Ipposthenis
Primećen član
- Poruka
- 700
Na putu (2010)
Pre škorašnjeg Quo vadis, Aida?, Jasmila Žbanić je snimila dramu Na putu (2010). Kroz priču o šarmantnoj stjuardesi, neodgovornom bilmezu u koga je zaljubljena i izazovima sa kojima se susreću parovi, poput zasnivanja porodice, posla i sl. komentariše se opasna, destruktivna, retrogradna pojava verske ekstremizacije društva, naročito (i po običaju) onih ranjenih/ranjivih, koja se vidi u svim Ex-Yu zemljama, ali nigde nije ni izraženija ni opasnija nego u Bosni - i to onom delu suočenim sa najdestruktivnijom među religijama - islamom.
Film tonom/temom podseća na fantastični animirani film Persepolis (2007) i film Kamenovanje Soraje M. (2008), iako je, za razliku od šokantnog nasilja u filmu iz 2008, najveća pretnja islamizma i verske indoktrinacije u filmu Na putu u najvažnijim scenama prikazana suptilno, implicitno ali vrlo uznemirujuće.
Hvala, hvala, mada je jedan moj prijatelj sve to opisao još bolje i u samo dve reči - infantilna ozbiljnost.koliko si ovo dobro sročio, čast svaka![]()
'Drugar' sam, doduše zaista navraćam u talasima, povremeno. Hvala svakako za ono o humoru, mada najviše 'lupam' uglavnom kada sam ljut ili iziritiran.ko je Ipposthenis, jel nasa drugarica zaboravih kako se zvala, ona sto navraca jednom u par godina?