Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Daddio.2024.2160p.WEBRip.DDP5.1.x265.10bit
https://www.imdb.com/title/tt7461686/

Gledali smo De Nira kao Cab drajvera, pa onda Roberto Benignia, pa sad došao red na Sean Penn…
Drama.
Ne preterano dinamičan, ali interesantan.
Sve u svemu OK film (bolja su ona prethodna dva Cab drajvera, ako već treba da poredimo….)
Tip: ne mora da se gleda na 8K QLED panelu (uglavnom mračni, spori kadrovi.….)

Blink Twice
https://www.imdb.com/title/tt14858658/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_in_0_q_blink

Odlučio sam se da pogledam ovaj film na bazi reklame koju sam video pre mesec-dva pred projekciju nekog drugog filma i nisam se pokajao. Channing Tatum tumači tech milijardera koji na njegovom ostrvu organizuje odmore za prijatelje. Sve deluje bajno ali možda baš i nije tako. Film se bavi temama koje su dosta aktuelne u modernom svetu i ima lepo zaokruženu priču uz motiv kajanja i zaborava. Glavna glumica Naomi Ackie dominira svakim kadrom u kom se pojavi a u sporednim ulogama su neki stariji glumci koje dugo nisam video (Christian Slater, Geena Davis). I Tatum nije loš u ulozi koja nije toliko tipična za njega, a ostrva su obično atraktivne lokacije za snimanje. Film se može pogledati i od kuće jer nije spektakl, ali ga svakako vredi videti.

Odgledao sam sjajan marokanski film pod nazivom Horses of God iz 2012-e godine.

Uvek me je veoma zanimao radikalni islam, i naročito indoktrinacija raznih budućih mudžahedina i bombaša-samoubica. Jako zanimljiva tema, a ovo je do sad najbolji film o tome koji sam odgledao. Tiče se niza suicidnih operacija koje su izveli fanatici Al-Kaide u gradu Kazablanka u maju 2003-e godine, bilo je mnogo žrtava, ali ovaj film se zapravo bavi ličnim razvojem glavnih junaka koji su od siromašne marokanske dece izložene seksualnom zlostavljanju i kriminalu od malena na kraju postali fanatični džihadisti. Jako, jako zanimljiv film, koji objašnjava kakav tip ličnosti vrlo često postaje verski ekstremista u Islamu. Topla preporuka.

Abre los ojos (1997)
Open your eyes
Жанр: мистерија, психолошки, драма

Цезар момак изузетне лепоте је прави миљеник жена. Оне просто падају пред њим а он тврди да никада није био са истом девојком два пута. На рођенданској журци упознаје студенткињу глуме, лепу Софију, која је симпатија његовог најбољег друга и све иде у том правцу да ће постати и нешто више од тога. Цезар не хаје због тога и почиње да јој се набацује. Са друге стране почиње да га прогања Нуриа, девојка са којом је јутро пре завршио и грубо раскинуо. Она не може да се помири са тим и једном приликом, повезе га и одлучи да их обоје поведе у смрт тако што ће слетети колима са пута великом брзином. Она гине а Цезар остаје жив али унакаженог лица. Тешко то прихвата и почне да носи маску. Поново среће Софију и она се заљубљује у њега чак и када јој покаже како сада изгледа његово некада прелепо лице. У међувремену сазнаје да се појавио нови метод естетске хирургије. Лекари враћају његово старо лице и све је сада идилично. Софија је са њим али једне ноћи почиње да види Нурију уместо Софије и крећу страшне халуцинације и лудило које се завршавају убиством Софије. Све ове догађаје након несреће он прича психијатру у душевној болници. Све је ово фикција и његово лудило. Цезар није никако могао да се помири са тим да је наказа и завршава онако како и заслужује.
Филм је, на тренутке, врло напет и има јаку дозу мистике, доста је мрачан и осећа се нека језа док се гледа.
Врло необично за Шпанце али је доста добар. Идеја и глума су заиста одлични али реализација није баш врхунска.
Оцена: 7/10

Back