Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

The Northman

Alexander-Skarsgard-shirtless-as-The-Northman.jpeg

Meni se ovo svidelo... šta znam, nisam gledao te serije Vikinge Šmikinge, a možda nisam ni objektivan, uvek sam se ložio na duge kadrove čime film obiluje. Mlađi Skarsgard konačno nije drven, sela mu uloga na keca.

A i konačno sam naučio kako je nastao izraz - Iščupaću ti grkljan zubima. :mrgreen:

I jedna zabačena fusnota iz romana Borislava Pekića Kako upokojiti vampira, pogodna za ovu priliku, kojom sam hteo da otvorim svoju knjigu poezije -

Vikinška vizija raja​

Za razliku od ostalih njih odlikuje neprekidna borba i nemir,
Stanja tako neprirodna za naše rajske vizije,
Jer ni u Valhali bitke umrlih ratnika ne prestaju .
Svakoga dana bog Odin priređuje gozbu za najvrednije među njima,
I svakoga dana mrtvi se do ponovne smrti bore za svoje mesto za trpezom.
Utešno je međutim ,
Što ubijeni vaskrsavaju sutradan za novu bitku
I što šanse za obred sa Bogom nikad nisu zauvek izgubljene.
Tokom zemaljskih bitaka izabrani od Valkira za raj
Vi niste penzionisani kada se napokon nađete u Raju.
Naprotiv, dok ste na Zemlji između ratova imali bar malo mira
Gore u Valhali morate se tući

Svakodnevno

Večno

I bez predaha !

Downton Abbey: A New Era

Drama ocena 7,6

Glumci: Kevin Doyle, Maggie Smith, Hugh Bonneville, Laura Haddock, Michelle Dockery

Ovaj film, koji se nadovezuje na seriju, a potom i film koji je objavljen 2019.ponovo ujedinjuje porodicu Kroli razapetu izmedju modernizacije i misterije iz prošlosti koja ih odvodi na putovanje na jug Francuske kako bi otkrili misteriju nasledjene vile ledi Grantam.Za to vreme ledi Meri Tolbot radi sa kinematografom i filmskom zvezdom (uloge koje tumače Hju Denci i Dominik Vest) na stvaranju filma koji se snima u njihovom dvorcu..

Spiderhead - nista posebno, nista radikalno..igra naucnika sa ljudskim zivotima radi nekakve zivotne utrke, novca il sebicnih ciljeva..ignorisanje procjene rizika, nuspojava vec vidjeno..moze se pogledati, i vrijedi cisto onako zapamtiti film jer dolaze ta vremena kad lomis zrtvu sa narativom necete vi umrijeti i bit ce vam samo bolje...7.5/10

Top Gun: Maverick je punokrvni akcijaš koga treba pre svega gledati u bioskopu. Neposlušni vojni pilot veteran po kazni biva prebačen da trenira mlade nade amerike avijacije. No, misija koja im je dodeljena zaista je preteška (podseća na Mission Impossible). Takođe isplivavaju i neke epizode iz prošlosti (Val Kilmer koji jedva govori i stara ljuba Dženifer) ali fokus je pre svega na odnosu sa regrutima uključujući i sina njegovog pokojnog wingmana. Reditelj i glumci su se potrudili da doživimo letačko iskustvo i G-silu. a Tom je kako kažu sam vozio avion. I na kraju da spomenemo da ovaj film ima minimum propagande jer su autori mudro odručili da ne definišu neprijatelja već samo cilj misije. Film je kompaktan prikaz tog top gun sveta i to značajno apgrejdovan u odnosuna onaj iz 1986.
9/10 uz napomenu da ovo vrdi gledati pre svega u bioskopu.

Back