Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fjellet http://www.imdb.com/title/tt1813314/
što je valjda planina u prevodu, ili tako nešto. Norveška drama u kojoj se na prvi pogled ništa ne dešava. Dve žene se uspinju ka nekom planinskom vrhu, negde u jesen, putevima kojima su već jednom išle, iskusne u planinarenju, rutinski savladavaju uspone, pripremaju hranu, nameštaju šator, sve je nekakva mehanička rutina. Dobar deo filma nije sasvim jasno ko su njih dve, zašto su tu gde su i šta pokušavaju da postignu. Kako sve više napreduju u planinu, tako njihova priča postaje jasnija a evidentnija bol gubitka zajedničkog deteta i potresna istorija prethodnog putovanja.
Film je jako spor, ali meni je bilo isplativo čekati, baš mi je prijao u trenutku kad sam ga gledala. Sudeći po pregledima i oceni na imdb, većini nije :)
7.5

Bad Day on the Block

http://www.imdb.com/title/tt0118670/?ref_=nm_flmg_act_32

Ja volim te psiho trilere u kojima je glavni lik neki ozbiljno poremećen psihopata ili sociopata, ali posle Normana Bejtsa, teško je uopšte stvoriti izrazit karakter i to su (po nekom mom ukusu) uspeli samo retki, a kad razmišljam kakav bi mi film i kakav lik prijao, onda se uvek setim Keti Bejts u Mizeri i Rebeke Di Mornej u Ruka koja ljulja kolevku. (Hopkins kao Lektor i De Niro u Rtu straha se podrazumevaju).... Ovo je jedan film tog žanra, Komšija psihopata psihički teroriše porodicu iz komšiluka.... Čarli Šin, kao i uvek, glumi samog sebe, samo u mračnijoj varijanti. Trebalo bi možda reći da glumi dobro, ali je s njim uvek neizvesno koliko tu uopšte ima glume... Ideja ok, realizacija osrednja, sve u svemu može da se gleda, a još bolje ako se preskoči. Ocena 6-/10

Zato su dobrodošli svi predlozi filmova sa psiho likovima u glavnoj ulozi, mada mislim da sam dosta dobro savladao gradivo :)

http://www.imdb.com/title/tt2241605/?ref_=sr_2
rEubzAO.jpg

Bas sam odlagala gledanje ovog filma...mesecima. Svidjaju mi se ideja i kraj iako je radnja standardna za ovaj zanr. I mada mu kraj najvise osporavaju, meni on bas odlicno
izbacuje poentu filma u prvi plan. Poenta nije kliseasto hvatanje ubice, vec nesto d u b lj e..
Dakle, za one koji nisu gledali mozda, Darin je advokat u penziji koji drzi casove buducim advokatima na pravnom fakultetu. Njegovom seminaru se
prikljucuje i sin njegovog nekadasnjeg kolege, prijatelja i poslovnog rivala. Dogadja se ubistvo ispred faksa, i on je jedini ubedjen da zna ko je pocinilac-
njegov doticni student...

ne volim da ocenjujem

What Maisie Knew
uZQCEVdOe29Y3NHcnQ571bUHw2Z.jpg

Filmove uglavnom biram slučajno, i ne postoji lista čiji red poštujem. Ovaj film sam izabrao zbog Murove, i nisam pogrešio. Porodica, odnosi u njoj, svepristuna nemarnost i nebriga roditelja za dete. Naime, imamo devojčicu po imenu Mejzi, i njene nebulozne idiotske i poludebilne roditelje koji su u fazonu da detetu pružaju ljubav samo kroz reči u vidu "volim te", a sa druge strane su spremni da žrtvuju svoje prisustvo u njenom odrastanju zarad neke karijere. Ovo je poslastica za sve ljubitelje drame kao žanra, i za ovo ide preporuka.

Lola rennt http://www.imdb.com/title/tt0130827/
neko mi je preporučivao ovaj film još prošle godine kad je ono čudo Cloud Atlas izašao. Mada, gledala sam Tykwer-a davno, u Perfume, a ni taj film me nije baš nešto oborio s nogu..
Elem, Lola trči kroz film, u tri varijante, tri izrežirane stvarnosti, kako bi pronašla pare koje njen dečko duguje svojim ortacima krimosima. Dečko je onaj slatkiš iz Das Experiment. Ima tu malo komediografskih elemenata, mada to vraćanje radnje na početak u tri segmenta ovde smara, za razliku od Dana mrmota koji obožavam :) (ne znam zašto, gledajući Lolu, stalno su mi mrmoti bili u glavi, iako nema suštinske sličnosti).
Izgleda da Lana Wachowski oponaša Lolu, ta crvena kosa i frizura uopšte...
I tako, moje viđenje ovog filma ode u beskrajne digresije, što znači da mi se Lola nije baš svidela :D
Pogledajte prilog 304991

Poslednja izmena:
http://www.imdb.com/title/tt1921070/ Pusher (2012) katastrofa, ovo kao da je neka teenage verzija filma pusher.gluma je uzas, jedino milo sto je odglumeo kako treba,glavni lik fenki srednje zalosno a njegov prijatelj ne znam kako se bese zove u filmu-uzas.lik kao da glumi gimnazijalca koji je problematican po tome sto ima dvojku iz matematike i ponekad pobegne sa casova.dok je u originalu to onaj celavi lik odglumeo savrseno takav tip osobe, secam se da sam se zapitao dal uopste i glumi, pomislio sam da je mozda stvarno neki ulicar, budala.uglavnom ovaj film je cista blamaza.a da ocena je velikodusna 3/10

Poslednja izmena:
351_spirit_original.jpeg

Lep film ali kljakavo sklopljen, ako sebi smem da dozvolim tu vrstu amaterske kritike. Uz glavnu deciju perspektivu, tu i tamo se potezu (a trebalo je da se protezu) price o otudjenoj supruzi i ocu mizantropu. Ni recenzije, tipa: “The greatest film about childhood”, “Vision of c…”, itd., ne predstavljaju bog zna kakvu odredbu zanra jer, obilazeci IMDB, covek stice utisak da se radi o navodno nevinom pogledu na svet, dok se film razvija u sasvim suprotnom smeru. Ko ne voli istoriju, pa ga se ni politicka nota alegorije ne tice (kriv sam), imace poteskoca da vec formiranim impresijama dodeli novo znacenje. Tu pre svega mislim na epizode sa pcelama, na projekciju “Frankenstajna”, na otrovnu pecurku, na sklapanje ljudskog tela… sto postaje jasnije tek sa pojavom misterioznog disidenta (radnja je smestena “oko 1940.” – gradjanski rat, Frankova diktatura). Pa ipak, Duh kosnice je bio vredan maznjavanja jer jesam doziveo “out of this world” senzaciju kada sam ustao sa stolice, i evo, jos uvek cedim saće u glavi.

Kome je do “filma o detinjstvu”, postoji drugi Criterion brat pod nazivom, “My life as a dog”. Ali i njega su verovatno mnogi vec gledali…

P.S. Da biste uzivali u Spiritusu najpre se valja upoznati s gradivom, pa tek onda jurisati na BluRay rip.

Faster, Pussycat! Kill! Kill! (1965)

2v9oha0.jpg

Tri vamp striptizete izazivaju mladica na trku automobilima kroz pustinju, a potom ga jedna od njih ubija i njegovu devojku uzima za taoca. Sticajem okolnosti zavrsavaju na rancu, koji je vlasnistvo bogatog, paralizovanog coveka i njegova dva sina. Uzbudjene saznanjem da cica lezi na novcu, one pokusavaju da ih sve zavedu i ukradu pare, ali nista im ne ide po planu. U glavnoj ulozi Tura Satana, a na mestu njenih koleginica po sipci, nalaze se manje poznate Lori Williams i Haji. Interesantan film sa tres elementima, obogacen vamp dijalozima i kako vikipedija kaze, prozet nasiljem i seksualnoscu, sa cime bih se ja tek samo delimicno slozio. U svakom slucaju, uzivao sam gledajuci ga, tako da mu dajem neku sedmicu.

movies-the-lifeguard.jpg

Pozitivna stavka je sto Kriste Bell konacno ne glumi u romanticnoj komediji sa glupim happy end-om,ali film je zaista poprilicno prazan,los pokusaj da se odradi dobra drama.
6/10

MV5BMTczMzQyNTgxMF5BMl5BanBnXkFtZTYwMDY5MzI5._V1._SX331_SY475_.jpg

Malo vise od polovine je super,ostatak mi je bio poprilicno bljutav.

7/10

We%27re-The-Millers-Poster.jpg

Prica o " porodici " ( odnosno sa raznih strana prikupljeni clanovi iste ) koja ukoliko prosvercuje nekoliko tona marihuane iz Meksika u Ameriku dobija 100 000 dolara.Tu se naravno u pocetku niko ne voli,svi su kao primorani to da rade iskljucivo iz interesa,sto se naravno tokom ( svakog filma na ovaj fazon ) filma menja. Uzela sam ovo da odgledam jer sam bas cula pozitivnih stvari o njemu,ali mi se ni priblizno nije dopalo kao sto se drugima.Jos jedan pa i ne bas uspesan pokusaj Amerikanaca da naprave komediju u kojoj ( iako je namenjeno da to bude samo komedija ) ne mogu da izostave neku " dramu " do pred sam kraj.Sve u svemu ima solidnih momenata koji te nasmeju,ali nista to nije toliko drugacije od bilo koje komedije ovog tipa.
6.5-7/10

american_carol_xlg.jpg

Smešan je, parodija na stvaralaštvo Majkla Mura:lol:
rookie_xlg.jpg

Dobar je akciona komedija, uloge su malo nesrećno odabrane, Čarli Šin kao ozbiljan igrač, jedna od njegovih Ozbiljnih uloga, Istvud poput Švarcenegera u Komandosu ( Velebit bi ovo lajkovao:mrgreen: ) sa tompusom...Raul Hulija dosta dobar, Sonja Braga odlična kao psihopatska kučka...Film ima odlično predstavljene scene extremnog stresa bolje nego većina koje sma gledao sa sličnom tematikom a Šin je odličan kao primer čoveka koji je prošao Pakao...Akcija je dobra, krv, suze i znoj a upravo Šinova ozbiljnost čini film smešnijim, jedina mana je što se scenaristi i režiseri nisu odlučili da li da od filma naprave komediju ili akciju...Inče dobro podsećanje na kraj osamdesetih i devedesete, dobra vožnja...10/10

Žena sa slomljenim nosem

128640722985016118070_Zena_sa_slomljenim_nosem.jpg

Vrlo, vrlo solidan domaći flm koji prati živote nekolicine likova koji se međusobno prepletu na dan kada misteriozna žena sa slomljenim nosem odluči da izvrši samoubistvo. Taksista i njegova prijateljica iz Bosne, profesorka i njen učenik, apotekarka i brat njenog pokojnog momka... To su likovi koji pokušavaju da izađu iz životnih ćorsokaka u kojima su se, ne svojom voljom, našli. Dok taksista vodi računa o tuđoj bebi, upoznaje one delove sebe za koje nije bio siguran da li postoje; njegova prijateljica radi kao prostitutka otkad je ostala bez svoje jedine ljubavi - druga Tita; profesorka traži katarzu kako bi prevazišla smrt deteta; apotekarka je na iskušenju kada posle mnogo godina sretne brata svog pokojnog verenika.....Film ima šmek omnibusa kakvi su Lantana, Magnolija, Kratki rezovi, a iako se kao neizbežan istorijski kontekst mogu čuti reminscencije na rat, one su samo pozadina na kojoj se realizuju neke lične sudbine (sličan će pristup Koljević imati i u svom scenariju za Krugove)....Za kinematografiju kao što je naša, iako nije remek delo, bitan je film jer otvara prostore jedne drugačije estetike...Posebno je zanimljiva parabola s likom prostitutke koji tumači Jasna Žalica - od Titove smrti ona živi kao žena bez muškarca/žena svih muškaraca....Nebojša Glogovac je čovek koga nisam nikad video u ulozi koja je išta manje od fenomenalne i mislim da je on generacijski, posle Berčeka (a uz njega i Diklića, Manojlovića, Ristovskog prvi glumac koji me je do kraja ubedio da je glumački genije.... odlične su i Jasna Žalica, Anica Dobra, Branka Katić, od kojih svaka gradi odličan lik sa kojim se lako povezati, a tu su i retko talentovan mladi glumac Nikola Rakočević, Vuk Kostić, Nada Šargin, Ljubomir Bandović, Goran Radaković i drugi....

Ocena 8/10 (s obzirom na kinematografiju kojoj pripada)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back