Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

The French Dispatch

Ocena 7,5
Komedija, drama, romansa
Reditelj : Ves Anderson
Glumci: Benicio Del Toro,Adrien Brody,Tilda Swinton ,Frances Louise McDormand, Bill Murray,Owen Vilson, Jeffrey Wright i jos nekoliko poznatih glumaca

Ovaj film je svojevrsna oda novinarima i novinarstvu preciznije kultnom "New Yorkeru smeštena u ispostavu američkog magazina u izmišljeni francuski gradić Ennuiu šezdesetih i sedamdesetih godina.

Svi likovi su standardno ekscentrični, a takva je i cela priča. U filmu koji je zamišljen kao antologija pratimo tri različite priče iz francuskog dopisništva fikcionalnog magazina Liberty koji prestaje da izlazi nakon što je umro njegov osnivač i glavni urednik, ekscentrik iz Kanzasa Arthut Howitzer (Bill Murray). Prema njegovoj oporuci jednom kad on umre, magazin prestaje s radom, sa tim sto su u poslednjem broju tri neobične priče . Prva od njih je o ubici koji se nalazi u zatvoru i koji je na iznenađenje svih postao velika zvezda moderne likovne umetnosti. U drugoj prici su u središtu pažnje studentski protesti dok u trećoj se upoznajemo sa licnim kuvarom načelnika policijske uprave.Svaka priča zapravo je jedna je duga reportaža iz posljednjeg broja magazina.

Definitivno jedan od filmova godine.
Bila bih razocarana ako ne bude nominovan za Oskara

Don't Look Up (2021)
Докторанткиња астронмије Кејт (глуми је Џенифер Лоренс), и њен професор ментор др Рендал (глуми га Леонардо Ди Каприо) откривају директну опасност у виду комете која пријети уништењу живота на земљи.
Кроз филм пратимо борбу Кејт и Рендала не само да укажу на размјере опасности него прије свега против успостаљеног калупа гдје се робује систему вриједности у којем су приоритети профит, ријалитизација сваке приче и лични рејтинг, и ту кроз филм Кејт и Рендал наилазе само на поругу, спрдњу и неразумијевање.
Прича је добро разрађена, смјењују се апсурдне и комичне ситуације и дијалози који држе пажњу, кретенизам дежурних кретена у овалном кабинету бијеле куће је повремено превише наглашен, дијалози у служби приче и режисеровог приступа, глумачка екипа је одрадила добар посао, уосталом одабрана је врхунска екипа, мана је што се почесто упадало у клишее код оваквих филмова, и дијалози и комичне ситуације у које током своје мисије упадају јунаци приче су не ријетко предвидиви.
И поред тога гледљив и добар филм. Оцјена 7/10.

ghostbusters_afterlife.jpeg

Po meni odlično. Drago mi je što se pojavljuju glumci iz originalne franšize. Ništa ne bih dodao nit oduzeo,zabava je zagarantovana. Od mene 8/10.

The Foreigner

MV5BZWMwZGQzOWItYjM5Ny00MGQ5LTkzYjgtOGJmNjE3ODg4OTQxXkEyXkFqcGdeQXVyMjQwMjk0NjI@._V1_.jpg

Ovo je stvarno prijatno iznenađenje od Džeki Čena, van svog uobičajeno komičnog elementa ovde koristi svoje akrobacije (i to u sedmoj banci) kako bi se osvetio IRA teroristima odgovornim za smrt njegove ćerke... Znači ništa komedija, ozbiljna osvetnička akcija u Lijam Nison stilu, i mogu reći iznenađujuće dobro mu je legla uloga. Dobar je i sam zaplet, ništa suviše predvidivo uz zadovoljavajući epilog. Bogme 5/5

Ghostbusters: Afterlife

Ocena 7,6
Glumci: Carrie Coon,Paul Rudd,Finn Wolfhard

Nasleđe je američka naučnofantastična komedija iz 2021. godine, režisera Džejsona Rajtmana

Carrie Coon je samohrana majka, koja se sa svojim sinom-tinejdžerom i 12-godišnjom ćerkom,stignu u mali grad u divljini Oklahome, počinju da otkrivaju povezanost sa originalnim isterivačima duhova i tajno nasleđe koje je njihov deda ostavio za sobom.Tu, u tom gradiću sin i ćerka otkriće dedine spravice za hvatanje duhova, sve sa dobro poznatim "Ghostmobilom". U igru je još upleten i lokalni profa-meteorolog Paul Rudd, devojčicin drugar iz razreda Logan Kim kao i zgodna konobarica Celeste O'Connor.Duhovi se pojavljuju u tom gradiću, i jedini spas pre totalne apokalipse su tinejdžeri.

Ovaj nastavak ne može da se poredi sa prvim filmom ali je gledljiv u svakom slucaju .
Mislim da je ocena od 7,6 velika

d4df5f84-3db7-462a-9703-feaf2eecd4c7.jpg

Četveročlana porodica Grisvold tipična je američka porodica koju je uhvatilo predbožićno ludilo: treba pozvati brojnu rodbinu na blagdanski ručak, nabaviti jelku, kupiti darove. Iako sve to deluje romantično, ipak se iza toga krije mnogo komplikacija: kupnja i nabava potrepština svodi se na jurnjavu, nema garancije da nešto neće poći po krivu, a ni članovi rodbine se baš ne slažu. Tako ispada da je jelka koju su odabrali previsoka za dnevni boravak, žarulje kojima je otac okitio kuću neće se upaliti, i svako malo netko nešto uprska. Vreme će odmicati, i polako će se početi otkrivati stvarni problemi i osećaji među ljudima...

Zaista ne znam kako nisam do sada znao za ovo malo remek delo. Vrhunska komedija i gluma. 8.5/10

The Foreigner

MV5BZWMwZGQzOWItYjM5Ny00MGQ5LTkzYjgtOGJmNjE3ODg4OTQxXkEyXkFqcGdeQXVyMjQwMjk0NjI@._V1_.jpg

Ovo je stvarno prijatno iznenađenje od Džeki Čena, van svog uobičajeno komičnog elementa ovde koristi svoje akrobacije (i to u sedmoj banci) kako bi se osvetio IRA teroristima odgovornim za smrt njegove ćerke... Znači ništa komedija, ozbiljna osvetnička akcija u Lijam Nison stilu, i mogu reći iznenađujuće dobro mu je legla uloga. Dobar je i sam zaplet, ništa suviše predvidivo uz zadovoljavajući epilog. Bogme 5/5
Dobro izrežirana scena tuče na kraju.

Što jednom lepo reče koleginica Honduras, dobre akcione scene su prava mala umetnička dela.

Pogledajte prilog 1080277
Četveročlana porodica Grisvold tipična je američka porodica koju je uhvatilo predbožićno ludilo: treba pozvati brojnu rodbinu na blagdanski ručak, nabaviti jelku, kupiti darove. Iako sve to deluje romantično, ipak se iza toga krije mnogo komplikacija: kupnja i nabava potrepština svodi se na jurnjavu, nema garancije da nešto neće poći po krivu, a ni članovi rodbine se baš ne slažu. Tako ispada da je jelka koju su odabrali previsoka za dnevni boravak, žarulje kojima je otac okitio kuću neće se upaliti, i svako malo netko nešto uprska. Vreme će odmicati, i polako će se početi otkrivati stvarni problemi i osećaji među ljudima...

Zaista ne znam kako nisam do sada znao za ovo malo remek delo. Vrhunska komedija i gluma. 8.5/10

Ти мора да си Марсовац! Мени је филм досадан до зла бога.

Прилично интересантан осврт на зомби тематику. Посебно добра и узбудљива је прва половина филма.

Don't Look Up (2021)
Докторанткиња астронмије Кејт (глуми је Џенифер Лоренс), и њен професор ментор др Рендал (глуми га Леонардо Ди Каприо) откривају директну опасност у виду комете која пријети уништењу живота на земљи.
Кроз филм пратимо борбу Кејт и Рендала не само да укажу на размјере опасности него прије свега против успостаљеног калупа гдје се робује систему вриједности у којем су приоритети профит, ријалитизација сваке приче и лични рејтинг, и ту кроз филм Кејт и Рендал наилазе само на поругу, спрдњу и неразумијевање.
Прича је добро разрађена, смјењују се апсурдне и комичне ситуације и дијалози који држе пажњу, кретенизам дежурних кретена у овалном кабинету бијеле куће је повремено превише наглашен, дијалози у служби приче и режисеровог приступа, глумачка екипа је одрадила добар посао, уосталом одабрана је врхунска екипа, мана је што се почесто упадало у клишее код оваквих филмова, и дијалози и комичне ситуације у које током своје мисије упадају јунаци приче су не ријетко предвидиви.
И поред тога гледљив и добар филм. Оцјена 7/10.

Odlican film koji TREBA DA POGLEDA SVAKO KO ZIVI U SRBIJI!!! Umesto komete stavite bilo koji od sledecih pojmova:

- zagadjenje
- dugovi
- izdaja
- pljacka
- migranti

i imacete sliku sta se u Srbiji desava i koja nam je sudbina AKO NESTO POD HITNO NE PROMENIMO!

Film je stvarno odlican, ja sam veliki kriticar ali preporucujem od srca. Uz odlicnu politicku satiru, film ima i humora i sci-fi elemenata.

Blood Red Sky (2021)
6b56e6dab5275f7bdf35a069fc8fe305

Pogledao sinoc, dinamican i mozda malo duzi za moj ukus, ali efektan i uspesan do samog kraja, kad vec jednom osvane... :p
Kontam da Netflix namerno gledalistu zeli da stvori efekat kao da su u bioskopu, pa namerno pravi duze filmove nego sto treba,
kako bi svako ko gleda ostao sto duze zakovan guzistem u sediste, pa kao: "bioskop" :lol: Ali realno, brate, provali se i zamorno je, visak je visak. ;)
Ipak, ovde su se elegantno setili da tim smarackim trikom naizmenicno dizu i spustaju tenzije, pa eto to doprinosi jednakoj paznji od poc. do kraja. :)
Kad biste spojili Kasandrin most, Nosferatu i "mothafakin Snakes on a mothafakin Plane...";) :cool: :lol: dobili biste ovaj rezultat, malo drugaciji vampirski
flim, gde majka s klincem ide na lecenje u Ameriku da zameni kostanu srz i bajagi izleci retku krvnu bolest, ali im planove poremete teroristi, ne ratni, vec
mirnodopski profiteri...:cool: I tu mi se negde lome koplja, jer ovi bezumnici imaju motive koje bi `satro` pozeleo ucitati svaki danasnji teoreticar zavere: :D
jesu islamski teroristi / nisu....; jesu anarhisti/ nisu, nego bi da sruse berzu i zarade planine kesha....nije ovo nego ono. :roll: Sve do stepena da se
zapitah nije li opet na snazi pomodarska holivudska igra zamene teza izmedju dobra i zla, to jest da se, cudna mi cuda, i ovde opet ekranski relativizuje uloga koju politicko-korporacijska elita ima nad svim orvelovskim pizdarijama koje se uvrzise od 11.9.2001. pa eto sve do danas, te da teret za sve te carolije novog sv.poretka valja pripisati master-majnd-genijalnosti random skupine otmicara najprizemnijih motiva, docim ce zenski vampir koji se jedva kontrolise i cija krv iz mesta siri zarazu dalje predstavljati vrhunsko dobro i vrhunski lek za sve opasnosti od ovako predstavljenog nad-nacionalnog terorizma u sarenim gacama jednih sitnih lopova...:p Bice da je, pored svog horor - spektakla, ipak `nemasovito` - tako. ;) Ko pamti onaj ruzan nihilisticki ukus u ustima na kraju "Kasandrinog mosta", dobice slican, ako ne i savremeno uzaludniji osecaj i ovde, gde isto vuk pojè magarca! :confused: Ne svidja mi se ta vrsta danasnje potuljene propagande koja bi da se uvuce u bukvalno svaki sadrzaj koji pretenduje da bude zabavan, kao po direktivi sa vrha, makar to bio i glupi horor film, a ovaj - po mnogim cudnim elementima, izmedju ostalih i zbog pominjanja politike i ekonomije neobicnih za taj zanr, kao i neobicne dinamike i ambijenta - to i nije. ;)
"Go, vampire, go!..." Run Forest, Run!......:p ;) Bajdvej, nemacko-skotska koprodukcija, zanimljivo. :):cool: f.ck yeah... meine Damen und Heren. :lol:
Ocena: 8,2

Eternals

Ocena: 6,7

Fantazija, avantura
Uloge: Angelina Jolie, Gemma Chan, Salma Hayek, Richard Madden, Kit Harington

Marvelova priča o Večnima, besmrtnim ratnicima koja živi na Zemlji vec 7000 hiljada godina, štiteci Zemlju od demonskih Devijanata sa tim da nisu smeli da se mesaju u živote ljudi i istorijska dešavanja.Nakon što su ocistili Zemlju od Devijanata nastavili su da žive svoje besmrtne živote sve do danasnjih dana kada se pojavila nova vrsta Devijanata a sa njima i uništenje Zemlje.Skupivši se svi krenuli su zajednickim snagama u spasavanje sveta.

Pogledajte prilog 1084330
Auu šta je ovo,kakva je ovo glupost?! Gluma očaj,jedino specijalni efekti su dobri... Smorio sam se posle prvih pola sata. Od mene 4/10.
Film je akcioni ali nije ni blizu slicnim Marvelovim filmovima

6254273_sa.jpg

Opis: Godina je 2023,Amerika je postala preporođena država". Nezaposlenost i kriminal su na jako niskom nivou,a da bi sve to ostalo tako,vlada jednom godišnje organizuje takozvano "Pročišćenje",,događaj koji traje 12 sati,i u kome su sve kriminalne aktivnosti legalne, uključujući i ubistvo. Policija i hitna pomoć tu noć ne reaguju na pozive.

Dosta bolje od prvog dela,ovde je režiser napravio pun pogodak. Nisam samo skapirao kraj,malo mi je nejasan,mogao je produžiti film par minuta i dati šansu glavnom liku da objasni njegov postupak(ko je gledao zna na šta mislim). Generalno,dobar film i mnogo bolji od prvog,od mene ima 8/10.

Back