Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Krugovi

490x370_krugovi.jpg

Bez mnogo priče, jedan odličan, odličan film... Svi znaju dokumentarnu podlogu filma, istinit događaj o Srđanu Aleksiću koji je poslužio kao inspiracija... Ta je priča samo inicijalna draž za Golubovićev film koji se ne bavi herojskim činom nego njegovim posledicama... U filmu ima elemenata klasične tragedije, hibrisa, tragičke krivice... Ima i hamletovskih dilema... Sve je duboko ljudski i postavlja pitanje efekta koji veliki događaji mogu imati na one koji su u njih upleteni... Veliki moralni činovi pojedinaca rađaju moralne dileme drugih.... 1993. godina, rat u Bosni, u Trebinju, srpski vojnik suprotstavlja se grupi svojih saboraca koji zlostavljaju njihovog sugrađanina, muslimana, a oni ga zbog toga ubiju... Dvanaest godina kasnije sa tim događajem i dalje se bore njegov otac, njegov najbolji prijatelj,njegova tadašnja devojka,čovek kojeg je spasio, jedan od njegovih ubica i sin drugog ubice....
Film ne ostavlja ravnodušnim, pokreće niz unutrašnjih pitanja, ukoliko ste otvoreni da vam se to desi, desiće vam se katarza....
Glumci daju svoj maksimum, Berček i Glogovac kao dva najbolja glumca srpskog filma poslednjih 20 godina.... Leon Lučev koji je za mene otkrovenje, zaista veliki glumac... Nikola Rakočević samo potvrđuje ono što mislim o njemu kao najperspektivnijem mladom glumcu... Hristina Popović svedeno i potresno... Jasna Đuričić u epizodi koja preseca ....

Pogledajte.

To nije film ni o Bosni, ni o Srbima, ni o Bošnjacima... Reč je o čoveku, njegovoj spremnosti da učini velike stvari, da rasklanja slojeve identiteta da bi došao do čiste ljudskosti; o tome kako na nas utiču dela drugih, može li dobro delo da nas promeni, koliko nas obavezuje i koliko smo spremni da se preispitujemo

ocena 10

Meni su Krugovi usiljeni...

images

The Maltese Falcon (1941)
Skoro me sramota sto mi je ovaj film skupljao prasinu na kompu oko godinu dana.
Naizgled potpuno nevina zena dolazi u agenciju privatnog detektiva Sema Spejda, kako bi trazila od njih da prate muza njene sestre... dok ga Spejdov partner prati, neko puca i muza i detektiva.Glavni osumnjiceni za ubistvo je Sem Spejd, koji je imao vezu sa zenom svoga partnera... polako odmotava klupko saradjivajuci sa fam fatalkom koja uopste nije toliko naivna koliko se cini ...u medjuvremenu dobija unosnu,ali sumnjivu ponudu da pronadje malteskog sokola koji je nekada pripadao templarima...

Kak'i film sta je ovo. Valjda definitivni primjer noar filma, Hemfri Bogart u glavnoj ulozi naravno, u nesto negativnijem izdanju nego sam navikla.Peter Lorre je sjajan, nenormalno sta covjek sve moze da uradi sa ocima, pamtim ga iz crtanog Looney Toonesa i Kazablanke :D.Bogi i on ,na nivou.Za razliku od Big Sleepa,jos jedan noar sa Bogijem u glavnoj ulozi, nije toliko konfuzan, naprotiv, prilicno jasan na kraju uprkos svojoj slojevitosti u vidu podzapleta,odnosa izmedju likova i samih likova,ne opire se zdravom razumu.Najjaci aspekat Malteskog sokola je-scenario ,ali ubijedljivo, dijalozi cine 85 % filma.Dzon Hjuston nije samo bio dobar reditelj,vec i scenarista.
Film je prepun obrta i nepredvidljiv. Nije ga pregazilo vrijeme,ali uopste.

8.5/10

Pokojni Ebert (otkad je umro, sve ga vise pominjem qq :neutral: to uvijek tako bude...) je smatrao ovo za jednim od boljih filmova ikada...
to je ipak malo pretjerano,ali svejedno,sjajan film.
http://www.rogerebert.com/reviews/great-movie-the-maltese-falcon-1941 koga zanima,nek pogleda.

Poslednja izmena:
mada ovi korejci znaju da snime dobre filmove

znaju, znaju :)

Ronilačko zvono i leptir
http://www.imdb.com/title/tt0401383/
Zanimljivo snimljen film, većim delom iz ugla paralizovanog čoveka, odnosno šlogiranog, kako bi se to u našem narodu reklo. No naravno, sve to ne bi bilo toliko spektakularno da taj šlogirani nije bio urednik Elle-a i da nije uz pomoć tima stručnjaka i posebne saradnice uspeo da u takvom stanju, kada su mu od paralize izuzete jedino oči, napiše knjigu o životu nakon šloga. Naravno, da nije bio urednik Elle-a, ne bi ni imao love za sve to, već bi se rodbina molila da ne preživi onaj kritični 7. dan..
Trebalo je da me film dotakne i da mi pokaže kako i čovek kome je sve osim očiju i mašte oduzeto ima snage da se bori za život i piše knjige, ali sam negde u pola filma počela da razmišljam kako bi to bilo kad bi se jedan običan čovek, možda jedan običan siromašni a talentovani pisac šlogirao i mast je otišla u propast.
No, vidim da je baš na ceni sudeći prema oceni na imdb.

Turneja (2008)

15i0od2.jpg

Film Gorana Markovica posvecen velikoj Oliveri.
Gledao sam neke delove na tv-u jos davnih dana, ali tek sada po prvi put odgledah ceo film.
Jaka glumacka ekipa (posebno odlicna Mira Furlan), dobar scenario i uzasni kadrovi.
Rat prikazan kroz oci glumaca koji u svojoj neinformisanosti i nezainteresovanosti za svet u kome zive,
krecu na tragicnu turneju koja ce im zauvek promeniti zivote.
Solidan film sa antiratnom porukom - Svi smo mi ljudi u jednom besmislenom ratu.
7/10

Precious (2009)

33vgtfs.jpg

Jedna od boljih drama koje sam odgledao u poslednje vreme.
Gabourey Sidibe mi je jako dobra, ali Mo'Nique je totalno razvalila ulogu i zasluzeno dobila Oskara.
Mogao bih dosta toga reci o filmu, ali mi se oci sklapaju... tako da cu ga samo preporuciti. ;)

9/10

treasure_of_the_sierra_madre.jpg

The Treasure 0f Sierra Madre (1948)
Hjustonov film iz 48. sa pogadjajte,Bogartom u glavnoj ulozi , medjutim u ulozi negativca koju je sjajno docarao, ali sjajno. Tri Amerikanca u Meksiku posle rata, zive u siromastvu.Kada Dobbs upozna nekadasnjeg kopaca zlata Howard, njih trojica odlucuju da odu u potragu za zlatom,iako ih Howard upozorava kako ta potraga od dobrih ljudi napravi lose i predstavlja svojevrsnu zavisnost.Oni cak imaju i uspijeha i nadju zlato , al tada se siri paranoja i pohlepa i pravi karakteri izlaze na povrsinu...
Pametan i zanimljiv film sa super likovima , ali nesto razvuceniji nego sto bi trebalo,pocetak pogotovu. Podsijetio me na knjigu Gospodar muva, ne znam zasto :D, vjerovatno zbog tih promjena kod covjeka uslijed ekstremnih situacija.Film je sa vremena na vrijeme jeziv,narocito sa pojavom meksickih bandita,ali se malo shta desava konkretno.Bogi glumi k'o Sekspira.
Procitala sam da je ovo medju Kjubrikovim omiljenim filmovima ikad i da ga je Paul Thomas Anderson gledao svaki dan dok je radio Bice Krvi.Definitivno trazi opet da se pogleda jer je pun detalja...
7

88 MINUTES
Prosecni triler koji jedva da i drzi paznju. Mogla je malo dublja prica da bude, film osecam kao da je iseckan u nekim scenama. Pacino mi i nije neku ulogu ovde odigrao. Cela ekipa ima do pola izgradjen karakter, svi su na nekom minimalnom nivou prikazivanja svojih licnosti sto je meni veoma bitno za trilere.
6/10 jedva ....

Легнем да спавам и дрндајући ове ретардиране канале, случајно налетим на неки ратни филм, и приметим Михалкова. Одлично, помислих, ево филма, у коме Руси рокају наше вековне непријатеље, па мало да уживам бар у имагинарном филмском свету, док се у стварности потписују разни споразуми са пијачним продавцима српских унутрашњих органа . Међутим, ово што сам видео за непуних пола сата, превазишло је и најпатетичније холивудске зналце, па ми Клинт, Стивен, Том и остали факери, делују као мала деца, наспрам ове бруке и срамоте коју је сам себи приредио црни Никита. После оног одличног првог дела Варљивог сунца, снимити овакву будалаштину је стварно неопростиво. Морам да опишем сцену која је једна од најгорих у историји ратних филмова...

Михалков, генерал Црвене армије и чета некаквих ненаоружаних сељака стоје у рову и нешто се препиру. Од оружја имају само мотке, али Никита у једном моменту одлучује да напусти ров и голорук крене на добро утврђене немачке бункере, снабдевене митраљезима и осталим тешким наоружањем. Он то ради крајње ноншалантно, као да се шета по Кнез Михајловој, на топлом београдском сунцу. Окачио мотку на раме и лагано цупка ка утврђењу.За њим крећу, један по један и остали, официри и они убоги сељаци, и сваки од њих при поласку добаци неку патетичну флоскулицу. И за пар минута имамо читаву армаду састављену од голоруких јунака са моткама окаченим о ревер. А, шта ли раде немачки војници? Ништа. Држе их на нишану али ништа не предузимају. И онда иде сцена којој би се и највећи амерички филмски хероји попут Џона Меклејна, Ковалског, Харта, Џона Рамба, морали поклонити до земље. Наиме, на нишану једног немачког митраљеза појављује се мрља. Митраљезац, наравно погледа шта се дешава, и види да је то паук који се спустио са обронка тврђаве. Он помоли главу да га уклони, али у том моменту прими метак од неког снајперисте, који се појавио ниоткуда, можда из неког другог филма, ко ће га знати. И он тако лежи, сирома мртав, али у кадру се одједном појави бели мишић, или је то неки хрчкић, ***** ли га. Е, тај миш одиграће кључну улогу у овом страшном боју. Миш се почне кретати по телу митраљесца, и онда се нешто тамо догоди, не знам тачно шта пошто сам се заценуо од смеха, али тај миш је некако изазвао пожар у митраљеском гнезду. Ватра се брзо проширила, и онда се догађа експлозија, којој би позавидела и атомска бомба бачена на Хирошиму. И све оде у мајчину. Цела тврђава нестаде за мање од минут. Руси победнички јурнуше ка њој... После ове сцене имао сам снаге за још једну, која патетиком и нереалношћу ништа није заостајала за овом, али ипак немам снаге да је изложим.

Стварно не знам шта му је ово требало. Језиво...

Poslednja izmena:
As_Far_as_My_Feet_Will_Carry_Me_poster.jpg

10/10

Film je vrhunski,klasika.....postoji jedan sa slicnom tematikom koji je bas smor,ne mogu se sjetiti sad imena,ali iako su ga mnogi hvalili ja goreg filma nisam gledao

Edit: The way back,da da,to je taj dosadni film :)

Prilozi

• As_Far_as_My_Feet_Will_Carry_Me_poster.jpg
    As_Far_as_My_Feet_Will_Carry_Me_poster.jpg
    107,6 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena:
Легнем да спавам и дрндајући ове ретардиране канале, случајно налетим на неки ратни филм, и приметим Михалкова. Одлично, помислих, ево филма, у коме Руси рокају наше вековне непријатеље, па мало да уживам бар у имагинарном филмском свету, док се у стварности потписују разни споразуми са пијачним продавцима српских унутрашњих органа . Међутим, ово што сам видео за непуних пола сата, превазишло је и најпатетичније холивудске зналце, па ми Клинт, Стивен, Том и остали факери, делују као мала деца, наспрам ове бруке и срамоте коју је сам себи приредио црни Никита. После оног одличног првог дела Варљивог сунца, снимити овакву будалаштину је стварно неопростиво. Морам да опишем сцену која је једна од најгорих у историји ратних филмова...

Михалков, генерал Црвене армије и чета некаквих ненаоружаних сељака стоје у рову и нешто се препиру. Од оружја имају само мотке, али Никита у једном моменту одлучује да напусти ров и голорук крене на добро утврђене немачке бункере, снабдевене митраљезима и осталим тешким наоружањем. Он то ради крајње ноншалантно, као да се шета по Кнез Михајловој, на топлом београдском сунцу. Окачио мотку на раме и лагано цупка ка утврђењу.За њим крећу, један по један и остали, официри и они убоги сељаци, и сваки од њих при поласку добаци неку патетичну флоскулицу. И за пар минута имамо читаву армаду састављену од голоруких јунака са моткама окаченим о ревер. А, шта ли раде немачки војници? Ништа. Држе их на нишану али ништа не предузимају. И онда иде сцена којој би се и највећи амерички филмски хероји попут Џона Меклејна, Ковалског, Харта, Џона Рамба, морали поклонити до земље. Наиме, на нишану једног немачког митраљеза појављује се мрља. Митраљезац, наравно погледа шта се дешава, и види да је то паук који се спустио са обронка тврђаве. Он помоли главу да га уклони, али у том моменту прими метак од неког снајперисте, који се појавио ниоткуда, можда из неког другог филма, ко ће га знати. И он тако лежи, сирома мртав, али у кадру се одједном појави бели мишић, или је то неки хрчкић, ***** ли га. Е, тај миш одиграће кључну улогу у овом страшном боју. Миш се почне кретати по телу митраљесца, и онда се нешто тамо догоди, не знам тачно шта пошто сам се заценуо од смеха, али тај миш је некако изазвао пожар у митраљеском гнезду. Ватра се брзо проширила, и онда се догађа експлозија, којој би позавидела и атомска бомба бачена на Хирошиму. И све оде у мајчину. Цела тврђава нестаде за мање од минут. Руси победнички јурнуше ка њој... После ове сцене имао сам снаге за још једну, која патетиком и нереалношћу ништа није заостајала за овом, али ипак немам снаге да је изложим.

Стварно не знам шта му је ово требало. Језиво...
Xaxaxaaa, ma glupi ''fricevi'' Ivani ih skidali ko glinene golubove:hahaha:
Čak si i ti skontao koliko je je danas ''boosting-a'' patriotizma u savremenoj Rusiji...Još ovaj moj drug bosanac da sVati...Siroma svaki dan objavljuje staljinove slike na profilu...:hahaha::hahaha::hahaha:

Xaxaxaaa, ma glupi ''fricevi'' Ivani ih skidali ko glinene golubove:hahaha:
Čak si i ti skontao koliko je je danas ''boosting-a'' patriotizma u savremenoj Rusiji...Još ovaj moj drug bosanac da sVati...Siroma svaki dan objavljuje staljinove slike na profilu...:hahaha::hahaha::hahaha:

Мени форсирање руског патриотизма не смета и не видим зашто би, али кад нешто вређа здрав разум, кад је нешто препатетично, јефтино и непотребно ја то и истакнем, ма о коме да се ради.

Mene već pomalo nevira da neko ko se izjašnjava kao ''četnik'' i antikomunista'' toliko kači komunističko đubre na svoj zid...:confused: Al nije jedini zbunjen, lud n ije sigurno:mrgreen:
Јесам се ја некад изјаснио као четник или антикомуниста? Ја не робујем тој српској подели, иако одбацујем српско комунистичко наслеђе засновано на антисрпској идеологили и матрици да нешто нема алтернативу. Срби треба да покупе најбоље леве и десне идеје и формирају једну здраву државу засновану на социјалној правди и јасном националном програму.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back