Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A meni se Brave One dopao. :D Svidelo mi se sto je prica iz ugla zrtve, obicne osobe, a i moralni sukob onog policajca, tj. svest da zakon nije uvek jednak pravdi. Mada, jesu malo preterali, malo vise ispatetisali, ali ok. :D

Brave one dobar

Meni se nije svideo baš zato što su preterali i ispatetisali, i zato što je zbog toga priča prestala da bude realna. Ideja mi se dopada, ali je realizacija lažnjak, pogotovo zato što je film režirao Nil Džordan, koji vrlo dobro zna šta je dobar i suptilan film - pravio je takve filmove, pre nego što je postao američki režiser.

The Mothman Prophecies (2002)

http://www.imdb.com/title/tt0265349/

U malom americkom gradu nekoliko ljudi ima vizije nekakvog cudnog, jezivog bica. To isto bice vidi, pred svoju smrt, zena poznatog novinara (Ricard Gira). Nekim cudnim okolnostima, novinar dospe u taj gradic, i pokusava da sazna sta je to bice, i na taj nacin objasni sebi smrt svoje zene.
Najveci problem ovog filma je nedovoljna i nelogicna motivacija likova. Odnosi izmedju likova su tako bezveze predstavljeni, sve je nekako zakrpljeno, cisto da zamaze oci. To ceo film cini neuverljivim. Nema J od jeze. Prica je puna rupa. Ideja mozda i nije toliko losa, ali je ocajno realizovana.
Od mene ocena 6/10. (Tako visoka ocena je samo zbog ideje, neostvarenog potencijala).

Meni se nije svideo baš zato što su preterali i ispatetisali, i zato što je zbog toga priča prestala da bude realna. Ideja mi se dopada, ali je realizacija lažnjak, pogotovo zato što je film režirao Nil Džordan, koji vrlo dobro zna šta je dobar i suptilan film - pravio je takve filmove, pre nego što je postao američki režiser.

Da, da, tacno znam na koji momenat mislis, tj. tacno znam scenu od koje nadalje film prestaje da bude realan. Posto ne znam kako se stavlja ona kucica za spojler, naglasicu SLEDI SPOJLER za ove koji nisu gledali, da ne citaju. Elem, SLEDI SPOJLER: da je ostala prica na jednom ubistvu, i da je prica koncentrisana vise oko toga, dobilo bi se mnogo vise prostora za prikazivanje psihologije i nje a i policajca, njihov odnos bi se ravnomernije razvijao, i dobili bismo potpuniju i uverljiviju karakterizaciju likova. Sve je to moglo biti mnogo dramaticnije, ubedljivije. Ovako, prica se obrnula na osvetnika, na niz ubistava i sl. sto je automatski zatvorilo vrata ovome sto sam gore napisala.

Da, da, tacno znam na koji momenat mislis, tj. tacno znam scenu od koje nadalje film prestaje da bude realan. Posto ne znam kako se stavlja ona kucica za spojler, naglasicu SLEDI SPOJLER za ove koji nisu gledali, da ne citaju. Elem, SLEDI SPOJLER: da je ostala prica na jednom ubistvu, i da je prica koncentrisana vise oko toga, dobilo bi se mnogo vise prostora za prikazivanje psihologije i nje a i policajca, njihov odnos bi se ravnomernije razvijao, i dobili bismo potpuniju i uverljiviju karakterizaciju likova. Sve je to moglo biti mnogo dramaticnije, ubedljivije. Ovako, prica se obrnula na osvetnika, na niz ubistava i sl. sto je automatski zatvorilo vrata ovome sto sam gore napisala.

To! :)

I morate me nauciti kako da stavljam te kucice :D

Ako ne vidiš dugmence za spojler u 'naprednim opcijama' možeš sama da ga napraviš, ovako (samo bez tačkica iza s, njih sam stavila da bi ti videla o čemu se radi. Sve što je između, sakriveno je.

[S.POILER] ovo je sakriven tekst [/S.POILER]

Unforgiven

http://www.imdb.com/title/tt0105695/

Давно сам гледао овај филм (али не од почетка) па реших да поново погледам. Несумњиво један од најбољих "каубојаца" икада направљен. Иначе, трећи филм из овог жанра који је добио оскара. Клинт Иствуд је показао колико може и уме - као режисер али и глумац.

Ово дело је у сваком аспекту пун погодак. У главним улогама су "4 краља" глуме, који свој део, као и обично, обављају врхунски.
Џин Хекман је у овом филму вероватно одиграо животну улогу и његов лик остаје као један од "култних негативаца" до данас.

Веома добра прича и потаман акције. Чак би се могло рећи да има мање пуцњаве-акције него што људи обично очекују од ових типова филмова, а нарочито са Иствудом у главној улози. Но, то никако није минус. На крају је све надокнађено, са каматом. Можда се могао наћи бољи и прикладнији глумац за улогу 'Schofield Kid'.

Свакако један од филмова који би свако требао погледати.

8.5/10 :ok:

Unforgiven je uz Wild Bunch najbolji western u istoriji...
bez premca u svom zanru...
Klinatara, Hekman, Morgan Friman & Richard Harris drze casove glume kroz ceo film...
Inache trivia. Dzin Hekman se zarekao da posle ovog filma nikada vise nece glumiti u filmovima sa nasiljem...

Inace film gledam anuelno... jednom godisnje, obicno u decembru ili januaru. Kada je najveci mraz. Uz Once upon a time in America & La Haine spada u moj top 3.

That's right. I've killed women and children. I've killed just about everything that walks or crawled at one time or another. And I'm here to kill you, Little Bill, for what you did to Ned.

Will Munny

Unforgiven

http://www.imdb.com/title/tt0105695/

Давно сам гледао овај филм (али не од почетка) па реших да поново погледам. Несумњиво један од најбољих "каубојаца" икада направљен. Иначе, трећи филм из овог жанра који је добио оскара. Клинт Иствуд је показао колико може и уме - као режисер али и глумац.

Ово дело је у сваком аспекту пун погодак. У главним улогама су "4 краља" глуме, који свој део, као и обично, обављају врхунски.
Џин Хекман је у овом филму вероватно одиграо животну улогу и његов лик остаје као један од "култних негативаца" до данас.

Веома добра прича и потаман акције. Чак би се могло рећи да има мање пуцњаве-акције него што људи обично очекују од ових типова филмова, а нарочито са Иствудом у главној улози. Но, то никако није минус. На крају је све надокнађено, са каматом. Можда се могао наћи бољи и прикладнији глумац за улогу 'Schofield Kid'.

Свакако један од филмова који би свако требао погледати.

8.5/10 :ok:

Ovo mi lici na onu pesmu metallice.....

Evo da preporucim Akay-u jedan dobar moderni indie western -

Mora da se salis, ovakav scenario bi ja mogao da napisem.

Evo ga jos jedan film minimalisticke sadrzine.

Meek's Cutoff (2010) - http://www.imdb.com/title/tt1518812/

Meeks-Cutoff-Poster5.jpg

Radnja filma je otprilike kao da je neko spustio kameru 1880'
da prati band wagon i njegove sapatnike
kako se muce kroz preriju Divljeg zapada.
Ocena ne postoji, jer nema sta da se ocenjuje.

Un Cuento Chino:
http://www.imdb.com/title/tt1705786/

Divan, divan film. Dirljiv, smesan, bizaran, off-beat... Motam d akazem da mi se ne svidja kako je preveden naslov. "Chinese take-away" promasuje dvosmislenost koju originalni naslov ima. Un cuento Chino znaci Kineska prica, ali takodje znaci i cudna, neverovatna prica, skoro pa bajka. A ovaj film ima elemente bajke. Medjutim, ono iznenadjenje na samom kraju zaokruzuje pricu i vidimo na kojim je istinitim a bizarnim detaljima baziran film. Zivot je nekad cudniji od bajki.

'The Cockoo'
http://www.imdb.com/title/tt0308476/

Motiv filma je slucajan susret i suzivot troje ljudi razlicitih nacionalnosti koji govore potpuno razlicitim jezicima, a sve se desava u pozadini rata, negde na dalekom severu, sve to je prikazano na jedan zbilja zanimljiv nacin, sa dozom humora, neobicnih scena, u svakom slucaju je nesto drugacije sto se ne moze videti u holivudskim filmovima.

'The Cockoo'
http://www.imdb.com/title/tt0308476/

Motiv filma je slucajan susret i suzivot troje ljudi razlicitih nacionalnosti koji govore potpuno razlicitim jezicima, a sve se desava u pozadini rata, negde na dalekom severu, sve to je prikazano na jedan zbilja zanimljiv nacin, sa dozom humora, neobicnih scena, u svakom slucaju je nesto drugacije sto se ne moze videti u holivudskim filmovima.

Simpatičan film :ok: Baš ti hvala, zaboravila sam kako se zvao.

Gledam Klip... toliko mi je inspirativan da stižem simultano i po forumu da pišem... ja ovaj šljam ne volim ni u autobusu da vidim, a o parkingu ispred zgrade da i ne govorim... bitne su mi njihove sudbine ko sudbina krda termita tamo negde u centralnoj Australiji... A i ovih ziceraša od mladih reditelja mi je preko glave... ako vidim još jednog delinkventa kako maše srpskom zastavom odnekud iskopaću si oba svoja plava oka. Think of the children, why won't anyone think of the children!? Pink is destroying our children's brains! Kudnt ker les. Što se mene tiče, ko ima 17 godina i sluša Grand - može slobodno da crkne.

Al' aj, da odgledam do kraja... nije da mislim da će nešto desi... al' možda ih sanitarna inspekcija spali napalmom.

Na propagandnom plakatu za ovaj film moglo bi da stoji: "Smaraju me puferi... Znam, obrijaću *****!"

Poslednja izmena:
Brave one dobar

Podsjeti me ime filma na jedan drugi film slicnog imena:-)

Reziserski debi Džonija Depa iz 1997. The Brave.
http://www.imdb.com/title/tt0118768/

Meni se ovaj film jako dopao. Dosta je spor i detaljan, ali je zato prelijep i emotivan, na neki balkanski način.
Gluma i režija su po meni odlični. Jedina manjkavost je možda nepretencioznost tematike. Ili da pojasnim, film se ne bavi nekom opšte-zanimljivom temom, koja može da izazove svačiju empatiju.
Od mene 8.5/10
Ali me interesuju mišljenja ljudi koji su ovo gledali....

Dogodilo se na današnji dan
http://www.imdb.com/title/tt0181498/
Što bi rekla dobra stara floskula, film sa dušom. Ne znam kako mi je promicao do današnjih dana, ali svakako da je reč o jednoj sjajnoj domaćoj socijalnoj drami. Radi se o životu u jednom beogradskom suterenu u kome živi nekoliko familija. To je život na ivici egzistencije, bez neke šanse za bolje sutra, ali oseća se neka toplina i povezanost između likova. Kroz ceo film provejava i blaga doza nenametljivog humora koji daje poseban šmek ovom filmu. Glumi nekoliko odličnih glumaca ( Laušević, Cvijanović, Todorović), dok neki nisu baš na zavidnom nivou.
U filmu ,,glumi'' i Olja Bećković, koja mi je kao voditeljka one nakaradije na B92, odvratno iritantna kad se pojavi sa svojim imbecilnim gostima. I ovde je grozna, ali mi nekako nije smetala(valjda postajem tolerantniji kako starim).
Da, lik kojeg igra Cvijanović zove se Staljin:hahaha:, jer mu je ćale bivši IB-ovac.

The Mothman Prophecies (2002)

http://www.imdb.com/title/tt0265349/

U malom americkom gradu nekoliko ljudi ima vizije nekakvog cudnog, jezivog bica. To isto bice vidi, pred svoju smrt, zena poznatog novinara (Ricard Gira). Nekim cudnim okolnostima, novinar dospe u taj gradic, i pokusava da sazna sta je to bice, i na taj nacin objasni sebi smrt svoje zene.
Najveci problem ovog filma je nedovoljna i nelogicna motivacija likova. Odnosi izmedju likova su tako bezveze predstavljeni, sve je nekako zakrpljeno, cisto da zamaze oci. To ceo film cini neuverljivim. Nema J od jeze. Prica je puna rupa. Ideja mozda i nije toliko losa, ali je ocajno realizovana.
Od mene ocena 6/10. (Tako visoka ocena je samo zbog ideje, neostvarenog potencijala).

Ajd da je originalna ideja, ali nije. Film je nastao po knjizi koja je nastala po (navodno) istinitom dogadjaju

http://en.wikipedia.org/wiki/Mothman

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back