Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Na putu (2010)

1620030070940.png

Pre škorašnjeg Quo vadis, Aida?, Jasmila Žbanić je snimila dramu Na putu (2010). Kroz priču o šarmantnoj stjuardesi, neodgovornom bilmezu u koga je zaljubljena i izazovima sa kojima se susreću parovi, poput zasnivanja porodice, posla i sl. komentariše se opasna, destruktivna, retrogradna pojava verske ekstremizacije društva, naročito (i po običaju) onih ranjenih/ranjivih, koja se vidi u svim Ex-Yu zemljama, ali nigde nije ni izraženija ni opasnija nego u Bosni - i to onom delu suočenim sa najdestruktivnijom među religijama - islamom.

Film tonom/temom podseća na fantastični animirani film Persepolis (2007) i film Kamenovanje Soraje M. (2008), iako je, za razliku od šokantnog nasilja u filmu iz 2008, najveća pretnja islamizma i verske indoktrinacije u filmu Na putu u najvažnijim scenama prikazana suptilno, implicitno ali vrlo uznemirujuće.

👍

koliko si ovo dobro sročio, čast svaka :lol:
Hvala, hvala, mada je jedan moj prijatelj sve to opisao još bolje i u samo dve reči - infantilna ozbiljnost.

ko je Ipposthenis, jel nasa drugarica zaboravih kako se zvala, ona sto navraca jednom u par godina?
'Drugar' sam, doduše zaista navraćam u talasima, povremeno. Hvala svakako za ono o humoru, mada najviše 'lupam' uglavnom kada sam ljut ili iziritiran.

She Was the Deputy's Wife

Western

Glumci: Travis Mills, John Schile, Vincent Stalba |

Kada je odmetnik uhvaćen i zakazano za njegovo vešanje, supruga lokalnog poslanika donosi odluku koja će zauvek promeniti njen život. Mabel je zaljubljena u uhapšenog muškarca. Da li će ostati verna svom suprugu Jonathanu ili će slediti svoje srce?

Volim westerne ali ovaj je za izbegavanje..zadnjom snagom sam odgledala do kraja

Colonia

Film o skandaloznoj Colonia Dignidad u Cileu za vreme zloglasnog Pinoceovog rezima. Radi se o pro naci kvazi verskoj sekti koja je sluzila i za mucenje pristalica Aljendea a kasnije i svih drugih politickih protivnika vojne hunte.
Film je skoncentrisan bas na pitanju Kolonije, sa "umivenim" osvrtom na odmazde prema levicarima u Cileu, ali sve u svemu - gledljiv. 7 od 10

ps
nasla sam ga na rts planeti koja, za divno cudo, ima dosta dostupnim stranih filmova za dz

Imaš i seriju o toj koloniji, pa je pogledaj ako te zaintrigirala tematika:

Thief

r9qKHNq3ldPSJH2wwBckeNlDucBRMr_original.jpg

Dobro odrađena priča o lopovu koji pokušava da sakupi dovoljno novca i izađe iz sveta kriminala. Džejms Kan je odličan kao i obično. 4/5
Bojim se da sam sa ovim filmom iscrpeo kvalitetna ostvarenja iz neo noir žanra : (

There's Something About Mary

MV5BZWFlZjE5OTYtNWY0ZC00MzgzLTg5MjUtYTFkZjk2NjJkYjM0XkEyXkFqcGdeQXVyNTAyODkwOQ@@._V1_.jpg

Reprizirao sam ga danas i nisam se pokajao, nije bez razloga dobio kultni status među romantičnim komedijama. Nekoliko momaka lude za naslovnom junakinjom i spremni su da učine sve ne bi li je osvojili, što naravno uključuje i međusobnu sabotažu. Mislim da sam tek ovde primetio da Met Dilon zapravo pripada redu boljih glumaca, po talentu mi je ovde nekako odskočio od ostalih. 5/5

Great White

Solidan filmic sa ajkulama. Sta se sve snima na ovu temu ovo je ok.
47 Metters Down, The Shallows, to je najbolje sto je bilo u poslednjih 10 godina.

Radnja, par koji organizuje voznje hidro avionom turistima do lokalnih ostrva prima sumnjivi par japanaca na voznju jer im trebaju pare zbog duga banci, a cekaju i dete. Na ostrvu nalaze zrtvu ajkule i qrcevito krecu u potragu za brodom i eventualnim prezivelima. :)

The Innocent (TV Mini-Series 2021) - IMDb

1621321801207.png

Španska Netflix miniserija - El inocente. Drama, krimi...adaptacija romana. Nesrećnik koji biva upleten u ubistvo, pa se iz čitave situacije izvlači, ali samo naizgled. Ništa i niko nije kao što izgleda...

Interesantan koncept koji je, medjutim, obeležen nekim stvarima tipičnim za današnju špansku kinematografiju - a to je izvesna opsednutost pisanjem pre-komplikovanih priča koje se napadno savršeno uklapaju i previše oslanjaju na 'plot twist'-ove, puno njih, a na uštrb...pa, svega ostalog. Ali nije loše pogledati. Nema puno epizoda, mada je moglo i manje. Lepa fotografija, još lepši glumci/glumice i uglavnom dobra muzika, žičani instrumenti podsećaju na zlatno doba trilera - 90'e (Kad jaganjci utihnu itd.), sem kada se 'akcija' očajnički nastoji napraviti još dramatičnijom nekom generičkom modernom muzikom, pa sve liči na one debilne emisije Mašana Lekića. Serija ima i neke neobjašnjivo eksplicitne scene nasilja i golotinje.

Pa ko voli španski fazon - ok za vikend bindž, što bi rek'o naš narod.

Wolf Warrior (2015)​

ezgif.com-gif-maker (31).gif

Izgubio sam opkladu i morao da pogledam ovo 'remek delo'. Traumatično loš, propagandni film Kineske komunisticke partije koji pripada onom ''toliko je lose da je zabavno'' podžanru kojim su suvereno vladali Bolivudski titani akcionog žanra. Ali to nije sve...

Za Kineze, međutim, ovo nije budalasti film koji je na momente teško gledati zbog transfera blama dok svedočimo ''Made in China shvatanju kul klasičnog akcionog heroja iz 80'ih'...koji pažljivo prenosi sve političke poruke Partije trulom kapitalističkom Zapadu' - već himna njihovog novootkrivenog hiper nacionalizma i inspiracija za bahatu i agresivnu politiku njihove Vlade kojoj je i dala ime - ''wolf warrior diplomacy''. Ovo je pop kulturni stub novog kineskog identiteta pod ''bratom Sijem'', Vini Pu-ov vlažni san, inspiracija za botovske spotove u kojima nas/njih muče humorom i politikom naizmenično. Baš zbog tog kulturno-političkog značaja za 'bratsku diktaturu' ga i preporučujem.

Ali i zato što je jezivo loš, naravno, gori od bilo čega što je režirala Anđelina Džoli ili u čemu je igrala Melisa Mekarti. U pauzama valjanja od smeha i grčenja od 'krindža', bićete jako zabrinuti za budućnost...svega, naročito zemalja koje su ušle u neke sumnjive kredite sa Kinom. Odličan je i za one ''ko prvi skrene pogled mora da pije'' društvene igre.

ezgif.com-gif-maker (34).gif

Ma (2019) - IMDb ocena: 5.6

Zvanični trejler (YouTube)

ma_ver21.jpg

Režija: Tate Taylor
Scenario: Scotty Landes
Uloge: Octavia Spencer, Diana Silvers, Juliette Lewis

Usamljena stanovnica jednog malog grada pomaže grupi tamošnjih tinejdžera da dođu do alkohola. Ona u tome vidi priliku da oseti čari mladosti koje su je ranije zaobišle i ostvari sve o čemu je maštala... Prosečan film. Ljubiteljima žanra će možda biti i pomalo dosadan. Inače ne gledam takve filmove, pa ne umem da procenim šta mu to tačno "fali" da bi bio upečatljiviji. Premisa mi je zvučala kao da bi moglo da bude zanimljivo ostvarenje, ali sada shvatam da je trebalo da predvidim kako će se priča razvijati. Nema neke posebne napetosti u toku filma. Nekoliko trenutaka koji bi trebalo da vas šokiraju ali to je sve.

Army of the Dead

Solidan filmic. Zombi akcija u reziji Zack Snydera.

Vojska vrsi eksperimente u Area 51. Rezultat toga su super jaki, brzi i pametni zombiji koji prilikom transporta uspevaju da pobegnu, napadnu i osvoje Las Vegas.

Godinama kasnije Vegas je opkoljen sa svih strana, narod zivi u izbeglickim kampovima, a predsednik planira da baci nuklearnu na praznik 4. jula.

Hiroyuki Sanada glumi ljigavog japanca koji angazuje Dave Bautistu da skupi grupu placenika, udje u grad i opljacka milione iz trezora kockarnice. Tu su jos i Ella Purnell, Theo Rossi (Sons of Anarchy), Tig Notaro (Star Trek) i Garret Dillahunt koji je napravio neverovatnu stvar - otisao iz zombi serije Fear of the Walking Dead da bi glumio u zombi filmu. :D

Izrada je ok, akcija, efekti, maske, dobra muzika... :)

Jedina mana je sto je uslovno receno rimejk korejskog Train to Busan Peninsula gde koreanci rade istu stvar. Upadaju u grad preplavljen zombijima da bi ukrali lovu. :)

Those Who Wish Me Dead

krimi drama
glumci: Angelina Jolie, Nicholas Hoult, Finn Little

Film govori o maloletnom dečaku koji svedok brutalnog ubistva svog oca u blizini nacionalnog parka. Ubice, ga progone kako bi ga ućutkali i ubijaju svakoga ko im se, u potrazi za njim, nađe na putu. Bežeci od njih nailazi na Hanu vatrogasca koju glumi Angelina Jolie koja mu postaje jedini spas.Stvari postaju opasnije kada ubice namerno zapale šumu.

Back