija Foksa, daju ovom filmu šarm koji većini sličnih nedostaje.
Uz preporuku ljubiteljima komedije i onima kojima treba opuštanje od ozbiljnih filmova, ocena je 7/10
Barefoot in the park 1967.
http://2.***************/_cudK8MwW64I/TDq2rAhRSvI/AAAAAAAAlI4/zihWVl_7cNM/s1600/gfNiVfZpwCrCVaA.jpg
Po komadu Nila Simona koji se s uspehom igrao na Brodveju, snimljen je fantastičan film - romantična komedija koja prati prve dane braka mladog bračnog para. I dok im je medeni mesec u znaku ljubavi i strasti, doseljavanje u zajednički stan dovešće u pitanje opstanak njihovog braka. Odnosi maldog para, mladost i zrelost, odgovornost i zabava - pitanja i dijalozi u kojima lako prepioznate sebe, svoje veze, ljubavi... Prvi put sam gledao Džejn Fondu i bio sam istinski oduševljen. Robert Redford je standardno dobar, a Čarls Bojer je maestralan u ulozi starog Italijana koji unosi živost u njihove živote.
Primer kako mogu da izgledaju dobre romantične komedije.
Iako je estetika pozorišna, jer tekst ne ostavlja većeg prostora za filmski jezik, film dobija visoku 9+/10 i veliku preporuku.
![]()
jedna zaista solidna drama, sa naglaskom na erotizmu, sentimentu i upečatljivoj tragediji ženskog lika, koji je, po meni, sjajno iznela Penelope Kruz.
Baš mi je prijao.
![]()
2/10
ko je citao knjigu a svideo mu se film, treba mu pucati u koleno. preporuka za tinejdzerke, svi ostali neka ignorisu ovo i bace se na knjigu...
![]()
soft horor Tony Scotta iz 1983. godine (čudna koincidencija u odnosu na par postova iznad..)
kao što reče neko na imdb, ukoliko vam smeta da se upustite u nešto što svojim izgledom na prvi pogled podseća na skupe MTV spotove iz ranih 80-ih (sve sa David Bowiem), onda ovaj film preskočite. fenomenalna Catherine Deneuve i jako, jako suptilna muzika, kao što je Lakme (aka Flower duet).
Rebecca (1940)
![]()
http://www.imdb.com/title/tt0032976/
Hm, nisam impresioniran ovim Hickokovim ostvarenjem...
Iako je njegova rezija sjajna, gluma na nivou (neverovatna je lakoca sa kojom glumi ser Lorens), sam film je jedna previse razvucena melodrama, koju sam jedva uspeo da odgledam do kraja, jer sam se propisno smorio...
Uzevsi sve to u obzir, uz par interesantnih dijaloga na pocetku filma, moj generalni utisak i ocena je 7,5